Verwijzend naar het Veldwetboek Art. 35 ş 5 en het Bosdecreet vraagt vzw Natuurpunt in juni 2023 een vergunning aan voor de bebossing van onderstaande kadastrale percelen te Geel eerste en tweede afdeling.
De percelen bevinden zich in de natuurgebieden Bels broek en heide (1520F), Breeven (724F) en Selguis (1979, 1980 en 1989) en hebben een totale oppervlakte van 2,78 ha. Voor perceel 1520F wordt slechts 1000 m2 bosuitbreiding voorzien aangezien er al wat verbossing op deze percelen waar te nemen is.
In 2022 en 2023 werden de percelen met aankoopsubsidies bosuitbreiding aangekocht door Natuurpunt Beheer vzw. De aangekochte percelen werden in beheer genomen door de lokale afdeling Natuurpunt Geel Meerhout.
Perceelsgegevens:
Inrichtingsplan percelen:
Adviezen
Op 7/07/2023 werd per e-mail advies gevraagd aan de Vlaamse overheid, afdeling Adviezen, Vergunningen, Erkenningen en Subsidies (AVES).
Het advies van AVES dient verplicht te worden opgevraagd door de vergunningverlenende overheid. Het advies is bindend indien hierin verwezen wordt naar wetgeving. Dat is het geval voor de percelen die uitgesloten worden van de aanvraag.
Het advies, gedateerd op 13/07/2023, werd ontvangen en is bijgevoegd.
Op basis van de gegevens in het dossier gaat het Agentschap voor Natuur en Bos akkoord met het bebossen van het aangevraagde perceel. De aanvraag wordt gunstig geadviseerd, met uitzondering van de volgende twee percelen:
Voor bijkomende informatie kan u terecht op:
https://www.natuurenbos.be/sites/default/files/inserted-files/kompasnaald_bosaanleggen.pdf
https://www.natuurenbos.be/sites/default/files/inserted-files/anb_kompasnaald_welke_bomen_plant_je_best.pdf
"Tot slot willen we nog de aandacht vestigen op een algemene maatregel, die voor elke vergunning van toepassing is: “Alle van nature in het wild levende vogelsoorten en vleermuizen zijn beschermd in het Vlaamse Gewest op basis van het Soortenbesluit van 15 mei 2009. De bescherming heeft onder meer betrekking op de nesten van de vogels en de rustplaatsen van de vleermuizen (artikel 14 van het Soortenbesluit).
Bij het uitvoeren van werken in de periode 1 maart tot 1 juli moet men er zich - vóór men overgaat tot de uitvoering van de werken - van vergewissen dat geen nesten van beschermde vogelsoorten beschadigd, weggenomen of vernield worden. Als nesten of rustplaatsen in het gedrang komen, dient u contact op te nemen met het Agentschap voor Natuur en Bos”.
Op 7/07/2023 werd per mail advies gevraagd aan de Vlaamse overheid, afdeling Landbouw & Visserij (L&V).
Het advies van L&V is verplicht op te vragen, doch niet bindend.
Het advies, gedateerd op 20/07/2023 werd ontvangen en is bijgevoegd in bijlage.
De grond(en) waarop de aanvraag betrekking heeft, is/zijn niet gelegen in HAG, in agrarisch gebied van een definitief vastgelegd gewestelijk RUP of in een agrarisch gebied van een definitief vastgelegd provinciaal of gemeentelijk RUP of plan van aanleg. De grond(en) is/zijn gekend op de bodemkaart als natte lemige zandbodem zonder profiel (Sep) (29,24%), bebouwde zones (OB) (0,79%), opgehoogde gronden (ON) (7,85%), zeer natte licht zandleembodem zonder profiel (Pfp) (26,72%), natte zandbodem met sterk gevlekte, verbrokkelde textuur B horizont (Zec) (35%) en worden deels als marginale landbouwgronden beschouwd. De grond(en) is/zijn aangeduid als verwaarloosbaar erosiegevoelig.
Er wordt geen noemenswaardige schade verwacht aan de agrarische structuur bij bebossingen waarvan de totale oppervlakte van de nieuwe en bestaande boskern kleiner blijft dan 10 ha én die voldoen aan één van onderstaande situaties:
De aanvraag wordt voorwaardelijk gunstig geadviseerd.
Het advies van de dienst openbaar domein, team groen. Volgende argumenten spreken voor de aangevraagde bebossing:
Bespreking van de adviezen en voorstel tot besluit:
Uit het aftoetsen van de bindende voorwaarden van ANB/AVES en de niet-bindende voorwaarden, opgenomen in het advies van de dienst landbouw en visserij, blijkt het volgende voor de verschillende individuele percelen:
Afdeling 1, sectie I, nr 1520F agrarisch gebied met ecologisch belang | 2287 m² | Op dit perceel, gelegen aan kruispunt Meerhoutseweg met Kruiskwacht ten noorden van de Grote Nete bevindt zich reeds een bos (zie advies AVES in bijlage). Er wordt voorgesteld om het negatieve advies te volgen en hier niet te bebossen. |
Afdeling 1, sectie I, nr 1979 agrarisch gebied | 8350 m² | Perceel sinds verschillende jaren in gebruik als grasland/weide, in de omgeving Keulsekarstraat ten zuiden van de Molse Nete. Voorwaarde 1 L&V, om wel te bebossen, is niet voldaan. Voorwaarde 2 lijkt wel voldaan. Voorstel om te bebossen kan gevolgd worden. |
Afdeling 1, sectie I, nr 1980 agrarisch gebied | 7985 m² | Perceel sinds verschillende jaren in gebruik als grasland/weide, in de omgeving Keulsekarstraat ten zuiden van de Molse Nete.
Voorwaarde 1 L&V, om wel te bebossen, is niet voldaan. Het aanliggend perceel bis (1982 I) is slechts 0,8ha, geen 1,0ha. Voorwaarde 2 lijkt wel voldaan. Voorstel om te bebossen kan gevolgd worden. |
Afdeling 1, sectie I, nr 1989 natuurgebied | 4075 m² | De voorwaarden van L&V werden niet afgetoetst o.w.v. de wettelijke voorwaarde, opgelegd door AVES (*hp in VEN gebied). Het CBS moet het advies van AVES voor dit perceel volgen. Dit perceel kan zeker niet bebost worden. |
Afdeling 2, sectie B, nr 724F agrarisch gebied | 5130 m² | Dit perceel is gelegen ten oosten van de Turnhoutseweg, een stuk boven de Otterstraat. Alle percelen tussen de Turnhoutseweg en dit perceel werden in de periode 2015-2021 ontbost, tesamen 1,8 hectare. Er kon binnen het korte tijdsbestek niet nagekeken worden of deze kap met vergunning gebeurde. Volledige bebossing van die percelen gebeurde ergens tussen 1990 en 2015. Voorstel om dit perceel 724F te bebossen kan gevolgd worden. |
Op deze wijze kan meer dan 21.000m² bebost worden door de aanvrager. Ongeveer 6.300m² kan niet bebost worden.
Het college van burgemeester en schepenen verleent gedeeltelijk een vergunning voor een bebossing van de percelen uit de aanvraag.
Volgende percelen worden uitgesloten van bebossing. Deze zijn kadastraal gekend als:
Volgende percelen mogen wel bebost worden. Deze zijn kadastraal gekend als:
en dit onder volgende voorwaarden:
Het college van burgemeester en schepenen dient voorafgaand aan de start der werken tijdig (minstens 14 dagen vooraf) in kennis gesteld te worden.