UITERSTE BESLISSINGSDATUM VOOR DIT DOSSIER: 23/07/2024.
Verslag van de omgevingsambtenaar
Dossiernummer omgevingsloket: OMV_2024028856
Dossiernummer gemeente: 202400130
De gemeente Geel heeft op 19 maart 2024 een aanvraag ontvangen voor het verbouwen en uitbreiden van een vrijstaande eengezinswoning, regulariseren van een garage en het oprichten van een bijgebouw. De aanvraag werd op 9 april 2024 volledig en ontvankelijk verklaard.
Gegevens van de aanvrager
mevrouw Melissa Horvath wonende Schietboom 11 te 2250 Olen en de heer Sven Vos wonende Schietboom 11 te 2250 Olen
Gegevens van de ligging
Administratieve ligging: Mosselgoren 80
Kadastrale ligging: afdeling 2 sectie C nr. 578F
Verslag
Ligging volgens de plannen van aanleg, uitvoeringsplannen, verkavelingen.
De aanvraag is volgens het gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd op 28 juli 1978 gelegen in:
woongebied met landelijk karakter
de woongebieden met een landelijk karakter zijn bestemd voor woningbouw in het algemeen en tevens voor landbouwbedrijven;
agrarisch gebied met ecologisch belang
Ligging volgens RUP + bijhorende voorschriften :
De aanvraag is volgens het ruimtelijk uitvoeringsplan Vallei van de Kleine Nete en Aa van Kasterlee tot Grobbendonk goedgekeurd op 10 januari 2024gelegen in Grote eenheid natuur
Natuurgebied
De aanvraag is volgens het ruimtelijk uitvoeringsplan Vallei van de Kleine Nete en Aa van Kasterlee tot Grobbendonk goedgekeurd op 1 januari 9999
Het bouwterrein maakt als lot 1 deel uit van de goedgekeurde verkaveling d.d. 14/03/1969 met kenmerk gemeente 0507. Deze verkaveling is voor het terrein van de aanvraag niet vervallen.
Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag
De aanvraag is gesitueerd in een ruimtelijk uitvoeringsplan. De aanvraag dient getoetst te worden aan de bepalingen van het ruimtelijke uitvoeringsplan.
Overeenstemming met dit plan
De aanvraag is in overeenstemming met dit plan en met de stedenbouwkundige voorschriften.
Afwijkings- en uitzonderingsbepalingen
Afwijking voor regularisatie garage, deze staat afwijkend ingeplant t.o.v. de verkavelingsvoorschriften. Deze staat aangebouwd tegen een garage van het aanpalende perceel.
Afwijking voor de materialen van de uitbreiding in hout met een plat dak. Past beter bij de omgeving.
Afwijking voor de inplanting van de woning t.o.v. de verkavelingsvoorschriften. Hieromtrent werd eerder informatie ingewonnen bij stad Geel en er werd bevestigd dat de inplanting van de woning in orde wordt beschouwd.
Verordeningen
gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - inzake parkeren en stallen van auto's en fietsen goedgekeurd op 25 juni 2018.
gewestelijke stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid goedgekeurd op 5 juni 2009.
algemene bouwverordening inzake weekendverblijven goedgekeurd op 8 juli 2005.
gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen en vertraagde afvoer van hemelwater goedgekeurd op 10 februari 2024.
algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer goedgekeurd op 29 april 1997.
gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - basisverordening goedgekeurd op 12 mei 2012.
gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - verkavelingen goedgekeurd op 12 mei 2012.
Volgende vergunningen en/of weigeringen werden verleend:
Het betreft de verbouwing van een vrijstaande eengezinswoning, waarbij aan de achterzijde de bestaande uitbouw wordt afgebroken en vervangen door een nieuwe uitbreiding. De totale vloeroppervlakte van de woning wordt hierbij groter. Aan de achtergevel – aansluitend aan de nieuwe uitbreiding – wordt een overdekt terras met lamellen dak gebouwd.
