Sinds 28 januari 2021 heeft Stad Geel een stadsdichter. Zie Goedkeuring wedstrijdreglement Stadsdichterschap Geel op het schepencollege van 8/6/2020 en de Gemeenteraad van 24/6/2020.
Werd aangesteld als stadsdichter voor twee jaar, op het schepencollege van 7/12/2020:
Werd aangesteld voor twee jaar, op het schepencollege van 2/11/2022:
We merken dat deze periode zeer kort is voor een stadsdichter. De dichter krijgt amper tijd voor naambekendheid, om in te spelen op alle gevraagde opdrachten en ook de procedure voor het zoeken naar een nieuwe dichter moet al snel opgestart worden terwijl de huidige stadsdichter amper bezig is. Vandaar wordt voorgesteld om de termijn te verlengen en over te gaan naar een stadsdichterschap van 3 jaar ipv 2 jaar.
Bij verlenging van het stadsdichterschap hoort een aangepast reglement stadsdichterschap Geel.
De gemeenteraad keurt het aangepast reglement 'Stadsdichterschap Geel' goed.
Conform het inschrijvingsrecht voor inschrijvingen in het eerste jaar van het secundair onderwijs (Artikel 253/1 tot en met 253/61 van de codex secundair onderwijs en omzendbrief SO/2022/02 dd 28/06/2022) organiseren de secundaire scholen van de gemeenten Geel, Westerlo, Kasterlee, Herentals, Vorselaar en Mol samen een gemeenschappelijke aanmeldingsprocedure. Omdat dienst kindzorg en onderwijsregie dit toch voor de eigen Geelse scholen ging organiseren én omdat een regionale uitwerking voordelen heeft voor onze burgers/leerlingen, werd het initiatief genomen voor schooljaar 2022-2023 om het aanmelden voor de secundaire scholen in Geel, Mol, Herentals, Westerlo en Vorselaar te organiseren. Stad Geel met het flankerend onderwijsbeleid was hierbij de trekker en initiatiefnemer.
Alle scholen en gemeentes waren lovend over de uitwerking en aanpak van schooljaar 2022-2023 en hebben gevraagd om dit in de toekomst verder te zetten met Geel als initiatiefnemer en trekker.
Ook schooljaar 2023-2024 werd vanuit flankerend onderwijsbeleid van stad Geel de regierol opgenomen voor het regionaal aanmelden. Omdat dit toch wel extra arbeidstijd betekent, werd er afgesproken met de scholen om een vergoeding aan te rekenen. Met deze inkomsten kunnen extra arbeidsuren flankerend onderwijs voorzien worden ter compensatie van de extra werktijd die de ondersteuning van de scholen en gemeenten buiten Geel met zich mee brengt.
Om de samenwerking tussen stad Geel als regisseur van het regionaal samenwerkingsverband voor het aanmelden in het eerste jaar van het secundair onderwijs met de scholen te regelen, heeft dienst kindzorg en onderwijsregie een samenwerkingsovereenkomst opgemaakt. Die samenwerkingsovereenkomst regelt de organisatorische uitwerking en/of de financiële vergoeding van de deelnemende scholen.
zie samenwerkingsovereenkomst in bijlage
De gemeenteraad keurt de overeenkomst regionaal samenwerkingsverband in het kader van aanmelden voor het eerste jaar secundair onderwijs tussen stad Geel en de huidige en toekomstige scholen goed.
Het college van burgemeester en schepenen keurde tijdens de zitting van 08/08/2022 de aanstelling van het studiebureau Voorland goed om de stad te begeleiden bij de opmaak van de aangepaste stedenbouwkundige verordening(en).
Meer nog dan stedenbouwkundige ontwerpen, masterplannen en structuurvisies, bepalen voorschriften in grote mate het beeld van een stad. De normen en voorschriften bepalen de dagelijkse bouwpraktijk in een gemeente en zijn dan ook een belangrijk instrument in het voeren van het ruimtelijk beleid.
De huidige verordeningen zijn verouderd en bieden geen goed kader meer om kwaliteit te garanderen. In een bouwcode kan ook méér dan het garanderen van een minimale ruimtelijke en technische kwaliteit. Een stadsbestuur kan duidelijke ruimtelijke keuzes maken en een ruimtelijk beleid voeren met de stedenbouwkundige verordening. Het kan daarbij over allerlei thema’s gaan: woonkwaliteit, esthetiek, gezondheid … en, niet onbelangrijk, ook klimaat. Stad Geel ambieert door middel van een nieuwe bouwcode voor een praktische en ambitieuze omzetting van de ruimtelijke visie.
Een duidelijke nieuwe bouwcode bied heel wat voordelen waaronder duidelijkheid, transparantie, tijdwinst, ..
Veelvuldig en intensief overleg en proefdraaien hebben de voorbije twee jaren de basis gevormd voor een werkbare bouwcode. Er is sterk ingezet op een participatief traject bij de opmaak van de bouwcode waarbij met volgende stakeholders betrokken zijn:
- Stedelijke diensten en bestuur
- GECORO
- Kwaliteitskamer
- Sociale woonactoren (o. a. woonmaatschappij LeefGoed)
- Intercommunale IOK
- Provincie Antwerpen
- Departement Omgeving
- Geelse architecten en ontwikkelaars
- Studiebureaus Antea en Buur part of Sweco
- Milieu- en juridisch experts
Het traject heeft geleid tot een evenwichtig concept waarbij de ruimtelijke noden én ambities van de stad Geel met elkaar verenigd worden. Het ontwerp van de bijgevoegde bouwcode wordt daarom nu aan de gemeenteraad voorgelegd als toekomstgericht en essentieel ondersteunend instrument voor het bereiken van de doelstellingen van de stad Geel op vlak van wonen, bouwen, ruimtelijke kwaliteit en een gezonde en leefbare leefomgeving.
Na voorlopige vaststelling van de bouwcode, zal een openbaar onderzoek georganiseerd worden waarbij het ontwerp ter inzage is voor het publiek. Na behandeling van bezwaarschriften, vragen en opmerkingen die voortkomen uit dit openbaar onderzoek, kan een definitief ontwerp van de bouwcode ter goedkeuring worden voorgelegd.
Het opmaken van een nieuwe bouwcode verloopt in 4 fases:
1. evaluatie - screening:
Tijdens deze eerste fase werd de nodige informatie verzameld rond de doelstellingen van de bouwcode. Dit gebeurde via desktopresearch, de organisatie van gespreksdagen rond verschillende thema's: groen/blauw/klimaat/natuur, duurzame bedrijvigheid, mobiliteit, technische aspecten, woonkwaliteit en leefbare dorpen/veelzijdige stad. Tevens werden verschillende plaatsen in Geel bezocht en overlegd met de dienst bouwberoepen van de provincie Antwerpen. Het resultaat van deze fase is een "synthesedocument evaluatie ruimtelijk beleid".
2. visievorming op het gewenste ruimtelijk beleid:
Fase 2 omvat visievorming waarbij Voorland in samenwerking met Stad Geel aan de hand van input van fase 1 op zoek gaat naar een geïntegreerde visie voor de bouwcode met verwerking naar een inhoudstabel. Deze werd besproken op een beleidsoverleg met burgemeester en schepenen, Gecoro, provincie Antwerpen en andere stakeholders.
