Dit jaar vindt Geel Wintert! plaats tijdens 2 weekends:
En dit telkens van vrijdag tot zondag met volgende openingsuren:
Voor de uitbating van de standplaatsen op Geel Wintert! 2024 door verenigingen en handelaars werd een reglement opgesteld waarin de voorwaarden tot deelname werden opgenomen. Op die manier kan de praktische organisatie hiervan vlot verlopen.
Hoi Maarten,
Snel verticaal doorgelezen en niet echt opmerkingen voor ons.
Met vriendelijke groeten
Sanne Van den Broeck Deskundige Brandpreventie
Brandweer zone Kempen
tel 014 28 78 66 | gsm +32 497 47 14 41 sanne.van.den.broeck@brandweerzonekempen.be
|
Hoi Maarten
Voor zover wij het reglement hebben kunnen bekijken, lijkt ons dit in orde.
Hierbij vind je alvast een advies van ons terug.
De gemeenteraad keurt het reglement van Geel Wintert! 2024 in bijlage goed.
Het nieuwe skatepark is opgezet als onderdeel van de graduele vernieuwing en verbetering van het jeugdcentrum en heeft als doel onze jongeren een veilige en aantrekkelijke plek te bieden voor recreatie en sport. De bouw van het skatepark is afgerond en werd ondertussen officieel geopend. Voor een ordelijk en veilig gebruik van de faciliteit is een gedetailleerd reglement noodzakelijk.
In de afgelopen jaren is de populariteit van skateboarden, BMX'en en steppen onder jongeren sterk toegenomen. Om aan deze vraag te voldoen werd er besloten een modern skatepark aan te leggen. Dit park is ontworpen met inspraak van lokale skaters en experts.
Daarnaast is er gezorgd voor voldoende verlichting, zitplaatsen en afvalbakken om de omgeving schoon en uitnodigend te houden. Het reglement dient om het gebruik van het park te reguleren, schade aan de infrastructuur te minimaliseren en de veiligheid van alle gebruikers te waarborgen.
Het goedkeuren van het reglement voor het nieuwe skatepark is belangrijk om verschillende redenen:
Veiligheid van gebruikers: Een duidelijk en goedgekeurd reglement helpt bij het waarborgen van de veiligheid van alle gebruikers. Het bevat onder meer regels over het gebruik van beschermende uitrusting en gedragscodes. Dit helpt bij het voorkomen van ongelukken en verwondingen.
Bescherming van het park: Door duidelijke regels te stellen over wat wel en niet is toegestaan, kunnen we de infrastructuur van het skatepark beschermen tegen vandalisme en onjuist gebruik. Dit verlengt de levensduur van het park en zorgt ervoor dat alles in goede staat blijft voor toekomstige gebruikers.
Overlastbeperking: Een reglement helpt ook bij het minimaliseren van overlast voor omwonenden. Het bevat regels over de openingstijden van het park en gedrag binnen en buiten het skatepark.
Beheer: Een goedgekeurd reglement maakt het eenvoudiger om de regels te handhaven. Dit zorgt voor een ordelijke en gecontroleerde omgeving waar iedereen zich aan dezelfde normen en verwachtingen moet houden.
Wij vragen de gemeenteraad daarom om het voorgestelde reglement goed te keuren, zodat het skatepark veilig en verantwoord kan gebruikt worden.
De jeugdraad en een afvaardiging van Geelse skaters gaven positief advies.
De gemeenteraad keurt het "Huishoudelijk reglement skatepark Geel"goed.
Geel is partner van het intergemeentelijk samenwerkingsverband Stuifzand bestaande uit de deelwerkingen Erfgoed met een Erfgoedconvenant, Intergemeentelijke Onroerend Erfgoed Dienst, en de bovenlokale cultuurwerking met structurele werkingssubsidies en Uitpas. De deelwerkingen vormen samen Stuifzand.
De jaarverslagen en het financieel verslag van 2023 worden ter goedkeuring voorgelegd.
De inhoudelijke verslagen zijn de rapporten zoals die worden ingediend bij Vlaanderen, vandaar de gebruikte sjablonen.
Het financieel verslag bestaat uit het controleverslag van de revisor, de balans en de resultatenrekening.
Statuten Intergemeentelijk samenwerkingsverband Stuifzand.
De gemeenteraad keurt het financieel verslag en de inhoudelijke rapporteringen van Stuifzand 2023 goed.
IOK heeft een groepsaankoop aangaande “raamovereenkomst voor het uitvoeren van HR dienstverlening rond assessment, opleiding en coaching (incl. outplacement)” gevoerd. Deze opdracht heeft als voorwerp het uitvoeren van HR dienstverlening rond assessment, opleiding en coaching (incl. outplacement) bij diverse besturen in de Antwerpse Kempen die lid zijn van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK, en dit voor een periode van 48 maanden.
De voorziene startdatum is 1 april 2024.
De dienstverlenende vereniging IOK treedt voor de leden van IAD op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.
Op 16 februari 2024 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop “raamovereenkomst voor het uitvoeren van HR dienstverlening rond assessment, opleiding en coaching (incl. outplacement) – perceel 2” gegund aan en bij mededeling van 8 maart 2024 gesloten met: D-NA bv, Grensstraat 47 te 3010 Kessel-Lo
In 2016 heeft het MAT beslist over de bedrijfsafspraak "projectmethodiek". Aansluitend hebben de medewerkers instaan voor projecten in de organisatie de opleidingen projectmanagement gevolgd. In 2022 is er een opleiding geweest voor nieuwe projectleiders en een opfrissessie voor bestaande projectleiders. Het is nodig om de opleiding projectmanagement op regelmatig laten door te gaan voor nieuwe projectleiders in de organisatie. In 2024 zijn er 27 medewerkers die deze opleiding zouden moeten volgen. De vorige opleidingen werden telkens gegeven door D-NA bv, Grensstraat 47 te Kessel-Lo.
Door toe te treden bij de groepsaankoop van kunnen we opnieuw beroep doen op D-NA om de opleiding nu en eventuele toekomstige opleidingen te geven. D-NA heeft voldoende kennis van de projectmethodiek die wij hanteren in de organisatie.
De gemeenteraad treedt toe tot de aankoopcentrale van IOK aangaande de groepsaankoop "voor het uitvoeren van HR dienstverlening rond assessment, opleiding en coaching (incl. outplacement) - perceel 2" voor een bedrag van 33.000 euro incl. BTW.
Gelet op:
Overwegende hetgeen volgt:
De gemeenteraad keurt goed toe te treden tot de aankoopcentrale van Cipal dv voor de aankoop van ICT- infrastructuur aangeboden via de raamovereenkomst “Raamovereenkomst voor de verwerving van ict-infrastructuur en bijhorende dienstverlening” (Bestek nr. CSMRTINFRA23).
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering.
Artikel 303 van het decreet lokaal bestuur bepaalt:
Artikel 303. (01/01/2019- ...)
§ 1. Het systeem van klachtenbehandeling wordt zowel voor de gemeente als voor het openbaar centrum van maatschappelijk welzijn georganiseerd op het ambtelijke niveau en is maximaal onafhankelijk van de diensten waarop de klachten betrekking hebben. De algemeen directeur neemt dat op in het organisatiebeheersingssysteem, vermeld in artikel 218.
§ 2. Elke gemeente kan op een van de volgende wijzen een ombudsdienst oprichten:
1° in eigen beheer;
2° in samenwerking met het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat de gemeente bedient;
3° in het kader van intergemeentelijke samenwerking als vermeld in deel 3, titel 3;
4° via een overeenkomst met de Vlaamse Ombudsdienst.
Elk openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn kan op een van de volgende wijzen een ombudsdienst oprichten:
1° in eigen beheer;
2° in een vereniging, opgericht overeenkomstig deel 3, titel 4, hoofdstuk 2 en 3;
3° in samenwerking met de gemeente die door het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn wordt bediend;
4° in het kader van intergemeentelijke samenwerking als vermeld in deel 3, titel 3;
5° via een overeenkomst met de Vlaamse Ombudsdienst.
In deze paragraaf wordt verstaan onder Vlaamse Ombudsdienst: de Vlaamse Ombudsdienst, opgericht bij decreet van 7 juli 1998 houdende instelling van de Vlaamse Ombudsdienst.
§ 3. De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan de gemeenteraad over de klachten ingediend tegen de gemeente.
De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan de raad voor maatschappelijk welzijn over de klachten ingediend tegen het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.
De gemeenteraad neemt kennis van het rapport over de in 2023 ingediende klachten tegen de stad Geel.
In kader van het burgerbudget 2024 werden 17 projecten ingediend.
Daarvan zijn er na screening en gesprekken met indieners uiteindelijk 11 overgebleven die meegegaan zijn naar de stemronde. Men kon stemmen van 20 april tot en met 19 mei 2024 volgens de voorwaarden van het reglement. In totaal hebben 1258 Gelenaars een geldige stem uitgebracht.
De 11 projecten haalden ieder meer dan 100 stemmen. Het totale beschikbare budget (100 000€) was ontoereikend om alle 11 voorstellen te selecteren (€199.643,35). De jury (de participatieraad aangevuld met een gelote burgerjury) heeft daarom een keuze moeten maken in de projecten die in uitvoering mogen/kunnen gaan. We leggen deze lijst ter kennisgeving voor aan het schepencollege en de gemeenteraad.
Zoals het reglement burgerbudget voorziet, heeft de participatieraad aangevuld met een gelote burgerjury de uiteindelijke keuze voor de projecten gemaakt. Voor de definitieve selectie van projecten werd de participatieraad aangevuld met een burgerjury. De burgerjury werd samengesteld via loting en bevatte minstens één vertegenwoordiger vanuit elk deeldorp. Voor de deeldorpen die op het moment van definitieve selectie niet vertegenwoordigd waren in de participatieraad, werd een extra burger uit het ontbrekende deeldorp geloot.
Alle projecten hebben eerst de kans gekregen om zich voor te stellen. Dit gebeurde op 25 juni en op 1 juni. Leden van de burgerjury en participatieraad kregen de mogelijkheid om verdere verduidelijking te krijgen door de projectindieners. Daarbij kwamen de 6 elementen, die als criteria voor de toewijzing naar voren waren geschoven, duidelijk naar voor: de maatschappelijke meerwaarde, de laagdrempeligheid, de duurzaamheid, de potentiële doelgroep(en), de kostprijs en de spreiding over de deeldorpen.
Op basis van deze criteria koos de jury de volgende projecten uit om in uitvoering te kunnen/mogen gaan:
De volgende 4 projecten zijn niet gekozen om verder in uitvoering te gaan:
Motivatie van de keuze:
Op 1 juni, nadat alle projectindieners de kans hebben gekregen om hun project diepgaand te komen voorstellen, werd voor de definitieve selectie van projecten een piramide-oefening gestart. Hierbij werden de leden van de participatieraad en burgerjury willekeurig verdeeld over 4 groepen. Telkens er een unanieme verdeling van het budget van maximum €100.000 werd bereikt, werden 2 kleine groepen samengevoegd en begon de oefening opnieuw. Op deze manier werden keuzes beargumenteerd en ontstond er een inhoudelijke dynamiek om te komen tot de verdeling van het budget. Tijdens de laatste fase, bij de samenvoeging van de laatste twee groepen, bleek dat beide groepen 6 dezelfde projecten naar voren hadden geschoven. Over deze 6 projecten werd er unaniem besloten deze budget toe te wijzen. Over de keuze tussen de laatste 2 projecten, de ene groep had de Pannakooi geselecteerd, de andere Speelbos Sas 9, werd er uiteindelijk gestemd. Met 14 tegen 5 stemmen landde de keuze uiteindelijk op de Pannakooi.
Het totale bedrag om al deze projecten uit te voeren bedraagt €96.279,35, wat binnen het voorziene bedrag van 100.000€ valt.
Door deze keuze, is er een spreiding over het grondgebied van de te realiseren projecten en is er een mix in diversiteit aan projecten (inhoud en schaalgrootte). Deze projecten komen allen de Gelenaar ten goede.
De jury benadrukt dat alle projecten die ingediend waren, waardevol zijn op hun manier en dat deze keuze daar geen afbreuk aan doet. Voor de 4 niet-gekozen projecten wenste de burgerjury en participatieraad haar argumentatie ook mee te geven aan het college, de gemeenteraad en de projectindieners:
Fietsen zonder leeftijd
Het project werd als een absolute meerwaarde voor de Gelenaar ervaren. Het gevraagde budget werd echter als hoog gepercipieerd. Bovendien was het nog onduidelijk hoe het project concreet zou uitgewerkt worden (bv. Vrijwilligers, locatie fietsenstalling). In het kader van de vergrijzing wenst de jury de projectindienster aan te moedigen om haar project verder te blijven uitwerken. Eventueel samenwerkingen op te zoeken met rust- en verzorgingstehuizen en ervaringsdeskundigen. Voor budgettaire ondersteuning kan de projectindienster eventueel met serviceclubs of de Koning Boudewijnstichting contact opnemen.
Speelbos Sas 9
Het project was tot de allerlaatste moment in de running. Een speelterrein met avontuurlijke speeltuigen is in Geel nog niet terug te vinden en zou voor de jongste Gelenaars dus absoluut een pluspunt zijn. Elementen die de keuze van de jury in de richting van de andere geselecteerde projecten deed kantelen waren de eerder afgelegen locatie van het speelbos, op een locatie met eerder weinig bewoning in de omgeving waardoor het een minder verbindend project met de buurt was.
Sport, spel & Zandbak
Een grote zandbak zou een opwaardering zijn voor het speelterrein en een mooie aanvulling voor de leerlingen en jonge Bellenaars. De jury had echter nog wat vragen omtrent het toezicht en de garantie omtrent de hygiëne-aspecten. Ook het verbindende aspect met de buurt en de ‘handen uit de mouwen’ aanpak waren iets minder aanwezig bij dit project.
De Groene Doelen.
Omdat het terrein van Kogeka zelf was en de school reeds in een traject zit om de speelplaats te vergroenen werd de afweging gemaakt dat, in tegenstelling tot de andere grote projecten, er een kans bestaat dat het project alsnog uitgevoerd zou kunnen worden. De jury wenst het college wel uitdrukkelijk het advies te geven om met de indieners van het project rond tafel te zitten en te bekijken hoe dit project in samenwerking met de stad kan worden aangepakt, bijvoorbeeld in kader van de groene dooradering. Een opwaardering van dit stukje grasveld komt niet alleen de school en haar studenten ten goede, het kan ook een mooie rustplaats zijn voor de buurtbewoners, passanten langs de trage weg, de leden van de nabijgelegen jeugdbeweging en de vele sporters bij de Doelen.
