Terug
Gepubliceerd op 03/09/2024

2024_CBS_02182 - Zaak der wegen - gratis grondafstand langs Waterstraat en Pas (202400201 INV) - Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 02/09/2024 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2024_CBS_02182 - Zaak der wegen - gratis grondafstand langs Waterstraat en Pas (202400201 INV) - Goedkeuren 2024_CBS_02182 - Zaak der wegen - gratis grondafstand langs Waterstraat en Pas (202400201 INV) - Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

UITERSTE BESLISSINGSDATUM VOOR DIT DOSSIER: sc 16/9  gr 30/9


Op 10/06/2024 werd een omgevingsvergunning (OMV_2024047286) aangevraagd voor enerzijds de afbraak van de bestaande (handels)woningen met bijhorende achterliggende constructies, gedeeltelijke afbraak van erfgoedpand Pas 142 (waardevolle voorgevel wordt behouden), opbreken van verhardingen en anderzijds het bouwen van een commerciële ruimte en 27 woonentiteiten met ondergrondse parkeergarage op de percelen 581R, 580K, 581Z2, 580H, 581T2, en 581A3 in afdeling 1, sectie H.

 

Bij de aanvraag werd een rooilijnplan en twee grondoverdrachtsplannen bijgevoegd, opgesteld door LSG landmeters (LAN14/1600).

Ter hoogte van Waterstraat bevindt zich een bestaande voetweg nr. 172. Deze heeft op de atlas der buurtwegen een breedte van 1,60m. Mits het bekomen van een omgevingsvergunning wordt er een nieuwe rooilijn in noordwestelijke richting gecreëerd, 1,60m uit de huidige voetweg.

Tegen de straatkant wordt de nieuwe rooilijn gelegd 15,40m uit de meergezinswoningswoningen gekend onder adres Waterstraat 1 (overzijde van de straat).

Dit wordt voorgesteld als LOT B op het rooilijnplan en heeft een oppervlakte van 83 ca.

Het LOT B zoals voorgesteld op het rooilijnplan zal gratis en kosteloos overgedragen worden aan de Stad Geel.

Ter hoogte van Pas 136-138 en 138A is er een verspringing in de huidige rooilijn. De nieuwe rooilijn voorziet een rechte lijn vertrekkend vanuit de hoek van 138-138A en de knik in huisnummer 136. Dit wordt weergegeven door lijn L-M

Dit wordt voorgesteld als LOT A en LOT C op het rooilijnplan en heeft een oppervlakte van 0,5 ca.

Het LOT A zoals voorgesteld op het rooilijnplan zal gratis en kosteloos overgedragen worden aan de stad Geel.

Cfr. het rooilijnplan zal het LOT C dat openbaar is, gedesaffecteerd worden, en vervolgens overdragen worden aan de aanvrager, zijnde ROLI Projects.

Het Lot C heeft een oppervlakte van 1,4ca. Gezien de geringe oppervlakte wordt de waarde hiervan vastgelegd op €0,00.

Argumentatie

Rooilijnplan

Het rooilijnplan en de grondoverdrachten voorzien voor de drie gemeentewegen rond de site waarvoor een omgevingsvergunning wordt aangevraagd:

  • Pas: het rechter maken van de bestaande rooilijn;
  • Waterstraat: het realiseren van een gemeenteweg van 15,40 meter breed;
  • Rasopvoetweg: het realiseren van een autovrije gemeenteweg (trage weg) van 3,20 meter.

Toepasselijke wetgeving gemeentewegen

Artikel 3 van het Gemeentewegendecreet bepaalt:

Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.

Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:

  1. de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
  2. de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.

Artikel 4 van het Gemeentewegendecreet bepaalt:

Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:

  1. wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
  2. een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
  3. de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
  4. wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
  5. bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.


