Na de opmaak van het ruimtelijk structuurplan Geel werd verder onderzoek gevoerd aangaande het versterken van het kernwinkelgebied.
In het beleidsplan ruimte Geel is als één van de prioritaire acties opgenomen dat er een studie zou worden uitgevoerd naar de vraag hoe de versterking en verdichting van het kernwinkelgebied zou kunnen worden gerealiseerd. Het kernwinkelgebied bestaat volgens het beleidsplan uit de Nieuwstraat (inclusief binnengebied), de Markt en het deel van Pas tot aan de Heilige Geeststraat.
In de periode van maart tot en met juni van 2018 werd door bureau Omgeving een studie uitgevoerd naar de verdichtingsmogelijkheden voor het kernwinkelgebied. Daarbij heeft het bureau zowel de bebouwde ruimte als de publieke ruimte in het kernwinkelgebied kritisch bekeken en verbetervoorstellen gedaan. Op 22 oktober 2018 heeft het college van burgemeester en schepenen de uitkomsten van de studie goedgekeurd.
In zitting van het college van burgemeester en schepenen werd de opdracht voor de opmaak van een beeldkwaliteitsplan en een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Winkelwandelgebied op 29 april 2019 gegund aan de combinatie van AnteaGroup en PT Architecten. Hiermee moeten enerzijds extra mogelijkheden voor nieuwe projecten worden gecreëerd (door soepelere regelgeving in het RUP) en moeten er anderzijds (in het beeldkwaliteitsplan) ook belangrijke randvoorwaarden worden opgelegd die ervoor zorgen dat deze nieuwe ontwikkelingen de gewenste uitstraling en kwaliteit hebben.
Het RUP moet de ruimte creëren voor het toepassen van een contextueel beoordelingskader. Voor het onderzoeksgebied wordt een strategie voor het creëren van een ruimtelijke eenheid voorgedragen. Het RUP heeft als doelstelling de identiteit en harmonie specifiek op maat van Geel te definiëren en te verankeren. Diversiteit, kleinschaligheid en afwisseling in korrel zijn belangrijke kenmerken van de Geelse stedelijke identiteit. Het RUP zal het nieuwe planologische kader vormen, op basis waarvan nieuwe vergunningsvragen binnen het uiteindelijke plangebied beoordeeld zullen worden.
De start- en procesnota van het RUP Winkelwandelgebied werden goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 20 september 2021. De goedkeuring van de startnota vormde de eerste formele stap in de procedure van de opmaak van het RUP. Het onderzoeksgebied omvat op het moment van de goedkeuring van de startnota de op dat moment actuele afbakening van het ‘kernwinkelgebied’ en werd bij Besluit van het College van Burgemeester en Schepenen in zitting van 23/11/2020 als volgt uitgebreid: Nieuwstraat (alle huisnummers), Markt (alle huisnummers), Pas: van huisnummer 1 tot 113 en van 2 tot 96, Stationsstraat: van huisnummer 1 tot 9 en van 2 tot 8A, Lebonstraat 1/1A en Diestseweg: van huisnummer 1 tot 7 en van 2 tot 6.
Er werd een inspraak- en adviesronde voor het publiek georganiseerd van 21 oktober tot 19 december 2021. In dienzelfde periode werd advies gevraagd aan de betrokken overheidsinstanties en adviesorganen. Tijdens de inspraak- en adviesronde van 60 dagen werd tevens een inspraakmoment voor de bevolking georganiseerd op 25 november 2021.
De adviezen, reacties en het verslag van het inspraakmoment op 25 november werden in zitting van 27 december 2021 ter kennisname gebracht aan het college van burgemeester en schepenen. Vervolgens werden de startnota, adviezen, reacties en het verslag over het inspraakmoment aan de bevoegde dienst voor milieueffectrapportage en veiligheidsrapportage overgemaakt.
Het Team Externe Veiligheid (Departement Omgeving) heeft beslist dat er zich geen probleem stelt voor wat betreft het aspect externe mensveiligheid. Het RUP dient bijgevolg niet verder voorgelegd te worden aan het Team Externe Veiligheid en er dient geen ruimtelijk veiligheidsrapport te worden opgemaakt.
In zitting van 25 april 2022 heeft het college van burgemeester en schepenen de scopingnota goedgekeurd. Deze scopingnota bouwt voort op de startnota en bevat een verwerking van de adviezen & inspraakreacties en geeft aan welke overwegingen hierbij hebben meegespeeld.
