Terug
Gepubliceerd op 12/04/2023

2023_CBS_00900 - Kerkenplan - Projectvoorstel herbestemming kerk Winkelomheide - opstart - Beslissen: Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
di 04/04/2023 - 11:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Bart Julliams; Tom Corstjens; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Griet Smaers; Marlon Pareijn

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2023_CBS_00900 - Kerkenplan - Projectvoorstel herbestemming kerk Winkelomheide - opstart - Beslissen: Goedkeuren 2023_CBS_00900 - Kerkenplan - Projectvoorstel herbestemming kerk Winkelomheide - opstart - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

Het kerkenplan, goedgekeurd door Johan Bonny, Bisschop van Antwerpen, en door de gemeenteraad op 4 september 2017,  bepaalt dat de kerk van Winkelomheide hersbestemd dient te worden.

Het college van burgemeester en schepenen heeft op 28 November 2022 kennis genomen van  het Projectvoorstel herbestemming kerk Winkelomheide - voorstel zorgpraktijk

In het kader van het goedgekeurde kerkenplan voor de stad Geel is de herbestemming van de kerk in Winkelomheide voorzien voor 2025. Echter, er is een voorstel tot mogelijke nevenbestemming van de kerk voor een zorgcentrum, wat voor vele betrokken partijen een geschikte invulling kan zijn. Om deze mogelijke voorgestelde invulling te realiseren binnen de deadline van 2 jaar, is het nodig om het nevenbestemmingsproces op te starten in 2023.

Daarnaast is het belangrijk om de betrokken stakeholders, zoals de kerk met achterliggend, het dekenaat, de pastorale werking, de parochie, en de burgers van Winkelomheide te informeren over de mogelijkheden en timing van deze transitie van volledige liturgische ruimte van de kerk naar een nevenbestemming waar plaats is voor een liturgische ruimte en bv. een zorgcentrum.

Plan van aanpak Om het proces van de herbestemming van de kerk in Winkelomheide op te starten, stellen we het volgende plan van aanpak voor:

  1. Bevraging van burgers en verenigingen van Winkelomheide op 10 mei om 19u 's avonds
    Toelichting te geven door burgemeester en schepen over mogelijkheden herbestemming van de kerk, waarbij een opportuniteit is voorgesteld aan de stad Geel. 
    Om de eventuele weerstanden of behoeftes binnen het dorp in kaart te brengen.
    De opstart van het proces nevenbestemming in 2023 toe te lichten.
    De samenstelling van de werkgroep herbestemming kerk Winkelomheide te bepalen.
  2. Opstart van de werkgroep herbestemming 
    Uitwerken van een planning dat rekening houdt met alle mogelijke projectvoorstellen en bezorgdheden burgers
  3. Voorbereiding overheidsopdracht 
    Het Juridisch uitzoeken van de correcte werkwijze voor het opstellen van een zakelijk recht om de kerk correct ter beschikkingstelling te stellen.

Argumentatie

Er is een deadline voor het realiseren van de mogelijke nevenbestemming van de kerk als zorgcentrum, wat betekent dat het proces snel moet worden gestart. Het participatieproces is bedoeld om de burgers van Winkelomheide te informeren over de mogelijkheden en timing van deze transitie van volledige liturgische ruimte van de kerk naar een alternatieve invulling. Bovendien moeten weerstanden en behoeftes binnen het dorp Winkelomheide worden onderzocht en in kaart gebracht.
Dit participatiemoment zal in samenwerking met de dienst communicatie, burgemeester en schepen gebeuren.

Een eerste bevraging van de werkgroep herbestemming van kerken is uitgevoerd, waarbij de terugkoppeling negatief is zolang er weerstanden binnen de parochie worden gemeld. Daarom is een burgerparticipatie een voorstel om deze weerstanden in kaart te brengen en de bredere bevolking bevragen over de intenties.

Adviezen

Communicatie Gunstig onder voorwaarden

Advies communicatie en organisatieontwikkeling

 

Voorstel aanzet communicatieplan en betrekken van inwoners Winkelomheide 

 

Achtergrond:  

Geel selecteerde 4 kerken voor herbestemming (op basis van welke critieria?). Geel wil graag starten met het herbestemmingstraject in Winkelomheide maar voelt aan dat het decanaat (en nog andere lokale stakeholders zoals parochieraad, kerkbestuur, ...?) het liefst gewoon de kerk in haar huidige functie willen behouden. Om het traject te starten heeft de stad de toestemming van het decanaat nodig. Er is afgesproken met het decanaat om een infomoment te organiseren voor de inwoners van Winkelomheide en hen te bevragen over de herbestemming/nevenbestemming. Op deze manier hoopt de stad het decanaat te overtuigen om een 'go' te geven.  

