Terug
Gepubliceerd op 16/04/2024

2024_CBS_00937 - Burgerbudget - Weerhouden projecten 2024 - kennisnemen

College van Burgemeester en Schepenen
ma 15/04/2024 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Griet Smaers

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2024_CBS_00937 - Burgerbudget - Weerhouden projecten 2024 - kennisnemen 2024_CBS_00937 - Burgerbudget - Weerhouden projecten 2024 - kennisnemen

Motivering

Aanleiding en context

Tot 15 maart 2024 konden voorstellen voor het burgerbudget 2024 ingediend worden. Er werden 17 projecten ingediend. Op basis van de inhoudelijke indiening en de gesprekken met de projectindieners weerhield de participatieraad bij zitting op 11/04 11 projecten. Overeenkomstig artikel 6 van het reglement van het burgerbudget wenst de participatieraad het schepencollege van deze keuze in kennis te brengen.

Alvorens in overleg te gaan met de indieners werden de projecten ook al kort doorgenomen met de betrokken diensten voor een eerste toetsing.

Argumentatie

Tot 15 maart 2024 konden voorstellen voor het burgerbudget 2024 ingediend worden. Er werden 17 projecten ingediend: 

Groene Doelen: de opwaardering van het grasplein tussen het Sint-Aloysius-Instituut en de sporthal de Doelen tot een groenere rustzone, waar tegelijk nog voldoende ruimte blijft om te sporten. Een meerwaarde voor de Gelenaar, voor de bezoekers van de sporthal als voor de leerlingen van de school.

Kunst en Muziek: Er worden een aantal korte muziekstukken gecomponeerd door 2 ervaren pianisten op basis van 6 universele basisemoties. Op basis daarvan ontwerpen kunstenaars uit Geel een kunstwerk. Deze worden tentoongesteld met de bijpassende muziek.

Speel-O-theek Kapucieneberg: telkens er naar de Kapucienenberg gewandeld wordt, moet er een berg speel/graafgoed meegenomen worden om putten en kastelen te kunnen bouwen. Als ter plaatse een beperkte opslag van speelgoed kan voorzien worden, is elk bezoek een nog groter succes! 

Sport, Spel en Zandbak: VBS de Toverboom droomt van een omboorde zandbak van 10x5 m met parelwit zand uit onze Kempen. Door de omvang van de zandbak kan deze multifunctioneel gebruikt worden door groot en klein.

3B's: bijen, bomen en bloemen: de bijenhal (op de site van de Astortoren) voorzien van bloemen, struiken en bomen, niet alleen als drachtplant voor onze bijen, maar ook als stilteplekje voor mensen die er nood aan hebben. Vanuit een ‘kijktunnel’ kunnen bezoekers de noeste werksters veilig aanschouwen. 

Stelen ontmoet Stelen: tijdens de zomermaanden organiseren Stelense verenigingen een "PopUp-café" aan de voormalige Chiro-barak op het Stelens Pleintje. Waarom geen petanque-baan of pinpongtafel aanleggen om samen te kunnen spelen?  

Speelbos Sas 9: De aanleg van een speelbos met hindernissen parcours die toegankelijk is voor alle passanten en de kadetten van het KMK. Leuke bestemming om naar toe te fietsen/wandelen.

Grot van Ten Aard: We willen het park multifunctioneel maken zodat alle verenigingen er van gebruik kunnen maken als ontmoetingsplaats, als speelzone of voor de school in de nieuw aan te leggen buitenklassen. Ook dagdagelijkse bezoekers en passanten zullen er kunnen verpozen op de nieuwe banken.

Stip de kern van Punt: het creëren van een buitenruimte die niet alleen uitnodigt tot ontspanning, maar ook als een groene oase dient te midden van de dagelijkse drukte. Denk aan een sfeervol park langs de Antwerpseweg, een plek waar het ruisen van de bladeren de stadsgeluiden overstemt.

Sanitaire blok St.-Amands: het sanitair in het parochiecentrum van Sint-Amands heeft zijn beste dagen gehad. We willen dit moderniseren, het comfort verhogen en de ruimte toegankelijker maken voor mindervaliden.

Buurtcafé Malosewaver: Wat zou het fijn zijn om een steuntje in de rug te krijgen bij het opstarten van ons eigen Bu(u)rtcafee! Met een startbudget zouden we onze buren af en toe met iets extra kunnen verrassen of een bepaalde activiteit inplannen om zo iedereen (jong en oud) de kans te geven om erbij te zijn.

Toontje Bel 2.0: In Bel vieren we al decennialang het feest van Sint-Antonius. ‘Toontje 2.0’ wil Toontje, maar vooral Bel en de gemeenschappen die zich met Toontje verbonden voelen, een boost geven. We willen dat heel Geel fier is op de Geelse Sint-Antoniusviering in Bel!