In een volgende fase wordt nu in overleg met de diensthoofden bekeken welke medewerkers verder samen met de trekkers van participatie kunnen instaan als peter/meter voor deze projecten. Daarbij zal ook met hen besproken worden welke voorwaarden opgenomen moeten worden in de overeenkomst waar projecten rekening mee moeten houden bij de verdere uitvoering. Ook de regelingen van opvolging, uitbetaling en verantwoording worden beproken in overleg met de peters/meters en dienst financiën om op te nemen in de overeenkomsten. Elk project zal een aparte overeenkomst op maat van het project krijgen die ter goedkeuring voorgelegd wordt aan het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad.
Namens de leden van de participatieraad:
Peter Van Nuland, Liesbeth Lievens, Roger Dams, Erica Baek, Jan Borgers, Jan Wauwermans, Guido Verhaert en Koen Dierckx
Sofie Loots en Arlette Dillien (enkel aanwezig op 25/05)
Namens de leden van de burgerjury:
Frans Mens, Annita De Jong, Marleen Engelen, Gert Mertens, Anna Goelen, Simon Huygens, Isidoor Tubbeckx, Beatrice Ackx, Frans Teunckens, David Meulemans en Danny Govers
Viviane Bouwens en Louis Delaet (enkel aanwezig op 25/05)
De gemeenteraad neemt kennis van de projecten die geselecteerd zijn voor uitvoering binnen Burgerbudget 2024, met name:
Naar aanleiding van het conflict in Israël-Palestina, verleent de mondiale raad advies aan stad Geel.
In de mondiale raad zetelen geëngageerde burgers die vrijwilliger zijn bij een erkende NGO of een vierdepijlerorganisatie. Zij kunnen het Geelse stadsbestuur adviseren vanuit een mondiale invalshoek steunend op de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN. Ze bekijken de recentere gebeurtenissen in de regio vanuit een breder kader over een langere periode.
Door het aanhoudende conflict in Gaza voelt de mondiale raad de nood om actie te ondernemen en het stadsbestuur hierin te adviseren. Alle leden van de mondiale raad gingen akkoord met dit advies.
De gemeenteraad neemt kennis van het advies van de mondiale raad.
Het college van burgemeester en schepenen legt de goedkeuring van het advies van de mondiale raad rond het conflict Israël - Palestina, voor aan de gemeenteraad.
De gemeenteraad keurt goed dat stad Geel:
1.De uitspraak van het Internationaal Gerechtshof van 26 januari 2024 nauwgezet volgt en daarom ook op lokaal niveau alles doet om niet medeplichtig te zijn aan genocide in Gaza;
2.Resoluut kiest voor een ethisch en duurzaam aanbestedingsbeleid: alle huidige en toekomstige samenwerkingen stopzetten met, voor alle toekomstige producten en diensten weren van, problematische bedrijven en organisaties die betrokken zijn bij ernstig professioneel wangedrag, inclusief ernstige mensenrechtenschendingen, oorlogsmisdaden en/of schendingen van het internationaal recht. Dit betreft alle lopende en toekomstige aanbestedingen;
Er zijn verschillende lijsten beschikbaar van bedrijven en financiële instellingen die een rol spelen in de illegale nederzettingen in de Palestijnse gebieden:
De gemeenteraad kiest voor de lijst van:
• De Verenigde Naties publiceerden in februari 2020 de ‘VN-database’ van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, waarin 112 bedrijven zijn opgenomen die actief zijn in nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden.
In juni 2023 is er een update gepubliceerd, waarbij 15 namen werden verwijderd
Dit betreft een verhoging van de financiële bijdrage en bijkomstig een toevoeging van een addendum aan de samenwerkingsovereenkomst.
Na de moeilijke start in de eerste twee COVID-jaren is de contactgroep- en ervaringsdragers-werking van het Kempische model Verslavingszorg in een stroomversnelling gekomen. In 2023 realiseerde de werking meer dan 4000 contacten met personen met een verslaving, hun naasten en betrokkenen. Zowel de individuele gesprekken, de deelname aan contactgroepen als het preventiewerk namen toe. Verslavingskoepel Kempen vzw verwijst u graag naar de opeenvolgende jaarverslagen (https://www.verslavingskoepel.be/over/jaarverslagen.php).
De groei brengt ook andere taken mee, zoals blijven voldoen aan de GDPR-regels, aan de regels van een autonome vrijwilligersorganisatie en van een VZW die gezondheidsgegevens verwerkt. Hiervoor heeft Verslavingskoepel Kempen vzw een informaticabeheer opgebouwd, zijn ze aangesloten bij Welzijnszorg Kempen’s Shared Services en breiden ze hun secretariaat en onthaal uit. Ze zijn in 2024 al overgegaan van een vrijwilligerscontract voor ICT naar een part-time tewerkstelling binnen het kader van een progressieve tewerkstelling. Een gedeeltelijke professionalisering van het secretariaat en onthaal zal op korte termijn ook noodzakelijk worden.
Verslavingskoepel Kempen vzw zet zich in om een Vlaamse en federale erkenning te bekomen en proberen steeds de meerkost voor iedereen die mee in de platformwerking participeert te beperken. Ze bekijken jaar per jaar wat mogelijk is. Ze willen lokaal bestuur Geel met dit schrijven laten weten dat ze vanaf 2025 de gevraagde bijdragen zullen indexeren met de index van het voorafgaande jaar.
De gemeenteraad gaat akkoord met de nieuwe jaarlijkse bijdragen vanaf 2025 voor Verslavingskoepel Kempen vzw.
De gemeenteraad keurt het addendum goed waarna deze toegevoegd wordt aan de huidige samenwerkingsovereenkomst.
Het jaarverslag en het financieel verslag 2023 wordt, conform artikel 20 in de statuten van ILV Tewerkstelling Zuiderkempen, ter beschikking gesteld van de gemeenteraad van de 6 lokale besturen binnen de ILV.
De Interlokale vereniging (ILV) Tewerkstelling Zuiderkempen bouwt een gedragen bovenlokale samenwerking uit die de tewerkstellingskansen in de regio Zuiderkempen kan verhogen. In het jaarverslag staat welke acties ondernomen zijn en wat het resultaat is in 2023.
Boekhoudkundig noteren we in 2023 een negatief resultaat. Dit is te verklaren doordat de subsidiemiddelen in het kader van het ESF-project "Competentieversterkende ondersteuning binnen wijk-werken" grotendeels ontvangen zijn in 2022. Financieel overzicht van 2020-2021-2022-2023 kan je terug vinden in bijlage 3 van het jaarverslag.
De gemeenteraad neemt kennis van het jaarverslag en het financieel verslag van de ILV Tewerkstelling Zuiderkempen 2023.
Vanaf 1 april 2024 zijn de wijzigingen, ingevolge het decreet van 3 maart 2023 betreffende wijzigingen aan de wet van 25 juni 1993 inzake de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten, in voege.
Volgende grote lijnen van deze wijzigingen voor de kermissen zijn:
De grootste wijzigingen aan het stedelijk kermisreglement zijn opgesomd in bijlage.
De aanpassingen aan het (oud) reglement zijn toegevoegd.
Rood= verwijderen
Geel = toegevoegd
Gezien de noodzaak om het verouderd kermisreglement aan te passen aan de nieuwe regelgeving vraagt de dienst Ondernemen om de aanpassingen/wijzigingen aan het reglement goed te keuren.
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur, artikel 40,
Gelet op de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten, gewijzigd bij de wetten van 4 juli 2005,20 juli 2006, 22 december 2009 en 21 januari 2013 en de decreten van 24 februari 2017 en 3 maart 2023 meer bepaald de artikelen 8 tot en met 10,
Gelet op het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en organisatie van kermisactiviteiten en ambulante activiteiten in kermisgastronomie, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 22 september 2023 meer bepaald de artikelen 8 tot en met 24,
Gelet op het Politiereglement, goedgekeurd in de gemeenteraad van de stad Geel op 07/05/2018, houdende de maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in publiek toegankelijke lokalen en tijdens publiek toegankelijke evenementen
Overwegende dat volgens artikel 8§1 van wet van 25 juni 1993 de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten op de openbare markten en kermissen, wordt geregeld bij gemeentelijk reglement,
Overwegende dat volgens artikel 9§ 1 van de wet van 25 juni 1993 de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten op het openbaar domein, buiten de openbare markten en kermissen, wordt geregeld bij gemeentelijk reglement.
De gemeenteraad keurt het kermisreglement in bijlage goed.
Dit reglement treedt in werking vanaf dag 5 na de bekendmaking ervan en heft het gemeentelijk reglement van 6 oktober 2008 op.
Aanvraag werd ingediend voor een verkaveling langs Pas en Peperstraat op percelen met kadastrale omschrijving afdeling 6, sectie G, nrs. 710G, 694L, 709D, 705L, 705K, 695L, 691K, 711P.
Het betreft een aanvraag tot het verkavelen in 1 lot voor een meergezinswoning en 1 lot voor een eengezinswoning.
Juridische grond
Art. 31 uit het Decreet betreffende de Omgevingsvergunning dd. 25/04/2014, stelt dat de gemeenteraad eerst een besluit moet nemen over de grondafstand alvorens het college van burgemeester en schepenen over de vergunningsaanvraag beslist.
Bezwaarschriften
Het openbaar onderzoek werd gehouden van 10/05/2024 tem 08/06/2024. Er werden geen bezwaarschriften ingediend.
De grondafstand langs Pas werd reeds goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad van 15 december 2022 als last in de omgevingsvergunning met intern nummer 202200357.
Het college van burgemeester en schepenen wordt verzocht om aan de gemeenteraad voor te stellen om de gratis grondafstand voor de verbreding van het openbaar domein zoals voorzien in de aanvraag tot de verkaveling langs Peperstraat en het bijgevoegde rooilijnplan goed te keuren, op voorwaarde dat:
• Er dient een digitaal opmetingsplan van een landmeter met exacte afmetingen te worden bezorgd, ten laatste bij de akte van verkoop;
• Alle kosten (inclusief kosten landmeter voor opmaak opmetingsplan en kosten notaris voor opmaak akte) verbonden aan deze gratis grondoverdracht zijn ten laste van de bouwheer;
• De werken worden uitgevoerd in overeenstemming met het goedgekeurde plan;
• De aangevraagde stedenbouwkundige vergunning pas van kracht zal gaan nadat door de aanvrager de grondafstand effectief gebeurd is.
Het college van burgemeester en schepenen verzoekt aan de gemeenteraad voor te stellen om de gratis grondafstand voor de verbreding van het openbaar domein zoals voorzien in de aanvraag tot de verkaveling langs Peperstraat en het bijgevoegde rooilijnplan goed te keuren, op voorwaarde dat:
• Er dient een digitaal opmetingsplan van een landmeter met exacte afmetingen te worden bezorgd, ten laatste bij de akte van verkoop;
• Alle kosten (inclusief kosten landmeter voor opmaak opmetingsplan en kosten notaris voor opmaak akte) verbonden aan deze gratis grondoverdracht zijn ten laste van de bouwheer;
• De werken worden uitgevoerd in overeenstemming met het goedgekeurde plan;
• De aangevraagde stedenbouwkundige vergunning pas van kracht zal gaan nadat door de aanvrager de grondafstand effectief gebeurd is.
De gemeenteraad geeft haar goedkeuring aan de gratis grondafstand voor de verbreding van het openbaar domein zoals voorzien in de aanvraag tot de verkaveling langs Peperstraat, op voorwaarde dat:
• Er dient een digitaal opmetingsplan van een landmeter met exacte afmetingen te worden bezorgd, ten laatste bij de akte van verkoop;
• Alle kosten (inclusief kosten landmeter voor opmaak opmetingsplan en kosten notaris voor opmaak akte) verbonden aan deze gratis grondoverdracht zijn ten laste van de bouwheer;
• De werken worden uitgevoerd in overeenstemming met het goedgekeurde plan;
• De aangevraagde stedenbouwkundige vergunning pas van kracht zal gaan nadat door de aanvrager de grondafstand effectief gebeurd is.
De gemeenteraad geeft haar goedkeuring aan het bijgevoegde rooilijnplan.
Op 18/04/2024 werd een omgevingsvergunning (OMV_2024049245) aangevraagd voor het verkavelen in twee loten voor vrijstaande eengezinswoningen op het perceel 175L in afdeling 1, sectie H.
Bij de aanvraag werd een verkavelingsplan bijgevoegd, opgesteld door LSG landmeters (LAN14/1600).
Antwerpsedries is een uitgeruste gemeenteweg met een fysieke en wenselijke breedte van het openbaar domein van 12,00 meter zoals bepaald in het Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) Nieuwstraat, zoals definitief vastgesteld door de gemeenteraad van de stad Geel in haar zitting van 7 maart 2005.
Bij opmeting van het te verkavelen perceel blijkt dat de kadastrale perceelsgrens voor de fysieke rooilijn en gewenste rooilijn ligt. De oppervlakte van het deel in private eigendom is 13 m².
Het LOT A zoals voorgesteld op het verkavelingsplan zal gratis en kosteloos overgedragen worden aan de stad Geel.
Argumentatie
Rooilijnplan
De gratis en kosteloze grondoverdracht voorziet in de realisatie van een gemeenteweg van 12,00 meter breed ter hoogte van het te verkavelen perceel.
Toepasselijke wetgeving gemeentewegen
Artikel 3 van het Gemeentewegendecreet bepaalt:
Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.
Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
Artikel 4 van het Gemeentewegendecreet bepaalt:
Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:
Toetsing aan de doelstellingen van het gemeentewegendecreet
Beslissingen over gemeentewegen in het kader van omgevingsvergunningsaanvragen
Artikel 31 uit het Decreet betreffende de Omgevingsvergunning van 25 april 2014, en artikel 12 uit het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019, stellen dat de gemeenteraad eerst een besluit moet nemen over de gratis grondafstand alvorens de vergunningverlenende overheid (in eerste aanleg het college van burgemeester en schepenen) over de vergunningsaanvraag beslist.
Bezwaarschriften
Het openbaar onderzoek over de omgevingsvergunning, inclusief het rooilijnplan, zaak der wegen, en grondafstand, werd gehouden van 17/05/2024 tot en met 15/06/2024. Er werden 0 bezwaarschriften ingediend.
Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om het dossier over te maken aan de gemeenteraad ter goedkeuring van de grondafstand.
De gemeenteraad beslist gunstig over de grondoverdracht van het lot A zoals voorgesteld op het verkavelingsplan bij de aanvraag voor omgevingsvergunning OMV_2024049245 onder volgende voorwaarden :
Als de grondafstand niet gerealiseerd is binnen de vijf jaar na definitieve vergunning van de verkavelingsvergunning, vervalt deze vergunning van rechtswege in toepassing van het Decreet betreffende de Omgevingsvergunning van 25 april 2014.”
Artikel 1 van het Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen
De gemeenteraad van 6 mei 2024 keurde in haar zitting de straatnaam Badhuis definitief goed voor het deel Stelensehulst tussen Stelen en Oosterloseweg in deeldorp Stelen. De woningen in dit wegdeel zijn geheradresseerd op 1 juli 2024.
