Terug
Gepubliceerd op 27/02/2024

2024_CBS_00408 - 10.000 stappen 2.0: elke stap telt - 10.000 stappen 2.0 - Deelname aan fase 4: Lokale beweegacties i.s.m. het verenigingsleven - Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 26/02/2024 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Griet Smaers

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2024_CBS_00408 - 10.000 stappen 2.0: elke stap telt - 10.000 stappen 2.0 - Deelname aan fase 4: Lokale beweegacties i.s.m. het verenigingsleven - Goedkeuren 2024_CBS_00408 - 10.000 stappen 2.0: elke stap telt - 10.000 stappen 2.0 - Deelname aan fase 4: Lokale beweegacties i.s.m. het verenigingsleven - Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

De levensverwachting in Vlaanderen (82,6 jaar) stijgt jaar na jaar en het zorgsysteem behoort tot de beste ter wereld. Toch blijven heel veel ziektes het gevolg van een ongezonde leefstijl en/of ongezonde omgeving. 

De grootste belemmeringen die de Vlaamse bevolking ervaart om regelmatig te bewegen zijn tijdsgebrek (67,8%), een gebrek aan interesse in lichaamsbeweging (45,4%) en een gebrek aan iemand om samen mee te bewegen (41,1%). Personen die hun omgeving als positiever beoordelen voor wat betreft kenmerken gelinkt aan lichaamsbeweging (zoals goed onderhouden fiets- en wandelpaden, de aanwezigheid van winkels en groene ruimte op wandelafstand, en geen gevaar door verkeer of criminaliteit) voldoen vaker aan de aanbeveling om minstens 150 minuten per week matig tot hoog intensief te bewegen.

Voordelen beweging
Wie dagelijks in beweging blijft, blijft gezond. Voldoende beweging versterkt de werking van ons immuunsysteem en kan ernstige ziekten voorkomen (bv. cardiovasculair, diabetes, depressie). Je houdt ook het gewicht en bloeddruk op peil. Bewegen is trouwens goed voor lichaam én geest. Als je voldoende in beweging bent, voel je je fitter, energieker en beter in je vel.

Aanbevelingen beweging
Je hoeft niet heel intensief te bewegen of een topsporter te zijn voor een goede gezondheid. Wekelijks 150 minuten bewegen aan matige intensiteit is evengoed een actieve manier van leven. Of, onderzoek wijst uit dat 10.000 stappen per dag de gezondheid verbetert bij volwassenen (8000 bij 65+’ers). Deze 10.000 stappen-theorie krijgt de laatste tijd wel wat kritiek. Onterecht, zo blijkt opnieuw uit recent onderzoek . Voor volwassenen jonger dan 60 daalt het risico op sterfte tot het maximum op 8.000 à 10.000 stappen per dag. Voor 65-plussers is dit op 8.000 stappen.

Maar: staar je niet blind op dat cijfer, want in diezelfde studies zien we ook dat de sterkste daling van risico op sterfte al te zien is bij minder dan 10.000 stappen per dag. Iemand die evolueert van 3.000 naar 4.000 stappen per dag boekt ook al heel wat gezondheidswinst. Dus, nog belangrijker dan 10.000 stappen, is ‘elke stap telt!’.

Argumentatie

Het 10.000 stappenproject is een wetenschappelijk onderbouwd project dat het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw al jaren succesvol coördineert met steun van de Vlaamse overheid. Uit studies blijkt dat het 10.000 stappenproject burgers effectief meer in beweging brengt indien de gemeente inzet op alle werkzame elementen van het project. 10.000 stappen inspireert en ondersteunt (ook financieel) het lokaal bestuur gedurende 4 jaar in de uitbouw van een beweegvriendelijke omgeving en een gezondere stad of gemeente. Jaarlijkse deelname is geen verplichting, maar wordt wel aangeraden.

1. De Vlaamse stappenclash: dé actie van 2024

Van 1 mei tot en met 31 mei 2024 nemen de inwoners van verschillende Vlaamse steden en gemeenten het al stappend tegen elkaar op.

