Terug
Gepubliceerd op 29/08/2023

2023_CBS_02256 - Oproep Jong en in de buurt - Opstart vrije tijds aanbod - Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 28/08/2023 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Griet Smaers; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Nadine Laeremans

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2023_CBS_02256 - Oproep Jong en in de buurt - Opstart vrije tijds aanbod - Goedkeuren 2023_CBS_02256 - Oproep Jong en in de buurt - Opstart vrije tijds aanbod - Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

Agentschap Opgroeien &  Vereniging van Vlaamse Steden & Gemeenten organiseren op 13 oktober 2023 het Congres Jong in de Buurt. Het centrale thema voor dit Congres is de vraag hoe lokale organisaties vanuit netwerken een antwoord kunnen bieden op complexe maatschappelijke uitdagingen. De uitdagingen om tot één geïntegreerd beleid te komen gericht op kinderen, jongeren en gezinnen kunnen niet beantwoord worden door één stakeholder alleen. Daarom wil men zoeken hoe er samen met de beschreven doelgroep en talrijke lokale partners, vernieuwende en versterkende dienstverlening kan uitgerold worden. 

Voor stad Geel kozen we als maatschappelijke uitdaging: de relatie tussen lokaal gezinsbeleid en vrije tijd. Doorheen het begeleidingstraject, gecoördineerd vanuit dienst Kindzorg & Onderwijsregie en dienst Jeugd, namen ook heel wat externe partners uit het samenwerkingsverband Huis van het Kind deel. 

Deze doelstelling trachten we met een concreet beleidsinitiatief in te vullen via een service design traject, waarbij dienstverlening wordt ontworpen vanuit de beleving van de gebruiker. 

De resultaten - zowel de inzichten in de procesaanpak, als de impact op innovatieve praktijken - worden getoond op het congres Jong en in de Buurt. Vanuit de verschillende projecten worden  mooie resultaten getoond, maar ook miskleunen, dus zowel kansen als valkuilen. De kandidaat  besturen zijn zich bewust van deze noodzakelijke transparantie.  

Argumentatie

Dienst Kindzorg en onderwijsregie in nauwe samenwerking met dienst Jeugd koos voor de link tussen het lokaal gezinsbeleid en vrije tijd.

Doorheen het traject werd een onderscheid gemaakt tussen de gebruikersbeleving van kinderen (en hun ouders) tot 14 jaar en van jongeren vanaf 14 jaar. Er werden intern en extern 2 bevragingsrondes gedaan. Hieruit kwamen heel wat nieuwe perspectieven vanuit de beleving van de gebruiker. Dit leidde tot uitdagingen waarrond we voor beide doelgroepen aan de slag gingen. 

- Kom maar af (-14)

Onder de noemer Kom maar af stelt lokaal bestuur Geel op woensdagnamiddag de speelzaal van het Huis van het Kind open. Kwetsbare ouders en kinderen kunnen er samen spelen. We voorzien van een divers aanbod voor ouder én kind, dat vrij toegankelijk is (gratis, geen inschrijvingen,…) Naast het aanbod richten we ons sterk op de toeleiding naar het bestaande (vrijetijds-)aanbod. Het personeel is aanwezig, maar blijft op de achtergrond. Daarmee speelt Kom maar af! in op inzichten die gebleken zijn uit het gebruikersonderzoek. 

We willen de mogelijkheid bieden om zonder verplichtingen samen vrije tijd door te brengen op een gekende en veilige locatie. Door een overdekte ruimte ter beschikking te stellen is dit project een poging tot outreachend en toegankelijk aanbod, voor ouders en kinderen samen en bevorderend voor het vertrouwen alsook gericht op groei. 

- Klik-spot (+14)

Met Klik-spot wil lokaal bestuur Geel en haar partners een vraaggericht vrijetijdsaanbod organiseren in de openbare ruimte van Geel-centrum. Het aanbod wil via positieve vibes en een sfeer van onthaasting verbinding creëren tussen (groepen van) jongeren onderling en het bestaande georganiseerde aanbod (Vrije Tijd + hulpverlening in welzijn en zorg) als niet georganiseerd aanbod (openbare ruimte). Daarmee speelt Klik-spot in op inzichten uit het gebruikersonderzoek:

Voor jongeren die vinden dat Geel kindvriendelijk is, maar niet jongerenvriendelijk biedt dit project de kans om nieuwe vrienden te maken en talenten te ontwikkelen, positieve beeldvorming naar niet-jongeren, (mensen) in het systeem te leren kennen. In tegenstelling tot de huidige aanpak is dit aanbod verbindend, bottom-up, vrijblijvend, gratis, veilig, talent bevorderend, vraaggericht, ont tressend, zonder engagement maar mét kansen. 

Fasering

Samen met externe partners, werden volgende workshops i.f.v. dit project georganiseerd:

- workshop 1: 30/03/2023

- workshop 2: 20/04/2023

- workshop 3: 05/09/2023

- workshop 4: 16/05/2023

- workshop 5: 02/06/2023

De uitrol van het aanbod voor -14 jarigen en +14 jarigen is voorzien vanaf dit najaar:

- Kom maar af (in Huis van het Kind) start op 22/09/2023

- Klik-spot (in de Bogaard) start op en 13/09/2023: 

De conferentie Jong in de Buurt gaat door op 10/10/2023. Stad Geel wordt vertegenwoordigd door Jonas Donckers en Katrien Gilis. 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen geeft akkoord aan de dienst kindzorg en onderwijsregie en de dienst Jeugd om een laagdrempelig vrije tijds aanbod op woensdagnamiddag op te starten voor kinderen, adolescenten en jongvolwassen. 'Kom maar af' op woensdagnamiddag (vanaf 27/09)   in het Huis van het Kind en 'Klik-spot' op woensdagnamiddag (vanaf 13/09) in de Bogaard. 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen geeft goedkeuring aan Katrien Gilis en Jonas Donckers om de ervaringen met dit project voor te stellen op het VVSG-Congres 'Jong en in de Buurt' op 10 oktober 2023 in Sint Niklaas.