Art. 78 van het decreet lokaal bestuur 08/04/2023 : algemene bevoegdheid raad voor maatschappelijk welzijn
Het huidige aanvullend pensioenplan bij OFP Prolocus voor de contractuele medewerkers is een DB plan (Defined Benefits). Dit is een plan met een pensioenbelofte m.a.w. een volwaardig vervangingsinkomen in de vorm van een gegarandeerde rente. Het voorstel is om vanaf 01/01/2025 binnen het aanvullend pensioenplan van OFP Prolocus over te stappen naar een DC plan (Defined Contribution). Dit is een spaarpot dat de medewerker in één keer uitbetaald krijgt in de vorm van kapitaal.
OCMW Geel is aangesloten bij OFP Prolocus voor het aanvullend pensioenplan voor de contractuele personeelsleden (om de pensioenkloof tussen statutaire personeelsleden en contractuele personeelsleden te dichten). Momenteel is het bestuur aangesloten bij de defined benefit regeling van OFP Prolocus met een kloofdichting van 40 %, die gefinancierd wordt in het Provant afzonderlijk vermogen.
Binnen dit plan belooft de werkgever een bepaald aanvullend pensioen dat zal worden uitgekeerd in een jaarlijkse geïndexeerde pensioenrente.
OFP Prolocus heeft nu de mogelijkheid ingevoerd om over te stappen naar een nieuw plan, met name een defined contribution formule (vaste-bijdragenplan), dat gefinancierd wordt in het VVSG afzonderlijk vermogen.
In een defined contribution plan belooft de werkgever een bepaalde bijdrage (een jaarlijkse bijdrage uitgedrukt als een percentage van het aan RSZ onderworpen brutoloon) te betalen zonder vastgesteld rendement (uitgezonderd het minimumrendement zolang het personeelslid in dienst blijft, met name de WAP-garantie, op dit moment 1,75 % vanaf 1 januari 2025 2,5%).
De overstap van het DB naar het DC plan brengt een aantal inhoudelijke wijzigingen met zich mee zoals :
DB | DC |
Periodes van ziekte, arbeidsongeval en zwangerschap worden meegeteld.
| Periodes van arbeidsongeval en zwangerschap worden meegeteld, ziekte niet. |
Geen overlijdensdekking | Wel overlijdensdekking |
Basis baremiek loon | Basis rsz-loon (inclusief haard en standplaatsvergoeding, eindejaarstoelage, ...) |
Rente – levenslang | Eenmalig kapitaal |
OFP Prolocus maakte een nota op maat van het bestuur met de toelichting van de verschillende mogelijkheden binnen het nieuwe plan (flat rate, step rate en step rate met tussenplafond) en vergeleek het huidige plan met het eventuele nieuwe plan.
De step rate formule betekent dat het mogelijk is om op het gedeelte van het loon dat boven het maximumplafond voor de berekening van het wettelijke pensioen uitkomt, een hogere toezegging te doen om zo het verschil tussen een statutair pensioen en een wettelijk pensioen verder te verkleinen.
Bij de flat rate formule wordt er jaarlijks een vast percentage van het aan RSZ onderworpen brutoloon per personeelslid bijgedragen.
Er wordt voorgesteld om voor volgende formule te kiezen: 3% S1 + 4,2% S2 + 6,90% S3 waarbij:
S1 = gedeelte pensioengevend loon, begrensd tot 50% van het pensioenplafond
S2 = gedeelte pensioengevend loon, boven 50% en onder 100% van het pensioenplafond
S3 = het gedeelte van het pensioengevend loon boven het pensioenplafond
Met de keuze voor deze formule krijgen alle niveau’s een gelijkwaardig pensioenplan als het huidige.
Het bestuur zal dit percentage jaarlijks bijdragen. Wanneer over de totale loopbaan waarbij het personeel aangesloten was bij het DC-plan, de wettelijke WAP garantie (minimumrendement) niet behaald wordt en de bijkomende opgebouwde voorzieningen (Prefinanciering en WAP voorzieningen) onvoldoende zijn, dan zal het bestuur bijkomende bijdragen moeten betalen.
Het bestuur zal, als bijkomende veiligheid, de eerste vijf jaar, bovenop de middelen nodig voor de pensioentoezegging, moeten voorzien in een extra prefinanciering van 5% op de bijdragen om zo de kans op het betalen van bijkomende bijdragen te verkleinen. Deze prefinanciering blijft ter beschikking van het bestuur ter financiering van latere bijdragen;
Het behaalde rendement boven het minimumrendement, momenteel gelijk aan 1,75%, vanaf 1 januari 2025 2,5%, zal niet volledig toegewezen worden aan de contractuele personeelsleden. Een deel zal gebruikt worden om WAP voorzieningen op te bouwen, en eventuele tekorten ten gevolge van de minimumrendementsgarantie aan te zuiveren.
In dit nieuwe plan van OFP Prolocus zit eveneens een overlijdensdekking. Dit in tegenstelling met het bestaande plan.
