Uiterste beslissingsdatum: 07/01/2024
Verslag van de omgevingsambtenaar
Dossiernummer omgevingsloket: OMV_2023140566
Dossiernummer gemeente: 202300484
De gemeente Geel heeft op 20 oktober 2023 een aanvraag ontvangen voor plaatsen van een overwelving. De aanvraag werd op 8 november 2023 volledig en ontvankelijk verklaard.
Gegevens van de aanvrager
Hans Dams met als contactadres Olenseweg 137 te 2440 Geel
Gegevens van de ligging
Administratieve ligging: Olenseweg 137
Kadastrale ligging: afdeling 4 sectie D nr. 378E
Verslag
Ligging volgens de plannen van aanleg, uitvoeringsplannen, verkavelingen.
De aanvraag is volgens het gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd op 28 juli 1978 gelegen in:
woongebied met landelijk karakter
de woongebieden met een landelijk karakter zijn bestemd voor woningbouw in het algemeen en tevens voor landbouwbedrijven;
agrarisch gebied
De agrarische gebieden zijn bestemd voor de landbouw in de ruime zin. Behoudens bijzondere bepalingen mogen de agrarische gebieden enkel bevatten de voor het bedrijf noodzakelijke gebouwen, de woning van de exploitanten, benevens verblijfsgelegenheid voor zover deze een integrerend deel van een leefbaar bedrijf uitmaakt, en eveneens para-agrarische bedrijven. Gebouwen bestemd voor niet aan de grond gebonden agrarische bedrijven met industrieel karakter of voor intensieve veeteelt, mogen slechts opgericht worden op ten minste 300 m van een woongebied of op ten minste 100 m van een woonuitbreidingsgebied, tenzij het een woongebied met landelijk karakter betreft. De afstand van 300 en 100 m geldt evenwel niet in geval van uitbreiding van bestaande bedrijven. De overschakeling naar bosgebied is toegestaan overeenkomstig de bepalingen van artikel 35 van het Veldwetboek, betreffende de afbakening van de landbouw- en bosgebieden.
Ligging volgens BPA + bijhorende voorschriften:
De aanvraag is niet gelegen in een bijzonder plan van aanleg.
Ligging volgens RUP + bijhorende voorschriften:
De aanvraag is niet gelegen in een ruimtelijk uitvoeringsplan.
De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling.
Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag
De aanvraag is niet gesitueerd in een algemeen of bijzonder plan van aanleg of in een ruimtelijk uitvoeringsplan. De aanvraag dient getoetst te worden aan de bepalingen van het gewestplan.
Overeenstemming met dit plan
De aanvraag is in overeenstemming met dit plan en met de stedenbouwkundige voorschriften.
Verordeningen
gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - inzake parkeren en stallen van auto's en fietsen goedgekeurd op 25 juni 2018.
gewestelijke stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid goedgekeurd op 5 juni 2009.
algemene bouwverordening inzake weekendverblijven goedgekeurd op 8 juli 2005.
gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen en vertraagde afvoer van hemelwater goedgekeurd op 5 juli 2013.
algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer goedgekeurd op 29 april 1997.
gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - basisverordening goedgekeurd op 12 mei 2012.
gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - verkavelingen goedgekeurd op 12 mei 2012.
Volgende vergunningen en/of weigeringen werden verleend:
Het perceel is gelegen te Olenseweg 137 in een lintbebouwing. De onmiddellijke omgeving wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van residentiële bebouwing. Op het perceel is een recente ééngezinswoning aanwezig.
Huidige aanvraag voorziet in het plaatsen van een overwelving van 5 meter breed links vooraan het perceel.
De aanvraag werd getoetst aan de criteria van artikels 11 t.e.m. 14 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
De aanvraag moet niet openbaar gemaakt worden. De vereenvoudigde vergunningsprocedure wordt gevolgd.
Op 1 december 2023 werd het advies ontvangen van de stadsdienst openbaar domein, als volgt geformuleerd:
Advies toegang tot het perceel met overwelving
Huidige situatie
Vóór de bouw van de woning was er over de hele breedte van het perceel een open gracht.
