Op 16/05/2024 werd door de wooninspecteur van Wonen In Vlaanderen een onderzoek uitgevoerd in het pand met adres Vaartstraat 41, 2440 Geel.
Tijdens dit onderzoek werd vastgesteld dat er in het pand zodanige gebreken zijn dat dit mogelijks een ernstig gevaar voor de openbare veiligheid en/of gezondheid oplevert.
De politie is op 16/05/2024 ook ter plaatse geweest. Op hun advies hebben de bewoners van Vaartstraat 41 de woning moeten verlaten. Er werd besloten om de 6 bewoners in een noodopvang onder te brengen. Het Sociaal Huis heeft de bewoners begeleidt bij de herhuisvesting.
Op basis van de vaststellingen van het woningonderzoek heeft de burgemeester op 23/05/2024 beslist tot ongeschikt- en onbewoonbaarverklaring van deze woongelegenheid gelegen te Vaartstraat 41 en dit op basis van artikel 135 van de Nieuwe Gemeentewet.
In dezelfde zitting van 23/05/2024 werd door de burgemeester het besluit tot herhuisvesting van de bewoners van Vaartstraat 41 genomen.
De stad Geel ontvangt nu het verzoekschrift tot nietigverklaring van dit besluit van de burgemeester van de stad Geel van 23/05/2024 voor de Raad van State (cfr. schrijven van 19/08/2024 van de Griffie). De verzoeker is de eigenaar van het bewuste pand.
In dit schrijven wordt expliciet vermeld dat de eigenaar géén bezwaar heeft tegen artikel 1 van dit besluit, meer bepaald de ongeschikt- en onbewoonbaarheidsverklaring, die hij terecht vindt maar waarvoor hij de oorzaak bij de huurder legt.
De eigenaar heeft wél bezwaar tegen artikel 2 § 2 van het besluit ongeschikt- en onbewoonbaarverklaring, meer bepaald dat hij verplicht wordt om volgende kosten te dragen:
- de ontruimingskosten betrekkelijk de woning
- de verhuiskosten van de bewoners, en de opslag van hun goederen;
- de installatiekosten in een nieuwe woonst;
- de kosten van verblijf in een voorziening, dan wel het prijsverschil tussen de betrokken woning en de nieuwe woonst enerzijds en 20 % van de maandelijks beschikbare inkomsten.
De stad Geel wenst hiertegen inhoudelijk verweer te voeren. Daartoe dient een advocaat te worden aangesteld ter vertegenwoordiging van de stad Geel.
De dienst vergunningen ontving van de advocatenassociatie Devos & Van Den Eynde, advocaat Bram Vangeel, bevestiging dat hij aan het uurtarief van 100 €, erelonen en kosten inbegrepen, exclusief BTW, deze zaak zou kunnen aanvaarden. Advocaat Vangeel behartigt geregeld de belangen van de stad Geel en dit op een correcte wijze en met respect voor termijnen. Gezien het kort dag is, nu er voor half oktober 2024 een memorie van antwoord moet overgemaakt worden aan de Raad van State, stelt de dienst vergunningen voor om advocaat Vangeel voor dit dossier aan het meegedeelde tarief aan te stellen.
Het College van Burgemeester en Schepenen keurt de aanstelling van advocaat Bram Vangeel van de advocatenassociatie Devos & Van Den Eynde goed om voor de Raad van State de belangen te verdedigen van de stad Geel m.b.t. het besluit van de burgemeester van 23/05/2024 over het onroerend goed gelegen te Geel, Vaartstraat 41 en dit tegen het uurtarief van 100 euro exclusief BTW.