De volgende (al dan niet vergunde) bijgebouwen worden afgebroken:
Achteraan het perceel zal een nieuwe stal/ bijgebouw gebouwd worden in de tuin en voor de grenslijn met het overdruk perceel.
Voor de bestaande garage dient een regularisatie aangevraagd worden, gezien deze afwijkend staat ingeplant t.o.v. de verkavelingsvoorschriften.
De bestaande woning wordt zowel intern als extern verbouwd.
De huidige gevelsteen rondom de woning zal worden afgebroken en vervangen door een na-isolatie bekleed met steenstrips, waardoor het uitzicht en karakter van de woning nagenoeg ongewijzigd blijft. Het hellend dak werd recentelijk reeds vernieuwd en blijft dus onveranderd. De kroonlijsthoogte van de woning bedraagt 2,82m, de nokhoogte 5,94m telkens t.o.v. het omliggend maaiveld.
Er worden wel verschillende dakvlakramen toegevoegd in het bestaande dak.
De bestaande achterbouw (links achteraan) zal worden afgebroken en vervangen door een nieuwe uitbreiding. De nieuwe uitbreiding zal worden voorzien van een plat dak en aan de buitenzijde worden afgewerkt met een houten gevelbekleding.
De dakrandhoogte van de nieuwe uitbreiding zal 3,77m bedragen t.o.v. het maaiveld en waterdicht aansluitend op het bestaande hellende dak.
Rechts achteraan en aansluitend op de nieuwe uitbreiding zal tevens een overdekt terras worden aangelegd, voorzien van een lamellendak.
Wat betreft de gevelafwerking in hout wijkt dit af t.o.v. de originele verkavelingsvoorschriften van 05/03/1969.
Voor de materialisatie van de uitbreiding wordt er een afwijking aangevraagd t.o.v. de verkavelingsvoorschriften..
De totale bouwdiepte zal in de nieuwe toestand 14,06m bedragen, bestaande toestand 11,64m.
De voorgevellijn van de bestaande woning bevindt zich op zo’n 16m uit de as van de weg.
Achteraan in de tuin wordt een nieuwe stal met opp. van 36m²gebouwd in de tuinzone en nog voor de grenslijn met het overdruk natuurgebied. De stal wordt opgericht in traditioneel metselwerk idem de woning en voorzien van een lessenaarsdak in zwarte dakpannen. De kroonlijsthoogte bedraagt 2,73m en de nokhoogte bedraagt 2,99m telkens t.o.v. het omliggende maaiveld.
De bestaande garage (38m²) blijft behouden maar dient geregulariseerd te worden. Hiervoor wordt een afwijking aangevraagd t.o.v. originele verkavelingsvoorschriften.
De verhardingen achteraan de woning worden weggenomen. Op deze plaats zal een groot deel van de nieuwe uitbreiding ingeplant worden. Er wordt enkel een nieuw overdekt terras voorzien rechts achteraan de woning (met lamellendak)
Vanaf de garage wordt een nieuw tuinpad voorzien dat toegang geeft naar de nieuwe stal. Voor het overige wordt de tuinzone groen ingericht. Het achtergelegen overdruk natuurgebied wordt vrij gemaakt van gebouwen en verhardingen.
Overeenkomstig de criteria van artikels 11 t.e.m. 14 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning is de gewone procedure van toepassing en moet de aanvraag openbaar gemaakt worden.
Het openbaar onderzoek werd gehouden van 17 april 2024 t.e.m. 16 mei 2024. Er werden geen bezwaarschriften ingediend.
Er werd geen informatievergadering gehouden.
Op 19 juni 2024 werd het advies ontvangen van Agentschap voor Natuur en Bos.
zie volledig advies in bijlage met ref. 2024-206775.