Toen de vergunning voor de woning werd verleend, in februari 2021, was de nieuwe wetgeving betreft de onbevaarbare waterlopen nog niet van toepassing. In mei 2023, bij de aanvraag voor de plaatsing van een definitieve overwelving door de eigenaar, was de nieuwe wetgeving wel in voege en werd hem gemeld dat hij voor deze overwelving dus eerst een vergunning moet aanvragen.
Op basis van recente streetviewfoto’s zien we dat men bij de bouw van de woning een tijdelijke overwelving heeft geplaatst en dat men de gracht voorzien heeft van betuining.
Aanvraag
De eigenaar vraagt een overwelving met een breedte van 5m.
Advies en voorwaarden
Volgens het Uitvoeringsbesluit van 7 mei 2021 betreft de onbevaarbare waterlopen mag er per perceel slechts 1 overwelving worden voorzien met een maximale breedte van 5m (gemeten van buitenkant kopmuur tot buitenkant kopmuur).
Het deel van de gracht dat open blijft na het plaatsen van de overwelving mag niet betuind zijn. Als stad kiezen we zoveel mogelijk voor open grachten zonder betuining. Er moet in de grachten een vloeiende doorstroom zijn, maar grachten dienen in de eerste plaats om het water ter plaatse te laten infiltreren. Infiltratie in de gracht gebeurt voornamelijk via de wanden en dat gaat niet als er betuining wordt in geplaatst. Bovendien is het onderhoud van grachten met betuining moeilijker (handmatig) dan open grachten. Daarnaast willen we er op wijzen dat een open gracht tot het openbaar domein behoort. Het is niet toegestaan om zelf een betuining te plaatsen. Bovendien is recent beslist dat betuiningen niet meer worden toegestaan, enkel in zeer uitzonderlijke gevallen bepaald door de stad.
Besluit: gunstig met voorwaarden
Er wordt één overwelving toegestaan met een maximale breedte van 5m (gemeten van buitenkant kopmuur tot buitenkant kopmuur). Het is mogelijk dat de breedte enigszins afwijkt afhankelijk van de gebruikte materialen.
De betuining in de gracht is niet toegestaan en moet worden verwijderd.
Voor de plaatsing van de definitieve overwelving moet men een aanvraag doen:
Technische Fiche Overwelving
De overwelving:
De kopmuren:
De kopmuren kunnen aangelegd worden:
Verharding boven de ondergrondse constructie:
Hellingspercentage:
Het hellingspercentage van de oprit bedraagt min. 0,02 m en max. 0,04 m per meter in de richting van de as van de weg.
Goot:
Er zal steeds een goot voorzien worden tussen oprit en rijweg/fietspad/voetpad.
Voorwaarden
Er wordt één overwelving toegestaan met een maximale breedte van 5m (gemeten van buitenkant kopmuur tot buitenkant kopmuur). Het is mogelijk dat de breedte enigszins afwijkt afhankelijk van de gebruikte materialen.
De betuining in de gracht wordt niet toegestaan en moet worden verwijderd.
Voor de plaatsing van de definitieve overwelving moet men een aanvraag doen:
* Stad Geel zal de werken zelf uitvoeren of laten uitvoeren door een aangestelde aannemer volgens de Technische fiche beschreven in het advies.
* De kosten voor de aanleg van de overwelving en de verharding zijn ten laste van de aanvrager.
Bij het ontvankelijkheids- en volledigheidsonderzoek werd reeds vastgesteld dat de milieueffecten niet aanzienlijk zijn. Bijgevolg was de opmaak van een milieueffectenrapport niet vereist.
Planologische toets
Huidige aanvraag is volgens het gewestplan Herentals-Mol gelegen binnen woongebied met landelijk karakter. De aanvraag voldoet aan de voorschriften van deze zonering.
Wegenis
Het perceel is gelegen langsheen een gemeenteweg.
