Terug
Gepubliceerd op 03/09/2024

2024_CBS_02181 - Zaak der wegen - Opheffing van een voetweg ter hoogte van Antwerpseweg 1 (202400173 INV) - Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 02/09/2024 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2024_CBS_02181 - Zaak der wegen - Opheffing van een voetweg ter hoogte van Antwerpseweg 1 (202400173 INV) - Goedkeuren 2024_CBS_02181 - Zaak der wegen - Opheffing van een voetweg ter hoogte van Antwerpseweg 1 (202400173 INV) - Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

UITERSTE BESLISSINGSDATUM VOOR DIT DOSSIER: SC 16/9 GR 30/9


Op 09/04/2024 werd een omgevingsvergunning (OMV_2024009093) aangevraagd voor het inrichten van een fietsenstalling voor deelfietsen, het plaatsen van een infobord en het afschaffen van een buurtweg op het perceel 880/02A in afdeling 3, sectie L.

 

Bij de aanvraag werd een grafisch plan tot opheffing van een gemeenteweg bijgevoegd, opgesteld door landmeter-expert Lieven Mentens (LAN040618), dat bestaat uit volgende bestanden:

1. Dossiersamenstelling

2. Motivatienota

3. Situatieplan

4. Kadasterplan

5. Uittreksel uit de Atlas der Buurtwegen

6. Fotoplan

7. Grafisch plan

8. Schatting meer-minwaarde

Bij de aanvraag is een berekening van de waardevermeerdering/-vermindering bijgevoegd, opgesteld door landmeter-expert Luc Bisschops (LAN040220)

 

Het gedeelte van de gemeenteweg voorheen gekend als buurtweg nr. 112, dat deel uit maakt van de aanvraag tot opheffing, is gelegen tussen de gewestwegen N19 - Antwerpseweg en R14 - Westelijke Ring.

Argumentatie

Rooilijnplan

Het grafisch plan tot opheffing van een gemeenteweg voorziet in de afschaffing van dit deel van buurtweg 112.

Het wegsegment wordt momenteel grotendeels gebruikt als brandweg en parking voor de kantoorgebouwen van IOK.

Door de aanleg van de gewestwegen N19 - Antwerpseweg en R14 - Westelijke Ring is dit stukje gemeenteweg geïsoleerd komen te liggen. Overeenkomstig de cassatiearresten d.d. 10/10/1979 en 13/06/2003 wordt de oorspronkelijke wegzate van de gemeenteweg geïntercepteerd door de gewestweg en in het gewestdomein opgenomen vanaf het ogenblik waarop zij door een uitdrukkelijke of impliciete beslissing van het Gewest bestemd wordt tot het algemeen gebruik als gewestweg.

Het wegsegment is hierdoor in onbruik geraakt als gemeenteweg omdat er geen enkele aansluiting meer is met de omliggende gemeentewegen.

Op de luchtfoto van 18 april 1971, voor de aanleg van de Westelijke Ring (R14) is de buurtweg 112 nog duidelijk zichtbaar. Op de luchtfoto van 14 juni 1988, na de aanleg van de Westelijke Ring (R14), is de buurtweg duidelijk in onbruik geraakt.

De noodzaak tot het gebruik van dit wegsegment voor de verplaatsingen is door de aanleg van de gewestwegen met vrij liggende fietspaden weggevallen.

 

Toepasselijke wetgeving gemeentewegen

Artikel 3 van het Gemeentewegendecreet bepaalt:

Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.

Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:

  1. de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
  2. de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.

Artikel 4 van het Gemeentewegendecreet bepaalt:

Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:

  1. wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
  2. een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
  3. de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
  4. wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
  5. bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

 