3. opmaak en testen van de bouwcode:
Op basis van de inhoudstafel ging Voorland in fase 3 samen met de dienst vergunningen aan de slag met het uitschrijven van de bouwcode in een voorontwerp. Het voorontwerp werd verschillende malen besproken met de stedelijke diensten en projectgroep.
Er werden verschillende testmomenten voorzien waarbij de ontworpen artikels onderzocht werden aan de hand van concrete cases van Stad Geel: is het voorschrift voldoende realistisch? bereiken we de beoogde doelstelling met de toepassing van het voorschrift? Enkele ontwerpvoorschriften werden op basis van deze denkoefening bijgesteld.
Als dusdanig werd het voorontwerp geregeld aangepast en besproken op de volgende organen of overlegmomenten:
- 2 x gecoro
- 2 x beleidsoverleg
- 1 x kwaliteitskamer
- 1 x minaraad
- 1 x Provincie Antwerpen
- 1 x gemeenteraadscommissie
4. formele procedure vanaf vandaag:
- Voorlopige vaststelling door gemeenteraad: 3 juni 2024
- Adviesronde m.e.r.-screening
- Openbaar onderzoek & adviesvraag deputatie, departement en GECORO (30 dagen - van 18 juni tot 18 juli 2024)
- Definitieve vaststelling: 30 september 2024 (voorlopig voorzien)
- Deputatie en departement omgeving kunnen delen van de Bouwcode schorsen (45 dagen)
- Publicatie Belgisch Staatsblad
In dit besluit wordt de voorlopige goedkeuring (vaststelling) gevraagd van het ontwerp van de bouwcode door de gemeenteraad.
De gemeenteraad stelt de bouwcode voorlopig vast.
Het ruimtelijk uitvoeringsplan Hezeschrans werd definitief vastgesteld door de gemeenteraad op 6 mei 2013.
Voor de uitbreiding van het regionaal bedrijventerrein - een project van IOK - wordt nieuwe wegen- en rioleringsinfrastructuur aangelegd. Deze nieuwe weginfrastructuur zorgt voor de ontsluiting van de uitbreiding. De nieuwe gemeentewegen sluiten aan bij de nieuwe ruimtelijke structuur en de reële verplaatsingsnoden in dit gebied.
Rekening houdende met bovenvermelde keurde de gemeenteraad op 4 maart 2024 de ontwikkeling van het regionaal bedrijventerrein Hezeschrans goed.
Naar aanleiding van de realisatie van dit project zullen enkele openbare wegenissen dienen overgedragen te worden aan IOK. Deze eigendomsoverdrachten zullen geschieden op dezelfde wijze als de reeds eerder gerealiseerde eigendomsoverdrachten in kader van de realisatie van het bedrijventerrein te Liessel (tevens in opdracht van IOK).
De over te dragen openbare wegenissen worden in rode kleur, lot 1 tot en met lot 4, weergegeven op het opmetingsplan van IOK d.d. 12 oktober 2023, dewelke reeds werd toegevoegd aan de aanvraag tot omgevingsvergunning, met een oppervlakte van 5 108 m².
Lot 1:
Lot 2:
Lot 3:
Lot 4:
IOK vraagt hierbij dan ook de verkoop van bovenvermelde deelpercelen, op heden ingericht als openbare wegenissen.
IOK wenst samen te werken met Vastgoedtransacties Vlaanderen, dewelke tevens een schattingsverslag opmaakten ten bedrage van 31 000,00 EUR.
Op 29 april 2024 ging het college van burgemeester en schepenen reeds principieel akkoord met de verkoop van lot 1, lot 2, lot 3 en lot 4, weergegeven in rode kleur op het opmetingsplan opgemaakt door IOK op 12 oktober 2023, met een totale oppervlakte van 5 108 m².
Om de verkoop tot stand te laten komen dient het goed eerst onttrokken te worden uit het openbaar domein, zodat deze goederen worden opgenomen in het privaat domein van de stad. Waarna deze kunnen verkocht worden.
Een goed kan enkel uit het openbaar domein verdwijnen door middel van desaffectatie. Desaffectatie gebeurt door een uitdrukkelijke beslissing van de gemeenteraad.
De ontwerpakte inzake de verkoop zal tevens ter goedkeuring voorgelegd worden aan de gemeenteraad.
De gemeenteraad keurt de desaffectatie goed van een deel van de percelen openbaar domein (wegenis) gelegen te Geel, Hezeschrans, lot 1 tot en met lot 4 weergegeven in rode kleur, op het opmetingsplan van IOK d.d. 12 oktober 2023, met een totale oppervlakte van 5 108 m².
De gemeenteraad keurt de verkoop goed van een deel van de percelen openbaar domein (wegenis) gelegen te Geel, Hezeschrans, lot 1 tot en met lot 4 weergegeven in rode kleur, op het opmetingsplan van IOK d.d. 12 oktober 2023, met een totale oppervlakte van 5 108 m² aan een verkoopprijs ten bedrage van 31 000,00 EUR.
Alle kosten verbonden aan deze desaffectatie en verkoop zijn ten laste van de koper: IOK.
Op 25 oktober 2021 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van de resultaten van het onderzoek tot warmtezoneringen en gaf ze goedkeuring aan de vervolgstappen voor het uitwerken van een concrete case in het centrum van Geel.
Op 10 oktober 2022 keurde het college van burgemeester en schepenen de haalbaarheidsstudie (screening) van een collectief warmtenet in het centrum van Geel goed en besliste het college van burgemeester en schepenen verdere stappen te zetten ter realisatie van de duurzame warmtecluster in het centrum van Geel.
Op 30 mei 2023 besliste het college van burgemeester en schepenen om met het oog op dit traject deel te nemen aan het EFRO-project GTI Kempen 1859 Warmtenet-WERKEN Kempen, gebruikmakend van de beschikbare kredieten.
Op 12 februari 2024 keurde het college van burgemeester de projectfiche “Collectief Warmtenet voor het Centrum van Geel”, de opstart van het project en de aanvraag van de omgevingsvergunning Geel goed.
Op 27 maart 2024 keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst occasioneel gezamenlijke opdracht tussen de stad Geel, AGB Cultuur en AGB Sport voor het collectief warmtenet centrum Geel goed.
Via marktbevraging zijn diverse private partijen benaderd om zowel de technische als juridische mogelijkheden te onderzoeken, evenals de mogelijke businesscase van een collectief warmtenet voor een warmtecluster in het centrum van Geel.
Wat betreft de technische mogelijkheden hebben de marktpartijen de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek bevestigd en aangegeven dat een Koude en Warmte Opslag (KWO) de meest haalbare geothermische installatie is in functie van warmteproductie voor een warmtecluster in het centrum van Geel. Een verkenning van een diepe geothermie blijft een optie voor de lange termijn.
Na contact met lopende projectontwikkelingen is gebleken dat sommigen hun ambities voor hernieuwbare energie willen aanpassen ten gunste van een collectief warmtenet op basis van KWO. Binnen de meerjarenplanning van de stad zelf, werden voorlopig budgetten goedgekeurd voor investeringen in (publieke) gebouwen om deze warmtenetproof te maken i.f.v. inkoppeling in het warmtenet.