Uit het onderzoek tot milieueffectrapportage blijkt dat het voorgenomen plan geen aanzienlijke milieueffecten zal hebben. Het Team Mer heeft op 24 juni 2022 beslist dat er geen plan-MER opgesteld moet worden voor het RUP Winkelwandelgebied.
Naar aanleiding van de opmaak van het voorontwerp-RUP Winkelwandelgebied werd op 28 september een workshop georganiseerd met de verschillende stadsdiensten. Op basis van de input werd het eerste voorstel voorontwerp-RUP herwerkt.
Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 29 augustus 2022 om de integratie van de procedure tot opmaak van rooilijnplannen voor voetweg 173 en voetweg 174 in de opmaakprocedure van het RUP Winkelwandelgebied te onderzoeken en besliste in diezelfde zitting de opdracht tot opmaak van de rooilijnplannen voor voetweg 173 en voetweg 174 te gunnen aan LSG landmeters.
Na verder onderzoek heeft het college van burgemeester en schepenen in zitting van 24 april beslist om enkel de procedure tot opmaak van rooilijnplan 174 te integreren in de procedure tot opmaak van het RUP Winkelwandelgebied. Tijdens diezelfde zitting keurde het schepencollege de visie op de publiek toegankelijke ruimte en het historische trage wegennetwerk in de stad (o.m. “Postpaddekes”) goed in functie van de opmaak van het voorontwerp-RUP Winkelwandelgebied.
Op 19 juni 2023 wordt het voorontwerp-RUP principieel ter goedkeuring voor het college burgemeester en schepenen gebracht in functie van de noodzakelijke adviesprocedure met de verschillende overheidsinstanties. Voorafgaand aan de principiële goedkeuring werd een toelichting over de inhoud van het voorontwerp voorzien tijdens een beleidsoverleg op 26 mei 2023. Het dossier werd vrijgegeven voor de noodzakelijke adviesprocedure met de verschillende overheidsinstanties.
De adviesvraag liep van 26 juli t.e.m. 18 oktober 2023. Er werd schriftelijke advies uitgebracht door de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn, Provincie Antwerpen en de GECORO (stad Geel). Tijdens deze adviestermijn werd tevens advies ingewonnen bij VZW Geel Centrum & UNIZO Geel.
Op 29 november 2023 werd bijkomend advies ingewonnen bij de Provincie Antwerpen aangaande het inbouwen van een verhouding tussen detailhandel en dienstverlening binnen het plangebied van het RUP.
In zitting van 22 januari 2024 nam het college burgemeester en schepenen een principebeslissing inzake:
Het plan werd bijgestuurd op basis van de ontvangen adviezen en principebeslissingen en toegelicht tijdens een beleidsoverleg op 26 april 2024. Het beleidsoverleg nam kennis van het ontwerp-RUP Winkelwandelgebied en stelde enkele bijkomende opmerkingen en vragen.
Het dossier werd aangepast en opnieuw toegelicht tijdens het beleidsoverleg van 21 juni 2024.
Met dit besluit wordt de voorlopige vaststelling van het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Winkelwandelgebied gevraagd aan de gemeenteraad.
De goedkeuring van het RUP Winkelwandelgebied en het rooilijnplan Postpaddekes (ter wijziging van gemeenteweg nr. 174) verlopen binnen de geïntegreerde procedure conform de bepalingen van het Gemeentewegendecreet dat in werking is getreden d.d. 01.09.2019.
Het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Winkelwandelgebied bestaat uit de volgende documenten. De documenten worden als bijlage aan het besluit gevoegd:
Het vervolg van de procedure tot opmaak van een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Winkelwandelgebied:
Opmaak onteigeningsplan
De dienst patrimonium onderzoekt momenteel of onteigening van volgende percelen noodzakelijk en/of aangewezen is (zie ook collegebesluit 2024_CBS_00726 - zitting 25 maart 2024 in bijlage):
Situatie 2: Nieuwstraat naast huisnummer 45-47, kadastraal gekend als: 1ste afdeling, sectie H, nr. 425H. Tevens hier werd op het perceel van dezelfde eigenaars als in situatie 1, op een breedte van 1,5 meter openbaar domein (zijnde een publiek voetpad) aangelegd op private eigendom, dit zonder overeenkomst. De eigenaars hebben deze werken steeds betwist en ook steeds beargumenteerd dat er werken plaatsvonden op hun private eigendom, zonder toelating.