Advies: voorwaardelijk gunstig
Op 12 juni 2024 werd het advies ontvangen van Departement Landbouw en Visserij (hoofdbestuur)
Advies: geen advies
Op 25 april 2024 werd het advies ontvangen van Fluvius
Aangezien uw aanvraag niet gaat over een project (het bouwen van een meersgezinswoning of de aanpassing van het aantal eenheden), kunnen wij u via deze weg geen advies geven voor elektriciteit en aardgas en verwijzen we naar onze website: https://www.fluvius.be/nl/thema/aansluitingen
Advies: geen advies
Op 04 juli 2024 werd het advies ontvangen van stad Geel intern – team grijs:
Voor dit project werd advies gevraagd bij Aquafin.
Zonering-aansluiting
Het perceel is gelegen in centraal gebied. Er is een gescheiden rioleringsstelsel aanwezig op openbaar domein. De bestaande aansluitingen moeten opnieuw gebruikt worden.
Riolering algemeen
Op het funderingsplan is er een gescheiden stelsel van afvalwater en hemelwater voorzien, wat ook een verplichting is.
De afvoerbuizen DWA worden volgens plan aangesloten op de bestaande huisaansluitputjes DWA (aansluitdiameter 160mm). De bestaande aansluitingen zitten volgens de plannen uiterst links op het perceel. Er aan te sluiten op de bestaande aansluitdiepte. Er zullen geen aanpassingen hierrond uitgevoerd worden. Zowel de hemelwaterafvoer van de woning als van het bijgebouw lopen via een regenwaterput over in een open infiltratievoorziening (wadi). Vanuit deze wadi is geen overloop voorzien naar het openbaar RWA stelsel. Dit is een gunstig principe. Een RWA huisaansluiting is wel aanwezig uit het verleden.
Huishoudelijk afvalwater
Voor het afvalwater voorzien met een gescheiden stelsel van fecaal water (toilet) en grijs water (douche, lavabo,…) tot buiten de woning wat een gunstig concept is. Het fecaal water loopt in een septische put. Dit is toegestaan, doch niet verplicht gezien gelegen in centraal gebied. Indien men een septische put plaatst, moet de inhoud 3000 liter zijn.
Hemelwater
De gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater is van toepassing. Men is verplicht om een hemelwaterput en infiltratievoorziening te plaatsen. Zie advies Aquafin.
Hemelwaterput
Voor de woning wordt een regenwaterput van 10000 liter voorzien met regenwaterrecuperatie. De overloop naar een 2e regenwaterput van 10000 liter waarop ook het regenwater van het bijgebouw op komt. Ook hier wordt een regenwaterrecuperatie op voorzien. Deze regenwaterput loopt dan weer over naar een wadi van beperkte diepte (20cm op plan).
Er wordt geen overloop voorzien vanuit de wadi’s naar de openbare RWA riolering. Dit is een gunstig principe.
Advies toegang tot het perceel
Er ligt een bestaande inrit van de vorige woning op openbaar domein. Deze wordt behouden. De bestaande inrit voldoet aan de regelgeving van de stad rond het verharden van openbaar domein en kan dus behouden blijven zonder aanpassingen.
Advies: voorwaardelijk gunstig
Het ontwerp komt niet voor op de lijst gevoegd als bijlage I en II van de Europese richtlijn 85/337/EEG, noch op de lijst als bijgevoegd als bijlage I en II van het Project-m.e.r.-besluit. Bijgevolg dient geen milieueffectenrapport te worden opgesteld.
Het ontwerp komt niet voor op de lijst gevoegd als bijlage III van het Project-m.e.r.-besluit.
Bijgevolg dient de vergunningverlenende overheid de aanvraag niet te screenen.
Planologische toets
Woongebieden met landelijk karakter zijn in hoofdzaak bestemd voor woningbouw in het algemeen en tevens voor landbouwbedrijven. Zowel bewoning als landbouw zijn bijgevolg de hoofdbestemmingen van het gebied, en beide bestemmingen staan er op gelijke voet.