De Stad Geel is bereid haar gronden/gebouwen ter beschikking te stellen voor de bouw van een KWO, het huisvesten van een centrale productie- en/of verdeelinstallatie en het leggen van leidingen in het openbaar domein te faciliteren.
De betrokken stadsgebouwen in het centrum vallen grotendeels onder het ESCO OEPC-contract met Equans, waarbij de nodige aanpassingen in overleg met hen worden uitgevoerd. Dit zal verder onderzocht worden tijdens de dialoogfase van de voorliggende concessie.
Vervolgens werd ter concretisering van het project een projectdefinitie opgesteld die wordt gevoegd bij de thans ter goedkeuring voorgelegde selectieleidraad. In de projectdefinitie zijn twee deelclusters voorzien, namelijk Cluster Stadhuis en Cluster Zwembad. In beide zones wordt alleszins een apart warmtenet uitgerold, die mogelijks – afhankelijk van de opdrachtnemer – in de toekomst gekoppeld kunnen worden.
Uit de haalbaarheidsstudie is gebleken dat een collectief warmtenet over 30 jaar, met voldoende participanten kostenefficiënter is dan individuele oplossingen. Dit vormt overigens de meest duurzame oplossing.
Er werd aldus geopteerd om een concessie af te sluiten van in beginsel 30 jaar voor het produceren, distribueren en leveren van duurzame warmte (en evt. koelte) door de installatie van duurzame warmtebronnen en de aanleg van een warmtenet in centrum Geel.
Voor het organiseren van de overheidsopdracht is een samenwerkingsovereenkomst nodig tussen stad Geel, AGB Cultuur en AGB Sport.
Initieel werd hiervoor een overheidsopdracht vooropgesteld.
Bij de verdere opmaak van opdrachtdocumenten wordt enerzijds vastgesteld dat er nog (te) veel openstaande vragen zijn inzake samenstelling van de opdrachtnemer, aansluiting publieke en private gebouwen op korte en op lange termijn, participatie van de partijen, technische wensen, beoordelingsmodaliteiten, samenwerkingsvormen enzomeer. Het exploitatierisico zou anderzijds grotendeels in hoofde van de opdrachtnemer rusten in die zin dat hoofdzakelijk de opdrachtnemer zou worden blootgesteld aan de grillen van de markt.
Aangezien dit een pilootproject is wordt er actueel voor geopteerd zo veel als mogelijk voorafgaandelijk in dialoog te treden met marktpartijen om bovenstaande zaken uit te klaren lopende te procedure. Dit heeft tot gevolg dat een gunningsbestek in een latere fase dient opgesteld te worden. De wetgeving overheidsopdrachten is in casu niet aangewezen, gelet op deze onzekerheden, waardoor gaandeweg werd gezocht naar een juridisch correct alternatief dat werd gevonden in de vorm van een procedure sui generis naar analogie met een concurrentie gerichte dialoog, te voeren met inachtname van de Wet van 17 juni 2016 betreffende de concessieovereenkomsten.
De samenwerkingsovereenkomst is hiervoor aangepast.
De principes van de samenwerkingsovereenkomst worden bestendigd, met dien verstande dat het gegeven overheidsopdracht wordt vervangen door een procedure sui generis.
Het addendum van de samenwerkingsovereenkomst ligt nu voor ter goedkeuring en is toegevoegd in bijlage.
Ondertussen hebben verschillende derde partijen aangegeven dat ze ook graag willen aansluiten voor afname van warmte/koelte. Hiervoor werden intentieovereenkomsten opgemaakt die nu ook voorliggen ter goedkeuring.
Hierin benoemen de partijen de intentie collectief warmte te (laten) voorzien en zijn voornemens hun respectievelijke eigendommen te laten aansluiten op het collectief systeem. Deze intentieovereenkomst verleent nog geen recht van welke aard ook op de percelen, op het openbaar domein of op het patrimonium van stad Geel, noch betreft deze intentie een voorafname op enige noodzakelijke vergunning, van welke aard ook. Deze intentieovereenkomst eindigt bij de gunning of stopzetting van de concessie. Op dat moment kan de partij rechtstreeks contractant worden van de opdrachtnemer. Iedere partij staat in voor de eigen kosten in het kader van deze overeenkomst.
Volgende partijen ondertekenden de intentieovereenkomst:
- De Waaiburg vzw
- Vanhout Project nv
- Heylen Real Estate
- Roli Projects bv
De gemeenteraad keurt het addendum van de samenwerkingsovereenkomst occasioneel gezamenlijke opdracht voor het collectief warmtenet centrum Geel goed.
De gemeenteraad keurt de voorliggende intentieovereenkomsten, met de intentie collectief warmte te (laten) voorzien en de respectievelijke eigendommen te laten aansluiten op het collectief systeem, goed.
Op 25 oktober 2021 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van de resultaten van het onderzoek tot warmtezoneringen en gaf ze goedkeuring aan de vervolgstappen voor het uitwerken van een concrete case in het centrum van Geel.
Op 10 oktober 2022 keurde het college van burgemeester en schepenen de haalbaarheidsstudie (screening) van een collectief warmtenet in het centrum van Geel goed en besliste het college van burgemeester en schepenen verdere stappen te zetten ter realisatie van de duurzame warmtecluster in het centrum van Geel.
Op 30 mei 2023 besliste het college van burgemeester en schepenen om met het oog op dit traject deel te nemen aan het EFRO-project GTI Kempen 1859 Warmtenet-WERKEN Kempen, gebruikmakend van de beschikbare kredieten.
Op 12 februari 2024 keurde het college van burgemeester de projectfiche “Collectief Warmtenet voor het Centrum van Geel”, de opstart van het project en de aanvraag van de omgevingsvergunning Geel goed.
Op 27 maart 2024 keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst occasioneel gezamenlijke opdracht tussen de stad Geel, AGB Cultuur en AGB Sport voor het collectief warmtenet centrum Geel goed.
Via marktbevraging zijn diverse private partijen benaderd om zowel de technische als juridische mogelijkheden te onderzoeken, evenals de mogelijke businesscase van een collectief warmtenet voor een warmtecluster in het centrum van Geel.
Wat betreft de technische mogelijkheden hebben de marktpartijen de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek bevestigd en aangegeven dat een Koude en Warmte Opslag (KWO) de meest haalbare geothermische installatie is in functie van warmteproductie voor een warmtecluster in het centrum van Geel. Een verkenning van een diepe geothermie blijft een optie voor de lange termijn.
Na contact met lopende projectontwikkelingen is gebleken dat sommigen hun ambities voor hernieuwbare energie willen aanpassen ten gunste van een collectief warmtenet op basis van KWO. Binnen de meerjarenplanning van de stad zelf, werden voorlopig budgetten goedgekeurd voor investeringen in (publieke) gebouwen om deze warmtenetproof te maken i.f.v. inkoppeling in het warmtenet.
De Stad Geel is bereid haar gronden/gebouwen ter beschikking te stellen voor de bouw van een KWO, het huisvesten van een centrale productie- en/of verdeelinstallatie en het leggen van leidingen in het openbaar domein te faciliteren.
De betrokken stadsgebouwen in het centrum vallen grotendeels onder het ESCO OEPC-contract met Equans, waarbij de nodige aanpassingen in overleg met hen worden uitgevoerd. Dit zal verder onderzocht worden tijdens de dialoogfase van de voorliggende concessie.