Eten van Hier: zowel volwassenen als jongeren bewuster maken en warm maken voor de lokale keuken en de korte keten.

Pannakooi Beekhoek: op het terrein van KFC Beekhoek een pannakooi ontwerpen en opbouwen met hoogwaardige materialen. Deze zal worden uitgerust met de nieuwste faciliteiten om een optimale speelervaring te bieden. Toegankelijk voor zowel leden als niet-leden van de club, evenals voor bezoekers tijdens evenementen.

Bergruimte Larum: een nieuwe bergruimte en secretariaat creeëren kort bij de tuin van Larum. Momenteel bevinden zich beide ruimtes in de pastorie. Deze wordt echter op korte termijn verkocht, zodat er een noodzaak ontstaat om een alternatieve locatie te zoeken.

Groene verbinding: van Holven (deel tussen Merelstraat en station) een groenere en aangenamere straat maken waar ruimte is voor ontmoeting en gesprek. De geveltuintjes en de boomspiegels vragen om meer bloembollen en plantgoed. Zitmeubilair zou uitnodigen om elkaar te ontmoeten.

- Fietsen zonder leeftijd: fietsen zonder leeftijd gaat voor fietsgeluk voor iedereen, ongeacht de leeftijd. Met de velo taxi, duofiets of rolstoelfiets geven we het plezier van een stukje fietsen aan mensen die niet (meer) zo mobiel zijn. En het heerlijke gevoel van wind in de haren.

Op basis van de inhoudelijke indiening, de gesprekken met de projectindieners en de aftoetsing met de betrokken stedelijke diensten weerhield de participatieraad bij zitting op 11/04 11 projecten. De lijst van weerhouden voorstellen zal worden gepubliceerd op Idee voor Geel voor de stemronde. Deze loopt vanaf 20/04 tot 19/05.

Volgende projecten werden door de indiener ingetrokken:

  • Speel-O-Theek Kapucieneberg: indiener trok project in na negatief advies van Kempens Landschap, beheerder van de Kapucieneberg.

  • Bergruimte Larum: het project werd ingetrokken door de indieners na overleg met de kerkraad en een negatief advies van Stuifzand


Volgende projecten werden niet door de participatieraad weerhouden omdat ze niet voldeden aan de voorwaarden van het burgerbudget, of omdat ze nog te embryonaal waren:

  • Sanitaire blok PC St.-Amands: het publiek karakter van het project werd onvoldoende aangetoond.
  • Kunst & Muziek: een leuk idee maar het duurzame karakter van het project werd onvoldoende aangetoond
  • Buurtcafé Malosewaver: waardevol initiatief maar het duurzaam karakter van het project werd onvoldoende aangetoond

  • Eten van hier: waardevol idee maar voldoet niet aan helemaal aan de voorwaarden, de middelen worden aangewend om de huidige werking te versterken.


Volgend project wordt weerhouden onder voorwaarden:

  • Het project Fietsen zonder leeftijd werd weerhouden onder voorwaarden. De participatieraad vraagt aan de indiener van het project de budgetvraag duidelijker te stellen en nog garanties om het duurzaam karakter van het project te waarborgen.






Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het College van Burgemeester en Schepenen neemt kennis van de projecten die weerhouden zijn om deel te nemen aan de stemronde binnen het Burgerbudget 2024, met name:

Groene Doelen, Sport Spel en Zandbak, 3B’s: 'bijen, bomen en bloemen', Stelen ontmoet Stelen, Speelbos Sas 9, Grot van Ten Aard, Stip de kern van Punt, Toontje Bel 2.0, Pannakooi Beekhoek, Groene verbinding 


Het college van Burgemeester en Schepenen neemt kennis van de projecten die niet weerhouden worden om deel te nemen aan de stemronde en de motivatie ervan, met name

  • Speel-O-Theek Kapucieneberg: indiener trok project in na negatief advies van Kempens Landschap, beheerder van de Kapucieneberg.

  • Bergruimte Larum: het project werd ingetrokken door de indieners na overleg met de kerkraad en een negatief advies van Stuifzand
  • Sanitaire blok PC St.-Amands: het publiek karakter van het project werd onvoldoende aangetoond.
  • Kunst & Muziek: een leuk idee maar het duurzame karakter van het project werd onvoldoende aangetoond
  • Buurtcafé Malosewaver: waardevol initiatief maar het duurzaam karakter van het project werd onvoldoende aangetoond

  • Eten van hier: waardevol idee maar voldoet niet aan helemaal aan de voorwaarden, de middelen worden aangewend om de huidige werking te versterken.


Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis dat het project Fietsen zonder leeftijd onder voorwaarden mag deelnemen aan de stemronde.


.