Terug
Gepubliceerd op 25/10/2023

2023_CBS_02654 - Brug Kleine Nete / Lichtaartseweg - Kennisname inspectieverslag, vervolgstappen en aanstelling studiebureau - Beslissen: Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
vr 20/10/2023 - 13:00 Kasterlee
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2023_CBS_02654 - Brug Kleine Nete / Lichtaartseweg - Kennisname inspectieverslag, vervolgstappen en aanstelling studiebureau - Beslissen: Goedkeuren 2023_CBS_02654 - Brug Kleine Nete / Lichtaartseweg - Kennisname inspectieverslag, vervolgstappen en aanstelling studiebureau - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0035 dlb0029

Aanleiding en context

Begin september kwam via de gemeente Kasterlee de melding binnen van een grote scheur in het landhoofd van de brug over de Kleine Nete thv. Bobbejaanland – Lichtaartseweg. Gezien Arcadis studiebureau was voor de werken Lichtaartseweg (2016) alsook de plaatsing van de fietsbrug over de Nete (2016) werden zij gecontacteerd om verder onderzoek te doen naar de scheur. In kader van deze werken had Arcadis in 2013 reeds een inspectierapport opgesteld waarin toen reeds een scheur werd vastgesteld en opvolging aanbevolen werd welke noch door de stad Geel als de gemeente Kasterlee gebeurd is.

Bij ontvangst van de melding werden onmiddellijk veiligheidsmaatregelen genomen en werd de een snelheidsbeperking 30km/u en tonnangebeperking +3.5t geplaatst. 

De brug ligt op de gemeentegrens met Kasterlee en Geel, met de grens in het midden van de brug. 

Argumentatie

Fase 1

In bijlage is het verslag terug te vinden van de controle inspectie die Arcadis uitvoerde op 26 september. In rood zijn hierin de bijkomende bevindingen aangeduid van een 2de controle op 12 oktober. 

Na de eerste controle bleek dat naast de scheur in het landhoofd (grote zijde Kasterlee, kleinere zijde Geel) ook betonrot opgetreden is in het brugdek en op verschillende plaatsen de bewaping bloot is komen te liggen. Advies voor herstelling luidde toen een tijdelijke herstelling binnen het jaar, en def. herstelling enkele jaren later (ifv. behoud tijdelijke herstelling). Ikv. verkeersmaatregelen was het advies van Arcadis de brughelft met scheur af te sluiten, dit werd ook zo uitgevoerd en er werd enkelrichtingsverkeer ingesteld vanuit Geel richting Kasterlee (Lichtaart). 

Hoewel uit de hercontrole 2 weken later bleek dat de scheur niet verergerd was, kon door een lagere waterstand ook de funderingsaanzet van de brug beter geïnspecteerd worden. Hieruit bleek dat de scheur aan deze zijde ook volledig doorgetrokken is in de funderingsaanzet waardoor de stabiliteit zeer in vraag gesteld wordt. Bovendien kon een holte van 1.1m diep worden vastgesteld achter het landhoofd, de kans op het ontstaan van een zinkgat is hierdoor zeer reëel. Na de 2de inspectie luidt het eindadvies:

”Afhankelijk van de samenwerking met de aannemer voor de mogelijke tijdelijke stabilisatie, wordt op termijn geadviseerd om de brug in zijn totaliteit te slopen en herop te bouwen. In dit advies wordt de sloop en heropbouw niet verder uitgewerkt, noch uitspraken over gedaan. Deze beslissing moet door de betrokken partijen worden gemaakt op basis van een voorafgaande studie. In deze studie moeten verschillende aspecten zoals kostprijs, relevantie, beschikbaarheid, technische uitvoering, … worden mee opgenomen”

Met dit advies werd fase 1 van de opdracht van Arcadis afgesloten. 

 

Fase 2 - vervolg

Voor de start van fase 2 – het verder onderzoeken naar de beste oplossingen, het uitschrijven van een bestek hiervoor en de opvolging van de werken- werd door Kasterlee een marktonderzoek gedaan welk door geen interesse, en door het zeer hoogdringende karakter na de 2de inspectie, werd stopgezet. Arcadis wil wel verder gaan met de opdracht aan de vooraf opgegeven prijzen. (zie bijlage) Ze beloven ook hier onmiddellijk de nodige capaciteit vrij te maken om het dossier verder op te nemen. 