Art. 4.3.5.§ 1. Een omgevingsvergunning voor het bouwen van een gebouw met als hoofdfunctie «wonen», «verblijfsrecreatie», dagrecreatie, met inbegrip van sport, detailhandel, dancing, restaurant en café, kantoorfunctie, dienstverlening, vrije beroepen, industrie, bedrijvigheid, «gemeenschapsvoorzieningen» of «openbare nutsvoorzieningen», kan slechts worden verleend op een stuk grond, gelegen aan een voldoende uitgeruste weg, die op het ogenblik van de aanvraag reeds bestaat.
§ 2. Een voldoende uitgeruste weg is ten minste met duurzame materialen verhard en voorzien van een elektriciteitsnet. De Vlaamse Regering kan bepalen in welke gevallen, en onder welke voorwaarden, gelet op de plaatselijke toestand, van deze minimale uitrusting kan worden afgeweken. Een voldoende uitgeruste weg voldoet voorts aan de uitrustingsvoorwaarden die worden gesteld in stedenbouwkundige voorschriften of vereist worden door de plaatselijke toestand, daaronder begrepen de voorzieningen die in de gemeente voorhanden zijn en het ruimtelijk beleid van de gemeente.
§ 3. In het geval de opdrachtgever instaat voor zowel het bouwen van de gebouwen als de verwezenlijking van de voor het project noodzakelijke wegeniswerken, of in het geval de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen of een overheid de wegenis aanbesteedt, kan de omgevingsvergunning voor de gebouwen worden afgeleverd zodra de omgevingsvergunning voor de wegeniswerken is verleend. Het vergunningverlenende bestuursorgaan kan in dat geval een afdoende financiële waarborg voor de uitvoering van de wegeniswerken eisen.
§ 4. De voorwaarde, vermeld in § 1, is niet van toepassing :
1° in verkavelingen waar geen of beperktere lasten op het vlak van de weguitrusting zijn opgelegd;
2° voor land- of tuinbouwbedrijven en voor bedrijfswoningen van een land- of tuinbouwbedrijf;
3° op het verbouwen, herbouwen of uitbreiden van bestaande constructies.
Watertoets
Gelet op de aard van de aangevraagde activiteiten zullen er geen schadelijke effecten zijn op het watersysteem. Bijgevolg wordt voldaan aan artikel 1.3.1.1. van het decreet betreffende het integraal waterbeleid, meer bepaald de watertoets.
Milieuaspecten
Globaal kan gesteld worden dat de risico’s voor de externen veiligheid, de hinder, de effecten op het leefmilieu, op de wateren, op de natuur op de mens buiten de inrichting veroorzaakt door de gevraagde exploitatie bij naleving van de opgelegde exploitatievoorwaarden tot een aanvaardbaar niveau kunnen beperkt worden.
Toetsing aan de goede ruimtelijke ordening
Toetsing aan de beoordelingsgronden van artikel 4.3.1§2 van VCRO:
Functionele inpasbaarheid
Het betreft het plaatsen van een overwelving opdat het perceel met de wagen bereikbaar is. De aanvraag is functioneel inpasbaar.
Mobiliteitsimpact
De impact op de mobiliteit is beperkt.
Schaal, ruimtegebruik en bouwdichtheid
Er wordt een overwelving voorzien van 5 meter. De schaal is verantwoord.
Visueel-vormelijke elementen
Niet van toepassing.
Cultuurhistorische aspecten
Niet van toepassing.
Hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid
Naast de beperkte hinder tijdens de bouwwerken wordt er geen verdere hinder verwacht.
Conclusie
Uit bovenstaande motivering blijkt dat de aanvraag in overeenstemming is met de goede ruimtelijke ordening.
Resultaten openbaar onderzoek
Er diende over de aanvraag geen openbaar onderzoek gehouden te worden.
Conclusie
Er wordt een voorwaardelijk gunstig advies afgeleverd.
Voorwaarden
Lasten
Niet van toepassing
Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het college van burgemeester en schepenen beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en de vergunning af te leveren aan de aanvrager, die ertoe gehouden is volgende voorwaarden strikt na te leven:
Voorwaarden