De gemeenteraad nam kennis dat het college van burgemeester en schepenen de gemeenteraad in een latere zitting zal vragen om een straatnaam voorlopig vast te stellen voor het deel van Stelensehulst tussen Oosterloseweg en Stelensehulst 4/4A.
De gemeenteraad van 5 februari 2024 besliste in haar zitting om het deel van Stelensehulst tussen Stelen en Stelensehulst 4/4A een nieuwe straatnaam te geven en om de bestaande gebouweenheden in dit deel van Stelensehulst te heradresseren.
De gemeenteraad keurde principieel de voorgestelde straatnaam Pastoor Tessensstraat goed voor dit deel van Stelensehulst.
De gemeenteraad gaf de opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om een openbaar onderzoek te organiseren.
Tijdens het openbaar onderzoek gaf de Cultuurraad een negatief advies voor de voorgestelde straatnaam Pastoor Tessensstraat en verkiest Fien Vranckxstraat om verwarring met de J.B.-Stessensstraat waar het ziekenhuis is te vermijden.
Er kwam één schriftelijke reactie aangetekend binnen, ondertekend door alle bewoners van de eengezinswoningen in het deel van Stelensehulst waarvan het adres zou wijzigen.
De bewoners gingen uitdrukkelijk akkoord dat de huidige adressering onduidelijk is en begrijpen dat een heradressering noodzakelijk is.
De bewoners gingen niet akkoord met de voorgestelde straatnaam Pastoor Tessensstraat en wensen evenmin een straatnaam die verbonden is met een persoon (Fien Vranckxstraat).
De bewoners deden het voorstel om het deel Stelensehulst gelegen tussen Stelen en Oosterloseweg te hernoemen tot Badhuisstraat. Tijdens de zitting van 6 mei 2024 werd de straatnaam Badhuis voor dit deel definitief vastgesteld en de heradressering is uitgevoerd op 1 juli 2024.
De bewoners gaven twee opties voor het deel Stelensehulst gelegen tussen Oosterloseweg en Klavet:
Omdat zowel de FOD BOSA als FOD Binnenlandse Zaken raden, zowel in de Gids voor het vaststellen en toekennen van adressen, als in de BeST-adresrichtlijnen aan om te vermijden dat een adres dat eerder al gebruikt werd voor een woning, opnieuw te gebruiken voor een andere woning ingevolge een hernummering. Ook dienst Burgerzaken adviseert bovenstaande om geen problemen te krijgen met woonshistorieken te onderzoeken in het bevolkings- en/of rijksregister.
Voorstel straatnaam Archief
Het team GIS vroeg aan het Archief om de door de bewoners voorgestelde straatnaam Heermoesstraat te onderzoeken. Het Archief adviseert op 9 juli 2024 volgende straatnaam voor de huidige Stelensehulst tussen Oosterloseweg en Stelensehulst 4/4A: Heermoesstraat - advies van Archief als bijlage.
Huisnummering
Deze gemeenteweg is gelegen in woongebied. Er is één open bouwperceel tussen de huidige woningen Stelensehulst 3 en Stelensehulst 5. De kans is reëel dat er hier in de toekomst nog een eengezinswoning wordt opgericht.
Het is noodzakelijk bij een heradressering dat het begin en einde van de straat opnieuw wordt bepaald.
Iedere straat heeft een begin en een einde. Het begin van een straat is volgens een ‘ladder’ te bepalen:
Stelensehulst 1 is dichter bij de kerk van Stelen dan Stelensehulst 5.
Oosterloseweg en Stelensehulst zijn beiden gemeentewegen met wegcategorie lokale weg type 3.
Het team GIS stelt voor om de woningen in het deel Stelensehulst tussen Oosterloseweg en Stelensehulst 4/4A als volgt te heradresseren:
Huidige adressering | Voorgestelde adressering | ||
---|---|---|---|
Straatnaam | Huisnummer | Straatnaam | Huisnummer |
Stelensehulst | 1 | Heermoesstraat | 1 |
Stelensehulst | 1A | Heermoesstraat | 3 |
Stelensehulst | 1B | Heermoesstraat | 5 |
Stelensehulst | 3 | Heermoesstraat | 7 |
Stelensehulst | 5 | Heermoesstraat | 11 |
Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen
De gemeenteraad beslist om het deel van Stelensehulst tussen Oosterloseweg en Stelensehulst 4/4A een nieuwe straatnaam te geven en om de bestaande gebouweenheden in dit deel van Stelensehulst te heradresseren.
De gemeenteraad keurt principieel de voorgestelde straatnaam Heermoesstraat goed voor dit deel van Stelensehulst.
De gemeenteraad geeft het college van burgemeester en schepenen de opdracht de procedure tot vaststellen van een nieuwe straatnaam op te starten, zoals bepaald door artikel 4 van het Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen.
Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen
De gemeenteraad stelde in haar zitting van 4 september 2023 het onafgebroken dertigjarig publiek gebruik vast van de wegverbinding met straatnaam Toelenbos, gelegen tussen Brunosdijk en de Dr.-Van de Perrestraat, in toepassing van artikel 13 van het decreet houdende de gemeentewegen (= gemeentewegendecreet).
De gemeenteraad besliste dat dit wegdeel een gemeenteweg werd in toepassing van artikel 13§1 van het gemeentewegendecreet.
Opmeting
Het college van burgemeester en schepenen gunde landmeterskantoor Van Eester voor de opmeting van de gemeenteweg Toelenbos en voor opmaak rooilijnplan in toepassing van het gemeenteraadsbesluit van de stad Geel van 4 september 2023.
Noordelijke rooilijn
Vanaf Brunosdijk richting Dr.-Van de Perrestraat zijn vijftien coördinaten vastgesteld door de landmeter.
Coördinaat 1 vormt het hoekpunt tussen Brunosdijk en Toelenbos waar ook de grens van het perceel 90P een knik maakt.
Vanaf coördinaat 1 volgt de rooilijn de perceelgrens van het perceel 90P met de baangracht in openbaar domein. Waar de perceelgrens naar het noordoosten knikt, volgt de rooilijn vanaf daar tot en met coördinaat 4 de perceelgrens tussen de percelen 160B, 162F en 163D enerzijds, en perceel 164M anderzijds (zie ook ligging Toelenbos). Deze perceelgrens is de visueel zichtbare rooilijn. Hierdoor worden de percelen 90P, 160B, 162F en 163D niet getroffen door een rooilijn.
Van coördinaat 5 via coördinaten 5, 6 en 7 naar coördinaat 8 volgt de rooilijn de huidige afsluiting. De gracht nabij coördinaat 8 blijft buiten de ligging van de gemeenteweg.
Van coördinaat 8 naar coördinaat 9 volgt de noordelijke rooilijn een parallelle lijn met de zuidelijke rooilijn aangezien hier geen fysieke afscheiding is gemaakt door de aangelande.
Van coördinaat 9 tot en met coördinaat 15 volgt de rooilijn de huidige afsluitingen.
Coördinaat 15 vormt het hoekpunt tussen Toelenbos en Dr.-Van de Perrestraat op het perceel 165F2.
Af te schaffen rooilijn Dr.-Van de Perrestraat
Aan de kruising tussen Toelenbos en Dr.-Van de Perrestraat verdwijnt een stukje rooilijn van de Dr.-Van de Perrestraat.
Van coördinaat 15 tot coördinaat 17 is een stuk af te schaffen rooilijn op de perceelgrens tussen het perceel 165F2 en het openbaar domein van de stad Geel.
Van coördinaat 17 tot coördinaat 18 is een stuk af te schaffen rooilijn op de perceelgrens tussen het perceel 174V en het openbaar domein van de stad Geel
Zuidelijke rooilijn
Vanaf Dr.-Van de Perrestraat richting Brunosdijk zijn tien coördinaten vastgesteld door de landmeter.
Van coördinaat 18 tot en met coördinaat 24 volgt de rooilijn de huidige afsluitingen.
Van coördinaat 24 tot en met coördinaat 26 volgt de rooilijn de perceelgrens tussen de percelen 157, 159C en 158A enerzijds, en perceel 164M anderzijds (zie ook ligging Toelenbos), dit is, op één duidelijke uitwijking van de fysieke afsluiting in de weide uitgezonderd, de huidige afslutingen. Hierdoor wordt het perceel 159C niet getroffen door een rooilijn.
Van coördinaat 26 naar coördinaat 27 volgt de rooilijn de huidige afsluiting
Af te schaffen rooilijn Brunosdijk
Aan de kruising tussen Toelenbos en Brunosdijk verdwijnt een stukje rooilijn van de gemeenteweg Brunosdijk.
Van coördinaat 27 naar 1 is dit de grens tussen de percelen 158A en 164M, en het openbaar domein van de gracht enerzijds en het openbaar domein van de stad Geel anderzijds.
Ligging Toelenbos
Toelenbos heeft geen vaste breedte van de gemeenteweg. De breedte van het geasfalteerd gedeelte varieert tussen 8,24 meter en 5,23 meter. De breedte van het niet-verhard gedeelte varieert tussen 3,10 meter en 1,06 meter.
Vanaf Brunosdijk tot en met Toelenbos 6 is de gemeenteweg nagenoeg volledig op het perceel 164M gelegen, hierdoor vallen zowel de noordelijke als zuidelijke rooilijn bijna volledig samen met de perceelgrenzen van dit perceel.
Vanaf Toelenbos 6 naar Dr.-Van de Perrestraat vallen de rooilijnen niet meer samen met een perceelgrens.
Bepaling min- en meerwaarde
De gemeenteraad stelde in haar zitting van 4 september 2023 het onafgebroken dertigjarig publiek gebruik vast van Toelenbos.
Het rooilijnplan bevestigt een bestaande situatie. Het betreft geen nieuwe aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg.
De waardevermindering of -vermeerdering wordt om bovenstaande redenen geacht nihil te zijn.
Rooilijnplan
De rooilijn is de huidige of toekomstige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen, vastgelegd in een rooilijnplan.
Het rooilijnplan voldoet aan de decretale verplichten van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Het rooilijnplan voldoet aan de richtlijnen, goedgekeurd door de gemeenteraad van 5 september 2022.
Na de voorlopige vaststelling van het rooilijnplan wordt een openbaar onderzoek gehouden volgens de bepalingen uit het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Na sluiting van het openbaar onderzoek moet het rooilijnplan binnen 60 dagen definitief vastgesteld worden door de gemeenteraad.
Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
De gemeenteraad stelt het ontwerp-rooilijnplan Toelenbos, opgemaakt door landmeter-expert Ronny Van Eester (LAN 141572), van 7 augustus 2024 voorlopig vast.
De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met het houden van een openbaar onderzoek overeenkomstig de bepalingen van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen
De gemeenteraad stelde in haar zitting van 4 maart 2024 het onafgebroken dertigjarig publiek gebruik vast van de geasfalteerde wegverbinding met straatnaam Speenwaverdreef tussen Roshoevendijk en de Dr.-Van de Perrestraat, in toepassing van artikel 13 van het decreet houdende de gemeentewegen (= gemeentewegendecreet).
De gemeenteraad besliste dat dit wegdeel een gemeenteweg werd in toepassing van artikel 13§1 van het gemeentewegendecreet.
Opmeting
Het college van burgemeester en schepenen gunde beëdigd landmeter-expert Eddy Daems (LAN 040066) voor de opmeting van de gemeenteweg Speenwaverdreef en voor opmaak rooilijnplan in toepassing van het gemeenteraadsbesluit van de stad Geel van 4 maart 2024.
Uit opmeting blijkt dat de totale oppervlakte van de gemeenteweg inclusief de noodzakelijke wegaanhorigheden zoals afwateringsgrachten 10837 m² bedraagt. Hiervan is 821 m² al in de volle eigendom van de stad Geel (loten 16 + 17).
Noordelijke rooilijn
Vanaf Dr.-Van de Perrestraat richting Roshoevendijk zijn zeven coördinaten vastgesteld door de landmeter.
Coördinaat 1 vormt het hoekpunt tussen Dr.-Van de Perrestraat en Speenwaverdreef. Voor het gemeenteraadsbesluit van 4 maart 2024 was dit al een punt tussen het openbaar domein van Dr.-Van de Perrestraat en het perceel 144S.
Vanaf coördinaat 1 via coördinaat 2 naar coördinaat 3 volgt de rooilijn de feitelijke wegrand zoals het nu al zichtbaar is op terrein. De hagen, private aansluitingen en door aangelande aangebrachte kiezelverharding blijven hierdoor buiten de ligging van de gemeenteweg.
Vanaf coördinaat 4 via coördinaten 5 en 6 naar coördinaat 7 volgt de rooilijn de overkant gracht. Het beheer van de bomen in de gracht en tussen de gracht en de wegverharding zijn hierdoor voor rekening van de stad Geel.
Vanaf het grenspunt tussen de percelen 207D, 208L en 208M via coördinaat 6 tot coördinaat 7 valt de rooilijn samen met de kadastrale perceelgrens tussen de noordelijk gelegen percelen 207D, 208K, 209P3, 209R3, 209A3, 209B3, 209C3, 209D3, 209E3, 209F3, 209G3, 209H3, 209S3, 215B en 216B enerzijds en de zuidelijk gelegen percelen 208M, 209M3, 209N3, 214S, 214R, 214V, 214P, en het openbaar domein van de stad Geel (lot 16) anderzijds.
Zuidelijke rooilijn
Vanaf Dr.-Van de Perrestraat richting Roshoevendijk zijn vier coördinaten vastgesteld door de landmeter.
Coördinaat 8 vormt het hoekpunt tussen Dr.-Van de Perrestraat en Speenwaverdreef. Voor het gemeenteraadsbesluit van 4 maart 2024 was dit al een punt tussen het openbaar domein van Dr.-Van de Perrestraat, het openbaar domein van de vroegere Speenvijverloop (heden baangracht) in eigendom van de stad Geel (lot 17) en het perceel 143C2.
Vanaf coördinaat 8 via coördinaten 9 en 10 naar coördinaat 11 volgt de rooilijn de overkant gracht. Het beheer van de bomen in de gracht en tussen de gracht en de wegverharding zijn hierdoor voor rekening van de stad Geel.
Vanaf coördinaat 8 valt de rooilijn samen met de kadastrale perceelgrens tussen het openbaar domein van de stad Geel (lot 17) enerzijds en de zuidelijk gelegen percelen 143C2 en 143S anderzijds.
Ligging Speenwaverdreef
Vanaf Dr.-Van de Perrestraat is de breedte tussen de rooilijn 7,70 meter te rekenen vanaf de zuidelijke rooilijn tot de perceelgrens tussen kadastrale percelen 144S en 204C. Vanaf perceel 204C tot Roshoevendijk is de breedte tussen de rooilijnen 11,00 meter, zijnde 5,50 meter in beide richtingen vanaf de wegas.
