Het stadsbestuur heft een belasting om de financiële noden te lenigen die het gevolg zijn van het afleveren van administratieve documenten en het verstrekken van administratieve dienstverlening.
De afgifte van allerlei administratieve documenten en het verstrekken van administratieve dienstverlening brengt financiële lasten met zich mee. Veel van deze administratieve documenten en prestaties zijn het gevolg van verplichtingen voor de burgers.
Om deze kosten terug te vorderen van de aanvrager is het billijk hiervoor een specifieke belasting te heffen. Deze belasting verlicht de financiële behoefte van de stad.
Voor de gemeentelijke administratieve sancties wordt vanaf 1 januari 2025 een administratiekost van 10 euro toegevoegd aan het belastingreglement op de afgifte van ambtshalve gemaakte kosten.
Het zal voor de overtreder heel duidelijk moeten zijn dat de administratieve kost volledig los staat van de opgelegde boete en dus geen sanctie betreft maar een belasting. De belasting mag niet het karakter van een sanctie krijgen. Het bedrag zal op de overschrijving als één opgeteld bedrag staan, maar er moet duidelijk worden uitgelegd aan de overtreder dat het om een boete én een belasting gaat. Er zal ook duidelijk moeten meegedeeld worden waar men tegen deze extra kost bezwaar kan indienen indien hij niet akkoord gaat met deze bijkomende kost.
Wijzigingen in het belastingreglement:
Volgend artikel wordt toegevoegd:
Het bewijs van de betaling van de belasting blijkt uit de afgifte van een kwijting waarop het belastingbedrag vermeld is of van een ander ontvangstbewijs. Bij gebreke van betaling wordt de belasting ingekohierd.
Volgend artikel wordt geschrapt:
Omschrijving | Bedrag | Reden van schrapping |
afgifte van een identiteitsbewijs voor niet-Belgische kinderen jonger dan 12 jaar | 2 euro, verhoogd met de kosten die de federale overheid aanrekent, eventueel verhoogd met de aangerekende kosten voor een spoedprocedure of zeer dringende spoedprocedure | Er worden geen papieren identiteitsbewijzen voor niet-Belgische kinderen jonger dan 12 jaar afgeleverd |
Decreet lokaal bestuur, artikel 40 §3.
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.
Het decreet van 30 mei 2008 over de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.
De Wet van 15 december 1980 over de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen.
Het KB van 8 oktober 1981 over de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen.
Het KB van 10 december 1996 over de verschillende identiteitsdocumenten voor kinderen onder de twaalf jaar.
De algemene onderrichtingen over het houden van de bevolkingsregisters, gecoördineerde versie van 31 maart 2019.
De wet van 18 juni 2018 en de omzendbrief van FOD Justitie van 11 juli 2018 over de overheveling van de voornaamsverandering naar de ambtenaren van de burgerlijke stand.
Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021.
De Wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties.
De gemeenteraad keurt het reglement als bijlage goed.
Het College van Burgemeester en Schepenen neemt kennis van dit reglement, keurt goed en legt voor aan de gemeenteraad.