De afgelopen maanden kwamen er heel wat meldingen binnen m.b.t. wateroverlast als gevolg van de overvloedige regenval.
In een aantal zones in Geel is dit het gevolg van de ligging van het desbetreffende perceel (in de vallei van de Kleine of Grote Nete of in de buurt van een waterloop). In dat geval is het zaak om te voorkomen dat hoger gelegen gebieden, de lager gelegen gebieden gaan belasten met 'hun' water. Het beperken van verharding tot het strikte minimum en het maximaal ter plaatse laten infiltreren van hemelwater zijn basisvoorwaarden om die lager gelegen gebieden te ontzien.
In een aantal gevallen was de waterproblematiek het gevolg van allerlei obstructies. Deze kunnen van natuurlijke oorsprong zijn of het gevolg van menselijke activiteit (overwelvingen, sluikstort in de gracht, niet vergunde betuiningen, het dempen van grachten,...).
Dit dossier beoogt uitsluitend de aanpak van de obstructies van natuurlijke aard.
De maaicombinaties die ingezet worden om het bermbeheer uit te voeren, zijn erop gericht om grazige vegetaties te maaien. Dunne twijgen van 1- of 2 jarige, houtachtige gewassen worden daarbij mee afgemaaid. In het huidige maaibestek wordt gevraagd om bij elke maaibeurt de vlakke berm te maaien én 1 schuine (gracht)zijde. De aannemer voert die werken uit in minimum 2 maaibewegingen. Het aantal maaibewegingen hangt samen met de bermbreedte. Een gedeelte van de houtopslag ontsnapt aan de maaibalk en groeit uit tot dikke takken en nog later zelfs bomen. Die vormen een obstakel voor een vlotte doorgang van het water. Om dit probleem aan te pakken, wil de dienst openbaar domein een aannemer aanstellen om die houtopslag te verwijderen en de werken in regie uit te voeren.
Geel beschikt over +/- 288.000 m baangracht. Omdat het niet nodig (+ heel duur) is om jaarlijks alle grachten te ruimen, werd Geel opgesplitst in 6 sectoren (zie knipsel in bijlage) Jaarlijks wordt in 1 sector (= gemiddeld 48.000m) een slibruiming uitgevoerd door een externe aannemer. Ter voorbereiding van de slibruiming van dit jaar willen we in die sector al het houtachtig gewas dat een obstakel vormt, op een duurzame manier weghalen. Door dit jaarlijks te herhalen, zullen de baangrachten hun
Ter voorbereiding van dit dossier werden een aantal aannemers bevraagd over de mogelijkheden om houtgewassen te verwijderen uit grachten. Ook werd hen gevraagd om een demo te verzorgen op het grondgebied van Geel. Volgende aannemers werden bevraagd:
De firma Kennes heeft mondeling toelichting gegeven over een mogelijk plan van aanpak en was bereid om een demo te geven. Kennes heeft aangegeven dat een tractor met klepelmaaier of een zware tractor met bosfrees het beste resultaat geeft. Uiteindelijk heeft er geen demo van hen plaats gevonden wegens machines die in panne gevallen zijn.
Heylen heeft aangegeven over de nodige machines te beschikken, maar enkel op rupsen. Deze zijn dus niet of alleszins minder geschikt om werken uit te voeren op asfaltwegen.
Groenbedrijf Baeck heeft een demo gegeven met 3 combi’s:
Uit de demo is gebleken dat de zware tractor met bosfrees het snelste en efficiëntste werkte. Het enige nadeel van deze werkwijze is dat een restfractie in de gracht achterblijft. Aangezien het de bedoeling is om aansluitend over te gaan tot een ruiming van deze grachten, vormt dit geen beletsel.
Volgende bedrijven werden gevraagd om ons een prijsofferte te bezorgen:
Kennes heeft ons geen prijs bezorgd.
Groenbedrijf Baeck BV heeft volgende prijzen doorgegeven.
Koen Martens heeft aangegeven niet over de geschikte machines te beschikken om deze werken uit te voeren. Hij heeft geen prijsofferte ingediend.
Aangezien uit de demo gebleken is dat de combinatie tractor + bosfrees het snelst werkt en het beste (lees: meest duurzame) resultaat geeft, stelt de dienst voor om deze combinatie in te zetten voor de werken. In de buurt van obstakels en bij beperkte manoeuvreermogelijkheid zal worden overgegaan tot het uittrekken van het houtgewas met de kraan en een sorteer- of houtgrijper. Die laatste combinatie is weliswaar iets goedkoper op uur basis, maar neemt meer tijd in beslag. Daarenboven moet het uitgetrokken gewas nog opgehaald, al dan niet gehakseld en getransporteerd worden. Dat maakt dat de oplossing met een bosfrees beter geschikt is.
Het college van burgemeester en schepenen keurt goed dat de firma groenbedrijf Baeck, Liesdonk 15 te Geel de opdracht voor het verwijderen van de houtopslag in de baangrachten uitvoert voor een geraamd bedrag van 36.000 € (incl. btw).