Wegenis
Het perceel is gelegen langsheen een gemeenteweg.
Art. 4.3.5.§ 1. Een omgevingsvergunning voor het bouwen van een gebouw met als hoofdfunctie «wonen», «verblijfsrecreatie», dagrecreatie, met inbegrip van sport, detailhandel, dancing, restaurant en café, kantoorfunctie, dienstverlening, vrije beroepen, industrie, bedrijvigheid, «gemeenschapsvoorzieningen» of «openbare nutsvoorzieningen», kan slechts worden verleend op een stuk grond, gelegen aan een voldoende uitgeruste weg, die op het ogenblik van de aanvraag reeds bestaat.
§ 2. Een voldoende uitgeruste weg is ten minste met duurzame materialen verhard en voorzien van een elektriciteitsnet. De Vlaamse Regering kan bepalen in welke gevallen, en onder welke voorwaarden, gelet op de plaatselijke toestand, van deze minimale uitrusting kan worden afgeweken. Een voldoende uitgeruste weg voldoet voorts aan de uitrustingsvoorwaarden die worden gesteld in stedenbouwkundige voorschriften of vereist worden door de plaatselijke toestand, daaronder begrepen de voorzieningen die in de gemeente voorhanden zijn en het ruimtelijk beleid van de gemeente.
§ 3. In het geval de opdrachtgever instaat voor zowel het bouwen van de gebouwen als de verwezenlijking van de voor het project noodzakelijke wegeniswerken, of in het geval de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen of een overheid de wegenis aanbesteedt, kan de omgevingsvergunning voor de gebouwen worden afgeleverd zodra de omgevingsvergunning voor de wegeniswerken is verleend. Het vergunningverlenende bestuursorgaan kan in dat geval een afdoende financiële waarborg voor de uitvoering van de wegeniswerken eisen.
§ 4. De voorwaarde, vermeld in § 1, is niet van toepassing :
1° in verkavelingen waar geen of beperktere lasten op het vlak van de weguitrusting zijn opgelegd;
2° voor land- of tuinbouwbedrijven en voor bedrijfswoningen van een land- of tuinbouwbedrijf;
3° op het verbouwen, herbouwen of uitbreiden van bestaande constructies.
Watertoets
Volgens artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 en latere wijzigingen betreffende het integraal waterbeleid dient de aanvraag onderworpen te worden aan de watertoets. Het besluit van de Vlaamse regering van 20 juli 2006 en latere wijzigingen stelt nadere regels vast voor de toepassing van de watertoets. De aanvraag werd getoetst aan de kenmerken van het watersysteem, aan de relevante doelstellingen en beginselen van artikel 5, 6 en 7 van het decreet integraal waterbeleid en aan de bindende bepalingen van het (deel)bekkenbeheerplan.
Het perceel gelegen te Mosselgoren 80, Afdeling 02, sectie C 578 F stroomt af naar de Mosselgorenloop , een (on)bevaarbare waterloop (van categorie 2) die beheerd wordt door de Provincie Antwerpen – Kleine Nete.
Her project is deels gelegen in overstromingsgevoelig gebied.
We verwijzen naar het advies van Openbaar Domein Intern Stad Geel – team grijs dd. 04/07/2024.
Voor dit project werd advies gevraagd bij Aquafin.
Zonering-aansluiting
Het perceel is gelegen in centraal gebied. Er is een gescheiden rioleringsstelsel aanwezig op openbaar domein. De bestaande aansluitingen moeten opnieuw gebruikt worden.
Riolering algemeen
Op het funderingsplan is er een gescheiden stelsel van afvalwater en hemelwater voorzien, wat ook een verplichting is.