In beide gevallen waren de eigenaars in het verleden niet akkoord met een verkoop van de deelpercelen omwille van algemeen nut, maar werd er op heden nog niet overgegaan tot onteigening.
Aanvullend is het aangewezen om op termijn de mogelijkheid te voorzien in een publieke doorgang naast het gebouw van Het Eepos. Dit op de percelen 13008_H_0447_G_000_00 en 13008_H_0449_G_000_00 in eigendom van de Stad Geel en OCMW Geel en met als doel om een trage verbinding voor fietsers en voetgangers te realiseren tussen de Markt en de Nieuwstraat. Fietsers komende van de Markt moeten nu een haakse bocht van 180 graden maken en meteen in die bocht een helling omhoog nemen wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Idealiter wordt bij de opmaak van een eventueel onteigeningsplan overwogen om de gronden, noodzakelijk voor de realisatie van de publieke doorgang op te nemen in het plan.
Het is echter mogelijk om de procedure tot opmaak van een onteigeningsplan zowel te laten samenlopen met de procedure tot opmaak van het RUP Winkelwandelgebied, als dit als afzonderlijke procedure op te vatten na de definitieve vaststelling van het RUP Winkelwandelgebied (Vlaams Onteigeningsdecreet van 24 februari 2017 artikel 35 t.e.m. artikel 41).
Aangezien er enerzijds extra onderzoek noodzakelijk is naar welke percelen onderdeel moeten uitmaken van het onteigeningsplan en een integratie van de procedure tot opmaak van een onteigeningsplan in de procedure tot opmaak van het RUP Winkelwandelgebied voor extra vertraging zal zorgen, adviseert de dienst stadsontwikkeling om de procedures tot opmaak van beide documenten los te koppelen. Dusdanig kan de procedure tot opmaak van een onteigeningsplan worden opgestart binnen 5 jaar na de definitieve vaststelling van het RUP Winkelwandelgebied, en kunnen de dienst stadsontwikkeling en de dienst patrimonium in de tussentijd onderzoeken welke percelen zeker onderdeel moeten uitmaken van een eventueel onteigeningsplan.
Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening (VCRO) Artikel 2.2.21.
§ 1. De gemeenteraad stelt het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voorlopig vast.
Na de voorlopige vaststelling wordt het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan onmiddellijk opgestuurd naar de deputatie van de provincie waarin de gemeente ligt, naar het departement en naar de Vlaamse Regering.
§ 2. Het college van burgemeester en schepenen onderwerpt het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan samen met het ontwerp van de effectbeoordelingsrapporten aan een openbaar onderzoek dat binnen dertig dagen na de voorlopige vaststelling, vermeld in paragraaf 1, minstens wordt aangekondigd door een bericht in het Belgisch Staatsblad. Die termijn is een termijn van orde.
§ 3. Na de aankondiging worden het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan en het ontwerp van de effectbeoordelingsrapporten gedurende zestig dagen ter inzage gelegd in het gemeentehuis en worden de ontwerpen gepubliceerd op de website, zoals gespecificeerd door het college van burgemeester en schepenen. Voor zover de effectbeoordelingsrapporten geheel of gedeeltelijk het grondgebied van andere gemeenten bestrijken worden het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan en het ontwerp van de effectbeoordelingsrapporten tevens ter inzage gelegd in die gemeentehuizen.
Het openbaar onderzoek start uiterlijk op de dertigste dag nadat de aankondiging ervan in het Belgisch Staatsblad verschenen is. Die termijn is een termijn van orde.
De goedkeuring van het RUP en rooilijnplan verloopt binnen de geïntegreerde procedure conform de bepalingen van het Gemeentewegendecreet dat in werking is getreden d.d. 01.09.2019.
De opmaak van een onteigeningsplan verloopt conform de bepalingen van het Decreet betreffende onteigening voor het algemeen nut ("het Vlaams Onteigeningsdecreet van 24 februari 2017").
De gemeenteraad stelt het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Winkelwandelgebied voorlopig vast.
Het college burgemeester en schepenen verkiest de procedure tot opmaak van een onteigeningsplan op te starten binnen 5 jaar na definitieve vaststelling van het RUP Winkelwandelgebied.