In 2012 traden de verschillende provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen die hoorden bij de afbakening van het kleinstedelijk gebied van Geel in werking. Daar hoorde ook het PRUP Woon-werkpark bij, dat onder andere de realisatie van woonzones, innovatieve bedrijvenzones en een regionaal bedrijventerrein omvatte. Door een arrest van de Raad van State van 8 april 2014 (zie bijlage), werd het gedeelte van het PRUP dat het regionale bedrijventerrein Ossenbruul (gelegen tussen Poiel en Antwerpseweg) omvatte, vernietigd.
De Raad van State heeft geoordeeld dat het PRUP foutief is onderworpen aan het DABM en het besluit houdende de vaststelling van de categorieën van projecten onderworpen aan milieueffectrapportage. De Raad van State oordeelde dat het RUP conform de richtlijnbepalingen in principe plan-MER-plichtig is.
Na de vernietiging van dit deel van het PRUP heeft de provincie Antwerpen aan de stad Geel aangegeven dat men bereid is om een nieuw planningsinitiatief te nemen voor de realisatie van het regionale bedrijventerrein, maar dat dit wel pas zou gebeuren op het moment dat de stad Geel hier formeel om zou vragen. In zitting van 7 september 2015 stelde het college burgemeester en schepenen de vraag aan de provincie om een nieuwe RUP-procedure op te starten voor het regionale bedrijventerrein Ossenbruul.
In een brief van 25 april 2016 aan het college burgemeester en schepenen (zie bijlage) heeft de provincie Antwerpen laten weten dat de opstart van een PRUP voor het regionaal bedrijventerrein Ossenbruul niet meer mogelijk was voor 2016 aangezien het jaarprogramma van de dienst Ruimtelijke planning geen bijkomende planningsprocessen toe kon laten voor dat jaar. De brief vermeldt wel dat de deputatie de vraag tot opstart van een planningsinitiatief zou meenemen voor het jaarprogramma van 2017 en begin dat jaar zou overwegen of een opstart tot de mogelijkheden behoort.
De historiek van het dossier wijst uit dat de stad Geel op 27 januari 2017 nog heeft geïnformeerd bij de provincie Antwerpen met de vraag of deze al een beslissing had genomen inzake het opnemen van het planinitiatief in het jaarprogramma 2017 van de dienst Ruimtelijke planning.
Overleg dienst ruimtelijke planning provincie Antwerpen - dienst stadsontwikkeling stad Geel 17 juli 2024
Naar aanleiding van lopende planinitiatieven (opmaak RUP Hart voor Ten Aard en PRUP Regionale ontsluiting), alsook een lopend onderzoek naar ruimte voor bedrijvigheid binnen en door de provincie is het dossier PRUP Ossenbruul opnieuw ter sprake gekomen.
Hierop anticiperend vond op 17 juli 2024 een digitaal overleg plaats tussen de dienst ruimtelijke planning van de provincie Antwerpen (Tine Van Hoof en Tinne Hoskens) en de dienst stadsontwikkeling van de stad Geel (Lucas Cools en Bart Verachtert) om af te wegen of het planinitiatief intussen kan worden opgestart en welke overheid het initiatief neemt.
Tijdens dit overleg werd eerst bovenstaande historiek van het dossier besproken. Aansluitend hierbij werd aangegeven dat er naar aanleiding van een overleg tussen het kabinet van de deputatie en een delegatie van het stadsbestuur in het provinciehuis, er vanuit het provinciebestuur nog een brief zou verstuurd worden met een voorstel dat het planinitiatief eventueel kan gedelegeerd worden. Deze brief kan echter noch bij de provinciale noch bij de stadsdiensten teruggevonden worden en werd mogelijks nooit verstuurd door de provincie.
Vervolgens werd tijdens het overleg in 2024 aangegeven dat het een complex dossier betreft onder meer omwille van de plancompensatie die overeenkomstig het Verzameldecreet Omgeving van 17 mei 2024 zal moeten voorzien worden, de overstromingsgevoeligheid van het gebied en het mobiliteitsvraagstuk.
Met betrekking tot de planinitiatiefnemende overheid werd door de dienst stadsontwikkeling aangegeven dat er bij de stad geen budget en capaciteit beschikbaar is om het planinitiatief te nemen. Door het provinciebestuur werd aangegeven dat dit wellicht niet in 2025 kan opgestart worden, maar eventueel wel in de planning kan opgenomen worden. Indien het provinciebestuur het planinitiatief neemt, zal er eerst een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd worden.
Er werd afgesproken om de vraag om een nieuwe RUP procedure voor het regionaal bedrijventerrein Ossenbruul op te starten, terug voor te leggen aan het college van burgemeester en schepenen.
Advies
In het meerjarenplan van de stad Geel zijn er momenteel geen budgetten voorzien om een RUP regionaal bedrijventerrein Ossenbruul op te maken en bij de dienst Stadsontwikkeling ontbreekt het hiervoor aan capaciteit (werkkracht). Daarnaast zullen bij de opmaak van een nieuw RUP een aantal zaken gemeentegrensoverschrijdend moeten onderzocht worden zoals bijvoorbeeld de mobiliteitsaspecten en wellicht ook de plancompensatie overeenkomstig het Verzameldecreet Omgeving van 17 mei 2024. Vandaar kan het planinitiatief best door het provinciebestuur opgenomen worden.
Aan het college van burgemeester en schepenen wordt voorgesteld om de provincie Antwerpen te vragen om een nieuwe RUP procedure op te starten voor het regionale bedrijventerrein Ossenbruul en hiervoor in eerste instantie een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren.
Onderstaande randvoorwaarden kunnen hierbij al worden meegegeven:
Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO)
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het overleg dat op 17 juli 2024 heeft plaatsgevonden tussen de dienst Ruimtelijke Planning van de provincie Antwerpen en de dienst Stadsontwikkeling van de stad Geel.
Het college van burgemeester en schepenen vraagt de provincie Antwerpen om een nieuwe RUP procedure op te starten voor het regionale bedrijventerrein Ossenbruul en hiervoor in eerste instantie een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren.
Het college van burgemeester en schepenen vraagt de dienst Stadsontwikkeling om bovenstaande randvoorwaarden met betrekking tot de waterhuishouding, de relatie met de Innovatiecampus en de mobiliteit aan het provinciebestuur te bezorgen.