De afvoerbuizen DWA worden volgens plan aangesloten op de bestaande huisaansluitputjes DWA (aansluitdiameter 160mm). De bestaande aansluitingen zitten volgens de plannen uiterst links op het perceel. Er aan te sluiten op de bestaande aansluitdiepte. Er zullen geen aanpassingen hierrond uitgevoerd worden. Zowel de hemelwaterafvoer van de woning als van het bijgebouw lopen via een regenwaterput over in een open infiltratievoorziening (wadi). Vanuit deze wadi is geen overloop voorzien naar het openbaar RWA stelsel. Dit is een gunstig principe. Een RWA huisaansluiting is wel aanwezig uit het verleden.
Huishoudelijk afvalwater
Voor het afvalwater voorzien met een gescheiden stelsel van fecaal water (toilet) en grijs water (douche, lavabo,…) tot buiten de woning wat een gunstig concept is. Het fecaal water loopt in een septische put. Dit is toegestaan, doch niet verplicht gezien gelegen in centraal gebied. Indien men een septische put plaatst, moet de inhoud 3000 liter zijn.
Hemelwater
De gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater is van toepassing. Men is verplicht om een hemelwaterput en infiltratievoorziening te plaatsen. Zie advies Aquafin.
Hemelwaterput
Voor de woning wordt een regenwaterput van 10000 liter voorzien met regenwaterrecuperatie. De overloop naar een 2e regenwaterput van 10000 liter waarop ook het regenwater van het bijgebouw op komt. Ook hier wordt een regenwaterrecuperatie op voorzien. Deze regenwaterput loopt dan weer over naar een wadi van beperkte diepte (20cm op plan).
Er wordt geen overloop voorzien vanuit de wadi’s naar de openbare RWA riolering. Dit is een gunstig principe.
Mer-screening
Het ontwerp komt niet voor op de lijst gevoegd als bijlage I en II van de Europese richtlijn 85/337/EEG, noch op de lijst als bijgevoegd als bijlage I en II van het Project-m.e.r.-besluit. Bijgevolg dient geen milieueffectenrapport te worden opgesteld.
Het ontwerp komt niet voor op de lijst gevoegd als bijlage III van het Project-m.e.r.-besluit.
Bijgevolg dient de vergunningverlenende overheid de aanvraag niet te screenen.
Toetsing aan de goede ruimtelijke ordening
Toetsing aan de beoordelingsgronden van artikel 4.3.1§2 van VCRO:
Functionele inpasbaarheid
Het betreft het verbouwen en uitbreiden van een vrijstaande eengezinswoning, regulariseren van een garage en het oprichten van een bijgebouw.
Mobiliteitsimpact
Voor de verbouwing en uitbreiding is de mobiliteitsimpact beperkt.
Schaal, ruimtegebruik en bouwdichtheid
De woning behoudt een beperkt volume.
Visueel-vormelijke elementen
De woning wordt opgericht in klassieke / hedendaagse materialen.
Cultuurhistorische aspecten
Niet van toepassing.
Hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid
Naast de beperkte hinder tijdens de bouwwerken wordt er geen verdere hinder verwacht.
Conclusie
Uit bovenstaande motivering blijkt dat de aanvraag in overeenstemming is met de goede ruimtelijke ordening.
Resultaten openbaar onderzoek
Het openbaar onderzoek werd gehouden van 17 april 2024 tot en met 16 mei 2024. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er geen bezwaarschriften ontvangen.
Bespreking adviezen
De omgevingsambtenaar heeft kennis genomen van de volgende adviezen en beoordeelt deze als volgt:
Conclusie
Gunstig onder voorwaarden;
De werken dienen uitgevoerd te worden overeenkomstig de goedgekeurde plannen, uitgezonderd voor die elementen waarvoor voorwaarden werden geformuleerd. De voorwaarden krijgen voorrang op het plan.
Er dient gevolg te worden gegeven aan het advies van Openbaar Domein intern Stad Geel -team grijs:
Men dient te zorgen voor een gescheiden stelsel van droogweerafvoer (DWA) en regenwaterafvoer (RWA) op het perceel.
