Terug
Gepubliceerd op 27/02/2024

2024_CBS_00426 - Opname vergunningenregister GEB 202300006 voor een woning met bijgebouwen gelegen Herentalsedijk 215, Kadastraal gekend Afdeling 4 sectie D nr.1R - opname - Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 26/02/2024 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Griet Smaers

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2024_CBS_00426 - Opname vergunningenregister GEB 202300006 voor een woning met bijgebouwen gelegen Herentalsedijk 215, Kadastraal gekend Afdeling 4 sectie D nr.1R - opname - Goedkeuren 2024_CBS_00426 - Opname vergunningenregister GEB 202300006 voor een woning met bijgebouwen gelegen Herentalsedijk 215, Kadastraal gekend Afdeling 4 sectie D nr.1R - opname - Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

Aan het college van burgemeester en schepenen wordt een aanvraag tot opname in het vergunningenregister voorgelegd.

De aanvraag betreft woning met bijgebouwen volgens het gewestplan Herentals-Mol, goedgekeurd bij KB van 28 juli 1978, deels gelegen in woongebied, deels in agrarisch gebied. 

Als bijlage is in het aanvraagdossier een inplantingsplan toegevoegd met aanduiding van de bijgebouwen P1 t/m P10.

Opname wordt gevraagd van de woning (hoeve) en bijgebouw P10,  gelegen in het woongebied. Opname wordt gevraagd van bijgebouwen P7-8 en 9,  gelegen in agrarisch gebied. 

Bijgebouwen P1-2-3-4-5 en 6 worden gesloopt en bijgevolg niet aangevraagd om opgenomen te worden in het vergunningenregister.

Het perceel is gelegen op de grens met (St. Jozef) Olen. 

Aan de straatzijde grenst het perceel aan de gemeenteweg Herentalsedijk te Geel.

In het noorden grenst het perceel aan het jaagpad naast het Kanaal van Bochelt naar Herentals regcode: BV24 in beheer van de Vlaamse Waterweg.

Ten westen van het perceel loopt de Meirenloop 2° categorie in beheer door Provincie Antwerpen district Kleine Nete. 

De uiterst linkse tip (westen) van het perceel in gelegen op grondgebied Olen.

Ten oosten grenst het perceel aan perceel  Afdeling 4 sectie D nr. 3D gelegen in het agrarisch gebied, 

Er werd geen PV opgesteld.

Argumentatie

Voor het vermoeden van vergunning dient de aanvrager aan te tonen dat de huidige bestaande constructie reeds bestond op 5 oktober 1978. (= inwerkingtreding van het gewestplan)

Er wordt voldoende en duidelijk bewijs aangeleverd dat de constructies hoofdzakelijk dateren van vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd bij K.B. van 28 juli 1978 voor wat betreft het hoofdgebouw en een aantal bijgebouwen :

  • De woning dd. 1946 werd opgetrokken in het kader van een landbouwbedrijf. Op foto zien we in de tipgevel van de woning een datumsteen met opschrift ‘1946 St.Jozefhoef.
  • De kadastrale mutatieschets van 1968 en legger (fiche 233e) zien we een schets van de hoeve en bijgebouwen P7-8-9 en mogelijks 10. De vorm van de gebouwen op de kadastrale legger is in overeenstemming met de huidige toestand.
  • In zitting van 24/02/1968 geeft het college van burgemeester en schepenen toelating (ref. 15003) voor het oprichten van een hooischuur in voorlopige materialen (betonpalen en eternitplaten) op het perceel (voorheen gekend als Scheidijkstraat 1), naast zijn woning op 50 meter uit de Scheidijkstraat.
  • Op een luchtfoto van 1971 (www.geopunt.be) zijn de dakvormen van het hoofdgebouw en een gedeelte van de bijgebouwen herkenbaar.

Op de foto’s in de aanvraag is wel af te leiden dat er op de woning een nieuwe dakbedekking werd aangebracht ná 5 oktober 1978. Dergelijke werken vallen onder de noemer ‘onderhouds en instandhoudingswerken’ volgens het Besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van (stedenbouwkundige) handelingen die zijn vrijgesteld van vergunning: 

"Art.2.1. (23/02/2017) werken zonder stabiliteitswerken en zonder wijziging van het fysieke bouwvolume aan zijgevels, achtergevels en daken zijn niet vergunningsplichtig. "

Bijgevolg kunnen dergelijke werken het vermoeden van vergunning niet teniet doen.

Er wordt onvoldoende of onvoldoende duidelijk bewijs aangeleverd dat de overige constructies dateren van vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd bij K.B. van 28 juli 1978  voor wat betreft een aantal bijgebouwen:

  • Voor de bijgebouwen P1-2-3-4-5 en 6 kan er geen bewijs worden voorgelegd dat ze werden opgericht vóór de inwerkingtreding van het gewestplan. Er is geen kadastrale legger toegevoegd aan de aanvraag waarop de bijgebouwen zijn weergegeven.
  • Op de kadastrale legger van 1968 wordt een bijgebouw weergegeven dat zou refereren naar bijgebouw P10. Er wordt onvoldoende aangetoond dat het bijgebouw van de kadastrale legger overeenstemt met de huidige toestand. Zowel in vorm van grondplan als het materiaalgebruik (type metalen garagebox) doet vermoeden dat de oprichting dateert van ná de inwerkingtreding van het gewestplan en komt bijgevolg niet in aanmerking voor opname.

