De bibliotheek wil een zogenaamde derde plek zijn, een plaats waar mensen zich naast hun thuis en werk ook 'thuis voelen': waar ontmoeting mogelijk is, waar mensen zich goed voelen, zich kunnen ontplooien en ontwikkelen. Een laagdrempelige en toegankelijke plek zijn, is daar één van de voorwaarden van.
Om aan de toegankelijkheid tegemoet te komen, breiden we de openingsuren uit met zogenaamde onbemande openingsuren: OpenBib. Dit zijn uren waarop de bibliotheek ook open zal zijn voor gebruikers, zonder de aanwezigheid/of de mogelijkheid van hulp, van personeelsleden.
De oplossing van OpenBib verlengt de bestaande bemande openingstijden en geeft de bezoekers veel meer flexibiliteit bij een bezoek aan de bibliotheek: zij zijn niet meer gebonden aan de bemande openingsuren om een boek te ontlenen of om iets op te zoeken. Op deze manier kan een bezoeker wanneer het hem/haar past, naar de bibliotheek komen waarmee onze dienstverlening veel ruimer wordt en de drempel voor een bibliotheekbezoek verlaagd wordt.
Om een aantal zaken toch in goede banen te leiden en om bepaalde afspraken te maken is het wel nodig om een reglement op te stellen waaraan OpenBib gebruikers zich moeten houden om toegang te krijgen tot het systeem van de onbemande openingsuren.
In het reglement van OpenBib worden de voorwaarden voor toegang tot OpenBib vastgelegd, praktische afspraken beschreven, wat te doen bij problemen en de beschrijvingen van privacy en camerabewaking is opgenomen.
Aan de bemande openingsuren wordt niets gewijzigd, deze blijven zoals nu bestaan. De uren van OpenBib worden vastgelegd van 10-22u en dat 7/7 dagen. Voor en na de bemande openingsuren is het dus vanaf 10u 's ochtends tot 22u 's avonds Openbib. De bib is 7/7 toegankelijk van 10-22u voor leden van OpenBib.
Als men gebruik wil maken van OpenBib moet die optie geactiveerd worden bij de klant. Dit kan als de klant lid is van een Stuifzandbibliotheek (ook met een gratis internetabonnement), minstens 12 jaar is en het reglement ondertekent (of door bevoegde personen) zodat men van alle afspraken op de hoogte is. Enkel op die manier kan de toegang opengezet worden voor OpenBib. Bij misbruik kan de toegang ook weer ingetrokken worden.
De gemeenteraad keurt het reglement OpenBib goed.
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het reglement OpenBib en legt dit ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.