-de afvoerbuizen voor het regenwater (grijs) en het huishoudelijk afvalwater (oranje) dienen een diameter te hebben van max 160mm.
-de bestaande aansluiting moet gebruikt worden.
- de afvoerbuis voor het regenwater met worden aangesloten op het huisaansluitputje RWA als men een noodoverloop voorzien vanuit de infiltratievoorziening. De afvoerbuis van het huishoudelijk afvalwater moet aangesloten worden op het huisaansluitputje DWA.
-bij aanleg van de private riolering moet men rekening houden met de diepte van de bestaande aansluiting. Als men niet gravitair kan aansluiten, dan moet men een pomp plaatsen.
Men is niet verplicht een septische put te plaatsen. Indien men deze toch voorzien, moet deze een min. Inhoud hebben van 3000 Liter. Indien er meer dan 5 personen verblijven in de woning moet de grootte van de septische put aangepast worden aan het aantal personen (600 liter per persoon).
Men is verplicht op heen hemelwaterput en een infiltratievoorziening te plaatsen. De plaatsing en het gebruik dient te gebeuren uiterlijk bij de ingebruikname van het gebouw of verharding.
De hemelwaterput moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
-de hemelwaterput dient te voldoen aan de code van de goede praktijk voor hemelwaterputten en infiltratievoorzieningen.
-het volume van de hemelwaterput moet een minimum bedragen: zie advies Aquafin
-de hemelwaterput moet voorzien worden van een pomp in functie van herbruik. Er moeten aanvoerleidingen voorzien worden naar alle toiletten, een wasmachine en één of meerdere dienstkranen (binnenkraan, buitenkraan).
-de overloop van de hemelwaterput dient te worden aangesloten op de infiltratievoorziening.
De infiltratievoorziening moet voldoen aan volgende voorwaarden:
-de opmerkingen zoals opgenomen in het advies van Aquafin dienen toegepast te worden.
Bij een nieuwe aansluiting op het openbare stelsel is het verplicht voor de eerste ingebruikname van de privéwaterafvoer deze te laten keuren door een erkende VLARIO deskundige (VLARIO-keuring). Hierbij wordt nagegaan of de scheiding van het hemelwater en afvalwater wordt nageleefd. Zonder keuringsattest van de erkende deskundige mag de privéwaterafvoer niet worden aangesloten op het openbaar rioleringsstelsel.
Opmerkingen
Men zorgt best voor een terugslagklep in de private afvoer. Dit om terugstroming vanuit het openbare rioleringsstelsel te voorkomen.
Voorwaarden toegang tot het perceel.
De bestaande inrit moet behouden blijven. De rest van de openbare berm moet ingericht blijven als zachte berm.
Er dient gevolg te worden gegeven aan het voorwaardelijk gunstig advies van Agentschap voor Natuur en Bos: (zie volledig advies in bijlage met ref 24-206775).
het bestaande vloerpeil dient behouden te blijven.
De woning dient te voldoen aan de EPB eisen.
Verwijderen asbest
Indien er asbest aanwezig is op de werf, dient bij de sloop en verwijdering van het asbesthoudend materiaal de bepalingen van Vlarem II Hfdst. 6.4. opgevolgd te worden (www.asbestinfo.be).
Er mogen geen werken uitgevoerd worden op het openbaar domein zonder voorafgaandelijke toelating en onder de vooropgestelde voorwaarden van het stadsbestuur.
De kosten voor het uitvoeren van aanpassingswerken aan het openbaar domein of het verplaatsen van nutsvoorzieningen zijn ten laste van de bouwheer.
Lasten
Niet van toepassing
Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het college van burgemeester en schepenen beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en de vergunning af te leveren aan de aanvrager, die ertoe gehouden is volgende voorwaarden strikt na te leven:
De werken dienen uitgevoerd te worden overeenkomstig de goedgekeurde plannen, uitgezonderd voor die elementen waarvoor voorwaarden werden geformuleerd. De voorwaarden krijgen voorrang op het plan.