Vervolgens werd ter concretisering van het project een projectdefinitie opgesteld die wordt gevoegd bij de thans ter goedkeuring voorgelegde selectieleidraad. In de projectdefinitie zijn twee deelclusters voorzien, namelijk Cluster Stadhuis en Cluster Zwembad. In beide zones wordt alleszins een apart warmtenet uitgerold, die mogelijks – afhankelijk van de opdrachtnemer – in de toekomst gekoppeld kunnen worden.
Uit de haalbaarheidsstudie is gebleken dat een collectief warmtenet over 30 jaar, met voldoende participanten kostenefficiënter is dan individuele oplossingen. Dit vormt overigens de meest duurzame oplossing.
Er werd aldus geopteerd om een concessie af te sluiten van in beginsel 30 jaar voor het produceren, distribueren en leveren van duurzame warmte (en evt. koelte) door de installatie van duurzame warmtebronnen en de aanleg van een warmtenet in centrum Geel.
Met het oog op het zoeken van een partner voor de realisatie van een eerste collectief warmtenet in het centrum van Geel werd een selectieleidraad opgesteld met betrekking tot een concessie voor diensten met als voorwerp “Het produceren, distribueren en leveren van duurzame warmte (en evt. koelte) door de installatie van duurzame warmtebronnen en de aanleg van een warmtenet in centrum Geel”.
De concessie wordt conform de concessiereglementering in de markt geplaatst volgens een procedure naar analogie met de concurrentiegerichte dialoog voorzien in de overheidsopdrachtenreglementering. Deze procedure wordt echter op een aantal vlakken geoptimaliseerd (bv. mogelijkheid tot onderhandeling over de ingediende offertes).
Concreet verloopt deze procedure in drie fasen:
De totale waarde van de concessie blijkt hoger te zijn dan de drempel van 5.538.000 euro waardoor de voorliggende concessie onder de Concessiewet valt.
De exacte raming van de waarde van de concessie is op heden niet mogelijk aangezien in het kader van de plaatsingsprocedure de modaliteiten van de concessie onderzocht moet worden in de dialoogfase.
In het kader van deze concessie zal met het oog op volloop en een hoge aansluitingsgraad. een marktconform en stabiel warmte-aanbod vanuit een “total cost of ownership”-benadering, dewelke onder meer maar hiertoe niet beperkt, rekening houdt met actuele best beschikbare technieken, evoluties in toepasbare regelgeving en marktomstandigheden alsook vermeden opportuniteitskosten het uitgangspunt zijn.
De concessie zal worden bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau via e-Procurement.Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De Wet van 17 juni 2016 betreffende de concessieovereenkomsten, B.S. 14.07.2016 (hierna “Concessiewet” genoemd);
Koninklijk besluit van 25 juni 2017 betreffende de plaatsing en de algemene uitvoeringsregels van de concessieovereenkomsten, B.S. 29.06.2017
De gemeenteraad keurt de selectiedraad met betrekking tot de concessie voor diensten met als voorwerp “Het produceren, distribueren en leveren van duurzame warmte (en evt. koelte) door de installatie van duurzame warmtebronnen en de aanleg van een warmtenet in centrum Geel”, en de erin besloten raming van de waarde van de concessie, goed.
De concessie wordt aangekondigd in het Publicatieblad van de Europese Unie en in het Bulletin van aanbestedingen.
In het verleden zijn er 2 dodelijke ongevallen gebeurd op het kruispunt Roerdompstraat x Zeggendijk. Momenteel staan er tijdelijke verkeerslichten en is er een snelheidsbeperking tot 50 km/u in de buurt van het kruispunt.
Onderzoek naar een verbetering van de verkeersveiligheid op lange termijn heeft uitgewezen dat een beperkte herinrichting en de plaatsing van verkeerslichten de beste optie is.
Om goed voorbereid te zijn en snel te kunnen handelen wanneer de definitieve plannen en bestek worden goedgekeurd, kan de stad nu al toetreden tot de opdrachtencentrale van het Vlaams Gewest voor de plaatsing van verkeerslichten en de regelingen.
Om via het Vlaams Gewest een bestelling en plaatsing te kunnen doen, moet de stad toetredingsaktes goedkeuren om in te stappen in volgende overheidsoverdrachten:
Door in te stappen gaat de stad akkoord om de werken uit te voeren via de betreffende opdrachtencentrale van het Vlaams Gewest en gaat de stad akkoord met alle bepalingen en modaliteiten zoals beschreven in de bestekken.
De gemeenteraad beslist om de toetredingsovereenkomsten van het Vlaams Gewest te ondertekenen met betrekking tot de plaatsing van verkeerslichten, opmaak V-plan en plaatsing verkeersregelaar op het kruispunt Roerdompstraat met Zeggendijk.
Op 3 juni en 29 augustus van vorig jaar zijn er twee dodelijke slachtoffers gevallen aan het kruispunt Roerdompstraat – Zeggedijk.
Het Stadsbestuur betreurde het verlies aan mensenlevens maar was duidelijk niet van plan om aan deze onveilige situatie iets te doen,daar volgens betrokken schepen dit kruispunt niet gecatalogeerd werd met een hoge avox score ( beoordelingscriteria gevaarlijk kruispunt).
Twee dodelijke slachtoffers op dit kruispunt op 3 maanden is toch reden genoeg, zou je denken, om iets te ondernemen.
Maar er gebeurde toen niets.
Daarom heeft de Stadspartij HGB op 4 september in de gemeenteraad over deze zaak geïnterpelleerd.
De Stadspartij HGB eiste meer veiligheid, en pleitte ervoor dit te bereiken door verkeerslichten te installeren zodat dit kruispunt veel veiliger wordt.
Daar werd toen wat lacherig en ontwijkend op gereageerd door de betrokken schepen.
Hij vond dat er al voldoende signalisatie stond en als de weggebruikers deze negeren, gebeuren er ongevallen.
Om het kruispunt veilig te maken, opteerden betrokken schepen eerder te onderzoeken voor infrastructuur maatregelen, maar niet op korte termijn iets te ondernemen .
Maar wie schetst onze verbazing?
Op 29 oktober stonden er verkeerslichten op het kruispunt.
Nog geen definitieve, het waren werflichten, maar toch. Het was een begin.
Zeven maanden na de proefopstelling is het stadsbestuur er toch van overtuigd dat de verkeerslichten hun functie op dit kruispunt bewezen hebben,daar geen ongelukken meer geweest zijn, horen we nu toch dat er vaste verkeerslichten geplaatst worden.
De Stadspartij HGB is blij dat hier eindelijk een veilig kruispunt gerealiseerd wordt door vaste verkeerslichten.
Zo zal dit kruispunt altijd veilig zijn , dan hoeven wij jullie niet meer lastig te vallen zoals op 12 mei toen er een verkeerslicht niet meer werkte omdat de batterij op was,waarvoor onze dank aan de veiligheidsdiensten die dit probleem snel opgelost hadden.
De Stadspartij HGB is van mening dat niemand graag wacht aan een rood licht, terwijl er aan de zijstraten geen weggebruiker staat te wachten.
Daarbij is dit onnodige tijdverspilling.