Afpaling Speenwaverdreef
Het college van burgemeester van burgemeester en schepenen kan op eigen initiatief, of op verzoek van de gemeenteraad, of op verzoek van derden overgaan tot afpaling van de gemeenteweg, met tussenkomst van een landmeter-expert. Alle aangelanden worden dertig dagen vooraf met een beveiligde zending hiervan op de hoogte gebracht.
Voor de afpaling van de gemeenteweg wordt een plan en een proces-verbaal opgemaakt. Het proces-verbaal en het plan vermelden minstens de breedte van de gemeentewegen, de ligging ten opzichte van de eigendomsgrenzen en alle punten waar palen, hetzij zichtbaar, hetzij mediaan, werden geplaatst.
De kosten voor de afpaling zijn steeds ten laste van de gemeente.
De eigenaars van het bebouwd perceel 144S uitten tijdens het openbaar onderzoek, voorafgaandelijk aan de erkenning van het dertigjarig publiek gebruik van de Speenwaverdreef, diens bezorgdheid schriftelijk en mondeling over de grens tussen het openbaar domein en zijn private eigendom. De gemeenteweg is ter hoogte van dit perceel smaller dan de rest van de Speenwaverdreef.
Naar rechtszekerheid van zowel de eigenaars van het perceel 144S als naar de stad Geel toe is het wenselijk dat de coördinaten 1, 2, en 3 van het rooilijnplan gematerialiseerd worden. Deze afpaling gebeurt best na definitieve vaststelling van het rooilijnplan Speenwaverdreef en is voorzien in het rooilijnplan (zie coördinaten op het plan, de verklarende legende en de coördinatenlijst).
Bepaling min- en meerwaarde
De gemeenteraad stelde in haar zitting van 4 maar 2024 het onafgebroken dertigjarig publiek gebruik vast van de Speenwaverdreef.
Het rooilijnplan bevestigt een bestaande situatie. Het betreft geen nieuwe aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg.
De waardevermindering of -vermeerdering wordt om bovenstaande redenen geacht nihil te zijn.
Rooilijnplan
De rooilijn is de huidige of toekomstige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen, vastgelegd in een rooilijnplan.
Het rooilijnplan voldoet aan de decretale verplichten van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Het rooilijnplan voldoet aan de richtlijnen, goedgekeurd door de gemeenteraad van 5 september 2022.
Het rooilijnplan is samengesteld uit volgende documenten:
Na de voorlopige vaststelling van het rooilijnplan wordt een openbaar onderzoek gehouden volgens de bepalingen uit het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Na sluiting van het openbaar onderzoek moet het rooilijnplan binnen 60 dagen definitief vastgesteld worden door de gemeenteraad.
Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
De gemeenteraad stelt het ontwerp-rooilijnplan Speenwaverdreef, opgemaakt door landmeter-expert Eddy Daems (LAN 040066), van 25 juli 2024 voorlopig vast.
De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met het houden van een openbaar onderzoek overeenkomstig de bepalingen van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen
De gemeenteraad stelde in haar zitting van 5 juni 2023 het onafgebroken dertigjarig publiek gebruik van de wegverbinding met straatnaam Papenhoeven tussen buurtweg 222 (Papenhoeven) en buurtweg 52 (Eindekens) vast, in toepassing van artikel 13 van het decreet houdende de gemeentewegen (= gemeentewegendecreet).
Opmeting
Het college van burgemeester en schepenen gunde landmeterskantoor Van Eester voor de opmeting van deze gemeenteweg en voor opmaak rooilijnplan in toepassing van het gemeenteraadsbesluit van de stad Geel van 5 juni 2023.
Noordoostelijke rooilijn
Vanaf Eindekens richting Papenhoeven 5 zijn eenentwintig coördinaten vastgesteld door de landmeter.
Coördinaat 1 vormt het hoekpunt tussen Eindekens en Papenhoeven en is het raakpunt tussen percelen 46N, 49K en het openbaar domein van de stad Geel.
Vanaf coördinaat 1 tot en met coördinaat 18 volgt de rooilijn de wegranden en afsluitingen. Van coördinaat 1 tot en met coördinaat 6 is dit samenvallend met de perceelgrens tussen de noordelijk gelegen percelen 46N, 52L en 52M enerzijds, en de zuidelijk gelegen percelen 49K, 51A en 50G2 anderzijds. Deze perceelgrens is de visueel zichtbare rooilijn. Hierdoor worden de percelen 46N, 52L en 52M niet getroffen door een rooilijn.
Van coördinaat 6 tot en met coördinaat 13 ligt de perceelsgrens tussen de noordelijk gelegen percelen 53, 54 en 65C enerzijds, en het zuidelijk gelegen perceel 50G2 anderzijds. De percelen 53 en 54 zijn niet getroffen door een rooilijn.
Van coördinaat 19 tot en met coördinaat 21 volgt de rooilijn de achterkant van de baangracht. Het stuk van coördinaat 18 naar coördinaat 19 is de kortste verbinding van wegrand naar achterkant baangracht.
Coördinaat 21 vormt het hoekpunt tussen gemeenteweg Papenhoeven en buurtweg 222 (Papenhoeven) op het perceel 67X.
Af te schaffen rooilijn buurtweg 222 (Papenhoeven)
Aan de kruising tussen de nieuwe gemeenteweg Papenhoeven en de buurtweg 222 met idem straatnaam verdwijnt een stukje rooilijn van de buurtweg 222.
Van coördinaat 21 tot coördinaat 22 is een stuk af te schaffen rooilijn op de perceelgrens tussen de percelen 67X en 50G2 en het openbaar domein van de stad Geel.
Zuidwestelijke rooilijn
Vanaf Papenhoeven 2 richting Eindekens zijn vierentwintig coördinaten vastgesteld door de landmeter.
Van coördinaat 22 tot en met coördinaat 25 volgt de rooilijn de huidige wegrand.
Van coördinaat 25 naar coördinaat 26 volgt de rooilijn de grens tussen de private verharding van Papenhoeven 2 en de gemeentelijke asfaltverharding.
Van coördinaat 26 tot en met coördinaat 42 volgt de rooilijn de achterkant baangracht.
Van coördinaat 43 naar coördinaat 45 volgt de rooilijn het midden van de baangracht waar de haag van de aangelande overgroeit. Het stuk van coördinaat 42 naar coördinaat 43 is de kortste verbinding van achterkant baangracht naar midden baangracht.
Af te schaffen rooilijn Eindekens
Aan de kruising tussen Papenhoeven en Eindekens verdwijnt een stukje rooilijn van de gemeenteweg Eindekens.
Van coördinaat 45 naar 1 is dit de grens tussen het perceel 49K en het openbaar domein van de stad Geel.
Ligging Papenhoeven
Papenhoeven heeft geen vaste breedte van de gemeenteweg. De breedte van het wegdeel varieert tussen 8,19 meter en 5,93 meter.
Bepaling min- en meerwaarde
De gemeenteraad stelde in haar zitting van 5 juni 2023 het onafgebroken dertigjarig publiek gebruik en het voortdurend dertigjarig bezit vast van dit wegdeel.
Het rooilijnplan bevestigt een bestaande situatie. Het betreft geen nieuwe aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg.
De waardevermindering of -vermeerdering wordt om bovenstaande redenen geacht nihil te zijn.
Rooilijnplan
De rooilijn is de huidige of toekomstige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen, vastgelegd in een rooilijnplan.
Het rooilijnplan voldoet aan de decretale verplichten van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Het rooilijnplan voldoet aan de richtlijnen, goedgekeurd door de gemeenteraad van 5 september 2022.
Na de voorlopige vaststelling van het rooilijnplan dient een openbaar onderzoek te worden gehouden volgens de bepalingen uit het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Na sluiting van het openbaar onderzoek moet het rooilijnplan binnen 60 dagen definitief vastgesteld worden door de gemeenteraad.
Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
De gemeenteraad stelt het ontwerp-rooilijnplan Papenhoeven 2 - Papenhoeven 15, opgemaakt door landmeter-expert Ronny Van Eester (LAN 141572), van 7 augustus 2024 voorlopig vast.
De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met het houden van een openbaar onderzoek overeenkomstig de bepalingen van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Artikel 13 van het decreet houdende de gemeentewegen van 13 mei 2019
De straatnaam Kloosterpad wordt gebruikt voor:
Deze weg is niet opgenomen in de Atlas der Buurtwegen. Ze is op private percelen gelegen. - uittreksel uit de Atlas der Buurtwegen en het kadastraal percelenplan in bijlage.
Tot op heden is voor deze wegverbinding geen rooilijnplan opgesteld.
Het onafgebroken, dertigjarig, publiek gebruik van het deel van Kloosterpad tussen Eindhoutseweg en Molenlaakpad wordt door de gemeenteraad vastgesteld op basis van de hiernavolgende elementen.
Het college van burgemeester en schepenen vergunt de aanvraag voor het oprichten van een woonhuis (intern nummer 07618). Op het bijgevoegd inplantingsplan is het Kloosterpad opgenomen met volgende vermelding: "zandweg".
Het college van burgemeester en schepenen vergunt de aanvraag voor het oprichten van een woonhuis (intern nummer 07618 B). Op het bijgevoegd inplantingsplan is het Kloosterpad opgenomen met volgende vermelding: "zandweg".
Het college van burgemeester en schepenen geeft een positief stedenbouwkundig attest (intern nummer 2188). Op het bijgevoegd plan is het Kloosterpad opgenomen met volgende vermelding: "fiets- &n wandelweg, onverhard".
Het college van burgemeester en schepenen vergunt de aanvraag voor het aanbrengen van een halfverharding van bestaande trage wegen (intern nummer 2012/00482). De vergunning handelt over het Kloosterpad en het deel van het Molenlaakpad tussen het Kloosterpad en het achterliggend natuurgebied. In het besluit wordt dit als volgt beschreven: '(...) Het wandelpad is een bestaand zandpad en loopt vanaf de kalvariebergstraat, rond het MPI Oosterlo, naar de Eindhoutseweg. Deze trage weg is 500m lang. Vanaf de kalvariebergstraat tot aan het MPI Oosterlo is de trage weg 3m breed en vanaf het MPI Oosterlo tot aan de Eindhoutseweg is de trage weg 2m breed. (=ommetje MPI).'
Het college van burgemeester en schepenen vergunt een vergunningsaanvraag voor het vervangen van een middenspanningscabine en het vellen van bomen (referentie omgevingsloket OMV_2018020872). Op het bijgevoegd inplantingsplan is het Kloosterpad opgenomen met volgende vermelding: "wegenis 3,18m buiten betonplaten".
Het college van burgemeester en schepenen vergunt een vergunningsaanvraag voor het bouwen van het GES-gebouw (referentie omgevingsloket OMV_2020164911). Op het bijgevoegd inplantingsplan is het Kloosterpad opgenomen.
De gemeente stelde zelf volgende bezitshandelingen aan de weg, en de wegaanhorigheden:
Openbaar onderzoek
Er zijn geen wettelijke procedures voorzien voor het erkennen van het 30-jarig publiek gebruik van een grondstrook. Nochtans is het, o.a. in het kader van een behoorlijk bestuur, wenselijk dat er een openbaar onderzoek georganiseerd wordt. Daarom werd een openbaar onderzoek gehouden van 22 april 2024 tot en met 22 mei 2024.
Hierbij werden alle directe aangelanden aangetekend aangeschreven (verzendlijst en voorbeeldbrief als bijlage), werd een publicatie gedaan op de website van stad Geel en werd dit ad valvas aangekondigd aan de inkom van het stadhuis (zijde Havermarkt).
Hierop kwam één schriftelijke reactie binnen - proces-verbaal van openbaar onderzoek als bijlage.
De aangelande heeft geen bezwaar tegen de vaststelling van het dertigjarig publiek gebruik, noch tegen de opname van Kloosterpad als gemeenteweg, maar stelt enkele vragen over de bomen en haag langs het Kloosterpad, de perceelsgrenzen en de Mariakapel, volledige reactie als bijlage.
Behandeling: Aan de kadastrale perceelsgrenzen zal niets wijzigen door de erkenning van het dertigjarig publiek gebruik. De perceelsgrenzen worden door een landmeter opgemeten na de formele opname van het Kloosterpad als gemeenteweg door de gemeenteraad. De percelen waarop de weg thans ligt, zullen van rechtswege belast worden met een publieke erfdienstbaarheid.
Het terugsnoeien van hagen over de gemeenteweg is een plicht van iedere burger.
Inzake de overhangende begroeiing door bomen, kan de stad Geel geen uitspraken doen die van burgerrechtelijke aard zijn. Hiervoor is de rechterlijke macht bevoegd. Voor de stad Geel is enkel de vrijwaring en de publieke doorgang voor gebruikers van het Kloosterpad vereist.
De kapel is gebouwd langs de Eindhoutseweg en ligt niet op het Kloosterpad. De vragen over de kapel hebben geen relevantie tot de vaststelling van het dertigjarig publiek gebruik van het Kloosterpad, noch tot de opname van deze wegenis als gemeenteweg.
Opname Kloosterpad als gemeenteweg
De formele opname als gemeenteweg van het deel Kloosterpad tussen Eindhoutseweg en Molenlaakpad heeft tot gevolg dat op de gemeente de rechtsplicht rust om over te gaan tot de realisatie, de vrijwaring en het beheer van de gemeenteweg overeenkomstig de bepalingen van het decreet houdende de gemeentewegen, ongeacht de eigenaar van de grond.
De formele opname als gemeenteweg dient het algemeen belang aangezien het aan alle aangelanden de toegankelijkheid tot hun eigendommen beter garandeert dan een private erfdienstbaarheid.
De formele opname als gemeenteweg heeft geen implicaties op de verkeersveiligheid. De actuele functie blijft integraal behouden. Bovendien kan de gemeente alle mobiliteitsmaatregelen nemen die nodig zijn voor de verkeersveiligheid.
De mobiliteitsbehoeften voor zachte weggebruikers zijn na de formele opname als gemeenteweg beter gevrijwaard dan bij een private erfdienstbaarheid.
De formele opname als gemeenteweg heeft geen implicaties op de ontsluiting van de aanpalende percelen. De actuele functie blijft integraal behouden.
De formele opname van Kloosterpad in het gemeentewegennet zorgt voor de bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.
Kloosterpad is volledig op grondgebied van stad Geel gelegen en raakt de gemeentegrens niet. Er is geen gemeentegrensoverschrijdende beoordeling nodig.
De actuele functie als gemeenteweg Kloosterpad blijft integraal behouden. De formele opname als gemeenteweg heeft bijgevolg voor de huidige en toekomstige generaties een positieve impact naar mogelijkheden op duurzame mobiliteit.
Ligging en breedte van de weg
In de beschrijvende nota bij bouwvergunning 2012/000482 wordt Kloosterpad beschreven als een bestaande weg van 2 meter breed. Er kan dus redelijkerwijs van uitgegaan worden dat dit de breedte is van de gemeenteweg volgens de actuele ligging.
