Terug2024_CBS_02179 - Bouwproject Nachtegalenstraat - principiële vraag voor afstand van sociale invulling - Weigering

Gepubliceerd op 03/09/2024
College van Burgemeester en Schepenen
ma 02/09/2024 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2024_CBS_02179 - Bouwproject Nachtegalenstraat - principiële vraag voor afstand van sociale invulling - Weigering 2024_CBS_02179 - Bouwproject Nachtegalenstraat - principiële vraag voor afstand van sociale invulling - Weigering

Motivering

Aanleiding en context

Historiek

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 22/12/2014 vergunning voor een verkaveling met 17 loten voor woningbouw. Voor deze verkaveling werd een nieuwe straat aangelegd (Brabantsblok). In de aanvraag voor deze verkaveling was een overeenkomst met de Kleine Landeigendom toegevoegd  voor het uitvoeren van de sociale invulling (2 gronden).

De overeenkomst met Kleine Landeigendom kende evenwel geen verder gevolg en de ontwikkelaar stelde als alternatief voor om een meergezinswoning te bouwen waarvan de appartementen verhuurd zouden worden aan het Sociaal Verhuurkantoor.

Het college van burgemeester en schepenen is hiermee principieel akkoord gegaan (zitting 2/10/2017).

De ontwikkelaar heeft deze 2 loten laten samenvoegen tot één lot en daarop verschillende keren een bouwvergunning aangevraagd voor het oprichten van een meergezinswoning:

  • Meergezinswoning met 6 appartementen (201900321 INV) - weigering CBS 21/10/2019
  • Meergezinswoning met 6 appartementen (202000003 INV) - weigering CBS 30/03/2020
  • Meergezinswoning met 6 appartementen (202100077 INV) - vergunning CBS 28/06/2021 - weigering Deputatie 2/12/2021
  • Meergezinswoning met 6 appartementen (202300320 INV) - weigering CBS 15/01/2024 - weigering Deputatie 25/07/2024

De eerste 2 dossiers werden door het schepencollege geweigerd omwille van de slechte woonkwaliteit van het project. Het ontwerp was bovendien ook niet conform de verkaveling en stedenbouwkundige verordening.

Het derde dossier werd vergund, beroep werd ingediend door de buur. De deputatie weigerde omdat het ontwerp niet conform de stedenbouwkundige verordening was en omdat de goede ruimtelijke ordening in het gedrang kwam.

Het vierde dossier werd geweigerde door het schepencollege omwille van volgende redenen:

In Nachtegalenstraat bevinden zich slechts enkele kleinschalige meergezinswoningen (2 appartementen). Een project met 6 appartementen is hier niet op zijn plaats.

We wensen de identiteit van de woonwijk te behouden. 

In stadskern werden er de laatste jaren verschillende verdichtingsprojecten vergund. De stad voldoet daarmee aan de opdracht tot het creëren van bijkomende wooneenheden. 

Om voldoende variatie te blijven behouden, ook in het centrum, is het nodig om de huidige dichtheden in de woonwijken te bewaken. Er moet eveneens voldoende ruimte zijn voor ééngezinswoningen. 

Er wordt een te grote verharding voorzien op het perceel. Gelet op de nieuwe hemelwaterordening is het belangrijk om verhardingen zo veel mogelijk te beperken, zeker omdat het perceel gedeeltelijk licht overstromingsgevoelig is. 

De bouwheer ging in beroep tegen deze beslissing. De deputatie weigerde eveneens omdat het ontwerp niet in overeenstemming is met de verkaveling en stedenbouwkundige verordening. 

Verdere beoordeling bouwproject

In de werkgroep grote bouwprojecten wordt geoordeeld dat deze locatie in aanmerking komt voor 2 gekoppelde ééngezinswoningen, conform het straatbeeld.

De ontwikkelaar stelt nu de vraag of er kan afgezien worden van de sociale invulling van het project.

Argumentatie

Er zijn voldoende redenen om vast te houden aan de sociale invulling van het project.

In de oorspronkelijke verkaveling werd een sociale invulling van 2 loten opgelegd, dit is 12% zoals toen in het ruimtelijk structuurplan was opgenomen.

Ook in het beleidsplan ruimte van de stad Geel wordt ingezet op een sociale mix. Gemengde projecten zorgen immers voor een betere sociale samenhang en integratie van verschillende bevolkingsgroepen. Bij verkavelingen vanaf 10 loten of bouwprojecten vanaf 50 wooneenheden zal daarom een sociale invulling gevraagd worden van de ontwikkelaar. 

In de Richtlijnen Sociaal Wonen wordt gesteld dat de stad na het bereiken van het bindend sociaal objectief blijft inzetten op een bijkomend sociaal woonaanbod om het relatief laag aandeel sociale huisvesting geleidelijk weg te werken. 

Een sociale invulling blijft daarom aangewezen in dit project. 

Deze locatie komt in aanmerking voor sociale koopwoningen. 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen is van oordeel dat het bewuste bouwproject in de Nachtegalenstraat, zoals ook de locatie, in aanmerking komt voor sociale woningen, bij voorkeur sociale koopwoningen en weigert de aanvraag van de ontwikkelaar om af te zien van de sociale invulling.

Het college stelt voor dat de ontwikkelaar in gesprek gaat met LeefGoed om dit te realiseren.