Op 07/08/2023 werd door het college van burgemeester en schepenen een weigering afgegeven voor het verkavelen in 1 lot langs Larumseweg.
De reden was dat er op het betreffende perceel in het PRUP Woon-Werkpark een indicatieve ontsluiting tot het achterliggende binnengebied was voorzien.
De verkavelaar is nu tegen deze weigering in beroep gegaan bij de Deputatie.
Het college van burgemeester en schepenen geeft een ongunstig advies betreffende het beroep omwille van volgende redenen:
Het PRUP Woon-werkpark, dat definitief werd goedgekeurd in 2011, voorziet voor desbetreffend perceel een overdruk ‘Toegang voor gemotoriseerd verkeer en/of langzaam verkeer’ (artikel 17).
Er zijn in het PRUP vier van dergelijke ontsluitingspunten aangeduid die in aanmerking komen voor de ontsluiting via de Larumseweg. Het betreffen symbolische en indicatieve aanduidingen, waarvan de exacte ligging, dimensionering en het ontwerp bij de inrichting moet gebeuren. De aanduiding gebeurt om te vermijden dat de zone door het ontbreken van ontsluitingsmogelijkheden met het omliggende wegennet niet ontwikkelbaar zou zijn. Van de vier punten zijn er momenteel nog drie waarvan het perceel gevrijwaard is gebleven. Aangezien de verordenende voorschriften voor artikel 17 vermelden dat het perceel waarop een dergelijk ontsluitingspunt voorzien is, pas kan ontwikkeld worden na aanleg van de ontsluitingswegenis of indien na volledige ontwikkeling van deze zone blijkt dat het ontsluitingspunt niet meer kan bijdragen aan een beter ontsluiting van de zone, wordt vanuit de dienst stadsontwikkeling een negatief advies geformuleerd aangezien de grondbestemming (woongebied) pas van toepassing zal zijn voor die percelen waar de toegang niet uitgevoerd wordt, dus nadat gekend is waar de toegangsweg zal komen.
Momenteel kan het betreffende perceel niet ontwikkeld worden.
Dat er in het verleden een vergunning werd afgeleverd voor het oprichten van een meergezinswoning op een ander perceel met een indicatieve ontsluiting tot het binnengebied, is geen garantie dat op het huidige perceel ook kan gebouwd worden. Stad Geel moet steeds rekening houden met de mogelijkheid dat het binnengebied kan ontwikkeld worden in de toekomst. Door alle mogelijke toegangswegen tot het binnengebied nu te laten bebouwen wordt een mogelijke toekomstige ontwikkeling (na 2030) gehypothekeerd.