Op basis van de behoeften en noodzaak wordt er voorgesteld om een nieuw voertuig aan te kopen. De aankoop van een voertuig via het raamcontract met de Vlaamse overheid werd reeds goedgekeurd ( 2022_GR_00203 2022_CBS_02564 zie bijlage).
Meer details en opties zijn terug te vinden in de bijlage.
Een raamcontract bij de Vlaamse overheid heeft verschillende voordelen. Er is tijdswinst omdat we zelf geen aankoopprocedure hoeven te voeren. En we kunnen genieten van het schaalvoordeel omdat verschillende gemeenten, OCMW ’s, intercommunales, brandweer- en politiezones zich aan dit raamcontract aansloten.
De dienst heeft een marktonderzoek uitgevoerd en vastgesteld dat de actieradius nog niet volledig op punt staat voor vrachtwagens waarbij de opbouw moeten uitgerust worden met verschillende PTO-aandrijvingen (vuilwagen, kraan en container). Een gemiddelde actieradius van 200 - 300 km elektrisch, zonder extra belasting, is nog zeer minimaal. Bij belasting van het voertuig zal die actieradius zeer sterk afnemen.
De infrastructuur op de werkplaats laat het op dit moment bovendien ook niet toe om vrachtwagens elektrisch te laden.
Onze elektrische auto’s worden nu geladen via gewone 220 V – 16A stopcontacten. Dit betekent, dat onze wagens gemiddeld 10 uur moeten laden om voor 90 % geladen te zijn.
Om vrachtwagens te laden heeft men echter grotere vermogens nodig en een minimumaansluiting van 3 x 400 V AC. Om een vrachtwagen tijdens de nacht te kunnen laden is er een minimum vermogen van 22 kW nodig. Wil men een mogelijkheid tot snel-laden, dan is hiervoor 600 V DC nodig met vermogens tot 150 kW. Hieruit kunnen wij afleiden dat hoe meer vermogen men heeft hoe sneller de batterijen worden geladen.
De bestaande infrastructuur van de stedelijke werkplaats is hiervoor op dit ogenblik niet uitgerust en beschikt enkel over een 3-fasige aansluiting op 220 V.
Afhankelijk van het het type van elektrische vrachtwagen is er bovendien minimaal een mobiele lader nodig. Kostprijs 15000 euro excl. btw. Is dit 3 x 220V of enkel 3 x 400.
Bij de bouw van de nieuwe werkplaats dient de infrastructuur van ons laadnet zeker op punt gesteld te worden wil men in de toekomst grote afnames van elektriciteit kunnen garanderen en het laden van meerdere elektrische voertuigen en vrachtwagens mogelijk maken.
Het prijsverschil tussen de dieselvrachtwagen en een elektrische vrachtwagen zit bovendien ook nog op plus 216%, wat een heel groot verschil is.
Het College van burgemeester en schepenen keurt de aankoop van het voertuig volgens offerte goed. De aankoop gebeurt via het raamcontract van de Vlaamse overheid.
Het college van burgemeester en schepenen gaat akkoord met de aankoop van dit voertuig voor een geraamd bedrag van 173.199,40-, inclusief btw, voorzien op budgetcode 2400000/1/0119, actie AC000035, MJP000624.