Toetsing aan de doelstellingen van het gemeentewegendecreet

  • Door het verbreden van de huidige Rasopsvoetweg van 1,6 meter naar 3,2 meter en de gratis grondafstand, wordt het netwerk van trage wegen beter beschermd. Ze dient het algemeen belang.
  • Door het voorzien van de in- en uitrit van toegang tot de ondergrondse bewonersparking aan de kruising van  Pas met Veldstraat, zo ver mogelijk van Rasopsvoetweg, draagt dit bij tot een veilig wegennet.
  • De ontsluiting van de projectsite blijft gegarandeerd. Voetgangers en fietsers kunnen de site langs zowel Pas, Waterstraat als Rasopsvoetweg bereiken.
  • De wijziging van de rooilijn van gemeentewegen Pas, Waterstraat en Rasopsvoetweg zijn gelegen op het grondgebied van de stad Geel. Er is geen gemeentegrensoverschrijdende beoordeling nodig.
  • De wijzigingen aan de rooilijnen van Pas, Waterstraat en Rasopsvoetweg houdt rekening met de toekomst. Voor Pas door het rechter trekken van de rooilijn. Voor de Waterstraat zodat hier een gewenste wegbreedte ontstaat voor een eventuele toekomstige herindeling van het wegprofiel. Voor de Rasopsvoetweg zorgt de verbreding voor een betere toegankelijkheid en zichtbaarheid naar het groene binnengebied.
  • In het project worden maatregelen genomen om de te verwachten mobiliteitsimpact te milderen:
    • Er wordt een ruimte, goed bereikbare fietsenstallen voorzien. Hiermee wordt ingespeeld op wonen in een centrum en de behoefte om voor verplaatsingen eerder de fiets te nemen dan de wagen
    • De inrit tot de ondergrondse parking wordt zo ver mogelijk van het kruispunt (Pas - Waterstraat) voorzien. Er is een voorzone ter hoogte van de autolift  zodat er een overzichtelijke in- en uitrit wordt gewaarborgd. 

 

Beslissingen over gemeentewegen in het kader van omgevingsvergunningsaanvragen

Artikel 31 uit het Decreet betreffende de Omgevingsvergunning van 25 april 2014, en artikel 12 uit het Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019, stellen dat de gemeenteraad eerst een besluit moet nemen over de gratis grondafstand en de zaak der wegen alvorens de vergunningverlenende overheid (in eerste aanleg het college van burgemeester en schepenen) over de vergunningsaanvraag beslist.

 

Bezwaarschriften

Het openbaar onderzoek over de omgevingsvergunning, inclusief het rooilijnplan, zaak der wegen, en grondafstand, werd gehouden van 20/06/2024 tem 19/07/2024. Er werd een bezwaarschrift ingediend. De argumenten die hierin worden aangehaald hebben geen betrekking op de zaak der wegen / grondafstand en zullen daarom niet besproken worden in dit dossier.



Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad beslist gunstig over de wijzigingen aan de rooilijnen van Pas, Waterstraat en Rasopsvoetweg.

Artikel 2

De gemeenteraad beslist gunstig over de grondoverdrachten onder volgende voorwaarden :

  • Er dient een digitaal opmetingsplan van een landmeter met exacte afmetingen te worden bezorgd, ten laatste bij de akte van verkoop;
  • Alle kosten (inclusief kosten landmeter voor opmaak opmetingsplan en kosten notaris voor opmaak akte) verbonden aan deze gratis grondoverdracht zijn ten laste van de bouwheer;
  • De werken worden uitgevoerd in overeenstemming met het goedgekeurde plan;
  • De aangevraagde stedenbouwkundige vergunning pas van kracht zal gaan nadat door de aanvrager de grondafstand effectief gebeurd is.

Artikel 3

De gemeenteraad stelt het rooilijnplan Geel, Waterstraat 2 - Pas 132-134-136-138-142, opgemaakt door LSG landmeters (LAN 14/1600) met plandatum 4/04/2024, vast.

Artikel 4

Het rooilijnplan wordt van kracht op het moment dat de omgevingsvergunningsaanvraag definitief vergund is.