Terug
Gepubliceerd op 02/11/2023

2023_CBS_02715 - Verkeersveiligheid Roerdompstraat - Aanpak verkeersonveiligheid Roerdompstraat en kruispunt Roerdompstraat X Zeggendijk - Beslissen: Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
vr 20/10/2023 - 13:00 Kasterlee
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2023_CBS_02715 - Verkeersveiligheid Roerdompstraat - Aanpak verkeersonveiligheid Roerdompstraat en kruispunt Roerdompstraat X Zeggendijk - Beslissen: Goedkeuren 2023_CBS_02715 - Verkeersveiligheid Roerdompstraat - Aanpak verkeersonveiligheid Roerdompstraat en kruispunt Roerdompstraat X Zeggendijk - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0029

Aanleiding en context

Het kruispunt Roerdompstraat X Zeggedijk stond al in het Mobiliteitsplan van de stad Geel vermeld als een gevaarlijk kruispunt.

Recent vonden op het kruispunt twee ongevallen plaats waarbij twee mensen het leven lieten. 

Vorige week bleek dan dat de brug over de Nete op de Lichtaartseweg in veel slechtere toestand is dan eerst gedacht. Daardoor moest de brug worden afgesloten voor alle verkeer, wat in de praktijk betekent dat veel gemotoriseerd verkeer nu wordt afgeleid via de Roerdompstraat. Meer verkeer betekent meer conflicten en dus meer kans op ongevallen.

Er bestaat een brede consensus dat verkeersveiligheidsmaatregelen zich opdringen.  

Argumentatie

De huidige verkeersonveiligheid kan niet getolereerd worden en vraagt om onmiddellijke veiligheidsmaatregelen.

De Roerdompstraat wordt gekenmerkt door een mix van lichte en zware, soms buitenmaatse (landbouw)voertuigen. Voor fietsers is de straat een feitelijke no go-zone door  de genoemde mix van voertuigen, maar ook de mix van bestemmingsverkeer met bijhorende manoeuvres en (soms gehaast) sluipverkeer en  de relatief hoge (en door de wegomleiding nu nog verhoogde) verkeersintensiteiten en een snelheidslimiet van 70km/u die niet spoort met een relatief smal wegprofiel zonder fietspaden.

Een quickwin is dan om de snelheidslimiet aan te passen aan het wegprofiel en het feitelijke gebruik en over de gehele lengte een limiet van 50km/u in te voeren. Zelfs bij een beperkt handhavingsniveau zal dit leiden tot een daadwerkelijke afname van de gereden snelheid doordat alvast de referentiesnelheid daalt. Een lagere snelheid betekent minder kans op ongevallen en minder kans op zware ongevallen wanneer ze toch gebeuren.

Daarnaast is er het gevaarlijke (en sedert dit jaar opnieuw 'zwarte') kruispunt van de Roerdompstraat en de Zeggedijk die onderdeel uitmaakt van een intensief gebruikt fietsroutenetwerk. Hier bestaat de quickwin uit de plaatsing van tijdelijke verkeerslichten. Deze zouden in principe op groen staan voor het verkeer op de Roerdompstraat. Daarop zou alleen worden ingebroken wanneer verkeer (gemotoriseerd verkeer of fietsers) wordt gedetecteerd op de Zeggedijk. Een verkeerslichtenbeveiligd kruispunt betekent dat het verkeer af en toe zal stilstaan op de Roerdompstraat, wat een bijkomend argument is om de snelheidslimiet te verlagen naar 50km/u (minder kans op kop-staartbotsingen).

De tijdelijke verkeerslichten kunnen worden gehuurd in afwachting van de opmaak van een herinrichtingsplan voor het kruispunt. De opdracht hiervoor zou kunnen worden opgemaakt door de IOK.

In het Mobiliteitsplan van de stad Geel wordt het kruispunt al aangehaald als een aan te pakken gevaarlijk punt:

"Op de Roerdompstraat liggen verschillende kruispunten met ongevallen met fietsers. De Roerdompstraat vormt een oost-west verbinding in het noordelijk deel van Geel. Onderzoek zal moeten uitwijzen welke maatregelen dienen genomen te worden om de verkeersveiligheid sterk te verbeteren, bv. middengeleider t.h.v kruispunt met Zeggendijk."

En: "Door het rechtlijnig traject van de Roerdompstraat nodigt de weg uit tot sneller rijden dan toegestaan (70 km/u). Om (ernstige) conflicten te voorkomen zijn er verschillende mogelijkheden: de snelheid verlagen naar 50 km/u, vrijliggende fietspaden voorzien of fietsen verbieden in de Roerdompstraat."

Fasering

In een eerste fase wordt de snelheidslimiet verlaagd naar 50km/u en worden tijdelijke verkeerslichten geplaatst op het kruispunt Roerdompstraat X Zeggedijk.

Tegelijk wordt opdracht gegeven aan de IOK om in het kader van de lopende raamovereenkomst een voorstel tot een veilige heraanleg van het kruispunt uit te werken. Een ruimtelijk voorstel zou klaar kunnen zijn voor de kerstvakantie. Na goedkeuring daarvan kan dan een technisch plan worden uitgewerkt.

De Provincie gaf per mail aan bereid te zijn om mee na te denken over de beveiliging van het kruispunt. Daarover wordt op korte termijn een overleg gepland. Mogelijk resulteert dit in een financiële participatie van de provincie, maar dit is niet zeker. Gezien de hoogdringendheid van het dossier willen we hier niet op wachten. 

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur - algemene bevoegdheidsbepalingen college van burgemeester en schepenen
<p>Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd op basis van artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur</p>

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

De snelheidslimiet in de Roerdompstraat wordt verlaagd aan beide zijden vanaf 100 meter voor het kruispunt met de Zeggendijk. Het college geeft opdracht aan het team mobiliteit (dienst grondgebiedszaken) om een tijdelijk verkeersreglement op te maken en de nodige signalisatie zo snel als mogelijk te plaatsen.

Artikel 2

Het college gunt de opdracht voor het installeren van vier tijdelijke verkeerslichten op accu's (waarvan twee met detectie) op het kruispunt Roerdompstraat X Zeggedijk aan de firma Fero Group, Jozef De Blockstraat 81, 2830 Willebroek conform de offerte toegevoegd als bijlage.

Artikel 3

Het college geeft in het kader van de lopende raamovereenkomst opdracht aan de IOK om een voorstel voor een veilige heraanleg van het kruispunt uit te werken (bijvoorbeeld door een verhoogde aanleg) met als streefdoel een ruimtelijk voorontwerp dat kan worden besproken en goedgekeurd in de tweede helft van december. Het college vraagt ernaar te streven dat de uitvoering kan gebeuren tegelijkertijd met de aanleg van de rammelstroken.