Kennisgeving aangelanden
Het is wenselijk dat alle aangelanden op de hoogte worden gebracht van de erkenning door de gemeenteraad van het dertigjarig, onafgebroken publiek gebruik van het deel van Kloosterpad gelegen tussen Eindhoutseweg en Molenlaakpad alsook van de opname van deze wegverbinding in het gemeentewegennet alsook van de beroepsmogelijkheden tegen het gemeenteraadsbesluit.
Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019
De gemeenteraad stelt in toepassing van artikel 13 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen het onafgebroken dertigjarig publiek gebruik van de wegverbinding met straatnaam Kloosterpad voor het deel tussen Eindhoutseweg en Molenlaakpad vast.
De gemeenteraad stelt vast dat deze weg over zijn volledige lengte een breedte heeft van twee meter.
De vaststelling door de gemeenteraad van het dertigjarig gebruik door het publiek heeft van rechtswege de vestiging van een publiek recht van doorgang tot gevolg.
De gemeenteraad beslist dat dit deel van Kloosterpad een gemeenteweg wordt in toepassing van artikel 13 § 1 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de opmaak van een gemeentelijk rooilijnplan voor de weg in kwestie, volgens artikel 13 § 2 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de bekendmaking van dit gemeenteraadsbesluit.
Artikel 13 van het decreet houdende de gemeentewegen van 13 mei 2019
De straatnaam Molenlaakpad wordt gebruikt voor:
Deze weg is niet opgenomen in de Atlas der Buurtwegen. Ze is op private percelen gelegen. - uittreksel uit de Atlas der Buurtwegen en het kadastraal percelenplan in bijlage.
Tot op heden is voor deze wegverbinding geen rooilijnplan opgesteld.
Het onafgebroken, dertigjarig, publiek gebruik van het deel van Molenlaakpad tussen Kloosterpad en Kalvariebergstraat wordt door de gemeenteraad vastgesteld op basis van de hiernavolgende elementen.
Het college van burgemeester en schepenen weigert een vergunningsaanvraag voor het oprichten van een schuilhok (intern nummer 2003/00355). Op het bijgevoegd plan is een deel van het Molenlaakpad, als een erfdienstbare wegenis opgenomen waarbij de perceelsgrens 'te paard' gaat.
Het college van burgemeester en schepenen vergunt de aanvraag voor het aanbrengen van een halfverharding van bestaande trage wegen (intern nummer 2012/00482). De vergunning handelt over het Kloosterpad en het deel van het Molenlaakpad tussen het Kloosterpad en het achterliggend natuurgebied. In het besluit wordt dit als volgt beschreven: '(...) Het wandelpad is een bestaand zandpad en sluit aan op het ommetje rond het MPI en loopt tot aan de terreinen van Natuurpunt. Deze trage weg is 230m lang en is 2m breed.'
De gemeente stelde zelf volgende bezitshandelingen aan de weg, en de wegaanhorigheden:
Openbaar onderzoek
Er zijn geen wettelijke procedures voorzien voor het erkennen van het 30-jarig publiek gebruik van een grondstrook. Nochtans is het, o.a. in het kader van een behoorlijk bestuur, wenselijk dat er een openbaar onderzoek georganiseerd wordt. Daarom werd een openbaar onderzoek gehouden van 22 april 2024 tot en met 22 mei 2024.
Hierbij werden alle directe aangelanden aangetekend aangeschreven (verzendlijst en voorbeeldbrief als bijlage), werd een publicatie gedaan op de website van stad Geel en werd dit ad valvas aangekondigd aan de inkom van het stadhuis (zijde Havermarkt).
Over dit deel van Molenlaakpad kwamen geen schriftelijke reacties binnen - proces-verbaal van openbaar onderzoek als bijlage.
Opname Molenlaakpad als gemeenteweg
De formele opname als gemeenteweg van het deel Molenlaakpad tussen Kalvariebergstraat en Kloosterpad heeft tot gevolg dat op de gemeente de rechtsplicht rust om over te gaan tot de realisatie, de vrijwaring en het beheer van de gemeenteweg overeenkomstig de bepalingen van het decreet houdende de gemeentewegen, ongeacht de eigenaar van de grond.
De formele opname als gemeenteweg dient het algemeen belang aangezien het aan alle aangelanden de toegankelijkheid tot hun eigendommen beter garandeert dan een private erfdienstbaarheid.
De formele opname als gemeenteweg heeft geen implicaties op de verkeersveiligheid. De actuele functie blijft integraal behouden. Bovendien kan de gemeente alle mobiliteitsmaatregelen nemen die nodig zijn voor de verkeersveiligheid.
De mobiliteitsbehoeften voor zachte weggebruikers zijn na de formele opname als gemeenteweg beter gevrijwaard dan bij een private erfdienstbaarheid.
De formele opname als gemeenteweg heeft geen implicaties op de ontsluiting van de aanpalende percelen. De actuele functie blijft integraal behouden.
De formele opname van Molenlaakpad in het gemeentewegennet zorgt voor de bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.
Molenlaakpad is volledig op grondgebied van stad Geel gelegen en raakt de gemeentegrens niet. Er is geen gemeentegrensoverschrijdende beoordeling nodig.
De actuele functie als gemeenteweg Molenlaakpad blijft integraal behouden. De formele opname als gemeenteweg heeft bijgevolg voor de huidige en toekomstige generaties een positieve impact naar mogelijkheden op duurzame mobiliteit.
Ligging en breedte van de weg
In de beschrijvende nota bij bouwvergunning 2012/000482 wordt Molenlaakpad beschreven als een bestaande weg van 2 meter breed.
Op de luchtfoto's is te zien dat deze weg zowel voor als na de werken een weg is van 2,5 meter breed. Er kan dus redelijkerwijs van uitgegaan worden dat dit de breedte is van de gemeenteweg volgens de actuele ligging.
Ten oosten van deze weg ligt een niet-gecategoriseerde waterloop (vertakking Dellenloop - kaart met waterlopen als bijlage). Ten behoeve van de afwatering van de weg, is het wenselijk dat deze gracht als wegaanhorigheid mee wordt onderhouden.
Kennisgeving aangelanden
Het is wenselijk dat alle aangelanden op de hoogte worden gebracht van de erkenning door de gemeenteraad van het dertigjarig, onafgebroken publiek gebruik van het deel van Molenlaakpad gelegen tussen Kalvariebergstraat en Kloosterpad alsook van de opname van deze wegverbinding in het gemeentewegennet alsook van de beroepsmogelijkheden tegen het gemeenteraadsbesluit.
Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019
De gemeenteraad stelt in toepassing van artikel 13 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen het onafgebroken dertigjarig publiek gebruik vast van de wegverbinding met straatnaam Molenlaakpad voor het deel tussen Kloosterpad en Kalvariebergstraat.
De gemeenteraad stelt vast dat deze weg over zijn volledige lengte een breedte heeft van twee en een half meter.
De vaststelling door de gemeenteraad van het dertigjarig gebruik door het publiek heeft van rechtswege de vestiging van een publiek recht van doorgang tot gevolg.
De gemeenteraad beslist dat dit deel van Molenlaakpad een gemeenteweg wordt in toepassing van artikel 13 § 1 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de opmaak van een gemeentelijk rooilijnplan voor de weg in kwestie, volgens artikel 13 § 2 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de bekendmaking van dit gemeenteraadsbesluit.
Artikel 13 van het decreet houdende de gemeentewegen van 13 mei 2019
De straatnaam Kloosterpad wordt gebruikt voor:
Deze weg is niet opgenomen in de Atlas der Buurtwegen. Ze is op private percelen gelegen. - uittreksel uit de Atlas der Buurtwegen en het kadastraal percelenplan in bijlage.
Tot op heden is voor deze wegverbinding geen rooilijnplan opgesteld.
Het onafgebroken, dertigjarig, publiek gebruik van het deel van Kloosterpad tussen Eindhoutseweg en Molenlaakpad wordt door de gemeenteraad vastgesteld op basis van de hiernavolgende elementen.
Het college van burgemeester en schepenen vergunt de aanvraag voor de verkaveling in tien loten voor openstaande bebouwing langs de Kalvariebergstraat (intern nummer 0999). Op het bijgevoegd verkavelingsplan is het Kloosterpad opgenomen tussen loten 5 en 6 met volgende vermelding: "erfdienstbaarheid v. doorgang 4m". Er is een bouwvrije strook van drie meter ten aanzien van deze weg..
Het college van burgemeester en schepenen vergunt de aanvraag voor het oprichten van een woonhuis (intern nummer 06968) op lot 6 van bovenvermelde verkaveling. Er is een fotoblad bijgevoegd met drie foto's. Op foto 1 is het Kloosterpad duidelijk te zien. Op het bijgevoegd inplantingsplan is het Kloosterpad opgenomen met volgende vermelding: "erfdienstbaarheid van doorgang". De breedte van de weg is 4.00 meter. Er wordt rekening gehouden met de bouwvrije strook van 3 meter.
Het college van burgemeester en schepenen vergunt de aanvraag voor het oprichten van een woonhuis (intern nummer 07301) op lot 6 van bovenvermelde verkaveling. Er is een fotoblad bijgevoegd met drie foto's. Op foto 1 is het Kloosterpad te zien. Op het bijgevoegd inplantingsplan is het Kloosterpad opgenomen zonder vermelding. De breedte van de weg is 4.00 meter. Er wordt rekening gehouden met de bouwvrije strook van 3 meter.
Het college van burgemeester en schepenen weigert een vergunningsaanvraag voor het oprichten van een schuilhok (intern nummer 2003/00355). Op het bijgevoegd plan is een deel van het Kloosterpad, als een erfdienstbare wegenis opgenomen waarbij de perceelsgrens 'te paard' gaat. Op foto 3 van het bijgevoegd fotoblad is een deel van de onverharde weg opgenomen.
Het college van burgemeester en schepenen vergunt de aanvraag voor het aanbrengen van een halfverharding van bestaande trage wegen (intern nummer 2012/00482). De vergunning handelt over het Kloosterpad en het deel van het Molenlaakpad tussen het Kloosterpad en het achterliggend natuurgebied. In het besluit wordt dit als volgt beschreven: '(...) Het wandelpad is een bestaand zandpad en loopt vanaf de kalvariebergstraat, rond het MPI Oosterlo, naar de Eindhoutseweg. Deze trage weg is 500m lang. Vanaf de kalvariebergstraat tot aan het MPI Oosterlo is de trage weg 3m breed en vanaf het MPI Oosterlo tot aan de Eindhoutseweg is de trage weg 2m breed. (=ommetje MPI).'
De gemeente stelde zelf volgende bezitshandelingen aan de weg, en de wegaanhorigheden:
Openbaar onderzoek
Er zijn geen wettelijke procedures voorzien voor het erkennen van het 30-jarig publiek gebruik van een grondstrook. Nochtans is het, o.a. in het kader van een behoorlijk bestuur, wenselijk dat er een openbaar onderzoek georganiseerd wordt. Daarom werd een openbaar onderzoek gehouden van 22 april 2024 tot en met 22 mei 2024.
Hierbij werden alle directe aangelanden aangetekend aangeschreven (verzendlijst en voorbeeldbrief als bijlage), werd een publicatie gedaan op de website van stad Geel en werd dit ad valvas aangekondigd aan de inkom van het stadhuis (zijde Havermarkt).
Hierop kwamen geen schriftelijke reacties binnen die handelden over dit deel van Kloosterpad - proces-verbaal van openbaar onderzoek als bijlage.
Opname Kloosterpad als gemeenteweg
De formele opname als gemeenteweg van het deel Kloosterpad tussen Kalvariebergstraat en Molenlaakpad heeft tot gevolg dat op de gemeente de rechtsplicht rust om over te gaan tot de realisatie, de vrijwaring en het beheer van de gemeenteweg overeenkomstig de bepalingen van het decreet houdende de gemeentewegen, ongeacht de eigenaar van de grond.
De formele opname als gemeenteweg dient het algemeen belang aangezien het aan alle aangelanden de toegankelijkheid tot hun eigendommen beter garandeert dan een private erfdienstbaarheid.
De formele opname als gemeenteweg heeft geen implicaties op de verkeersveiligheid. De actuele functie blijft integraal behouden. Bovendien kan de gemeente alle mobiliteitsmaatregelen nemen die nodig zijn voor de verkeersveiligheid.
De mobiliteitsbehoeften voor zachte weggebruikers zijn na de formele opname als gemeenteweg beter gevrijwaard dan bij een private erfdienstbaarheid.
De formele opname als gemeenteweg heeft geen implicaties op de ontsluiting van de aanpalende percelen. De actuele functie blijft integraal behouden.
De formele opname van Kloosterpad in het gemeentewegennet zorgt voor de bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.
Kloosterpad is volledig op grondgebied van stad Geel gelegen en raakt de gemeentegrens niet. Er is geen gemeentegrensoverschrijdende beoordeling nodig.
De actuele functie als gemeenteweg Kloosterpad blijft integraal behouden. De formele opname als gemeenteweg heeft bijgevolg voor de huidige en toekomstige generaties een positieve impact naar mogelijkheden op duurzame mobiliteit.
Ligging en breedte van de weg
In het verkavelingsplan van verkaveling 0999 (vergund 16 september 1974), het inplantingsplan van bouwvergunning 06968 (vergund 28 november 1977), en het inplatingsplan van bouwvergunning 07301 (vergund 25 juni 1979) is Kloosterpad beschreven als een erfdienstbare weg van 4 meter breed.
In de beschrijvende nota bij bouwvergunning 2012/000482 wordt Kloosterpad beschreven als een bestaande weg van 3 meter breed.
Bij meting van de weg vanaf de actuele luchtfoto blijkt Kloosterpad vanaf Kalvariebergstraat inderdaad vier meter breed te zijn tot de toegang van een paardenhouderij op het perceel 452H in afdeling 5, sectie N. Ten zuiden van de toegang tot deze paardenhouderij is Kloosterpad drie meter breed.
Er kan dus redelijkerwijs van uitgegaan worden dat de breedte van de gemeenteweg vier meter is vanaf Kalvariebergstraat tot en met de toegang naar het perceel 452H in afdeling 5, sectie N, en dat de breedte verder richting Molenlaakpad drie meter is, volgens de actuele ligging.
Vanaf de Kalvariebergstraat tot waar Kloosterpad naar het westen bocht, is de weg nagenoeg volledig gelegen op het perceel 449C in afdeling 5, sectie N.
Kennisgeving aangelanden
Het is wenselijk dat alle aangelanden op de hoogte worden gebracht van de erkenning door de gemeenteraad van het dertigjarig, onafgebroken publiek gebruik van het deel van Kloosterpad gelegen tussen Kalvariebergstraat en Molenlaakpad alsook van de opname van deze wegverbinding in het gemeentewegennet alsook van de beroepsmogelijkheden tegen het gemeenteraadsbesluit.
Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019
De gemeenteraad stelt in toepassing van artikel 13 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen het onafgebroken dertigjarig publiek gebruik van de wegverbinding met straatnaam Kloosterpad voor het deel tussen Kalvariebergstraat en Molenlaakpad vast.
De gemeenteraad stelt vast dat deze weg een breedte heeft van vier meter vanaf Kalvariebergstraat tot en met de toegang tot het perceel 452H in afdeling 5, sectie N.
De gemeenteraad stelt vast dat deze weg een breedte heeft van drie meter ten zuiden van de toegang tot het perceel 452H in afdeling 5, sectie N richting Molenlaakpad.
De vaststelling door de gemeenteraad van het dertigjarig gebruik door het publiek heeft van rechtswege de vestiging van een publiek recht van doorgang tot gevolg.
De gemeenteraad beslist dat dit deel van Kloosterpad een gemeenteweg wordt in toepassing van artikel 13 § 1 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de opmaak van een gemeentelijk rooilijnplan voor de weg in kwestie, volgens artikel 13 § 2 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de bekendmaking van dit gemeenteraadsbesluit.
Artikel 13 van het decreet houdende de gemeentewegen van 13 mei 2019
De straatnaam Kalvariebergstraat wordt gebruikt voor:
Het deel van Kalvariebergstraat tussen buurtweg 126 en het Molenlaakpad is niet opgenomen in de Atlas der Buurtwegen. Ze is op private percelen gelegen. - uittreksel uit de Atlas der Buurtwegen in bijlage.
Tot op heden is voor deze wegverbinding geen rooilijnplan opgesteld.
Het onafgebroken, dertigjarig, publiek gebruik van het deel van Kalvariebergstraat tussen buurtweg 126 en het Molenlaakpad wordt door de gemeenteraad vastgesteld op basis van de hiernavolgende elementen.
Het college van burgemeester en schepenen geeft een ongunstig stedenbouwkundig attest (intern nummer 0468). Op het bijgevoegd plan is het deel van Kalvariebergstraat dat niet op buurtweg 126 ligt, als een servitude opgenomen.
Het college van burgemeester en schepenen weigert een vergunningsaanvraag voor het oprichten van een schuilhok (intern nummer 2003/00355). Op het bijgevoegd plan is een deel van de onverharde Kalvariebergstraat, als een erfdienstbare wegenis opgenomen waarbij de perceelsgrens 'te paard' gaat.
Het kadaster levert een uittreksel af aan de aanvrager van een stedenbouwkundig attest (intern nummer 1778). Op het plan is het deel van Kalvariebergstraat dat niet op buurtweg 126 ligt, als een servitude opgenomen.
Het college van burgemeester en schepenen vergunt de aanvraag voor het heropbouwen op dezelfde plaats van een woning met het adres Kalvariebergstraat 71 (intern nummer 2005/00032). Er zijn foto's bijgevoegd waarop duidelijk te zien is dat de wegenis met asfalt verhard is, er afwatering op de gemeentelijke riolering voorzien is, en dat de weg ter hoogte van de woning overgaat in een niet-verharde weg. Op het bijgevoegd inplantingsplan is Kalvariebergstraat weergegeven met straatnaam en de vermelding 'gemeenteweg (verharding : asfalt). In het besluit wordt gemotiveerd: 'De aanvraag is gelegen aan een gemeenteweg die voldoende is uitgerust gelet op de plaatselijke toestand. Het betreft een asfaltweg uitgerust met o.a. riolering, elektriciteit en water.'
Het college van burgemeester en schepenen vergunt de aanvraag voor het bouwen van een stal, iets ten noord-oosten van de woning met het adres Kalvariebergstraat 71 (intern nummer 2005/00032). In het besluit wordt gemotiveerd: 'Het perceel is gelegen langsheen een gemeenteweg.' en 'De stal wordt opgericht op 6m uit de rooilijn.'
Het college van burgemeester en schepenen vergunt de aanvraag voor de halfverharding van bestaande trage wegen (intern nummer 2012/00482). De vergunning handelt over het Kloosterpad en het deel van het Molenlaakpad tussen het Kloosterpad en het achterliggend natuurgebied. In het besluit wordt dit als volgt beschreven: '(...) Het wandelpad is een bestaand zandpad en loopt vanaf de kalvariebergstraat, rond het MPI Oosterlo, naar de Eindhoutseweg. Deze trage weg is 500m lang. Vanaf de kalvariebergstraat tot aan het MPI Oosterlo is de trage weg 3m breed (...).' Op de bijgevoegde plannen is Kalvariebergstraat duidelijk opgenomen als een publieke veldweg.
De gemeente stelde zelf volgende bezitshandelingen aan de weg, en de wegaanhorigheden:
Openbaar onderzoek
Er zijn geen wettelijke procedures voorzien voor het erkennen van het 30-jarig publiek gebruik van een grondstrook. Nochtans is het, o.a. in het kader van een behoorlijk bestuur, wenselijk dat er een openbaar onderzoek georganiseerd wordt. Daarom werd een openbaar onderzoek gehouden van 22 april 2024 tot en met 22 mei 2024.
Hierbij werden alle directe aangelanden aangetekend aangeschreven (verzendlijst en voorbeeldbrief als bijlage), werd een publicatie gedaan op de website van stad Geel en werd dit ad valvas aangekondigd aan de inkom van het stadhuis (zijde Havermarkt).
Hierop kwam één schriftelijke reactie binnen - proces-verbaal van openbaar onderzoek als bijlage.
De aangelande heeft geen bezwaar tegen de vaststelling van het dertigjarig publiek gebruik, noch tegen de opname van Kalvariebergstraat als gemeenteweg, maar wenst wel maatregelen met betrekking tot de ontsluiting van het landbouwverkeer, reactie als bijlage.
De aangelande zendt ook zijn aankoopakte. Op bladzijden 10 en 11 van de akte is een rubriek servitude opgenomen waarin staat: "(...) Er zal een eeuwigdurende wegenis bestaan van drie meter breedte met kar en paard, met kruiwagen en te voet (...)".
De aangelande vraagt bij zitting in het stadhuis te Geel of het mogelijk is om de weg te verbreden zodat landbouwvoertuigen steeds toegang hebben tot alle percelen. Bij de procedure van de erkenning van het dertigjarig publiek gebruik komen enkel die gronden in aanmerking die op het moment van de start van de procedure publiek toegankelijk zijn. Een verbreding van de weg vereist namelijk een verwerving van gronden, hetzij door minnelijke onderhandelingen, hetzij door onteigeningen, hetgeen niet de bedoeling is van deze procedure.
Opname Kalvariebergstraat als gemeenteweg
De formele opname als gemeenteweg van het deel Kalvariebergstraat tussen buurtweg 126 en Molenlaakpad heeft tot gevolg dat op de gemeente de rechtsplicht rust om over te gaan tot de realisatie, de vrijwaring en het beheer van de gemeenteweg overeenkomstig de bepalingen van het decreet houdende de gemeentewegen, ongeacht de eigenaar van de grond.
De formele opname als gemeenteweg dient het algemeen belang aangezien het aan alle aangelanden de toegankelijkheid tot hun eigendommen beter garandeert dan een private erfdienstbaarheid.
De formele opname als gemeenteweg heeft geen implicaties op de verkeersveiligheid. De actuele functie blijft integraal behouden. Bovendien kan de gemeente alle mobiliteitsmaatregelen nemen die nodig zijn voor de verkeersveiligheid.
De mobiliteitsbehoeften voor harde en zachte weggebruikers zijn na de formele opname als gemeenteweg beter gevrijwaard dan bij een private erfdienstbaarheid.
De formele opname als gemeenteweg heeft geen implicaties op de ontsluiting van de aanpalende percelen. De actuele functie blijft integraal behouden.
De formele opname van Kalvariebergstraat in het gemeentewegennet zorgt voor de bescherming van een fijnmazig netwerk van wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.
Kalvariebergstraat is volledig op grondgebied van stad Geel gelegen en raakt de gemeentegrens niet. Er is geen gemeentegrensoverschrijdende beoordeling nodig.
De actuele functie als gemeenteweg Kalvariebergstraat blijft integraal behouden. De formele opname als gemeenteweg heeft bijgevolg voor de huidige en toekomstige generaties een positieve impact naar mogelijkheden op duurzame mobiliteit.
Ligging en breedte van de weg
Zowel in de beschrijvende nota bij bouwvergunning 2012/000482, als in de aankoopakte van een aangelande wordt Kalvariebergstraat beschreven als een bestaande weg van 3 meter breed. Er kan dus redelijkerwijs van uitgegaan worden dat dit de breedte is van de gemeenteweg volgens de actuele ligging.
Kennisgeving aangelanden
Het is wenselijk dat alle aangelanden op de hoogte worden gebracht van de erkenning door de gemeenteraad van het dertigjarig, onafgebroken publiek gebruik van het deel van Kalvariebergstraat gelegen tussen buurtweg 126 en Molenlaakpad alsook van de opname van deze wegverbinding in het gemeentewegennet alsook van de beroepsmogelijkheden tegen het gemeenteraadsbesluit.
Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019
De gemeenteraad stelt in toepassing van artikel 13 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen het onafgebroken dertigjarig publiek gebruik van de wegverbinding met straatnaam Kalvariebergstraat voor het deel tussen buurtweg 126 en Molenlaakpad vast.
De gemeenteraad stelt vast dat deze weg over zijn volledige lengte een breedte heeft van drie meter.
De vaststelling door de gemeenteraad van het dertigjarig gebruik door het publiek heeft van rechtswege de vestiging van een publiek recht van doorgang tot gevolg.
De gemeenteraad beslist dat dit deel van Kalvariebergstraat een gemeenteweg wordt in toepassing van artikel 13 § 1 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de opmaak van een gemeentelijk rooilijnplan voor de weg in kwestie, volgens artikel 13 § 2 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de bekendmaking van dit gemeenteraadsbesluit.
Een onroerend goed van een lokaal bestuur kan behoren tot het openbaar domein of tot het privaat domein.
Opdat een onroerend goed tot het openbaar domein van de stad zou behoren, dient het goed door een uitdrukkelijke of impliciete beslissing van de gemeenteraad bestemd te zijn tot het gebruik van allen, zonder onderscheid naar de persoon.
Naar aanleiding van bovenvermelde werd vastgesteld dat de percelen, kadastraal gekend onder: Stad Geel, 6de afdeling, sectie: G, nummers: 621X, 6G 621Y en 621Z, genaamd "Meuldersplein" toebehoren tot het privaat domein van Stad Geel. Gelet op het openbare karakter (plein en wegenis) en het nut voor allen dienen deze percelen geaffecteerd te worden (= opname in het openbaar domein).
De gemeenteraad keurt de affectatie (opname in het openbaar domein) van de onroerende goederen gelegen te Geel, Meuldersplein, 6de afdeling, sectie: G, nummers: 621X, 6G 621Y en 621Z, op heden private eigendom van Stad Geel, goed.
De gemeenteraad stelde op 25 juni 2018 het onteigeningsplan 'RUP Zonevreemde recreatieve voorzieningen Geel Fase II definitief vast.
Naar aanleiding hiervan werden er enkele percelen minnelijk verworven ter realisatie van dit project, met uitzondering van inneming 13 (gebouw met studentenkamers), kadastraal gekend als: 4de afdeling, Sectie D, nummer 1085C/deel, met een oppervlakte van 642 m².
Het college van burgemeester en schepenen keurde op 28 november 2022 de minnelijke aankoop ten bedrage van 14 277 EUR (aankoopprijs + opstallen) goed voor het realiseren van deze inname naar aanleiding van de onteigeningsprocedure.
Meester Raepsaet liet op 13 december 2022 aan de advocaat van de tegenpartij weten dat de stad bereid was om bovenvermelde vergoeding te betalen als laatste minnelijk onderhandelingsvoorstel. Op 6 januari 2023 ontving meester Raepsaet tevens het akkoord van de tegenpartij zodat een dading kon worden opgesteld.
Op 6 maart 2023 keurde de gemeenteraad de dading en haar voorwaarden m.b.t. de minnelijke verwerving van het onroerend goed gelegen te Geel, 4de afdeling, sectie D, nr. 1085C/deel, met een oppervlakte van 642m², conform het onteigeningsplan d.d. 13 december 2017 opgemaakt door landmeter Eddy Daems goed.
Balans notarissen werd aangesteld voor het opmaken en verlijden van de notariële akte.
Gelet op enkele verkopen (eigendomswissels) van deze studentenkamers duurde het opmaken van de ontwerpakte langer dan verwacht.
Op heden ontving de stad de ontwerpakte dewelke de voorwaarden, bepaald in de dading, juridisch verankert.
De gemeenteraad keurt de ontwerpakte m.b.t. de aankoop van het onroerend goed gelegen te Geel, 4de afdeling, sectie D, nr. 1085C/deel, met een oppervlakte van 642m², conform het onteigeningsplan d.d. 13 december 2017 opgemaakt door landmeter Eddy Daems, goed.
De gemeenteraad keurt de affectatie (inlijving in het openbaar domein) goed van het onroerend goed gelegen te Geel, 4de afdeling, sectie D, nr. 1085C/deel, met een oppervlakte van 642m², conform het onteigeningsplan d.d. 13 december 2017 opgemaakt door landmeter Eddy Daems, goed.
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd voor ondertekening van onderhavige notariële akte.
Deze aankoop geschiedt voor openbaar nut.
De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontslaan van het nemen van ambtshalve inschrijving van de onderhavige akte.
Stad Geel is eigenaar van een perceel grond gelegen te Geel, Dr. Peetersstraat 90, kadastraal gekend als: 6de afdeling, sectie G, nr. 369 D P0000, grootte: 30a 66ca.
Bij onderhandse overeenkomst van 30 oktober 1979 verleende Stad Geel een recht van opstal aan de destijds genaamde Parochiale Werken van de Dekenij te Geel voor een periode van 30 jaar. Deze overeenkomst werd op 21 oktober 2010 verlengd met 20 jaar, te rekenen vanaf 7 mei 1980, waardoor het opstalrecht op 7 mei 2030 zou eindigen.
De stad ontving meerdere meldingen van het Dekenaat Zuiderkempen dat het pand momenteel investeringskosten vereist die niet door hen gedragen kunnen worden. Het Dekenaat Zuiderkempen gaf hierbij aan het huidige zakelijke recht per direct te willen beëindigen.
Naar aanleiding van deze informatie keurde het college van burgemeester en schepenen op 7 augustus 2023 principieel de beëindiging van het huidige recht van opstal goed, mede gelet op de huisvesting van VZW De Krioen en het ruimtetekort voor verscheidene Geelse verenigingen.
