Ook in onze stad krijgen heel wat kinderen te weinig of geen goede voeding mee naar school. Te vaak hebben kinderen niet ontbeten voor ze naar school vertrekken. Vaak gaat het om kinderen in armoede, maar ook onwetendheid van de ouders (wat is een gezonde maaltijd om mijn kind mee te geven?) of tijdsgebrek tijdens de ochtendspits zorgt er voor dat kinderen niet voldoende toegang hebben tot een voedzame maaltijd voor schooltijd, of op school. Deze signalen komen al verschillende jaren naar boven en blijven op regelmatige basis de kop op steken.
De Aar was een privé-initiatief dat vele jaren lang hierop heeft ingezet. In verschillende basisscholen konden zij via sponsoring ervoor zorgen dat kinderen met een beperkt budget toch soep konden aankopen tijdens de middagpauze. Hierdoor hadden deze kinderen gedurende de middagpauze in de wintermaanden toegang tot warme soep. Dat project loopt echter ten einde.
Flankerend Onderwijsbeleid kreeg de opdracht om te onderzoeken op welke manier de stad dit project kon bestendigen en eventueel verduurzamen. Ook werd er gevraagd om te zoeken naar methodes waar kinderen in meerdere scholen van konden gebruik maken. Het is immers niet in elke school mogelijk om soep te voorzien, maar er zijn wel in elke school kinderen die met honger in de schoolbanken zitten.
Gratis of goedkope en gezonde voeding op school is een wapen in de strijd tegen kinderarmoede en voor meer onderwijskwaliteit.
Door in zee te gaan met 'brooddoosnodig' als partner kunnen we heel wat van de bovenstaande doelstellingen bereiken.
De stad krijgt ondersteuning bij de uitrol van het project en we komen terecht in een netwerk van steden en gemeenten met gelijkaardige initiatieven. Daar kunnen we opnieuw gebruik maken van de reeds opgebouwde know-how om deze ook aan te passen aan en in te zetten in Geel. Het project ondersteunt ons bij de communicatie, is een aanspreekpunt bij problemen, en zorgt voor draaiboeken, inspiratiebundels, aankondigingsbrieven, communicatiemateriaal allerhande,...
Er worden middelen gegenereerd door grote partnerschappen vanuit het centrale project. Deze middelen worden herverdeeld onder alle deelnemende scholen, dus ook de Geelse. Daarnaast kunnen wij in Geel middelen genereren voor onze Geelse scholen middels verschillende acties die zowel de scholen, ouderverenigingen, actiecomités,... als de stad kunnen initiëren. Binnen de kredieten van flankerend onderwijs heeft Geel hier ook speciaal middelen voor voorzien, zodat er een snelle start kan komen. Ook kunnen er middelen gegenereerd worden voor individuele deelnemende scholen (op initiatief van school of bijvoorbeeld oudercomité). Algemeen gegenereerde middelen worden herverdeeld onder de scholen volgens een verdeelsleutel die rekening houdt met de leerlingenpopulatie van de betrokken school. Hierdoor krijgen scholen met grotere noden ook een groter deel van de beschikbare budgetten. De scholen kunnen vervolgens de gekregen middelen inzetten naar eigen inzicht en mogelijkheden. Hierdoor kunnen scholen zelf kiezen welk voedsel ze aanbieden en op welke manier. De individualiteit en autonomie van de scholen wordt hiermee gegarandeerd en zorgt er ook voor dat ze eigenaarschap ervaren over het project.
De overeenkomst in bijlage is een engagementsverklaring van zowel vzw Brooddoosnodig als stad Geel om ons gezamenlijk in te zetten voor dit project in Geel. Scholen kunnen intekenen op het aanbod en mee genieten van de algemene middelen (verdeeld onder de scholen op basis van leerlingenpopulatie) en bovenlokale acties. De stad kan specifiek middelen voor Geelse scholen aan het project toevoegen om onze scholen en hun leerlingen zo een boost te kunnen geven.
Alle scholen kunnen deelnemen aan dit project, waardoor er geen onderscheid meer bestaat tussen scholen en dat dit ook geen concurrentievoordeel zou mogen opleveren. Elk kind kan op deze manier toegang krijgen tot voedsel op school, en elk kind krijgt hierdoor betere onderwijskansen.
Mei 2024: voorstellen van dit project bij de netoverschrijdende overleggen van het basisonderwijs en het secundair onderwijs
Juni 2024: scholen geven aan of er interesse is om in te stappen, en wanneer ze dat willen
18 september 2024: startbijeenkomst van alle geïnteresseerde scholen, waarna zij zich engageren en een plan van aanpak opstellen
Oktober 2024: uitrol in de pilootscholen (minimaal 5, bij voorkeur 4 basisscholen en 1 secundaire school)
Januari 2025: andere scholen kunnen aansluiten
Het college van burgemeester en schepenen keurt de samenwerkingsovereenkomst met 'Brooddoosnodig' goed.