Momenteel gaat het regenwater komende van een groot deel van de gewestweg R14 Westelijke Ring en van de Kleinhoefstraat nog via het gemengde rioleringsstelsel naar de RWZI van Aquafin. Dit zorgt voor een onnodige zuiveringskost van verdund afvalwater. Verder zorgt dit ter hoogte van het overstort Drijhoek tot onnodig overstorten van grote hoeveelheden verdund afvalwater in de waterloop Roosbroekenloop.
IOK (Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen) werkt momenteel verder aan de realisatie van de innovatiecampus. Zij voorzien volgens het opgestelde masterplan o.a. in voldoende ruimte voor aanleg van bufferbekkens met extra waterbeleving. Door een samenwerking met de betrokken partners Aquafin, IOK en de stad Geel aan te gaan, zou via de aanleg van enkele RWA-strengen en de bufferbekkens finaal een optimalisatie van het overstort Drijhoek kunnen gerealiseerd worden.
Na diverse overlegmomenten met de betrokken partners is een samenwerking geconcipieerd via de bijgevoegde engagementsverklaring met bijhorend geïntegreerd projectplan. Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om deze engagementsverklaring met de verschillende partners formeel mee goed te keuren.
Aquafin :
Het doel is om via financiering door het lokaal pact 4, project T079001 – ‘Optimalisatie overstort Drijhoek’, het regenwater komende van de gewestweg R14 en Kleinhoefstraat af te leiden van overstort Drijhoek zodat de overstortwerking geoptimaliseerd wordt. Er zal buffering en infiltratie uitgebouwd worden op de nieuwe innovatiecampus van IOK. Op deze manier kan er een blauwe as gecreëerd worden die tot extra beleving kan leiden.
Aanleg RWA-riolering in de Kleinhoefstraat, gedeelte tussen de gewestweg en buffergracht, is volledig ten laste van AQF (incl sleufherstel). Aanleg bufferbekken en afwatering richting Roosbroekenloop is deels tlv AQF (verdeelsleutel obv aangesloten verharde opp, momenteel 50/50, dient nog exact bepaald te worden)
Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen
• Verdere ontwikkeling van de innovatiecampus
• Gedeeltelijk aanleg van bufferbekken en afwatering richting Roosbroekenloop (verdeelsleutel obv aangesloten verharde opp, momenteel 50/50, dient nog exact bepaald te worden)
• Aanleg DWA op de innovatiecampus
Stad Geel:
Het hele project maakt onderdeel uit van lokaal pact 4, aquafin zal de investingskosten bij aanleg dragen, na aanleg gaat het beheer van de infrastructuur bijgevolg naar de stad Geel.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Er wordt voor de realisatie van het masterplan van de innovatiecampus gedacht aan opsplitsing in 3 fasen.
• Fase 1: wegenis innovatiecampus + waterproblematiek bestaande toestand (R14, RWA Kleinhoefstraat, buffergracht)
• Fase 2 of 3: Gebouwen op nieuwe innovatiecampus (IOK)
• Fase 2 of 3: Renovatie Thomas More campus met verdere ontkoppelingen en buffering
Aquafin en de stad Geel gaan via de bijgevoegde engagementsverklaring enkel mee in de eerste fase.
Het College van burgemeester en schepenen keurt de bijgevoegde engagementsverklaring met bijhorend geïntegreerd projectplan tussen de partners IOK, Aquafin en de stad Geel rond de optimalisatie van de overstort Drijhoek goed.
Het College van burgemeester en schepenen kan er principieel mee instemmen dat een geraamde studiekost van 75.000,00 EUR wordt ingezet vanuit de stad. Deze kost zal aan Aquafin via het lokaal pact 4 project T079001 – ‘Optimalisatie overstort Drijhoek’ volledig worden door gefactureerd.