Er werd geen PV opgesteld.

Verhardingen

Er wordt opgemerkt dat het perceel praktisch volledig verhard is, dit is in strijd met het Beleidsplan Ruimte van stad Geel waarbij hard wordt ingezet op klimaatadaptatie.

Er wordt niet aangetoond dat de verhardingen werden aangelegd vóór de inwerkingtreding van het gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd bij K.B. van 28 juli 1978.

Onder invloed van een veranderend klimaat zullen we in Vlaanderen steeds vaker te maken krijgen met warmere zomers, daling van de grondwatertafel, hevige stortbuien, veranderingen in vegetatietypes, verlies aan biodiversiteit, groeiende kans op (tropische ziektes) enz. Er dient dus te worden ingezet op een meer klimaatbestendige inrichting.

Eén van de maatregelen waarop wordt ingezet is de beperking van de oppervlakte verharding zowel op het openbaar als op het privéterrein.

Bij elke toekomstige vergunningsaanvraag m.b.t. dit perceel zal het daarom noodzakelijk zijn een ontharding van het perceel als vergunningsvoorwaarde op te leggen.

De locatie is volgens de watertoetskaarten gelegen in pluviaal en fluviaal overstromingsgevoelig gebied.

Mogelijke schadelijke effecten voor het water zouden kunnen ontstaan door wijziging van de kwaliteit van het oppervlaktewater of het grondwater, wijziging van infiltratie naar het grondwater, wijziging van de grondwatervoorraden en het grondwaterstromingspatroon, wijziging van het overstromingsregime, het afvoergedrag of de structuurkwaliteit van de waterloop, en wijziging van waterafhankelijke natuur. Voor werken of vergunningsaanvragen die een impact hebben is advies van de waterbeheerder vereist.

Functiewijziging

De woning was oorspronkelijk in gebruik als landbouwbedrijfswoning en de bijgebouwen hebben altijd dienst gedaan  in het kader van het landbouwbedrijf. 

Op het betrokken adres, Herentalsedijk 219, is er een PreVlarum vergunning gekend 1990/A/04578 dd. 28/01/1991 voor een mestopslag. Deze vergunning is vervallen. 

De eigenaars hebben de landbouwactiviteit stopgezet.

De woning is gelegen in woongebied.

De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, alsmede voor agrarische bedrijven.

Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

(Artikel 5 van het Koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichtingen en toepassing van de ontwerp-gewestplannen en de gewestplannen)

Omwille van de ligging in het woongebied is de woning geen zonevreemde woning.

Er is geen functiewijziging voor het hoofdgebouw noodzakelijk, de bestemming wonen is in overeenstemming met de gewestplanbestemming.

Het besluit van de Vlaamse regering van 17 juli 1984 houdende het vergunningsplichtig maken van sommige gebruikswijzigingen is het sedert 9 september 1984 is niet van toepassing.

Juridische grond

Het vermoeden van vergunning wordt geregeld in Artikel 4.2.14 §2 VCRO, dit artikel stelt het volgende:

§ 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening bepaalt dat bestaande constructies waarvan door enig rechtens toegelaten bewijsmiddel wordt aangetoond dat ze gebouwd werden in de periode vanaf 22 april 1962 tot de eerste inwerkingtreding van het gewestplan waarbinnen zij gelegen zijn, worden voor de toepassing van deze codex geacht te zijn, tenzij het vergund karakter wordt tegengesproken middels een proces-verbaal of een niet anoniem bezwaarschrift, telkens opgesteld binnen een termijn van vijf jaar na het optrekken of plaatsen van de constructie.

Het tegenbewijs, vermeld in het eerste lid, kan niet meer worden geleverd eens de constructie één jaar als vergund geacht opgenomen is in het vergunningenregister. 1 september 2009 geldt als eerste mogelijke startdatum voor deze termijn van één jaar. Deze regeling geldt niet indien de constructie gelegen is in een ruimtelijk kwetsbaar gebied.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester  en schepenen beslist om de woning met bestemming residentieel wonen en de bijgebouwen P7-8en 9 gelegen Herentalsedijk 219 te Geel,  Kadastraal gekend Afdeling 4 sectie D nr. 1R, als vergund geacht op te nemen in het vergunningenregister.

De bijgebouwen P 1-2-3-4-5-6 en 10 worden niet opgenomen in het vergunningenregister.

De verhardingen worden niet opgenomen in het vergunningenregister.

Artikel 2

Van zodra deze gebouwen gedurende één jaar als vergund geacht zijn opgenomen in het vergunningenregister, kan er geen tegenbewijs meer geleverd worden.

Artikel 3

Tegen de beslissing van het college van burgemeester en schepenen kan beroep aangetekend worden bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.