1 Wat is de reden dat er geen sensoren voorzien zijn voor de verkeerslichten van de Roerdompstraat?
2 Wat zijn de extra kosten die deze sensoren met zich meebrengen ?
De Stadspartij HGB hoopt nu dat de voorstellen die aangebracht worden door de oppositiepartners nu au serieux genomen worden zodat wij ook constructief ons steentje kunnen bijdragen tot een Veilig Leefbaar Geel waar iedere Gelenaar zich gelukkig bij voelt i.p.v. hier enkel te zitten onze tijd te verspillen en te dienen als decoratievulling .
Gefeliciteerd,Stadsbestuur.
Beter laat dan nooit!!!
De financiële toestand van de stad vereist dat diverse belastingen worden geheven waarbij een rechtmatige verdeling van de belastingdruk wordt nagestreefd.
Naar aanleiding van de goedkeuring van de bouwcode kan de vergunningverlenende overheid beslissen om de parkeernorm te vervangen door een financiële compensatie waarvan de opbrengst wordt ingezet voor het mobiliteitsbeleid in de stad Geel, meer bepaald voor duurzame, collectieve alternatieven voor de autoparkeerplaatsen. Het is in dit geval gerechtvaardigd om een belasting op de ontbrekende parkeerplaatsen en/of fietsenstalling te heffen.
Door het invoeren van dergelijke financiële compensatie wordt de kost van de ontbrekende parkeerplaats en/of fietsenstalling opgevangen wordt door het lokaal bestuur en opnieuw in evenwicht gebracht.
In navolging van het decreet basisbereikbaarheid van 26 april 2019, waarin wordt opgenomen dat ingezet dient te worden op combi- en deelmobiliteit, en rekening houdend met de Visienota van de vervoerregio Kempen waarin wordt vermeld dat een modal split van maximaal 50% auto en minimaal 50% duurzame vervoersmodi dient te worden nagestreefd, wenst stad Geel het gebruik van alternatieve en duurzame vervoersmodi te stimuleren.
Gezien de veranderende maatschappelijke noden omtrent beschikbare ruimte, parkeerdruk en mobiliteit, stelt stad Geel dan ook een algehele verlaging van de parkeernorm in het vooruitzicht en tracht op deze wijze ook in te zetten op een duurzamer mobiliteitsbeleid.
Het gehanteerde tarief moet de volgende beleidsdoelstellingen dienen:
De belasting wordt geheven op zowel het ontbreken van parkeerplaatsen voor auto’s als voor fietsen. Aangezien de kosten voor beide verschillen, moeten ook de tarieven verschillen.
De grondwet;
Het decreet van 30 mei 2008 over de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen;
Het decreet lokaal bestuur;
Het decreet van 25 april 2014 over de omgevingsvergunning;
Het besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 over de omgevingsvergunningen haar bijlagen, met latere wijzigingen;
Het decreet basisbereikbaarheid van 26 april 2019;
De bouwcode goedgekeurd door de gemeenteraad van 3 juni 2024, met latere wijzigingen.
De gemeenteraad keurt het reglement als bijlage goed.
Het woningaanbod van de woonmaatschappij LeefGoed is voor kansengroepen een belangrijke aanvulling op de private huurmarkt.
Binnen de perken van de kredieten in het meerjarenplan 2020-2025 (goedgekeurd door de gemeenteraad van stad Geel) en volgens de bepalingen van dit reglement, wordt een premie uitgekeerd aan verhuurders van een woning, studio of appartement aan de woonmaatschappij LeefGoed.
De Woonraad heeft in de zitting van 31 januari 2024 kennis genomen van de wijzigingen opgenomen in dit reglement.
Het bestuur meent dat het woningaanbod van de woonmaatschappij LeefGoed belangrijke extra kansen biedt voor mensen uit kansengroepen voor wie de private huurmarkt om allerlei redenen veel minder toegankelijk is.
Met deze aanmoedigingspremie wil het bestuur het aanbod aan huurwoningen van de woonmaatschappij LeefGoed vergroten. Het uiteindelijke doel is dat de woonmaatschappij LeefGoed beter bekend wordt en via positieve verhalen nog meer eigenaars spontaan hun weg er naartoe vinden om zo tot huurovereenkomsten komen.
Afhankelijk van het type woning wordt een premie uitgekeerd tussen 1.500,00 euro en 2.500,00 euro.
Omdat uit de wachtlijsten van de woonmaatschappij LeefGoed blijkt dat er een grotere nood is aan woningen voor alleenstaanden, is de premie voor een studio of een 1 slaapkamerappartement in verhouding hoger.
Wijzigingen in het reglement:
- “SVK” werd vervangen door “woonmaatschappij LeefGoed”
- de premies werden aangepast:
Type woning | Vorige premie | Nieuwe premie |
Studio | 1.200,00 euro | 1.500,00 euro |
Appartement met 1 slaapkamer | 1.200,00 euro | 1.500,00 euro |
Appartement met 2 slaapkamers | 1.350,00 euro | 1.700,00 euro |
Appartement met 3 of meer slaapkamers | 1.500,00 euro | 1.900,00 euro |
Woning met 1 slaapkamer | 1.200,00 euro | 1.500,00 euro |
Woning met 2 slaapkamers | 1.500,00 euro | 1.850,00 euro |
Woning met 3 of meer slaapkamers | 2.000,00 euro | 2.500,00 euro |
Dit nieuwe reglement vervangt het subsidiereglement “aanmoedigingspremies verhuurders SVK”, goedgekeurd door de gemeenteraad van 17 december 2020, en treedt in werking op de vijfde dag na de bekendmaking en is geldig voor onbepaalde duur.
Artikel 173 van de Grondwet;
Het decreet lokaal bestuur;
Vlaamse Codex Wonen;
Vlaamse Woninghuurdecreet;
Wet van 14 november 1983.
De gemeenteraad keurt het reglement als bijlage goed.
Pidpa houdt op 28 juni 2024 zijn algemene vergadering. De agenda hiervan bevat de volgende agendapunten:
De gemeenteraad neemt kennis van de uitnodiging, en de toelichtende bijlagen hieraan verbonden, die aan de deelnemers worden voorgelegd.
Het verslag van de raad van bestuur van Pidpa over het jaar 2023 is als bijlage toegevoegd aan dit besluit.
Het verslag van de commissaris over het jaar 2023 is als bijlage toegevoegd aan dit besluit.
De jaarrekening van Pidpa afgesloten op 31 december 2023 is als bijlage toegevoegd aan dit besluit.
1. Managementsamenvatting
In dit agendapunt worden de toetredingen/uitbreidingen van opdracht aan de algemene vergadering gerapporteerd.
Op het moment van opmaak van deze documenten is er nog geen toetreding of uitbreiding van opdracht gekend.
Indien er tussen het verzenden van de stukken en het plaatsvinden van de algemene vergadering door een deelnemer nog tot toetreding/uitbreiding van de opdracht zou besloten worden, zal deze ter aanvaarding worden voorgelegd aan de algemene vergadering.
2. Conclusie
Er wordt aan de algemene vergadering gevraagd de eventuele opdrachtuitbreidingen en toetredingen te aanvaarden.
1. Managementsamenvatting
In dit agendapunt worden de benoemingen aan de algemene vergadering gerapporteerd.