Alle deelnemende steden en gemeenten worden naargelang het aantal inwoners ingedeeld in een categorie. Er zijn 4 categorieën: steden en gemeenten met minder dan 10.000 inwoners, met 10.000 - 20.000 inwoners, met 20.000 - 50.000 inwoners en met meer dan 50.000 inwoners. Per categorie is er een afzonderlijk klassement. Op deze manier maakt iedereen een eerlijke kans, zowel de kleine gemeenten met minder inwoners als de grote steden.

Eens een stad of gemeente deelneemt, krijgt die als groep een plaats in onze app en op onze website. De inwoners kunnen zich dan met een eenvoudige klik registreren als deelnemer in jouw groep. De bedoeling is dat de inwoners elke dag hun aantal stappen ingeven via de app of de website. Elke geregistreerde stap is een stap dichter bij de overwinning! De route die wordt afgestapt, kan door iedereen gevolgd worden op een virtuele wereldkaart. Ook de tussenstand is live te bekijken. De stad of gemeente die na 1 maand het meeste stappen heeft gezet in zijn categorie, is de winnaar. De winnaar van elke categorie ontvangt een wandplaat en media-aandacht via een persmoment.

Deelnemen aan de wedstrijd is volledig gratis, zowel voor het lokaal bestuur als voor de inwoners. En er zijn nog veel meer voordelen:

  • Elk deelnemend lokaal bestuur ontvangt een gratis prijzenpakket ter waarde van 250 euro (3 waardebonnen van 50 euro en 1 activity tracker) om te verloten onder de deelnemende inwoners. Het lokaal bestuur kan zelf kiezen aan wie of hoe de prijzen verdeeld worden (verloten, actiefste deelnemer, meest geëngageerde deelnemer,…).
  • Elk deelnemende lokaal bestuur kan gratis een pakket met gepersonaliseerd promomateriaal over de Vlaamse stappenclash bestellen ter waarde van maximum 250 euro (incl. verzendkosten): affiches, flyer, posts voor sociale media, digitale banner, voetzoolstickers, teksten en afbeeldingen voor in eigen publicaties,…
    Verspreid dit promomateriaal zeker ook tijdens jullie andere beweegacties, om zo jullie inwoners aan te moedigen om deel te nemen aan de Vlaamse stappenclash en jullie stad of gemeente mee aan de overwinning te helpen.


Fasering

Elk jaar wordt de focus gelegd op een ander belangrijk onderdeel van het integraal 10.000 stappenproject, dat pas echt effectief is wanneer er op alle focussen en communicatiepieken wordt ingezet:

• 2021: stappensignalisaties in het straatbeeld --> In Geel plaatsten we banners, bordjes rond de sport- en speelvelden, voetsjabloon geschilderd aan verschillende openbare gebouwen. 
• 2022: beweegroutes in jouw gemeente --> Beweegroute centrum Geel in de kijker gezet. 
• 2023: inzetten op het STOP-principe en gezonde mobiliteit --> 10.000 stappenwandeling over trage wegen in het centrum van Geel, overdekte fietsenstalling aan het zwembad, uitleenpunt voor fietsen, communicatie naar de burgers, ... 
• 2024: lokale beweegacties opzetten i.s.m. het verenigingsleven met ultieme actie: "De Vlaamse stappenclash tussen steden en gemeenten". 

Einddoel: gezonde inwoners die meer bewegen, en als het kan 10.000 stappen per dag zetten, dankzij een combinatie van toffe sensibilisering en beweegvriendelijke buurten.

Adviezen

Communicatie Gunstig advies

Interne en externe communicatie afstemmen met Brent Simon. 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen beslist om  vanuit stad Geel, aan het project 10.000 stappen 2.0 deel te nemen en schrijft zich in voor het 4de jaar (2024) met focus op lokale beweegacties opzetten i.s.m. het verenigingsleven.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen beslist om deel te nemen met  stad Geel aan het project 10.000 stappen 2.0  en zo deel te nemen van 1 tot 31 mei 2024 aan de Vlaamse stappenclash tussen steden en gemeenten.