Er dient gevolg te worden gegeven aan het advies van Openbaar Domein intern Stad Geel -team grijs:
Men dient te zorgen voor een gescheiden stelsel van droogweerafvoer (DWA) en regenwaterafvoer (RWA) op het perceel.
-de afvoerbuizen voor het regenwater (grijs) en het huishoudelijk afvalwater (oranje) dienen een diameter te hebben van max 160mm.
-de bestaande aansluiting moet gebruikt worden.
- de afvoerbuis voor het regenwater met worden aangesloten op het huisaansluitputje RWA als men een noodoverloop voorzien vanuit de infiltratievoorziening. De afvoerbuis van het huishoudelijk afvalwater moet aangesloten worden op het huisaansluitputje DWA.
-bij aanleg van de private riolering moet men rekening houden met de diepte van de bestaande aansluiting. Als men niet gravitair kan aansluiten, dan moet men een pomp plaatsen.
Men is niet verplicht een septische put te plaatsen. Indien men deze toch voorzien, moet deze een min. Inhoud hebben van 3000 Liter. Indien er meer dan 5 personen verblijven in de woning moet de grootte van de septische put aangepast worden aan het aantal personen (600 liter per persoon).
Men is verplicht op heen hemelwaterput en een infiltratievoorziening te plaatsen. De plaatsing en het gebruik dient te gebeuren uiterlijk bij de ingebruikname van het gebouw of verharding.
De hemelwaterput moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
-de hemelwaterput dient te voldoen aan de code van de goede praktijk voor hemelwaterputten en infiltratievoorzieningen.
-het volume van de hemelwaterput moet een minimum bedragen: zie advies Aquafin
-de hemelwaterput moet voorzien worden van een pomp in functie van herbruik. Er moeten aanvoerleidingen voorzien worden naar alle toiletten, een wasmachine en één of meerdere dienstkranen (binnenkraan, buitenkraan).
-de overloop van de hemelwaterput dient te worden aangesloten op de infiltratievoorziening.
De infiltratievoorziening moet voldoen aan volgende voorwaarden:
-de opmerkingen zoals opgenomen in het advies van Aquafin dienen toegepast te worden.
Bij een nieuwe aansluiting op het openbare stelsel is het verplicht voor de eerste ingebruikname van de privéwaterafvoer deze te laten keuren door een erkende VLARIO deskundige (VLARIO-keuring). Hierbij wordt nagegaan of de scheiding van het hemelwater en afvalwater wordt nageleefd. Zonder keuringsattest van de erkende deskundige mag de privéwaterafvoer niet worden aangesloten op het openbaar rioleringsstelsel.
Opmerkingen
Men zorgt best voor een terugslagklep in de private afvoer. Dit om terusstroming vanuit het openbare rioleringsstelsel te voorkomen.
Voorwaarden toegang tot het perceel.
De bestaande inrit moet behouden blijven. De rest van de openbare berm moet ingericht blijven als zachte berm.
Er dient gevolg te worden gegeven aan het voorwaardelijk gunstig advies van Agentschap voor Natuur en Bos: (zie volledig advies in bijlage met ref 24-206775).
het bestaande vloerpeil dient behouden te blijven.
De woning dient te voldoen aan de EPB eisen.
Verwijderen asbest
Indien er asbest aanwezig is op de werf, dient bij de sloop en verwijdering van het asbesthoudend materiaal de bepalingen van Vlarem II Hfdst. 6.4. opgevolgd te worden (www.asbestinfo.be).
Er mogen geen werken uitgevoerd worden op het openbaar domein zonder voorafgaandelijke toelating en onder de vooropgestelde voorwaarden van het stadsbestuur.
De kosten voor het uitvoeren van aanpassingswerken aan het openbaar domein of het verplaatsen van nutsvoorzieningen zijn ten laste van de bouwheer.