Op het moment van opmaak en verzending van de agenda heeft Pidpa nog geen voorstellen tot benoeming ontvangen.
Mevrouw Savannah van Dongen (gemeente Turnhout) werd door de algemene vergadering van 25 maart 2019 aangesteld als bestuurder bij Pidpa. Per e-mail van 12 april 2024 heeft zij haar ontslag aangeboden als lid van de raad van bestuur bij Pidpa. Overeenkomstig artikel 13 van de statuten dient de voorzitter de raad van bestuur een voorstel te doen over een nieuwe kandidaat, op basis van de criteria opgesomd in artikel 12 van de statuten. De algemene vergadering dient bij de benoeming van het nieuwe lid van de raad van bestuur eveneens rekening te houden met deze criteria.
Daarnaast worden in dit agendapunt ook eventuele andere benoemingen (bijvoorbeeld leden adviescomités) behandeld waarvan de kandidaatstelling tussen het moment van de verzending van de documenten en de algemene vergadering zou toekomen.
2. Voorstel van kandidaat raad van bestuur
Bij ontslag van een bestuurder dient de voorzitter van de raad van bestuur - overeenkomstig artikel 13 – een voorstel over een nieuwe kandidaat te formuleren aan de raad van bestuur en aan de gemeentelijke deelnemers, rekening houdende met de criteria opgesomd in artikel 12 van de statuten. Deze criteria dient de algemene vergadering tevens in acht te nemen bij de benoeming van de bestuurder:
- de geografische spreiding
- de vertegenwoordiging van politieke fracties, rekening houdende met het resultaat van de lokale verkiezingen in de gemeentelijke deelnemers
- de vertegenwoordiging van personen verkozen in gemeenten die houder zijn van zowel aandelen A als aandelen B
Deze gesprekken worden momenteel nog gevoerd, waardoor er momenteel nog geen kandidaat bestuurder naar voor geschoven kan worden. Deze kandidaat zal ten laatste bij de algemene vergadering gekend zijn.
3. Conclusie
Er wordt aan de algemene vergadering gevraagd deze benoeming, alsook eventuele andere voordrachten goed te keuren.
Vragen van vennoten
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan het verslag van de raad van bestuur van Pidpa over het jaar 2023.
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan het verslag van de commissaris over het jaar 2023.
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de jaarrekening van Pidpa afgesloten op 31 december 2023.
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris.
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de toetredingen/uitbreidingen van opdracht.
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de benoemingen.
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan het verslag van de algemene vergadering.
De gemeentelijk vertegenwoordiger Griet Ceusters is verontschuldigd voor de algemene vergadering van Pidpa op 28 juni 2024. De gemeenteraad mandateert de plaatsvervanger Luc Verguts om aan de algemene vergadering deel te nemen en te stemmen overeenkomstig deze beslissing, evenals op elke andere buitengewone algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.
Pontes houdt op 20 juni 2024 zijn algemene vergadering. De agenda hiervan bevat de volgende agendapunten:
De gemeenteraad neemt kennis van de uitnodiging, en de toelichtende bijlagen hieraan verbonden, die aan de deelnemers worden voorgelegd.
De laatste algemene vergadering van Pontes vond plaats op 14 december 2023. Het verslag van deze vergadering wordt ter goedkeuring voorgelegd.
Het verslag van de algemene vergadering van 15 december 2022 is als bijlage toegevoegd aan dit besluit.
De raad van bestuur werd door de algemene vergadering samengesteld op 27 maart 2019. Omwille van een ontslag van twee leden moeten er opvolgers worden aangeduid, die inmiddels door de betrokken deelgemeenten zijn voorgedragen.
Mevrouw Lieselot Keymis en de heer Jozef Lodewijckx werden door de algemene vergadering op 27 maart 2019 aangesteld als lid van de raad van bestuur.
Beide bestuurders hebben hun ontslag als bestuurder ingediend.
Om in hun opvolging te voorzien heeft de gemeenteraad van enerzijds de gemeente Mol en anderzijds van de stad Antwerpen respectievelijk de heren Luc Van Craenendonck en Rik Van Herpen voorgedragen, die ondertussen de vergaderingen van de raad van bestuur kunnen bijwonen als waarnemer.
Met de aanstelling van deze nieuwe bestuurders is de raad van bestuur terug volledig samengesteld zoals voorzien in de statuten.
Het ontwerpbesluit van de wijziging samenstelling raad van bestuur is als bijlage toegevoegd aan dit besluit.
Na de afsluiting van de financiële verrichtingen en het boekjaar wordt in samenwerking met de bedrijfsrevisor en een accountant een balans, resultatenrekening en jaarverslag over het afgelopen werkjaar voorbereid.
Het jaarverslag is als bijlage toegevoegd aan dit besluit en bevat ook de balans en de resultatenrekening, die tevens terug te vinden zijn in de jaarrekening, eveneens als bijlage toegevoegd aan dit besluit.
Na de afsluiting van de financiële verrichtingen en het boekjaar wordt in samenwerking met de bedrijfsrevisor en de accountant een balans, resultatenrekening en jaarverslag over het afgelopen werkjaar voorbereid.
Het verslag van de commissaris-bedrijfsrevisor over de financiële toestand van de vereniging met betrekking tot het dienstjaar 2023 is als bijlage toegevoegd aan dit besluit.
Na de afsluiting van de financiële verrichtingen en het boekjaar wordt in samenwerking met de bedrijfsrevisor en de accountant een balans, resultatenrekening en jaarverslag over het afgelopen werkjaar voorbereid.
De statuten bepalen dat 5% van het batig saldo van de resultatenrekening worden vooraf genomen voor de aanleg van de wettelijke reserves.
De raad van bestuur stelt voor om het resterende bedrag over te dragen naar het volgend boekjaar.
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan het verslag van de algemene vergadering van Pontes van 14 december 2023.
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de wijziging in de samenstelling van de raad van bestuur van Pontes.
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de balans, de resultatenrekening en het jaarverslag van Pontes over het boekjaar 2023.
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan het verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2023.
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de verdeling van het batig saldo van de resultatenrekening 2023.
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de kwijting aan de raad van bestuur en aan de bedrijfsrevisor-commissaris.
De gemeentelijk vertegenwoordiger Tom Corstjens is belet. De gemeenteraad mandateert plaatsvervanger Lea Neyens om aan de algemene vergadering deel te nemen en te stemmen overeenkomstig deze beslissing, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.
EthiasCo houdt op 13 juni 2024 zijn algemene vergadering tevens jaarvergadering. De agenda hiervan bevat de volgende agendapunten:
De gemeenteraad neemt kennis van de oproeping, en de toelichtende bijlagen hieraan verbonden, die aan de deelnemers worden voorgelegd.
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2023.
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de jaarrekeningen afgesloten op 31 december 2023 en bestemming van het resultaat.
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de kwijting te verlenen aan de bestuurders voor hun mandaat.
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de kwijting te verlenen aan de commissaris voor zijn opdracht.
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de statutaire benoemingen - Client Board.
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan het mandaat van commissaris - boekjaren 2026 -2027-2028.
De gemeenteraad mandateert gemeentelijk vertegenwoordiger Lea Neyens aan de algemene vergadering deel te nemen en te stemmen overeenkomstig deze beslissing, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.
