Terug
Gepubliceerd op 26/03/2024

2024_CBS_00753 - Startup 2440 - Projectvoorstel voor werkjaar 2024 - 2025 - Beslissen: Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 25/03/2024 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Tom Corstjens

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2024_CBS_00753 - Startup 2440 - Projectvoorstel voor werkjaar 2024 - 2025 - Beslissen: Goedkeuren 2024_CBS_00753 - Startup 2440 - Projectvoorstel voor werkjaar 2024 - 2025 - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

Startup 2440 zal als projectconsortium voor het werkingsjaar 2024-2025 een maximale VLAIO subsidie van 191.735,81 euro ontvangen. Stad Geel zal als partner in totaal, na goedkeuring van het project, een maximum van 43.140,70 euro budget ontvangen, waarvan maximaal 34.088,49 euro aan personeelsmiddelen, 5.052,22 euro aan overhead en 4.000,00 euro aan werkingsmiddelen. Dit budget ligt iets hoger dan dat van werkjaar 2022-2023. Stad Geel dient te voorzien in 30% co-financiering, zijnde 12.942,21 euro. Deze co-financiering is voorzien als eigen inbreng in natura in de vorm van extra personeelsinzet.

Deze middelen zullen door de dienst ondernemen van de stad aangewend worden om volgende acties te realiseren:

