Terug
Gepubliceerd op 28/03/2024

2024_CBS_00783 - Samenwerking huisartsen - outreachend maatschappelijk werk - vaststellen

College van Burgemeester en Schepenen
ma 25/03/2024 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Tom Corstjens

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2024_CBS_00783 - Samenwerking huisartsen - outreachend maatschappelijk werk - vaststellen 2024_CBS_00783 - Samenwerking huisartsen - outreachend maatschappelijk werk - vaststellen

Motivering

Aanleiding en context

De vraag tot nauwere samenwerking is gekomen vanuit het wijkgezondheidscentrum (WGC) en de huisartsen van de Wingerd, die een project ingediend hebben voor het oprichten van een brede eerstelijnspraktijk in de kerk van Winkelomheide.  

Onze verbindingscoach zet al jaren actief in op het bereiken en betrekken van huisartsen.  Hiervoor werden netwerkevents georganiseerd, individuele kennismakingen bij elke Geelse huisartsen, presentaties op LOK's, lobbywerk binnen de eerstelijnszone, ... Huisartsen vinden het project 'verbindingscoach' enorm waardevol maar komen maar moeilijk tot doorverwijzing. 

Hierop zijn we gestart met een proeftuin in het WGC waar onze verbindingscoach 1x/maand een voormiddag werkt vanuit het WGC en daar patiënten ontmoet en patiëntenoverleg heeft met de huisarts Dr. Potemans. Het project blijkt zeer waardevol en dan vooral door de nauwe samenwerking die er op gang kwam met de huisarts in kwestie.  De proeftuin loopt nu ten einde en de vraag van het WGC komt of dit kan verduurzaamd worden.  Het WGC wil de personeelskost van de maatschappelijk werker op zich nemen.  Binnen andere WGC werkt er een eigen maatschappelijk werker en Geel heeft dit (nog) niet.

Met de huisartsen van de Wingerd werken we ook al langer goed samen in het kader van buurtzorg en ons project Zorgzame Buurten (subsidieproject tot juni 2025).  Omdat ze een project indienden om een brede eerstelijnspraktijk op te richten in Winkelomheide, vragen ze om ook daar een samenwerking aan te gaan met aanwezigheid van medewerkers van het sociaal huis op een regelmatige basis.  Een concrete vraag naar invulling, tijd en financiering is hier nog niet gesteld.

Argumentatie

De materie werd intern besproken door de sociale dienst, dienst sociale zorg en de sectormanager burger en welzijn.  We zien een absolute meerwaarde in het nauwer samenwerken en dit zou onder andere kunnen door in te zetten op outreachend maatschappelijk.  Maar er is een zeer belangrijke beperkende factor en die is capaciteit.  Op deze moment zijn geen van beide diensten in de mogelijkheid om aan deze vraag te voldoen.  Als we een dergelijk project mogelijk maken dan zou het voor alle huisartsen mogelijk moeten zijn om hierop in te stappen.  Bijkomend stellen we ons de vraag of deze invulling binnen onze opdracht behoort. Het is absoluut onze opdracht om onze hulp- en dienstverlening laagdrempelig toegankelijk te maken voor al onze burgers. Als kwetsbare burgers niet tot bij de diensten geraken, kunnen we zeker mee nadenken over oplossingen. We merken dat heel wat (tweedelijns) diensten steeds minder toegankelijk zijn (o.a. door meer online te werken, wachtlijsten, afbouw van dienstverlening, …). Binnen het geïntegreerd breed onthaal zijn we met 3 kernpartners die moeten zorgen voor de laagdrempelige toegang tot de eerste lijn. Dus we moeten niet alles niet zelf willen oplossen. We willen met CAW en de diensten maatschappelijk werk in overleg gaan om samen naar oplossingen te zoeken. (aankaarten bij nieuwe medewerker GBO op gepland overleg).

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen beslist om niet outreachend te werken en geen maatschappelijk werker in te zetten binnen de huisartsenpraktijken.