Terug
Gepubliceerd op 27/02/2024

2024_CBS_00460 - Subsidieoproep EFRO - Infiltratiekom Otterstraat - kennisnemen

College van Burgemeester en Schepenen
ma 26/02/2024 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Griet Smaers; Bart Julliams

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2024_CBS_00460 - Subsidieoproep EFRO - Infiltratiekom Otterstraat - kennisnemen 2024_CBS_00460 - Subsidieoproep EFRO - Infiltratiekom Otterstraat - kennisnemen

Motivering

Aanleiding en context

Bij hevige regenval wordt er wateroverlast ondervonden in de Otterstraat, de Fazantenstraat en de Korhoenstraat. De laatste keer dat zich dit voordeed was in juli 2023.

Argumentatie

Om wateroverlast in de Otterstraat, de Fazantenstraat en de Korhoenstraat te voorkomen werd er een plan gemaakt voor de aanleg van een infiltratiebekken in de Otterstraat op een perceel van de Stad Geel in het binnengebied. Hierbij zal het regenwater van de straat afgeleid worden naar dit binnengebied. Aangezien dit plan voldoet aan de criteria voor de subsidieoproep EFRO stelde de Stad Geel zich hiervoor kandidaat.

Dat deze maatregel nodig is wordt bevestigd door de meldingen over wateroverlast die er van buurtbewoners van de Korhoenstraat ontvangen werden. De laatste melding dateert van juli 2023.

Het perceel zal meerdere functies omvatten zoals infiltratie, verhoging van de biodiversiteit en spelenderwijs contact maken met water en de levende omgeving errond. Het infiltratiebekken zal namelijk ingericht worden met een vlonder, stapstenen, evenwichtsbalken, infoborden en beplanting met een gedifferentieerd beheer.

Tot slot zal deze infiltratiekom ook kaderen binnen volgend beleid:

  • Beleidsplan ruimte:
    • “De stad zal volgens noodzaak werk maken van de uitwerking van specifieke gebiedsvisies voor de open ruimtegebieden rondom de kernen van Bel, Larum, Oosterlo, Punt, Stelen, Ten Aard en Winkelomheide.”
    • “Vandaag delen de Turnhoutseweg en het kanaal Ten Aard in tweeën. Dit wil de stad wegwerken door bruggen te slaan naar de overkant van het kanaal, het contact met het water te leggen en de Turnhoutseweg opnieuw in te richten als een dorpse, menselijke weg. Dit mag geen probleem vormen omdat de nieuwe verbindingsweg N19g tussen Geel en Kasterlee de taak van de Turnhoutseweg heeft overgenomen.” 

            Bij deze acties wordt er de link gemaakt met de groene blauwe dooradering en de doorwaadbaarheid van het gebied.

  • Hemelwater- en droogteplan: De N19 wordt opnieuw ingericht. Deze is overgedimensioneerd door een wijziging in de verkeerssituatie. Hier is erg veel potentieel om water bovengronds vast te houden en te infiltreren. De N19 en haar omgeving kunnen voorzien worden van grote wadi’s, eventueel gecombineerd met spelelementen. Een grondige herinrichting biedt de kans om de bestaande ruimte voornamelijk te geven aan wandelaars, fietsers en water.
  • Bleu Deal: Er wordt met dit project voldaan aan volgende prioritaire werkpunten:
    1. “Openbare besturen geven het goede voorbeeld”
    2. “Landbouw en natuur als deel van de oplossing”

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de indiening van de subsidieoproep EFRO. voor de aanleg van het bufferbekken in de Otterstraat.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen geeft de opdracht voor het bouwen van de infiltratiekom zoals beschreven in bijlage.