    • Werkpakket 1: Studenten wegwijs maken binnen het Geelse ecosysteem
      • Startersgesprekken via ondernemingshubs: Stad Geel wil de werking van het Contactcentrum Ondernemen continueren en verder professionaliseren. De stad zal de werking van het Contactcentrum Ondernemen evalueren en eventueel bijsturen, afhankelijk van de specifieke noden van de Geelse ondernemer. Stad Geel focust vanuit het Contactcentrum Ondernemen op ondernemend advies voor een bredere doelgroep dan enkel studenten. Voor specifieke vragen rond student-ondernemerschap verwijst de stad door naar het aanbod van Startup 2440.
      • Guido Gids: We voorzien in de Geelse Guido Gids een artikel over Startup 2440. Hiermee willen we de verschillende ecosysteempartners in de kijker zetten en de Startup 2440 werking bekend maken bij ons doelpubliek. De gids zal geschreven worden door en voor studenten en zal verdeeld worden tijdens onze gezamenlijke kick-off. Tijdens dit event willen we tonen wat Geel aan ondernemende studenten te bieden heeft.
    • Werkpakket 2: Studenten goesting geven in ondernemerschap in de brede zin
      • Makersmarkt: In mei 2024 organiseert Stad Geel een nieuwe editie van het Frinket Foodtruckfestival. Naast foodtrucks voorzien we op het festival ook een makersmarkt. Op deze markt kunnen studenten en jongeren uit ons project hun producten showcasen en aan de man brengen.
      • Pop-up: Stad Geel onderzocht in academiejaar 2022-2023 of er op de wekelijkse markt een pop-up standplaats kon komen. Dit initiatief werd positief onthaald en er is een ‘go’ van de betrokken comités om hiermee in academiejaar 2024-2025 verder te gaan. We zullen het concept pop-up standplaats op de wekelijkse markt het komende projectjaar formaliseren en aan een concrete uitrol werken. We voorzien vanuit het project graag middelen om deze standplaats in een Startup 2440 kleedje te steken en hierrond communicatie te voeren. Verder bekijken we met het projectconsortium ook of er behoefte is aan pop-up ruimte in het BEMT-gebouw op de Innovatiecampus.
    • Werkpakket 3: Ontwikkelen van kennis (opleiding), kunde (training) en attitude (vorming) bij studenten
      • Pitchsessies: Indien hier vraag naar is, engageert Stad Geel zich om in de jury te zetelen van één van de georganiseerde pitchsessies.
    • Werkpakket 5: Netwerken
      • Netwerksessie voor studenten en intervisiesessie voor coaches: Stad Geel ondersteunt de netwerksessie voor studenten en de intervisiesessie voor coaches die gezamenlijk georganiseerd worden.
      • Innovatiecampus: Stad Geel vertegenwoordigt Startup 2440 binnen het ecosysteem van de Innovatiecampus. De stad is lid van de stuurgroep en bekijkt waar er synergie mogelijk is. Stad Geel neemt deel aan de georganiseerde netwerkevents en zorgt ervoor dat jonge starters op deze events ook de kans krijgen om te komen pitchen. De stad probeert de belangen van jonge starters in de stuurgroep te behartigen. Zo engageert de stad zich binnen de geest van het Startup 2440 project om erop toe te zien dat er binnen de 18ha groeipotentieel beschikbaar op de Innovatiecampus ook opportuniteiten zijn voor jonge ondernemers. Ten slotte neemt Startup 2440 ook deel aan een werkgroep ‘events’ die meedenkt over komende events die de innovatiemanager op poten zal zetten.
      • Startup 2440 Discovery Day een ruimer initiatief uitgewerkt door de verschillende projectpartners met als doelstelling om 3de graad middelbaar studenten en hogeschool -en universiteitsstudenten richting de bedrijven op grondgebied Geel te krijgen. De betrachting is om bedrijfsbezoeken te organiseren die in lijn liggen met de gekozen studierichting en/of in lijn liggen met de ontwikkeling van ondernemende vaardigheden.
    • Werkpakket 6: Communicatie
      • Coördinatie: Stad Geel coördineert de projectcommunicatie en beheert de Startup 2440 website en sociale media. Stad Geel waakt erover dat de projectcommunicatie voldoet aan de VLAIO communicatierichtlijnen.
      • Online communicatie: De pagina met Geelse rolmodellen op de Startup 2440 website wordt verder uitgebreid. Zo willen we bijvoorbeeld de gezichten achter de podcastafleveringen die vorig werkjaar opgenomen werden hier een plekje geven. De sociale media kanalen worden voorzien van regelmatige updates en we versturen vier Startup 2440 nieuwsbrieven per academiejaar.
      • Offline communicatie: Hierop wordt ad hoc ingezet. Stad Geel ziet erop toe dat het printmateriaal in lijn ligt met de Startup 2440 huisstijl en voldoet aan de VLAIO communicatierichtlijnen.
    • Werkpakket 7: Projectcoördinatie, financieel management, monitoring en impactmanagement
      • Als promotor coördineert Stad Geel het project en staat de stad in voor de interne projectopvolging met de partners. De stad initieert het maandelijkse projectoverleg en rapporteert over het project aan VLAIO. De stad staat ook in voor de uitbetaling van de co-promotoren voor de geleverde diensten/goederen op basis van betaalbewijzen voor gemaakte kosten. De stad ziet erop toe dat alle partners alle data, nodig voor het monitoren en het onderzoeken van de impact, opvragen en bijhouden. De stad maakt deze data op tijdstippen dat dit gevraagd wordt over aan VLAIO.


Een meer gedetailleerde omschrijving van deze activiteiten is terug te vinden in het projectvoorstel, dat als bijlage toegevoegd wordt.

In dit projectvoorstel zijn ook de geplande acties van de andere partners, zijnde Thomas More Kempen, KU Leuven Campus Geel en jeugdhuis De Vonk terug te vinden. U vindt bijgevoegd eveneens de projectbegroting voor werkjaar 2024-2025.

Na goedkeuring van het project door VLAIO zal het college van burgemeester en schepenen kennis nemen van het ministerieel besluit en de VLAIO controle richtlijnen.

Argumentatie

Stad Geel wenst het ecosysteem voor jong ondernemerschap op haar grondgebied te bestendigen. Het college van burgemeester en schepenen geeft hiertoe zijn goedkeuring voor indiening van een projectvoorstel en bijbehorende begroting voor werkingsjaar 2024-2025 bij VLAIO.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen geeft goedkeuring voor de indiening van een subsidieaanvraag bij VLAIO ter bestendiging van Startup 2440, het Geelse ecosysteem voor jong ondernemerschap, en neemt akte van het projectvoorstel voor werkjaar 2024-2025 en de bijbehorende begroting.