Het recht van opstal met Dekenaat Zuiderkempen Regio Geel vzw wordt beëindigd onder volgende voorwaarden:
Het recht van opstal met Dekenaat Zuiderkempen Regio Geel vzw dient ontbonden te worden, rekening houdende met:
De zes gratis gebruiksbeurten zijn verantwoordbaar doordat de stad het pand mét inboedel (ingerichte toog, keuken, ...) ter beschikking krijgt zonder dat er enige vergoeding verschuldigd is. Rekening houdende met de financiële en praktische draagbaarheid van de nieuwe erfpachthouder zou dit gebruik als volgt genuanceerd dienen te worden: "praktische afspraken (poets, forfaitaire vergoeding voor nutsvoorzieningen, ...) over dit gebruik dienen te worden overeengekomen tussen de partijen (nieuwe erfpachthouder en Dekenaat Zuiderkempen regio Geel vzw of diens aangestelde), dit gratis gebruik wordt op heden toegestaan voor de duur van 4 kalenderjaren en zal nadien in onderling overleg herbekeken worden.
Een greep uit de ontwerpakte:
Voorafgaandelijke uiteenzetting:
Stad Geel, 6de afdeling, een feestzaal met aanhorigheden op en met grond gestaan en gelegen Dr Peetersstraat 90 sectie G nummer 369/D/P0000 groot dertig aren zesenzestig centiaren (30a66ca)
Beëindiging opstalrecht/erfpachtrecht:
Het onroerend goed zal door de opstalhouder worden overgedragen aan de opstalgever zonder enige vergoeding.
De opstalhouder of diens aangestelde mag nog gratis tot zes maal per jaar de feestzaal gebruiken.
De gemeenteraad keurt de ontwerpakte opgemaakt door notariaat Verbist-Eerens, naar aanleiding van de beëindiging van het recht van opstal met Dekenaat Zuiderkempen regio Geel vzw inzake het onroerend goed gelegen te Geel, Dr.-Peetersstraat 90, kadastraal gekend als: 6de afdeling, sectie G, nr. 369 D P0000, grootte: 30a 66ca, genaamd 'feestzaal Elsum', goed, rekening houdende met volgende voorwaarde: de opstalhouder (Dekenaat Zuiderkempen regio Geel vzw of diens aangestelde) mag gratis tot zes maal per jaar de feestzaal gebruiken, wanneer deze op dat ogenblik vrij is van gebruik.
De gemeenteraad keurt volgende extra voorwaarden goed: praktische afspraken (poets, forfaitaire vergoeding voor nutsvoorzieningen, levering drank, ...) in kader van deze zes gratis gebruiksmomenten dienen te worden overeengekomen tussen de partijen (nieuwe erfpachthouder en Dekenaat Zuiderkempen regio Geel vzw of diens aangestelde), dit gratis gebruik wordt op heden toegestaan voor de duur van 4 kalenderjaren en zal nadien in onderling overleg herbekeken worden.
Alle kosten, rechten en erelonen verbonden aan de beëindiging van de notariële opstalakte zijn ten laste van de opstalhouder (Dekenaat Zuiderkempen regio Geel vzw).
De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontslaan van het nemen van ambtshalve inschrijving van de onderhavige akte.
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd voor ondertekening van onderhavige notariële akte.
Op 9 mei 2022 keurde het college van burgemeester en schepenen de gedeeltelijke wijziging/verlegging van de op 2 april 2020 erkende gemeenteweg tussen Ganzenstraat 170 en Papenhoeven 10 principieel goed. Daarmee gaven ze de opdracht om een rooilijnplan en opmetingsplan te laten opstellen door een landmeter-expert waarin de voorgestelde wijzigingen mee opgenomen worden.
Op het oorspronkelijke pad werd op 2 april 2020 van rechtswege een erfdienstbaarheid gecreëerd door een erkenning. Een verplaatsing van de gemeenteweg dient, conform het gemeentewegendecreet en conform de uitspraak van het Grondwettelijk Hof van 7 oktober 2021, steeds officieel vastgelegd te worden met een rooilijnplan. Hierbij legt de stad een erfdienstbaarheid op, contractueel toegestaan door de eigenaar en notarieel vastgelegd.
Hiervoor dient een rooilijnplan opgesteld en vastgesteld te worden. De wijziging van de gemeenteweg kan in eenzelfde rooilijnplan opgenomen worden als het nog op te stellen rooilijnplan in navolging van het gemeenteraadsbesluit van 2 april 2020.
Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 (ook wel gemeentewegendecreet genoemd):
'Artikel 8. Niemand kan een gemeenteweg aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad.
Artikel 9. Bij verplaatsing van een gemeenteweg geldt dat het bestaande tracé een gemeenteweg blijft totdat het nieuwe tracé openstaat voor het publiek.
Artikel 13. (...) § 2. De gemeenteraad die op eigen initiatief of op grond van een verzoekschrift vaststelt dat een grondstrook gedurende de voorbije dertig jaar door het publiek gebruikt werd, belast het college van burgemeester en schepenen met de opmaak van een rooilijnplan, en met de vrijwaring en het beheer van de weg overeenkomstig de in dit decreet opgenomen instrumenten en handhavingsbevoegdheden. (...)
Artikel 16. § 1. Het college van burgemeester en schepenen neemt de nodige maatregelen voor de opmaak van de gemeentelijke rooilijnplannen. (...)
Artikel 26. (...) § 2. In het geval van nieuwe gemeentewegen gaat de gemeente over tot verwerving van de onroerende goederen, vereist voor de realisatie van de gemeenteweg.
In afwijking van het eerste lid kan de gemeente met de eigenaars van de gronden waarop de gemeenteweg gelegen is, een overeenkomst sluiten waarbij een erfdienstbaarheid van openbaar nut vastgelegd wordt. Die overeenkomst wordt binnen de termijn van zestig dagen na het verlijden ervan overgeschreven op het hypotheekkantoor van het arrondissement waar de goederen zijn gelegen. (...)'
De gemeenteraad keurt de gedeeltelijke verlegging van de gemeenteweg tussen Ganzenstraat 170 en Papenhoeven 10 zoals vermeld op bijgevoegd plan goed.
De gemeenteraad stelt het rooilijnplan en het opmetingsplan ter verlegging van een deel van de gemeenteweg tussen Ganzenstraat 170 en Papenhoeven 10, opgemaakt door landmeter Cédric Goris met erkenningsnummer LAN 211878 op 20 november 2023, voorlopig vast.
De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met het houden van een openbaar onderzoek, met betrekking tot deze weg, overeenkomstig de bepalingen van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Jaarlijks herbekijken het schoolbestuur, de directies van de stedelijke basisscholen en de schoolraad het schoolreglement van de scholengemeenschap Stedelijk onderwijs Geel. Het schoolreglement regelt de betrekkingen tussen schoolbestuur enerzijds en leerlingen en hun ouders anderzijds. Alle scholen van de scholengemeenschap Stedelijk Onderwijs hanteren eenzelfde schoolreglement. De uitzonderingen per school zijn hier telkens in opgenomen.
Als bijlage aan dit dossier is een voorstel voor schoolreglement voor het schooljaar 2024-2025 toegevoegd. De wijzigingen ten opzichte van de versie van schooljaar 2023-2024 zijn gemarkeerd.
Voor de opmaak werd gebruik gemaakt van het modelreglement dat OVSG heeft opgesteld. De wijzigingen die OVSG adviseert, zijn ingevoegd in het document. Het betreft aanpassingen aan de regelgeving en verduidelijkingen.
Het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997.
De omzendbrief bao/2002/01 over informatie bij eerste inschrijving en schoolreglement.
Het decreet van 02/04/2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad
De gemeenteraad keurt het schoolreglement van de stedelijke basisscholen van Geel voor het schooljaar 2024-2025 goed.
Naar aanleiding van een update van het model van het academiereglement van OVSG moeten we het academiereglement van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woordkunst-Drama en Dans en van de Stedelijke Academie voor Beeldende en Audiovisuele Kunsten ook aanpassen naar deze update. Het academiereglement regelt de betrekkingen tussen schoolbestuur enerzijds en leerlingen en hun ouders anderzijds.
Voor de aanpassingen van het academiereglement maakt het schoolbestuur gebruik van de update van modelreglement van OVSG.
De laatste wijzigingen zijn aangeduid in het rood in het bijgevoegde document, academiereglement academies_2024_met_aanpassingen. pdf. In het aangepaste document academiereglement academies_2024_definitief_inclusief_bijlagen.pdf zijn alle bijlagen toegevoegd.
Decreet over het lokaal bestuur 22 december 2017;
De beslissing van de gemeenteraad van 22 december 2017 waar de bevoegdheidsverdeling tussen het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad werden gedefinieerd ingevolge het nieuwe decreet lokaal bestuur.
Het decreet zoals goedgekeurd door het Vlaams Parlement in zitting van 28 februari 2018 betreffende het deeltijds kunstonderwijs, met zijn laatste wijzigingen;
Het decreet zoals goedgekeurd door het Vlaams Parlement in zitting van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer, met zijn laatste wijzigingen;
Het bestaande academiereglement van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woordkunst-Drama en Dans en de Stedelijke Academie voor Beeldende en Audiovisele Kunsten, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 22 juni 2023, wordt opgeheven bij de inwerkingtreding van het nieuwe academiereglement.
Het academiereglement met alle bijlagen wordt bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging, ter beschikking gesteld (op papier of via een elektronische drager) aan de meerderjarige leerling en de ouders van de minderjarige leerling. Bij definitieve inschrijving, dus bij betaling van het inschrijvingsgeld, in een van onze academies gaat men akkoord met het academiereglement. Aangezien de inschrijvingen voor het schooljaar 2024-2025 reeds gestart zijn zullen de meerderjarige leerlingen en de ouders van de minderjarige leerlingen, na goedkeuring door de gemeenteraad, een mail ontvangen met het aangepaste academiereglement inclusief bijlagen.
Het academiereglement treedt in werking op 1 september 2024.
De gemeenteraad keurt het aangepast academiereglement inclusief alle bijlagen zoals toegevoegd goed.
De wedstrijden van Jong Genk (Challenger Pro Leauge) in het seizoen 2024-2025 vinden plaats in het Leunenstadion. Hierbij komt een Lokale Adviesraad (LAR) periodiek samen. De LAR is een verplicht orgaan binnen het profvoetbal waarbij alle bij de veiligheidsactoren en de club samen het lokale veiligheidsbeleid van de club op elkaar afstemmen. Uit dit overleg bleek vorig seizoen reeds dat voor een aantal thuiswedstrijden van Jong Genk het wenslijk is een combiregeling op te leggen.
Het gaat concreet om volgende wedstrijden:
De exacte data van deze wedstrijden moet nog worden vastgelegd.
De Lokale Adviesraad volgt de evolutie van de wedstrijden op en kan in de loop van het seizoen nog bijkomende wedstrijden voorstellen om een combiregeling op te leggen indien de situatie hierom vraagt.
Gezien de potentiële veiligheidsrisico's is het aangewezen een strikte scheiding van supporters na te streven. Om dit te bekomen zijn er daarom tijdelijke maatregelen nodig in het kader van de openbare rust en veiligheid, met name het opleggen van een combiregeling.
Deze combiregeling heeft als voordelen:
• het gegroepeerd binnenkomen en wegrijden van de bezoekende supporters
• een betere supportersscheiding langs de openbare weg via het toebedelen van bepaalde parkings aan bepaalde supportersgroepen
• het verminderen van de mogelijkheden tot confrontatie tussen beide supporterskernen rond het stadion
• het beschermen van goed menende supporters tegen onruststokers
• geen parkeerproblemen voor bezoekende supporters
• geen problemen inzake loketverkoop van toegangsbewijzen
• de buurtbewoners worden gevrijwaard van mogelijke overlast
Artikelen 135 §2 en 134 §1 van de Nieuwe Gemeentewet.
Wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties van 24 juni 2013.
Wet betreffende de veiligheid bij voetbalwedstrijden van 21 december 1998.
Koninklijk Besluit van 18 januari 2008 tot bepaling van de perimeter van het stadion "De Leunen" inzake de veiligheid bij voetbalwedstrijden.
Omzendbrief OOP 34 van 21 februari 2006 houdende specificaties bij de uitvoering van het KB van 20 juli 2005 houdende de regels voor het ticketbeheer ter gelegenheid van voetbalwedstrijden.
De burgemeester legt aan de bezoekende supporters van volgende clubs een verplichte combiregeling op om de wedstrijd tegen Jong Genk in het seizoen 2024-2025 bij te wonen in het stadion De Leunen, Geel:
Indien in de loop van het seizoen 2024-2025 blijkt dat het nodig is om voor nog bijkomende wedstrijden een combiregeling op te leggen, zal dit voorwerp zijn van een apart besluit.
De gemeenteraad bekrachtigt dit besluit.
Bij besluit van 28 september 2023 (cfr. 2023_GR_00218 - AZ Sint-Dimpna - Aanstelling nieuwe bestuurder raad van bestuur) verkoos de gemeenteraad Larissa Van Mossevelde als stemgerechtigde bestuurder die namens stad Geel zetelt in de raad van bestuur van de vereniging AZ St. Dimpna AV tot het einde van deze legislatuur behoudens in geval van ontslag, intrekking of overlijden.
Larissa Van Mossevelde nam ontslag (op 4 juli 2024) als fractielid van N-VA. Uit de berichtgeving op sociale media is af te leiden dat zij zich ondertussen heeft aangesloten bij de fractie DURF.
Het lijkt deugdelijk dat de fractie iemand anders voordraagt indien betrokkene niet langer het standpunt van de fractie uitdraagt. De fractie N-VA wenst iemand anders voor te dragen als afgevaardigde die namens de stad Geel zal zetelen in de raad van bestuur van de vereniging AZ St. Dimpna AV.
De gemeenteraad trekt het mandaat van Larissa Van Mossevelde als bestuurder van de raad van bestuur van de vereniging AZ St. Dimpna AV, in.
De statuten van de vereniging AZ St. Dimpna AV, goedgekeurd bij zitting van de gemeenteraad d.d. 2 maart 2020 bepalen in artikel 16, § 2 en § 3 (samenstelling) dat het mandaat van de bestuurders uitgeoefend wordt gedurende een periode van zes jaar met uitzonderingen wanneer het mandaat vroegtijdig wordt beëindigd in geval van rechtswege door de intrekking van het mandaat van de bestuurder-afgevaardigde door de bestuurder-deelgenoot.
De intrekking van het mandaat van Larissa Van Mossevelde als afgevaardigde die namens de stad Geel zetelt in de raad van bestuur van de autonome verzorgingsinstelling AZ St. Dimpna, geschiedt bij geheime stemming en in één enkele stemronde.