IOK houdt op 21 juni 2024 zijn gewone algemene vergadering. De agenda hiervan bevat de volgende agendapunten:
De gemeenteraad neemt kennis van de uitnodiging met toelichtende nota (als bijlage) ter voorbereiding van de algemene vergadering IOK van 21 juni 2024.
De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2023.
De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening over het boekjaar 2023, houdende de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen.
De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de commissaris-revisor.
De gemeenteraad sluit zich aan bij het jaarverslag 2023 en de jaarrekening 2023 met inbegrip van de resultaatsbestemming die het voorwerp uitmaken van de agenda van de klassieke jaarvergadering.
Om die reden kan kwijting worden verleend, afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2023.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2023 IOK - jaarverslag en jaarrekening 2023.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 2023.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de resultaatsbestemming 2023.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de jaarrekeningen over het boekjaar 2023, afgesloten per 31 december 2023.
De gemeenteraad gaat akkoord om kwijting te geven afzonderlijk aan de bestuurders en commissaris-revisor over de uitoefening van hun mandaat in 2023.
De gemeenteraad mandateert Ben Van Looveren om deel te nemen aan de algemene vergadering en te stemmen overeenkomstig deze beslissing, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.
IOK Afvalbeheer houdt op 21 juni 2024 een algemene vergadering. De agenda hiervan bevat de volgende agendapunten:
De gemeenteraad neemt kennis van de oproeping, toelichtende nota en bijhorende bijlagen die aan de deelnemers worden voorgelegd.
De gemeenteraad neemt kennis van de uitnodiging met toelichtende nota (als bijlage) ter voorbereiding van de algemene vergadering IOK Afvalbeheer van 21 juni 2024.
De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2023.
De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening over het boekjaar 2023, houdende de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen.
De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de commissaris-revisor.
De gemeenteraad sluit zich aan bij het jaarverslag 2023 en de jaarrekening 2023 met inbegrip van de resultaatsbestemming die het voorwerp uitmaken van de agenda van de klassieke jaarvergadering.
Om die reden kan kwijting worden verleend, afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2023.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2023 IOK Afvalbeheer - jaarverslag en jaarrekeningen 2023.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 2023.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de resultaatsbestemming 2023.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de jaarrekeningen over het boekjaar 2023, afgesloten per 31 december 2023.
De gemeenteraad gaat akkoord om kwijting te geven afzonderlijk aan de bestuurders en commissaris-revisor over de uitoefening van hun mandaat in 2023.
De gemeenteraad mandateert gemeentelijk vertegenwoordiger Lea Neyens om aan de algemene vergadering deel te nemen en te stemmen overeenkomstig deze beslissing, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.
De RvS vernietigde het besluit van de gemeenteraad van de stad Geel van 16-12-2021 tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan "Ruimte Geel" bij arrest van 22-03-2024.
De RvS stelde vast dat, in tegenstelling tot de bepalingen van artikel 2.1.2,§1 VCRO ( Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening) , het ruimtelijk beleidsplan " Ruimte Geel" voorschriften bevat die van verordenende aard zijn.
Een beleidsplan moet beperkt blijven tot een algemene ruimtelijke visie en mag, onder meer, geen bindende uitspraken doen over specifieke zones. O.a. de woorden " wordt bevroren " mogen niet worden gebruikt omdat dit de eigenaars direct impacteert voor een bepaalde periode.
Wat zijn de gevolgen van dit arrest ?
Het ruimtelijk beleidsplan dient te worden "herschreven".
Komt er een openbaar onderzoek ?
Wat is de timing gelet op de nakende gemeenteraadsverkiezingen ?
De Raad van State schorste het Ruimtelijk Beleidsplan van Geel als basis voor het al dan niet verlenen van bouwvergunningen in woongebieden die volgens dat plan tot 2030 'bevroren' worden. Het dwingende karakter van deze regel wordt door de RvS niet erkend. Het stadsbestuur besloot daarop het RBP te herschrijven en de tekst aan te passen en fragmenten die als dwingend ervaren kunnen worden af te zwakken.
Onze bezorgdheid is dubbel. Enerzijds kan men zich afvragen wat de slagkracht van een beleidsplan nog is wanneer men de dingen die men wil, herdefinieert als de dingen die men misschien ooit ergens wel eens zou willen. M.a.w.: hoe gaan we dan de bevriezing van die bouwzones, waarvoor we goede redenen hebben, in de praktijk brengen? Anderzijds is het herschrijven van de tekst een suggestie van de raadsman die de zaak voor Geel bij de RvS heeft bepleit, maar voegt hij eraan toe dat er geen garanties zijn dat een aldus herschreven Ruimtelijk Beleidsplan wél stand zal houden bij een volgende juridische toetsing.
De RvS verwijst in zijn arrest naar het feit dat dergelijke regels in een RUP thuishoren. Waarom gaan we dan niet voor een RUP voor die te bevriezen woongebieden?
De Stadspartij HGB verwijst naar de berichten die we via de media vernemen dat het ruimtelijk beleidsplan door de Raad van State werd vernietigd.
Het gaat hier over een discussie die ging over het bevriezen van bouwmogelijkheden op bepaalde gronden ,die werden opgelegd door het beleidsplan ruimte dat dit stadsbestuur had uitgeschreven .
We stellen ons de vraag wat hier de concrete situatie was en dit even toe te lichten .
Dat ons inziens niet de enige locatie waar dergelijke situatie van bestemming, immobiliteit zoals deze situatie uiteindelijk wordt genoemd, een situatie waarbij de ontwikkelingsmogelijkheden van de privé-eigenaars worden beperkt .
We denken dan aan onder andere aan de ruimtelijke uitvoeringsplannen waar dan onteigeningsplannen aan gekoppeld zijn maar wat na jaren nog niet is overgegaan tot een effectieve onteigening waarbij de eigenaar in feite hier wordt geblokkeerd door dit stadsbestuur.
Zij kunnen zelf eigenlijk niet overgaan tot een ontwikkeling.
Er hangt als het ware altijd het zwaard van damocles boven hun hoofd ,voor een effectieve onteigening binnen een jaar, een maand, een dag.
Niemand die het weet ,maar anderzijds kunnen ze het ook niet privé laten ontwikkelen door een aankopende partij .
Niemand is daarvoor geïnteresseerd dat de stad dat eventueel kan onteigenen.
Kan de schepen in Questie een overzicht geven van alle gronden die in dergelijke situatie die van bestemming immobiliteit/van een situaties die zich bevinden waar dat ruimtelijke uitvoeringsplannen zijn uitgevaardigt en waar onteigeningsmachtiging nog lopende zijn en waardoor de private eigenaars worden geblokkeerd .
Kan het stadsbestuur daar eens een overzicht over geven?
Op welke termijn wil het stadsbestuur deze situatie verhelpen?
Welke oplossingen heeft het stadsbestuur in gedachten om deze situaties te verhelpen ?
Zodat die eigenaars niet langer in de kou blijven staan ..
Nog een van onze bezorgdheden is waarom jullie verschillende gebieden bevriezen ,om later het Rup uit te vaardigen voor een bestemmingswijziging met daarbij horende onteigeningsplan.
