Terug
Gepubliceerd op 24/07/2023

2023_BURG_00468 - Herfstwandeling KWB Bel - 24/9/2023 - Goedkeuren

Burgemeester
ma 24/07/2023 - 12:00 Kabinet burgemeester
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2023_BURG_00468 - Herfstwandeling KWB Bel - 24/9/2023 - Goedkeuren 2023_BURG_00468 - Herfstwandeling KWB Bel - 24/9/2023 - Goedkeuren

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid (bijzonder)

Politiecodex stad Geel, goedgekeurd door de gemeenteraad van 02/02/2009 en latere wijzigingen

Politiereglement houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in publiek toegankelijke lokalen en tijdens publiek toegankelijke evenementen

Aanleiding en context

KWB Bel organiseert een herfstwandeling, op zondag 24/9/2023, van 7.00 tot 18.00 uur, met vertrek aan de parochiezaal en verder doorheen de Belse bossen. 

Om de veiligheid aan het vertrekpunt zoveel mogelijk te kunnen garanderen, vraagt organisator om Hoogstraat, vanaf kruispunt Wijdbos/Hoogstraat (richting kerkhof) te mogen afsluiten die dag van 6.30 tot 18.00 uur en om tijdelijk enkelrichting in te voeren in Wijdbos. 

KWB vraagt ook om tijdelijke bewegwijzering te mogen plaatsen langs:

  • kruispunt Molseweg/Bel 
  • kruispunt Malosewaver/Meerhoutseweg 
  • kruispunt Molseweg/St-Antoniusstraat 
  • kruispunt Wijdbos/Bel 
  • kruispunt Bel/Hoogstraat

Besluit

De burgemeester beslist:

Artikel 1

De  burgemeester  geeft de toestemming aan KWB Bel voor de organisatie van een herfstwandeling, op zondag 24/9/2023, van 7.00 tot 18.00 uur, met vertrek aan de parochiezaal en verder doorheen de Belse bossen. 

De voorwaarden vermeld in het besluit en in het  advies van de brandweer moeten nageleefd worden. 

Artikel 2

Als organisator moet je erop toezien dat het alcoholbeleid correct wordt toegepast. De organisator, security en alle medewerkers hebben de verantwoordelijkheid de bezoekers actief op het alcoholbeleid te wijzen. Dit wil zeggen dat je bepaalde categorieën van bezoekers erop attent moet maken dat ze niet mogen drinken en hen bij herhaaldelijk drinken de toegang tot het event moet ontzeggen.   

Aan de organisatoren wordt uitdrukkelijk gevraagd het actieplan ‘Alcohol & Jongeren’ mee uit te dragen:

  • uithangen van de regels inzake schenken van alcohol volgens de wet van 31.12.2009;
    • Géén alcohol voor -16 jarigen;
    • Géén sterke drank voor -18 jarigen;
  • duidelijke communicatie en briefing van alle medewerkers 
Als organisator moet je erop toezien dat het rookverbod wordt toegepast waar nodig, en zeker niet in het bos. De organisator, security en alle medewerkers hebben de verantwoordelijkheid de bezoekers actief op het rookverbod te wijzen. Dit wil zeggen dat je rokende bezoekers erop attent moet maken dat ze niet mogen roken en hen bij herhaaldelijk roken de toegang tot het event moet ontzeggen.

Artikel 3

De overlast naar de omwonenden toe moet tot een minimum beperkt worden.

Indien de tocht over privé-eigendom loopt, dient vooraf toestemming gevraagd te worden aan de eigenaar/beheerder.

Afval mag niet achtergelaten worden, niet in het bos en niet in de omgeving. De organisator heeft de taak om dit te voorkomen en indien nodig dit op te ruimen onmiddellijk na de activiteit. 

Bezoekers en crew blijven op de paden en natuurgevoelige vennen mogen niet betreden worden.

Er wordt geen enkele markering aangebracht met spuitbussen of dergelijke.

De organisatie dient een verzekering te hebben voor mogelijke schade bij deelnemers en aan private en openbare eigendommen.

Artikel 4

De deelnemers dienen duidelijk zichtbaar te zijn voor de andere weggebruikers.

Bij het volgen en/of kruisen van de grote(re) wegen dient de nodige aandacht te worden geschonken aan de andere weggebruikers om zodoende het risico op ongevallen te vermijden.

De deelnemers dienen zich aan de verkeersregels te houden. 

Artikel 5

De Vlarema (Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen) verbiedt organisatoren van evenementen om nog met wegwerpbekers, blikjes of PET-flesjes te werken. Alles moet geserveerd worden in – indien mogelijk – glas, ofwel herbruikbare bekers.
 De organisator doet het nodige om zich in regel te stellen met de geldende wetgeving.

Artikel 6

Vergunning wordt verleend voor het plaatsen van tijdelijke bewegwijzering langs:

  • kruispunt Molseweg/Bel 
  • kruispunt Malosewaver/Meerhoutseweg 
  • kruispunt Molseweg/St-Antoniusstraat 
  • kruispunt Wijdbos/Bel 
  • kruispunt Bel/Hoogstraat

De bewegwijzering mag ten vroegste vijftien dagen voor datum van het evenement gehangen worden en moet terug verwijderd worden uiterlijk drie dagen na het evenement.   

De bewegwijzering mag niet gehangen worden aan bomen, verkeerslichten of andere verkeerstekens, en niet op rotondes of tussenbermen. De borden worden gehangen op een manier waarop de weggebruikers of voetgangers niet gehinderd worden, en dit enkel met touw of colsonbandjes. Na het evenement moeten alle bevestigingsmaterialen en bewegwijzering door de organisator verwijderd worden.

Op geen enkele manier mag dit langs de aanpalende gewestweg gehangen worden, zonder bijkomende toestemming van het Agentschap Wegen en Verkeer. Als dit nodig zou zijn, dient de organisator dit zelf tijdig aan te vragen via hun webportaal: https://wegenenverkeer.be/adviezen-vergunningen

Artikel 7

Behoudens afwijkingen, uitdrukkelijk bepaald in onderhavig besluit, blijft de aanvrager/vergunningshouder ten allen tijde zelf verantwoordelijk voor de naleving van alle toepasselijke wetgeving en reglementen.