Uiterste beslissingsdatum voor dit dossier: 31/03/2023
MAATREGELEN TOT BEHANDELING SCHADEGEVAL - GEEL, jaagpad op de zuidoever van het Albertkanaal waar de straat Stelen uitkomt op het jaagpad.
Gelet op het Decreet van 27 oktober 2006 betreffende de bodemsanering en de bodembescherming (Bodemdecreet), inzonderheid op artikel 74 tot en met 82;
Op 10/03/2023 meldde een burgeraan de gemeente Geel dat op 10/03/2021 op de grond, ten noorden van het perceel kadastraal bekend als 13375 M 475 M en gelegen langs het jaagpad waar de straat Stelen uitkomt, een lozing van onderhoudsolie aanleiding heeft gegeven tot een bodemverontreiniging.
De exploitant op die grond is de Vlaamse Waterweg nv.
De eigenaar van die grond is de Vlaamse Waterweg nv.
Er wordt geschat dat er tussen de 50 liter en 300 liter olie in de berm langs het jaagpad is terecht gekomen ter hoogte van de zuidoever het Albertkanaal waar de straat Stelen op het jaagpad uitkomt. De brandweer en de civiele bescherming kwamen ter plaatse. Het besproken lek gebeurde op 09/03/2023. De veroorzaker van de verontreiniging is momenteel niet gekend. De brandweer heeft de eerste maatregelen genomen en de olievlek ingedamd. De civiele bescherming zoog inmiddels een eerste hoeveelheid olie af. De Vlaamse Waterweg zette de vlek af met linten.
Deze grond ligt in bestemmingstype Agrarisch gebied.
Overeenkomstig artikel 75 van het Bodemdecreet is de burgemeester van de gemeente Geel de bevoegde overheid voor het betreffende schadegeval, omdat het schadegeval plaatsvond op een grond van de Vlaamse Overheid.
De burgemeester van de gemeente Geel is van oordeel dat aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn om de bodemverontreiniging ingevolge het schadegeval te behandelen. Het schadegeval valt onder het toepassingsgebied van de schadegevallenregeling vermeld in artikel 74 tot en met artikel 82 van het Bodemdecreet.
De gemeente Geel is van oordeel dat volgende maatregelen moeten worden genomen om de mogelijke bodemverontreiniging te behandelen binnen de schadegevallenprocedure:
Indien alle noodzakelijke maatregelen ter behandeling van de bodemverontreiniging ingevolge het schadegeval niet binnen de vooropgestelde termijn van 180 dagen (vanaf de datum van deze beslissing) kunnen uitgevoerd worden, dient de bodemsaneringsdeskundige de bevoegde overheid en de OVAM hiervan onverwijld in kennis te stellen.
Als die maatregelen handelingen, inrichtingen of activiteiten omvatten die meldings-of vergunningsplichtig zijn krachtens titel V van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid of krachtens titel IV, hoofdstuk II, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, geldt de beslissing als meldingsakte of omgevingsvergunning.
De code van goede praktijk dient bij saneringswerkzaamheden steeds nageleefd te worden.
Het schadegeval dat zich heeft voorgedaan op 09/03/2023 op de grond, ten noorden van het kadastraal perceel bekend als Afdeling 5 sectie M perceel 475M, en gelegen langs het jaagpad op de zuidoever van het Albertkanaal waar de straat Stelen op het jaagpad uitkomt, wordt op basis van de beschikbare informatie gekwalificeerd als een schadegeval dat valt onder het toepassingsgebied van de schadegevallenregeling, vermeld in artikel 74 tot en met 82 van het decreet van 27 oktober 2007 betreffende de bodemsanering en de bodembescherming.
De volgende maatregelen ter behandeling van de (mogelijke) bodemverontreiniging ingevolge het schadegeval op de grond, vermeld in artikel 1, moeten worden uitgevoerd:
Die maatregelen moeten worden uitgevoerd door de saneringsplichtige, de Vlaamse Waterweg met hoofdzetel te Havenstraat 44, 3500 Hasselt, uiterlijk honderdtachtig dagen na ontvangst van dit besluit.
Indien alle noodzakelijke maatregelen ter behandeling van de bodemverontreiniging ingevolge het schadegeval niet binnen de vooropgestelde termijn van 180 dagen kunnen uitgevoerd worden, dient de bodemsaneringsdeskundige de bevoegde overheid en de OVAM hiervan onverwijld in kennis te stellen.
Na de uitvoering van de opgelegde maatregelen, vermeld in artikel 2, moet de Vlaamse Waterweg nv onder leiding van de erkende bodemsaneringsdeskundige een evaluatierapport opstellen. Het evaluatierapport dient zo spoedig mogelijk na afronding van de opgelegde maatregelen, aan de gemeente en aan de OVAM overgemaakt te worden.
De maatregelen, vermeld in artikel 2, kunnen te allen tijde door een beslissing van de burgemeester van stad Geel aangepast of opgeheven worden.