Terug
Gepubliceerd op 13/07/2023

2023_CBS_01939 - Te bewaren graven Kerkhof Ten Aard - Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
wo 12/07/2023 - 13:00 Stadhuis 1.14 R
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Marleen Rome

Afwezig

Bart Julliams; Tom Corstjens; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Secretaris

Marleen Rome

Voorzitter

Vera Celis
2023_CBS_01939 - Te bewaren graven Kerkhof Ten Aard - Goedkeuren 2023_CBS_01939 - Te bewaren graven Kerkhof Ten Aard - Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

In 1971 werd de eeuwige concessie afgeschaft (artikel 9 van de wet van 20 juli 1971 op de begraafplaatsen en lijkbezoldiging). In Geel werden deze omgezet naar een 50-jarige concessie. Er vervielen in 2022  dus veel concessies. Op het kerkhof van Ten Aard kwam dit op 96 graven op een totaal van 362 graven. Dat is meer dan 25% van alle graven op dit kerkhof. Om te vermijden dat we de erfgoedwaarden van dit kerkhof verloren, liet de dienst erfgoed de erfgoedwaarden onderzoeken en inventariseren. Hiervoor werd een uitstel van 1 jaar voor het verwijderen van graven op het kerkhof van Ten Aard toegekend. Dat keurde het college goed: 2022_CBS_01931 en 2022_CBS_01932.

Uit dat onderzoek kwamen twee duidelijke lijnen en conclusies naar voor:

  • Op het kerkhof zijn nog veel graven aanwezig met volkskundige, historische, artistieke en architecturale waarde.
  • De erfgoedwaarde van het kerkhof van Ten Aard ligt niet alleen bij de aanwezigheid van de graftekens maar ook de site van het kerkhof zelf. Voor het behoud van de ruimtelijk-structurerende en historische waarde van de aanleg en het ontwerp van het kerkhof is het belangrijk dat de haag, de hoge bomen, het grasperk en het kiezelpad langs de perken bewaard blijven.

Uit dit onderzoek maakte de dienst erfgoed een selectie van graven die we omwille van de erfgoedwaarden van zowel de site, het graf of de persoon graag zouden bewaren.

  • De graven die niet tot deze selectie behoren worden niet meteen verwijderd, maar volgen de normale procedure via de dienst burgerzaken van lopende concessie, verval concessie en mogelijke verlenging door familie, of verwijdering na verval concessie. 
  • Voor de graven waarvoor de nabestaanden actief om de verwijdering vroegen, is de dienst erfgoed in overleg gegaan met die nabestaanden. De meeste van deze graven waren niet noodzakelijk voor het behoud van de erfgoedwaarden. Voor de bewaring van één ouder graf gaf de familie naar aanleiding van de erfgoedstudie de toestemming dit toch te bewaren.
  • De graven werden volgens advies van het Agentschap Onroerend Erfgoed gegroepeerd volgens erfgoedzones. Tussen deze zones komen op termijn na verval van concessies vrije zones te liggen, die in het kader van de inrichting van het centrum van Ten Aard bij kunnen dragen als groen- en stiltezone en/of trage weg. (Plan in bijlage.)
  • Nu er een duidelijk toekomstplan is, en de erfgoedwaarden per graf gekend zijn, kunnen we actief inzetten op het peter-en meterschapstraject om het onderhoud van de graven uit concessie zo veel mogelijk met vrijwilligers uit de buurt en nabestaanden op te nemen, zoals we dat ook voor het kerkhof van Sint-Dimpna doen.

De selectielijst wordt toegevoegd in bijlage.

Juridische grond

Het Vlaamse Decreet op de begraafplaatsen en de lijkbezorging van 16 januari 2004 stelt:

“Het college van burgemeester en schepenen maakt een lijst op van graven met lokaal historisch belang die als kleine onroerende erfgoedelementen kunnen worden beschouwd. De graven op deze lijst dienen 50 jaar te worden bewaard en onderhouden door de gemeenteoverheid.” (artikel 26, § 2).

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen beslist dat de selectielijst wordt erkend als 'graven met lokaal historisch belang', zal deze volgens artikel 26, § 2 van het Decreet op de begraafplaatsen en de lijkbezorging van 16 januari 2004 niet verwijderen na het verval van de concessie.

Artikel 2

De bewaring van het kerkhof als context en site wordt opgenomen in toekomstige plannen voor het centrum van Ten Aard, rekening houdend met dubbel gebruik als groen- en stiltezone.