Terug
Gepubliceerd op 16/04/2024

2024_CBS_00954 - Eindrapportering project 'Natte natuur - Herstel van rietvegetatie in de Zegge' n.a.v. samenwerkingsovereenkomst tussen stad Geel en de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA). - kennisnemen

College van Burgemeester en Schepenen
ma 15/04/2024 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Griet Smaers

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2024_CBS_00954 - Eindrapportering project 'Natte natuur - Herstel van rietvegetatie in de Zegge' n.a.v. samenwerkingsovereenkomst tussen stad Geel en de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA). - kennisnemen 2024_CBS_00954 - Eindrapportering project 'Natte natuur - Herstel van rietvegetatie in de Zegge' n.a.v. samenwerkingsovereenkomst tussen stad Geel en de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA). - kennisnemen

Motivering

Aanleiding en context

In de zitting van 27/11/2020 nam het  college van burgemeester en schepenen akte van de subsidieaanvraag van Regionaal Landschap Kleine & Grote Nete (RLKGN) in samenwerking met de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen (KMDA). Het betrof een subsidieaanvraag voor het herstel van een rietlandvegetatie in natuurreservaat De Zegge in functie van rode lijstsoorten als de roerdomp (bedreigd) en de bruine kiekendief (met uitsterven bedreigd). De subsidieaanvraag was het gevolg  van de oproep van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid naar hefboomprojecten 'natte natuur' (Blue Deal) in het kader van gebiedsontwikkeling. Het herstel wordt uitgevoerd op een terrein in natuurgebied de Zegge met een oppervlakte van een tiental hectare, in eigendom van/gebruik door KMDA.

In de zitting van 30/09/2021 keurde de Gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst goed in het kader van het project 'Natte natuur - Herstel van Rietvegetatie in de Zegge'. 

Het herstel van de rietvegetatie werd inmiddels afgerond, waarna een eindrapportering verwacht wordt door het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid. 

Argumentatie

Het subsidiereglement schrijft een aantal zaken voor, waaraan moet voldaan worden om de verkregen subsidie te rechtvaardigen. Deze voorwaarden werden opgenomen in de samenwerkingsovereenkomst tussen stad Geel en KMDA. De artikel 9 en 10 van het reglement schrijven het volgende voor:

Artikel 9 - Rapportering

§1. De begunstigde dient ten laatste binnen de zes maanden na realisatie van het project volgende rapportering bij het departement in:

1° een inhoudelijk eindverslag houdende:

a) een volledige weergave van de bereikte resultaten, vergeleken met de beoogde resultaten, vermeld in de goedgekeurde aanvraag;
b) een beknopte beschrijving van de activiteiten in het kader van het project inclusief de communicatieactiviteiten;
c) foto’s van het eindresultaat van het project.

2° een financieel eindrapport houdende:

a) een gedetailleerde financiële eindafrekening van het project met o.a. een staat van alle werkelijke inkomsten en uitgaven voor het project conform het financieel overzicht zoals  vermeld in artikel 5 §2, 2°b;

b) in voorkomend geval de gegevens over andere subsidies of toelagen die goedgekeurd zijn of waarvan de aanvraag nog loopt voor de in deze aanvraag vermelde activiteiten.

§2. Het departement kan indien nodig bijkomende bewijsstukken opvragen. Het departement of een andere Vlaamse overheid kan te allen tijde een controle ter plekke uitvoeren van de effectieve realisatie van het project.

Artikel 10 – Betalingsmodaliteiten

§1. De uitbetaling van de subsidie gebeurt in twee schijven:

1° een eerste schijf van 60% van de toegekende subsidie wordt uitbetaald na betekening van het ministerieel besluit houdende de toekenning van de subsidie aan de begunstigde;

2° een tweede schijf van maximaal 40% wordt uitbetaald na uitvoering van het project en na ontvangst van het eindrapport en de eindafrekening vermeld in artikel 9, §1, en een positieve beoordeling hiervan door het departement.

§2. Op basis van de bewezen en aanvaarde kosten die betrekking hebben op de realisatie van het project, wordt het definitieve subsidiebedrag herrekend. Het herrekende bedrag kan nooit het toegekende subsidiebedrag uit het ministerieel besluit overschrijden.

§3. Enkel kosten die gemaakt worden binnen de termijn van uitvoering van het project zoals bepaald in artikel 4, §2, komen in aanmerking voor subsidiering.

Enkel directe kosten als onderdeel van het hefboomproject gekoppeld aan de uitvoering van natte natuur op het terrein kunnen worden ingebracht. Hieronder vallen investeringskosten voor aankoop van materiaal, plantgoed, grond en kosten voor werken/uitvoering op het terrein en projectcoördinatie ter realisatie van de natte natuur in eigen beheer of uitbesteed. Kosten voor planning, studies, inventarissen, monitoring en sensibilisatieprojecten, enz. kunnen als onderdeel van de totale projectbegroting worden ingediend, maar worden niet meegeteld voor de berekening van het subsidiebedrag. Kosten van Vlaamse instellingen en overheden in kader van samenwerkingsverbanden komen niet in aanmerking.

Overheadkosten, boetes, financiële sancties en gerechtskosten komen niet in aanmerking voor subsidiëring.

Juridische grond

Subsidiereglement van het hefboomproject 'Natte Natuur' in het kader van gebiedsontwikkeling - zie p. 3 t.e.m. 8 van de bijlage 'Info subsidie hefboomprojecten Natte Natuur'. 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De Gemeenteraad neemt kennis van de eindrapportering in het project 'Natte natuur - Herstel van rietvegetatie in de Zegge'. 

Artikel 2

Het College van Burgemeester en Schepenen legt de eindrapportering in het project 'Natte natuur - Herstel van rietvegetatie in de Zegge' ter kennisname voor aan de gemeenteraad.