De dienst Openbaar domein vraagt dan ook het college zijn goedkeuring te geven aan de opgegeven regieprijzen. Gezien de vele onzekerheden die er momenteel nog zijn, valt het momenteel niet in te schatten een totale raming te geven voor deze opdracht. 

De timing uitvoering van een volledig nieuwe brug wordt geschat op +-1jaar. Dwz. dat de brug een volledig jaar afgesloten blijft en ook dat Bobbejaanland het volledige seizoen 2024 vanuit de richting Geel / Olen niet bereikbaar is. Een oplossing waar Kasterlee absoluut niet achter kan staan. Arcadis is gevraagd volgende pistes te onderzoeken naar zowel ruwe kostenraming, start uitvoering (timing) en geraamde ‘houdbaarheid’ (hoe lang kan de maatregel in dienst blijven), beperkende maatregelen (snelheid, tonnage, …) en de voor- en nadelen van elke oplossing :

 

  1. Tijdelijke herstelling / stabilisatie van de brug: dmv. een ‘grout’, waarbij door injectie cement in het bestaande zand/water wordt gemengd wordt een uitgeharde fundering bekomen. Dit kan zonder opbraakwerken. Voor de holtes achter het brughoofd moet wellicht ook de rijweg worden opgebroken. 
  2. Tijdelijke brug: er wordt een nieuwe funderingsplaat geplaatst achter de bestaande bruggenhoofden. Hierop wordt een tijdelijke prefab (werf)brug gelegd. Het huidige brugdek dient hiervoor reeds geheel of gedeeltelijk te worden opgebroken.
  3. Nieuwe brug: de oude brug, incl. landhoofden wordt volledige opgebroken en vervangen door een nieuwe.

 

Voorstel 1 en 2 zijn tijdelijke maatregelen, een nieuwe brug dringt zich sowieso op, dit ifv. de eventueel genomen tijdelijke maatregel. Arcadis durfde in eerder overleg nog geen raming plakken op de tijdelijke herstelmaatregelen. De dienst openbaar domein vreest echter ook hier voor zeer hoge kosten en vraagt zich af of deze wel verantwoord zijn gezien er toch op korte termijn een nieuwe brug geplaatst zal moeten worden. De voorkeur vanuit de dienst is momenteel dan ook direct voor de beste oplossing te kiezen en een nieuwe brug te plaatsen. Een eerste, zeer voorzichtige en ruwe raming hiervoor bedraagt €750.000 voor de aanleg (excl. studiekosten, proeven, …). (kost te delen met Kasterlee). Zodra Arcadis de studie heeft afgerond, zal er een nieuwe collegedossier worden voorgebracht met definitief advies vanuit de dienst Openbaar domein. 

Juridische grond

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, § 3, 5°, waarbij wordt bepaald dat het college van burgemeester en schepenen bevoegd is voor de vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht van dagelijks bestuur.

Het besluit van de gemeenteraad van 11 december 2017 houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die kunnen beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 92 (de geraamde waarde excl. btw bereikt de drempel van € 30.000,00 niet).

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 56 §3 4° van het decreet lokaal bestuur - voeren van plaatsingsprocedure, gunning en uitvoering overheidsopdrachten
<p>Artikel 56 &sect;3 4&deg; van het decreet lokaal bestuur: Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten</p>
Artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur - algemene bevoegdheidsbepalingen college van burgemeester en schepenen
<p>Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd op basis van artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur</p>

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het inspectieverslag van Arcadis in bijlage. 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepen neemt kennis van de vervolgstappen zoals beschreven onder ‘fase 2’ en de huidige voorkeur van de dienst. 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen geeft zijn goedkeuring  om de studie zoals beschreven onder ’fase 2’ te gunnen aan studiebureau Arcadis tegen de goedgekeurde regieprijzen uit bijlage ‘Regieprijzen’.