In het nieuwe plan verlaat het bestuur de oorspronkelijke filosofie om een levenslange bijkomende rente ter aanvulling van het wettelijk pensioen te voorzien en zal er in de plaats éénmalig een kapitaal worden uitgekeerd.
In het nieuwe plan volgt het bestuur de maatschappelijke evolutie waarbij er steeds minder defined benefit plannen worden aangeboden en steeds meer vaste-bijdragenplannen (defined contribution).
Het nieuwe plan is ook minder inflatiegevoelig zodat er minder buffers moeten aangehouden worden zodat dit plan, op lange termijn, goedkoper is voor het bestuur dan het defined benefit plan en dat er minder kans is op onvoorziene meeruitgaven.
Overstap naar het nieuwe plan houdt rekening met de reeds aangesloten personeelsleden. Deze kunnen individueel kiezen om in het huidig plan te blijven of om vanaf 01/01/2025 voor de toekomst over te gaan naar het nieuwe plan. Personeel aangeworven vanaf voormelde datum kan enkel maar in het nieuwe plan een tweede pensioenpijler opbouwen. Deze keuzemogelijkheid wordt enkel nu gegeven.
Verder is het plan om ten vroegste vanaf 01/01/2027, ten vroegste na implementatie van het functiehuis in Gemeente Meerhout en ten vroegste vanaf het effectief samenwerken vanuit de gemeenschappelijke werkplaats het DC-plan te verhogen tot 3,3% S1 + 4,6% S2 + 7,60% S3. Dit kadert in de verdere nauwere samenwerking met Meerhout en is de bijdragevoet die Meerhout met ingang van 01/01/2025 gaat invoeren.
Op het moment van deze verhoging wordt er geen overstapmogelijkheid gegeven aan degene die gekozen hebben op in het DB- plan te blijven. Bij de keuze om al dan niet over te gaan naar het DC- plan tegen 1 januari 2025 zal het personeel eveneens ingelicht worden van de financiële gevolgen van deze verhoging in het DC-plan met fictieve datum van overgang 01/01/2027.
Het bestuur vormt met andere rechtspersonen waarmee ze nauwe banden heeft (gemeente, AGB's, OCMW) een MIPS-Groep (Multi-Inrichters PensioenStelsel): Binnen deze MIPS-groep geldt dat er interne mobiliteit is voor het personeel zonder dat dit gevolgen heeft voor de pensioentoezegging van het personeelslid. Ieder lid van een MIPS-Groep moet eenzelfde plan aanbieden.
De op basis van het financieringsplan verschuldigde bijdragen zullen ingehouden worden door de RSZ en daarna doorgestort worden aan OFP Prolocus. De beheerskosten ten gunste van het fonds, worden, evenals bij de DB-formule, de eerste jaren niet aangerekend.
Overwegende dat de nodige kredieten zijn opgenomen in de meerjarenbegroting;
Overwegende dat voormelde besproken is geweest in het vakbondsoverleg van 11/06/2024;
Wet van 6 december 2018 wet tot instelling van een vrij aanvullend pensioen voor werknemers.
Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 14 december 2010 waarbij een aanvullend pensioen voor de contractuelen wordt ingevoerd en dat beheerd wordt door Ethias/Dibiss.
Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 16 december 2019 waarbij het aanvullend pensioen van de contractuelen vanaf 01/01/2020 wordt toevertrouwd aan OFP-Prolocus.
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om met ingang van 01/01/2025 voor de toekomstige diensten over te stappen naar de vaste-bijdragenformule (in plaats van de huidige DB formule) dit met een bijdragevoet van:
3% S1 + 4,2% S2 + 6,90% S3
S1 = gedeelte pensioengevend loon, begrensd tot 50% van het pensioenplafond
S2 = gedeelte pensioengevend loon, boven 50% en onder 100% van het pensioenplafond
S3 = het gedeelte van het pensioengevend loon boven het pensioenplafond
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om:
het DC-plan te verhogen met een bijdragevoet van .3,3% S1 + 4,6% S2 + 7,60% S3.
S1 = gedeelte pensioengevend loon, begrensd tot 50% van het pensioenplafond
S2 = gedeelte pensioengevend loon, boven 50% en onder 100% van het pensioenplafond
S3 = het gedeelte van het pensioengevend loon boven het pensioenplafond
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist dat aan de op 31/12/2024 actieve contractuele personeelsleden een individuele keuze wordt gegeven om in het huidige plan te blijven of om over te stappen naar het nieuwe plan. Deze keuzemogelijkheid wordt éénmalig aangeboden. Er komt geen nieuwe keuzemogelijkheid bij de verhoging van het DC-plan op het in artikel 1 vermelde moment.
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist dat aan al de toekomstige contractuele personeelsleden (personeelsleden met een nieuw contract vanaf 01/01/2025) standaard het nieuwe vaste-bijdragenplan wordt aangeboden.
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om een MIPS groep op te richten met volgende besturen: OCMW Geel met ondernemingsnummer 0212.212.541