Terug
Gepubliceerd op 06/02/2024

2024_IP_00009 - Interpellatie van raadslid Patrick Graux: het verkiezingszwembad in Geel

Gemeenteraad
ma 05/02/2024 - 20:00 Ooievaarsnest
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Griet Verhesen; Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Marleen Verboven; Bart Julliams; Brigitte Kempen; Noël Devos; Rosa Van Cleempoel; Ben Van Looveren; luc verguts; Elhasbia Zayou; Ivan Wartel; Pieter Cowé; Marlon Pareijn; Benny Eyckmans; Tinne Vangeel; Lea Neyens; Patrick Graux; Tinne Van Gelder; Luc Van Laer; Myriam Smets; Petra Gyesbreghs; Tim Vanuytsel; Dirk Kennis; Tom Corstjens; Griet Ceusters; Mathias Van Braband; Yves Van Hulsel; Arllette Dilliën; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Verontschuldigd

Pieter Verhesen; Greet Daems; nadja robeyn

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Griet Verhesen
2024_IP_00009 - Interpellatie van raadslid Patrick Graux: het verkiezingszwembad in Geel 2024_IP_00009 - Interpellatie van raadslid Patrick Graux: het verkiezingszwembad in Geel

Motivering

Indiener(s)

Patrick Graux

Gericht aan

Nadine Laeremans

Tijdstip van indienen

wo 31/01/2024 - 12:09

Toelichting

In de 2022 hebben de coalitiepartners CD&V en NVA van Geel besloten om het buitenzwembad voor drie zomers te sluiten.
Als reden verwezen de meerderheidspartijen naar de hoge energie- en personeelskosten. Met name 26.000 euro voor een redder was te veel.
Dat onze kinderen en jongeren hierdoor hun zomerse verfrissing en amusement werden afgepakt was blijkbaar van geen tel.
Een openluchtzwembad is immers onmisbaar.
Niet iedereen heeft een zwembad achter zijn villa.
De Stadspartij heeft het destijds al voor de jeugd opgenomen en de argumenten van het stadsbestuur doorgeprikt: de energiekosten en de redders zouden te duur zijn omdat in hun ogen veel belangrijker was een goed ogende begroting te hebben dan de mogelijkheden tot actieve ontspanning voor de jeugd .
En dan komen de verkiezingen en goochelt de NVA-partij, die geen 26.000 euro kon vinden voor een paar redders in de zomer, nu ineens 330.000 euro tevoorschijn.
Denken ze nu echt dat we achterlijk zijn?
De “hoge energiekosten” die het stadsbestuur opvoerde als reden om het buitenzwembad dicht te doen, hebben trouwens een interessante voorgeschiedenis, die we hier even willen vertellen: in 2014 heeft de bestuurscoalitie, dezelfde partijen als nu, besloten dat het zwembad voortaan verwarmd moest worden met warmtekrachtkoppeling (wkk), hetgeen betekent dat er op basis van aardgas eigen stroom wordt opgewekt en dat de vrijkomende, gratis warmte wordt gebruikt voor verwarming.
Ook toendertijd, in 2014, was wkk niet echt de state of the art op het gebied van milieubescherming, maar het was een poging.
Gezien door de ogen van vandaag echter is wkk voor deze situatie echter volledig verouderd: voor verwarming gaan we steeds meer af van het gas, richting warmtepompen, die als het goed is draaien op groene elektriciteit, dus van windmolens of zonnepanelen. Daarop is een wkk, die gas verbrandt voor elektriciteit en verwarming, geen goed idee meer.
Wkk is alleen zinnig als het echt om afvalwarmte gaat, zoals die bijvoorbeeld vrijkomt in de industrie.
De bestaande installatie, die het stadsbestuur toen, in 2014, wilde vervangen, was nieuw en zuinig. Daarom vroeg Patrick Graux, nu bij de Stadspartij HGB, om een voorafgaande kosten-batenanalyse te maken omdat Patrick wist dat deze nieuwe installatie een grote hoeveelheid gas verbruikte,dus geen aanrader was om de CO2-uitstoot te verminderen waarvoor de jonge zuinige verwarmingsinstallatie moest wijken.
En wat blijkt? De nieuwe wkk-installatie is kennelijk zo zuinig niet.
Op een vraag van de Stadspartij HGB wat nu het uiteindelijke rendement is van de nieuwe installatie, met andere woorden, hoeveel energiekosten we nu met de nieuwe installatie bespaard hebben, daarop is nog nooit een antwoord gekomen, en zouden we graag een antwoord op krijgen.
Het stadsbestuur zwijgt liever dan open en eerlijk toe te geven dat dit een onnodige investering was.
Daarnaast moest er met de installateur van de nieuwe installatie, een tienjarig onderhoudscontract gesloten worden. Dat het honderdduizenden euro’s kost en trouwens binnenkort afloopt, en wat dan?
Van de prijs van deze fancy installatie plus het dure onderhoudcontract had het stadsbestuur heel wat redders heel kunnen aanwerven.
We zijn benieuwd wat het stadsbestuur met die 330.000 euro gaat doen.
Een nieuwe verwarmingsinstallatie kopen want deze is inmiddels al 10 jaar oud ?
Weer voor tien jaar een duur onderhoudscontract betalen, terwijl het zwembad dicht blijft omdat er geen geld is voor redders, of nu toch voor de warmtepompen kiezen.
Wie weet.
Collega's ik heb een historisch verloop willen geven over de huidige wkk installatie maar nu zou ik toch nog een paar vragen willen stellen aan de betrokken schepen.
1 Welke maatregelen gaan er nog genomen worden om de energie-efficiëntie te verhogen ?
2 Gaat het om extra maatregelen of gaat het om de onderhoudskosten te betalen van de inmiddels verouderde wkk installatie ?
3 We weten allemaal dat dit het ideale dak was om zonnepanelen te plaatsen maar door de slechte dakconstructie die de aannemer destijds gemaakt heeft is dit niet mogelijk daar de draagkracht per m2 meter te weinig is .Gelet op de energiecrisis die we hebben gehad, heeft een normaal stadsbestuur dit onderzocht .
4 Welke maatregelen gaat het stadsbestuur hier voor nemen zodat we dit ideale dak voor groene energie kunnen gebruiken?
5 Zijn er al initiatieven hiervoor genomen ?
6 worden deze subsidies aan AGB sport gegeven of aan het stadsbestuur?
 De Stadspartij HGB hoopt toch dat er wat centjes overschieten om deze zomer voldoende redders in te zetten om de veiligheid van onze jeugd te garanderen, zowel in het overdekte als in het openluchtzwembad.