We verwijzen hierbij naar het Rup,zonevreemde vreemde recreatievoorzieningen fase 2 plan van Winkelomheide,waar deze techniek werd toegepast in de jaren 90 .
Hier werd een verkavelingsvergunning ingediend terwijl deze werd geweigerd.
Enkele jaren later werd er tot bevriezing van deze gebieden overgegaan om tot slot in 2017 het betreffende Prup uit te vaardigen waarbij eerder genoemde eigenaars een situatie van bestemming en immobiliteit kunnen worden geplaatst.
Hoe gaat het stadsbestuur hier om?
Wat gaat dit stadsbestuur doen om dergelijke situatie te verhelpen?
Wat zijn de termijnen die jullie hiervoor hanteren?
De beslissing om de Berthoutsdreef aan te pakken is een zeer goede beslissing, het is immers één van de mooiste dreven van onze stad.
Was het echter niet eenvoudiger geweest na de klachten van de bewoners in 2021 eerst een infomoment te organiseren voordat jullie komen met een plan van aanpak?
Worden de instituten in Oosterlo zoals MPI en Huis Perrekes, grote gebruikers van de dreef, ook betrokken bij dit infomoment? Zij gebruiken vaak bakfietsen of brede go-cars met dubbele zit (soms met een breedte van1.80 m) om zich te verplaatsten. Als jullie dan afkomen met een pad van 2 meter voor gemengd gebruik is daar wel over nagedacht?
De Lindebomen vragen een maximale bescherming daarom wordt geadviseerd de wortelopslag NIET of BEPERKT te snoeien volgens het collegedossier van 21 mei 2024. Waarom beslist het college dan van maximaal te " knippen"?
Komt er een nieuw infomoment of een communicatie wat er beslist is door het college naar de bewoners namelijk: 2,5 meter breedte aan beide kanten voor gemengd fiets-wandelpad, zeker 3 inhaalstroken en maximaal bijknippen van wortelopslag ?
Onze fractie interpelleerde reeds in maart van 2021 over het feit dat duiven heel wat overlast kunnen creëren in een stad, zo-ook in onze stad.
Toen stelde onze fractie voor :"Duiven aan de pil".
Ter info : Het betreffen speciale maïskorrels die in automatische voederdispensers worden gegoten. Er wordt bij de voederbeurt slechts een beperkte hoeveelheid R12 (speciaal anticonceptiemiddel) gevoederd. Deze pil zou na 1 jaar behandeling zorgen voor een reductie van de behandelde duivenpopulatie van 20 tot 30 % en na 4 jaar zou deze reductie oplopen tot 60 tot 80 %.
Het bestuur antwoordde toen dat ze het probleem aan het onderzoeken waren en stelde dat, in principe, predatoren hun werk moeten kunnen doen.
Er werd ook gewezen op een tijdelijke overpopulatie van de duiven door afbraakwerken in het centrum.
Er zou goed opgevolgd worden wat in andere gemeenten geprobeerd werd.
Nu, enkele jaren later, is het probleem, minstens in het centrum, niet opgelost.
Onze fractie werd er over aangesproken.
Verschillende mensen hebben, buiten de dagelijkse overlast van de uitwerpselen, ook effectief schade. ( zie o.m. enkele bijgevoegde foto's)
Gaat het bestuur nu aan de slag met de methode van anticonceptie van de duiven of gaat ze andere middelen gebruiken om de overlast aan te pakken ?
Het Lokaal Bestuur Geel organiseert al tientallen jaren personenvervoer voor medewerkers die werken in Lidwina. In 2022 besliste de Stad in eerste instantie die ondersteuning volledig stop te zetten.
In het conclaaf van 2023 werd dan beslist om de helft van de eerdere toelage toch nog te voorzien voor 2024 en 2025 en verder een alternatief te voorzien.
In eerste instantie werd gezegd dat het " maar" over 4 mensen meer ging. Ondertussen kwam daar de hertekening van het openbaar busvervoer door de Lijn bovenop en gaf Lidwina aan dat het niet 4 maar 11 Geelse maatwerkers zijn bij Lidwina die aangeven problemen te ervaren naar hun werkplaats.
In het Schepencollege van 8 /1/2024 ll. werd beslist om een aantal alternatieven verder te onderzoeken:
Ondertussen verneem ik dat er met de betrokkenen slechts een beperkt overleg zou geweest zijn, zonder concreet resultaat. Dat er in de loop van de maand maart-april door de vervoerder aan betrokken werknemers plots zou gemeld zijn dat het de laatste rit was en dat hij het vervoer stopte. Dat sindsdien enkele van de ouders en hun familie maar trachten om zelf het vervoer op te nemen - met alle moeilijkheden voor die betrokkenen en gezinnen. Vanuit de sociale dienst zou enkel recent nog een telefoontje gekomen zijn om te vragen of ze zelf al een oplossing gevonden hadden.
Mijn vragen:
Daar vernemen we via de media dat er weer een vergunning gegeven wordt voor de derde maal, ondertussen weer denken we toch dat we hierdoor de Raad van State een vergunning uitgesproken hebben .
De Stadspartij HGB is van mening dat we daar hier een punt van moeten maken. Stadsbestuur blunderen jullie daar constant of is het gewoon dat de advocaat van de tegenpartij zo slim is .
Een eerste maal ok, een tweede maal tot daar toe maar een de keer is toch wel scheepsrecht.we gaan nu al naar een vierde keer
Wanneer gaat deze saga eens eigenlijk stoppen en wat onderneemt de stad om deze saga tot een einde te laten komen want uiteindelijk gaan de mensen uit die regio snakken naar zo'n supermarkt in deze omgeving .die naar ons inzien daar goed geplaatst zou zijn .dit lijkt ons daar toch wel een goede opportuniteit daar geen keten meer is in de buurt.Wanneer gaat er daar een rechtszekerheid zijn enerzijds naar de winkelketen zelf maar ook naar de burgers toe.
Wat gaat de stad ondernemen om dat te verwezenlijken om dit uiteindelijk een definitieve plooi te leggen ?
Op enkele weken tijd werd Bel, tot tweemaal toe, 's morgens opgeschrikt door het voorbijrazen van zwaar verkeer.
Bij deze ongevallen op de zuiderring wordt Bel als sluipweg/omleiding gebruikt.
Erger wordt het nog wanneer dit sluipverkeer passeert rond het begin en einde van de school.
Het is onnodig om aan te geven dat de verkeersveiligheid in de dorpskern, in de nabijheid van de school ( met meer dan tweehonderd lagere schoolkinderen), problematisch is.
Het zwaar verkeer wijkt uit op de zachte berm alwaar onze kleine fietsers en stappertjes gebruik van maken.
De stad kent het probleem want zij hebben, n.a.v. het sluipverkeer/omleiding en bijkomend ongeval in de Sint-Antoniusstraat, de weg al dienen te herstellen.
De wijkagent ging ook de verkeersdienst contacteren.
Welke acties gaat het bestuur ondernemen om deze situatie te verhelpen, minstens, het zwaar sluipverkeer en omleidingen te weren uit de dorpskern en de schoolomgeving in Bel ?
Mondelinge vraag van Myriam Smets over de al dan niet beveiliging van nucleaire site.
Mondelinge vraag van Dirk Kennis over het maaien op de begraafplaatsen.