Terug
Gepubliceerd op 13/08/2024

2024_CBS_02080 - Filteren onverharde wegen: beslissing na bevraging omwonenden en eigenaars - Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 12/08/2024 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Pieter Cowé

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2024_CBS_02080 - Filteren onverharde wegen: beslissing na bevraging omwonenden en eigenaars - Goedkeuren 2024_CBS_02080 - Filteren onverharde wegen: beslissing na bevraging omwonenden en eigenaars - Goedkeuren

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0029

Aanleiding en context

Het stadsbestuur ontvangt regelmatig klachten over het oneigenlijke gebruik van plattelandswegen wat zou leiden tot lokale overlast. De meeste van deze wegen zijn aangepast aan agrarisch gebruik. Klassieke snelheidsremmers zoals we die kennen uit meer verstedelijkte omgevingen, kunnen hier dan ook vaak niet worden gebruikt.

Het college van 15 januari 2024 keurde een bijgestuurde aanpak goed om op een uniforme manier te beslissen over het al dan niet filteren van onverharde wegen.

Alvorens echter tot het nemen van maatregelen op het terrein over te gaan, vroeg het college om de betrokken eigenaars en bewoners van de omliggende straten te informeren met de mogelijkheid om te reageren.

Argumentatie

De bewoners van de panden of eigenaars van de percelen langs volgende wegen werden aangeschreven:

  • Hollandsebaan
  • Sas 8 langs Kanaaldijk (tussen Sluisstraat en Beekhoek)
  • Rendersvensedijk
  • Belsehei

In totaal werden 316 partijen aangeschreven, waarna 10 reacties werden ontvangen. De reacties zijn als volgt samen te vatten:

  • Belsehei: er is geen draagvlak voor een ingreep bij de lokale bewoners en handelaars. De ingreep werd enerzijds voorgesteld na lokale klachten (die er nu blijkbaar niet meer zijn) én om een positief effect te hebben op het fietsgebruik van Malosewaver. Er kan overwogen worden om meer direct op Malosewaver te werken. Ten slotte blijkt ook dat het achterste stuk van Belsehei niet in eigendom is van de stad. Dat bemoeilijkt het nemen van maatregelen natuurlijk. Er zou gewerkt kunnen werken met bebording, maar het effect daarvan zal beperkt zijn.
  • Hollandsebaan: enkel vragen/ bedenkingen rond bereikbaarheid van percelen. Mits de tractorsluis op minstens 20m in de Hollandsebaan geplaatst wordt (langs noordelijke zijde), blijven alle omliggende percelen bereikbaar. 
  • Rendersvensedijk: de eigenaars juichen de plaatsing van een tractorsluis toe, maar vragen ze te plaatsen aan de zijde Domeinstraat (niet Retieseweg).
  • Kanaaldijk: 2 positieve reacties, 1 negatieve (met een aantal te weerleggen argumenten) en 1 bezorgdheid rond het kunnen bereiken van het eigen perceel. Uit overleg met De Vlaamse Waterweg blijkt dat zij geen voorstander zijn van het fysiek knippen van het jaagpad. Ze vragen om de toegang tot het jaagpad te beperken middels bebording (verkeersbord C5 (verboden toegang voor bestuurders van motorvoertuigen met meer dan twee wielen) met onderbord “uitgezonderd dienstvoertuigen De Vlaamse Waterweg en landbouwvoertuigen”). Bebording is een eerste maatregel, maar kan natuurlijk genegeerd worden. Het kan gezien worden als een eerste stap. Mocht deze niet volstaan, kan op termijn nog het fysiek filteren van het verkeer op het einde van Beekhoek overwogen worden.

Juridische grond

  • Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd door het koninklijk besluit van 16 maart 1968.
  • Koninklijk besluit van 1 december 1975, houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, en al zijn latere wijzigingen.
  • Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
  • Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en zijn latere wijzigingen.
  • Artikelen 186 en 187 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005. Verifieer dit rechtsgeldig elektronisch ondertekend document van 4 blz op code.esignflow.be met code 6087-7779- 6505-4717 2/4
  • Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens.
  • Het besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens.
  • De ministeriele omzendbrieven van 3 april 2001 en 25 april 2003 betreffende het voorbehouden van parkeerplaatsen voor personen met een handicap.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur - algemene bevoegdheidsbepalingen college van burgemeester en schepenen
<p>Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd op basis van artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur</p>

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen beslist geen maatregelen te nemen ter hoogte van Belsehei.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen beslist een tractorsluis te plaatsen langs Hollandsebaan. De sluis zal op meer dan 20m van de kruising met Scheplakens gelegd worden in functie van de bereikbaarheid van de omliggende percelen.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen beslist een tractorsluis te plaatsen langs Rendersvensedijk (stuk tussen Domeinstraat en Retieseweg). De sluis zal aan de zijde van Domeinstraat gelegd worden.

Artikel 4

Het college van burgemeester en schepenen beslist doorgaand verkeer langs Kanaaldijk tussen sluis 8 (Sluisstraat) en Beekhoek te weren door de plaatsing van verkeersbord C5 (verboden toegang voor bestuurders van motorvoertuigen met meer dan twee wielen) met onderbord “uitgezonderd dienstvoertuigen De Vlaamse Waterweg en landbouwvoertuigen”.