De stemming geeft volgende uitslag:
* voor: 18
* tegen: 8
* onthouding: 6
- Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 477 en 496-500
- De statuten van de vereniging AZ St. Dimpna AV, goedgekeurd bij zitting van de gemeenteraad d.d. 2 maart 2020, meer bepaald artikel 16, § 2 en § 3 (samenstelling) dat het mandaat van de bestuurders uitgeoefend wordt gedurende een periode van zes jaar met uitzonderingen wanneer het mandaat vroegtijdig wordt beëindigd in geval van rechtswege door de intrekking van het mandaat van de bestuurder-afgevaardigde door de bestuurder-deelgenoot.
De gemeenteraad beslist het mandaat van Larissa Van Mossevelde als stemgerechtigde bestuurder die namens de stad Geel zetelt in de raad van bestuur van de vereniging AZ St. Dimpna AV, in te trekken.
Van dit besluit wordt kennis gegeven aan AZ Sint-Dimpna AV, J.-B. Stessensstraat 2 -2440 Geel.
Eind augustus 2024 kregen heel wat Geelse huurders van LeefGoed te horen dat ze tot honderden euro's moeten opleggen. De reden hiervoor is de invoering van een nieuwe 'vaste kost warmte'.
Het stadsbestuur is vertegenwoordigd in de Raad van Bestuur van Leefgoed en vandaar volgende vragen:
- Hoe werd dit op de Raad van Bestuur besproken?
- Wat is de motivatie om een 'vaste kost warmte' in te voeren? Deze ligt veel hoger dan het effectief verbruik!
- Hoe komt het dat bewoners hierover niet werden geïnformeerd?
- Welke rol neemt het stadsbestuur op?
We blijven meldingen krijgen van structurele problemen in de sociale woningen van LeefGoed. Zo zijn er verschillende gebreken en mankementen die maar niet verholpen geraken. Zal de stad Geel via zijn vertegenwoordiger een plan eisen van LeefGoed om de gebreken in de huurwoningen op korte termijn aan te pakken?
Hiernaast blijft ook transparantie en communicatie een oud zeer bij LeefGoed. Zal stad Geel via zijn vertegenwoordiger bij LeefGoed ervoor zorgen dat LeefGoed respectvol om gaat met zijn huurders en werk maakt van transparante duidelijke communicatie met zijn huurders?
Wat betreft de afrekening energie die op 20 augustus in de bus viel bij de bewoners:Wanneer start de bewonersparticipatie in samenwerking met de Dienst Gelijke Kansen opnieuw op?
Toelichting en interpellatie :
Waarom wordt de Wkk installatie na +- 10 jaar vervangen door een warmtenet?
Is de opbrengst dan niet zoals verwacht ?
Wat heeft de Wkk installatie opgebracht, rekening houdend met de kostprijs van de installatie , de onderhoudskosten, en het gasverbruik dat deze installatie met zich meebrengt ?
Is het mogelijk om een gedetailleerde kosten-batenanalyse van de Wkk installatie met de juiste opbrengsten die deze installatie heeft opgebracht aan mij te bezorgen via mail want tot op heden heb ik nog niets ontvangen terwijl ik dit al verschillende keren op de gemeenteraad heb aangehaald.
Op basis van een recente rondgang door de stad en de vele klachten van bezorgde burgers, die zelfs foto's hebben doorgestuurd van de schrijnende toestand van de wildgroei in onze stad, lijkt het ons opportuun om hier eens bij stil te staan.
Met zorg hebben wij vastgesteld dat op verschillende locaties sprake is van verloedering, met name bij het recent ingerichte Hoppinpunt Brukel in Geel aan de Cipal-site.
Ondanks de investeringen van de stad in deze en andere groene ruimtes, zien we dat het onderhoud op veel plaatsen ernstig tekortschiet. (Zie bijlages)
Onkruid tiert welig, en de algemene staat van de groenvoorzieningen geeft een beeld van verwaarlozing.(zie bijlages)
De stad heeft duidelijk een strategie om, via initiatieven zoals de proeftuin aan de Havermarkt, meer biodiversiteit te bevorderen.
Hoewel wij begrijpen en waarderen dat wilde bloemen en natuurbeheer waardevolle elementen kunnen zijn in het stadsbeeld, is er een dunne lijn tussen een gecontroleerde wildtuin en een ongecontroleerde onkruid poel. (Zie bijlages)
In het geval van het Hoppinpunt Brukel in Geel en andere plekken lijkt deze grens te zijn overschreden, wat het stadsbeeld absoluut niet ten goede komt. (zie enkel voorbeelden in bijlage)
Dit roept een aantal vragen op:
Wij begrijpen dat de afbouw van de eigen groendienst en de samenwerking met partners zoals De Sprong een rol speelt in de huidige situatie.
Echter, we vragen ons af hoe de stad denkt dit probleem structureel op te lossen, zodat de kwaliteit van onze openbare ruimtes weer op het niveau komt dat past bij de uitstraling van Geel.
Wij verzoeken het stadsbestuur dringend om een antwoord op deze punten en een duidelijk plan van aanpak om de verloedering van het openbaar groen in onze stad te keren. Zodat de Gelenaar weer fier kan zijn op onze stad.
Op het college van 12 aug 2024 werd er een positief advies gegeven om een batterijpark te bouwen op de Molenberg 16.
Op zichzelf een goede zaak om de buurt te kunnen voorzien van energie bij elektriciteitsnood.
Molenberg 16 ligt gedeeltelijk in een overstromingsgevoelig gebied, vlak aan het Albertkanaal en zeer kort (50 meter) bij de Doornboomstraat en Leeks.
Als ik lees dat:
1/ Het advies van Natuur en Bos evenals van Waterbeleid gunstig geacht wordt omdat het NIET TIJDIG is aangebracht, is het eerste wat me te binnen schiet: de padelpleinen in Sportec Zammel moeten afgebroken worden omdat ze aan de Wimploop in overstromingsgevoelig gebied liggen!
2/ Afvoer van het hemelwater dat op het transformatorstation valt heeft kans om gecontamineerd te zijn met koolwaterstoffen waarvoor een betonnen sokkel wordt gezet met een omranding. Is dit voldoende?
3/ Batterijen kunnen lekken daarom gebruikt men vloeistofdichte batterijen, waarom voorziet men dan lekbakken rond de batterijen?
4/ De geluidslast varieert van 64 - 76 - 73 - 85 DB en bij 100% werking een geluid van 93 DB! Ze bouwen wel een gedeeltelijke GELUIDSMUUR als geluidsreducerende maatregel, blijft er dan toch hinder voor de omwonenden? Wordt de geluidslast constant gemeten zoals voor evenementen en moet er een toelating van het college komen voor de overschrijding van 85DB?
5/ Het enige wat onderlijnd is in dit dossier heeft te maken met de beplanting van de geluidsmuur, die moet streekgebonden zijn!
Graag zou ik van de schepen horen welke communicatie rond dit batterijpark gegeven is aan de omwonenden, waar de "gele" bordjes van openbaar onderzoek geplaats waren en of een advies noodzakelijk is van Waterwegen en Bos en Natuur?
Graag willen we de aandacht vestigen op de aanzienlijke overlast en het gevaar veroorzaakt door zwaar vervoer op de Tessenderloseweg, een situatie die verergerd is na het verbod op vrachtverkeer in het centrum van Winkelomheide.
De verkeersdrukte is fors toegenomen, vooral tijdens spitsuren, wat niet alleen de leefbaarheid aantast, maar ook de veiligheid van fietsers, waaronder schoolkinderen, ernstig in gevaar brengt.
We begrijpen de logica achter het verplaatsen van vrachtverkeer uit de dorpskern, maar vragen ons af waarom dit verkeer niet via de industrieweg en de Geelse ring wordt geleid, wat de overlast voor de Tessenderloseweg en andere woongebieden aanzienlijk zou verminderen.
Onze verzoeken zijn als volgt:
Zo wordt zowel de Tessenderloseweg , de Konigalberstraat en de dorpskern van Winkelomheide gevrijwaard van het zware vervoer en kan de schoolgaande kinderen met de fiets veilig op en naar school rijden als ook de fietsers die deze fietspaden gebruik als woon - werk verkeer .
Ondanks het Nieuw Islamitisch Centrum op de Leunen wordt de moskee in de Kollegestraat nog steeds gebruikt.
Ik lees in het collegedossier van 22 juli 2024 dat er overlast gemeld wordt door de omwonenden, het gaat zowel over een onveiligheidsgevoel als intimidatie, fout parkeren en uitritten versperren.
Net zoals de omwonenden had ik verwacht dat deze moskee enkel bij uitzonderingen nog zou gebruikt worden.
Ik lees dat de stad weinig inspraak heeft vermits dit een privé woonst is maar wel ging nakijken of alle vergunningen en veiligheidsnormen in orde waren.
Er zou een nieuw overleg met de omwonenden gepland zijn in september.
Welke stappen heeft de stad al ondernomen tot nu toe?
Het samengaan van moskeeën was toch een van de voorwaarden of doelstellingen bij het in erfpacht geven van de gronden voor het islamitisch centrum?
Weet de stad wat er in dit gebedshuis gebeurd? spreekt men Nederlands? Bestaat er kans op radicalisering?
Als gemeenteraadslid heb ik al meerdere malen moeten vaststellen dat we achter feiten aanlopen.
Ik dacht dat de gemeenteraad het hoogste orgaan is en dat gemeenteraadsleden of ze nu van de meerderheid of oppositie zijn
toch wel het recht hebben om op de hoogte te blijven van officiële gebeurtenissen in onze stad.
We zien op de sociale media heel wat activiteiten zonder dat dit gecommuniceerd wordt naar de gemeenteraadsleden.
Blijkbaar is er nog steeds geen automatisme om ons uit te nodigen voor activiteiten die in de gemeenteraad beslist zijn.
Kan hier aan gewerkt worden?
Is er al nieuws over de monitoring van het verkeer in de Koning-Albertstraat? Zo ja, wat zijn de conclusies?
Als blijkt dat er extra overlast zou zijn door zwaar doorrijdend vrachtverkeer, zal deze straat dan ook worden opgenomen in het tonnageverbod?
Op het college van 22 juli 2024 werd er beslist dat onze overledenen moeten begraven worden in een ander deeldorp of dat er voor een andere manier van begraven moet gekozen worden indien er geen plaats meer is op hun eigen kerkhof.
Dit slaat hard in! Dit is zo een gevoelig onderwerp dat zeer veel emotie gaat teweeg brengen bij de Gelenaars en zeker bij de oudere bevolking.
Hoelang wist men al dat er een plaatsgebrek was?
Wat heeft de stad al de vorige jaren gedaan om dit probleem te voorkomen?
Zijn er geen andere mogelijkheden om deze beslissing te vermijden?
Wij hebben vernomen dat er op vrijdag 23 augustus 2024 een stroompanne is geweest aan de hoek van de Gasthuisstraat , waardoor ook het ziekenhuis getroffen werd.
Hoe is dit aangepakt ?
Er werd de voorbije maanden een opvallend grote oppervlakte aan (landbouw)grond opgehoogd in zowat alle uithoeken van Geel. Dat blijkt bovendien een Geels fenomeen te zijn - het lijkt alsof één pionier ermee begon, waarna een kleine kudde volgde.
De reden is simpel: het natte voorjaar heeft vele landbouwers kopzorgen bezorgd. Het is geen simpel jaar om te boeren, zeker niet op lager gelegen gronden. Maar het komt ook omdat de kleinschaligheid die de landbouwpercelen tot voor enkele decennia kenmerkte, verdwenen is, en daarmee ook de grachten die toen veel talrijker waren hun ontwaterende rol veel beter speelden. Vandaag zijn uitgestrekte velden de regel, het liefst zo vlak als een biljartlaken. Het komt mij voor dat een aantal boeren het natte voorjaar hebben aangegrepen om zich van zulke veel makkelijker te bewinnen velden te voorzien.
We kunnen deze ophogingen als een vorm van klimaatadaptatie aanzien, maar een goede vorm is het niet. Ten eerste hebben vele soorten - amfibieën, insecten, dieren, vogels en planten - deze nattere gronden als habitat nodig. De ophogingen tasten de biodiversiteit aan. Bijvoorbeeld in het waardevolle landbouwgebied van het Stokt (de Stokkerakker) is dat sterk te betreuren.
Ten tweede hebben we kunnen vaststellen dat de ophogingen in de meeste gevallen tot boven het niveau van de aanliggende wegenis gebeurde. De velden liggen nu hoger dan de weg. Het laat zich raden wat er zal gebeuren als we opnieuw een seizoen met veel regenval krijgen. Er waren dit jaar ook zó al veel wegen door landbouwgebied die lang blank hebben gestaan...
- Hoeveel aanvragen werden er het voorbije jaar vergund, en om welke oppervlakte gaat het?
- Hoe beoordeelt het schepencollege deze aanvragen? Wordt er tijdens de openbare onderzoeken naar iets anders gekeken dan de eventuele bezwaren van derden?
- Worden de milieuschade en de impact op de biodiversiteit op een of andere manier gescreend?
In het weekend van 24 en 25 augustus jongstleden had er een illegale automeeting plaats in Geel.
De drift-meetings van de Balkan Krew zijn gekend in de Kempen.
Ter verduidelijking voor diegenen die het fenomeen niet kennen. Na een post op sociale media rijden honderden wagens naar een terrein om hun motoren te laten ronken en eveneens hun kunsten te tonen.
Zaterdag omstreeks 22 uur kwamen een vijfhonderdtal getunede auto's aan op een parkeerterrein in de Janssen-Pharmaceuticalaan. Ze deden er driftwedstrijden en staken vuurwerk af.
De politie werd gecontacteerd.
Een politiecombi kwam ter plaatse en wenste in dialoog te gaan met organisatie doch zonder verhoopte succes. De combi werd zelfs beschadigde.
Versterking van de politie kwam ter plaatse. Uiteindelijk was de rust teruggekeerd na middernacht.
Illegale meetings, drift-meeting is een vrij nieuw fenomeen.
De politie was ingelicht dat er een meeting gepland was doch wist geen locatie. Was er dan al een plan van aanpak uitgerold ?
Wanneer werd de politie op de hoogte gebracht ? Welke acties werden ondernomen ?
Welke schade is er aangebracht ?
Welke beelden heeft de politie ? Heeft zij zelf beeldmateriaal opgeslagen ?
Wat gaat er ondernomen worden om dit in de toekomst te vermijden ? Welke preventieve maatregelen zullen worden genomen ?
Wij zouden graag van de betrokken schepen een toelichting omtrent de laatste stand van het dossier ontvangen.
En de mogelijkheid krijgen hierop te reageren. Graag agenderen voor de stemming over de erfpacht. Voor het punt omtrent de erfpacht verzoeken wij om een persoonlijke stemming voor de raadsleden en geen stemming per fractie.
Mondelinge vraag van Marleen Verboven over de cultuurcluster van de Werft.
Mondelinge vraag van Marleen Verboven over demotoestellen in de openbare instellingen voor de verkiezingen.
Mondelinge vraag van Marleen Verboven over de cultuurmarkt.