 

Doelstelling 

  • Inwoners Winkelomheide zijn positief over de nevenbestemming van de kerk (volgens visie van de stad – zorgfunctie, ...) 
  • Inwoners Geel zijn positief over de aanpak van dit traject 

 

 

Belangrijke voorwaarden voor een geslaagde communicatie 

  • Belangrijke stakeholders informeren over plan van aanpak (parochie, kerkraad,...) 
  • Wat vinden we als stad belangrijk? Welke functies moeten er binnen deze herbestemming passen? Is er in het verdere traject aandacht voor participatie/gemeenschapsvorming? Nemen we dit bijvoorbeeld mee in de overheidsopdracht? Belangrijk om dit eerst scherp te krijgen alvorens een infomoment te organiseren.  
  • Na overleg met Marijn Van de Waeter van organisatieontwikkeling stellen we voor 10 mei niet aan te kondigen als participatiemoment maar als infomoment (Inwoners kunnen niet echt ideeën geven over de invulling, we willen enkel weten of ze de nevenbestemming zien zitten). Op dit infomoment kun je eventueel wel polsen naar de mening van de inwoners om het traject op te starten met een nevenbestemming van de kerk van Winkelomheide. Marijn kan betrokken worden om te bekijken hoe we de mening van de inwoners in kaart kunnen brengen.  

 

 

Communicatiemomenten en kanalen 

Voor het  infomoment 

  • Overleg met de belangrijkste stakeholders over plan van aanpak  
  • Uitnodiging inwoners Winkelomheide  (huis-aan-huis) 
    1. Uitnodiging voor infomoment 
    2. Korte voorstelling van traject nevenbestemming 
    3. Verwijzen naar landingspagina voor meer informatie 
    4. Boodschap dat we het belangrijk vinden dat inwoners van Winkelomheide achter nevenbestemming staan. Mogelijkheid om mening te geven? Nog af te stemmen met Marijn  
  • Landingspagina website stad 
    1. Achtergrond herbestemming kerken 
    2. Visie stad over nevenbestemming kerk Winkelomheide 
    3. Mogelijkheid om mening te geven? Nog af te stemmen met Marijn  
    4. Stappenplan met timing 

 

Tijdens infomoment 

  • Toelichting visie door beleid 
  • Toelichting proces en plan van aanpak door dienst patrimonium 
  • Mening van de inwoners- nog af te stemmen met Marijn hoe we dit kunnen doen?  
  • Hoe blijf je op de hoogte? Nieuwsbrief of WhatsApp 
  • Worden inwoners betrokken in het verdere traject? Op welke manier?  
  •  

 

Na infomoment 

  • Pers- en nieuwsbericht – bericht op sociale media over het infomoment 
  • Feedback naar inwoners over beslissing, verschillende stappen in het proces (beslissing nevenbestemming, start overheidsopdracht, gekozen kandidaat, ...) - via nieuwsbrief of eventueel via WhatsApp?  
  • Pers- en nieuwsbericht bij keuze kandidaat – project voorstellen 
  • Communicatie over verdere verloop project 

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het College van Burgemeester en Schepenen beslist om het infomoment te starten en de burgers van Winkelomheide uit te nodigen voor een avond op Woensdag 10 mei om 19u 's avonds. De burgemeester en een schepen zullen mee het woord voeren tijdens deze infoavond en zullen de burgers bevragen of ze achter de opstart van de herbestemming van de kerk staan, met alvast 1 mogelijke invulling van een zorgcentrum als nevenbestemming, samen met een ruimte voor vieringen.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen geeft de diensten opdracht om het herbestemmingsonderzoek kerk Winkelomheide op te starten in kader van de opportuniteit van een gesubsidieerde invulling met een groot algemeen belang. Er zal ook voldoende en specifieke aandacht besteed moeten worden aan de randvoorwaarden in dit verband: i.e. financiële contouren, eigendomsstructuur, inkomsten voor terbeschikkingstelling, ...

Bij dat herbestemmingsonderzoek dienen de stakeholders uit de nabije omgeving betrokken te worden en dienen ook de financiële contouren onderzocht te worden.