Toetsing aan de doelstellingen van het gemeentewegendecreet

  • Het op te heffen wegsegment is een geïsoleerd wegsegment. Het opheffen van het wegsegment heeft hierdoor slechts een beperkte invloed op de structuur en de samenhang van de gemeentewegen.
  • De mobiliteitsbehoeften voor harde en zachte weggebruikers blijven na de opheffing gevrijwaard want deze zijn ingevuld door de aanpalende gewestwegen met vrij liggende fietspaden.
  • Door de opheffing van het gedeelte van de gemeenteweg kan een publieke fietsenstalling met deelfietsen geplaatst worden. Hierdoor kan tegemoet gekomen worden aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit. Het stimuleren van duurzame vervoersalternatieven en het creëren van veilige fietsinfrastructuur en voetpaden voor zowel functionele als recreatieve verplaatsingen zijn zaken die elke burger ten goede komt. Dit alles belangt het algemeen nut aan.
  • De ontsluiting van alle aanliggende percelen, blijft gegarandeerd. Er wordt geen enkele toegang gesupprimeerd.
  • De ontsluiting van het geïsoleerd wegsegment via de gewestwegen is verkeerstechnisch niet mogelijk gelet op de nabijheid van de verkeersrotonde.
  • Door gebruik te maken van de vrij liggende fietspaden van de gewestwegen ontstaat er een valabel en beter alternatief voor de trage weggebruikers.
  • Het op te heffen wegsegment is volledig gelegen op het grondgebied van de stad Geel. Er is geen gemeentegrensoverschrijdende beoordeling nodig.
  • Het op te heffen wegsegment heeft momenteel geen noemenswaardige functie omdat er geen aansluiting is met aanpalende gemeentewegen.
  • Een eventuele nieuwe ontsluiting van het wegsegment is moeilijk realiseerbaar omdat het wegsegment ingesloten is tussen twee gewestwegen.
  • De opheffing heeft bij gevolg voor de huidige en toekomstige generaties weinig impact naar mogelijkheden op duurzame mobiliteit.

 

Berekening van de waardevermeerdering en/of -vermindering

Landmeter-expert Luc Bisschops (LAN040220) schat de waardevermeerdering en/of de -vermindering als nihil.

Motiveringsgronden hiervoor zijn:

  • Als de gemeenteweg in de feiten verdwenen is, omdat infrastructuren door of in opdracht van de overheid zijn aangelegd;
  • Omdat de gemeenteweg werd bebouwd op kracht van een rechtsgeldige, niet-vervallen vergunning die werd verleend voor 1 september 2019;

 

Beslissingen over gemeentewegen in het kader van omgevingsvergunningsaanvragen

Artikel 31 uit het Decreet betreffende de Omgevingsvergunning van 25 april 2014, en artikel 12 uit het Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019, stellen dat de gemeenteraad eerst een besluit moet nemen over het grafisch plan tot opheffing van een gemeenteweg alvorens de vergunningverlenende overheid (in eerste aanleg het college van burgemeester en schepenen) over de vergunningsaanvraag beslist.

 

Bezwaarschriften

Het openbaar onderzoek over de omgevingsvergunning, inclusief het grafisch plan tot opheffing van een gemeenteweg, werd gehouden van 22/06/2024 tem 21/07/2024. Er werden geen bezwaarschriften ingediend.


Adviezen

In de procedure van de omgevingsvergunningsaanvraag werd advies gevraagd aan Dienst Openbaar Domein, team groen-blauw, i.v.m. de afschaffing van de trage weg.

Het advies, dd. 13/06/2024, is gunstig:

Chemin 112 leidt tot niets meer. Hierdoor mag ze afgeschaft worden. Hiervoor werden er nog geen documenten toegevoegd.

Voor dat de werken starten moet de voetweg eerst afgeschaft worden over de gehele lengte van het perceel. Hiervoor zal door een erkende landmeter een grafisch plan tot afschaffing, de intentieverklaring en een eventuele waardevermeedering van de gronden aangeleverd moeten worden. Deze meerwaarde zal uitbetaald dienen te worden aan de Stad Geel. Tevens zijn ook de kosten van de landmeter voor de aanvrager.

De afschaffing kan uiteindelijk lopen via de geïntegreerde procedure.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad beslist gunstig over de afschaffing van buurtweg 112 voor het deel tussen de Westelijke Ring (R14) en de Antwerpseweg (N19).

Artikel 2

De gemeenteraad stelt het grafisch plan tot opheffing gemeenteweg van een gedeelte van de gemeenteweg voorheen gekend als buurtweg nr. 112, opgemaakt door landmeter-expert Lieven Mentens (LAN 040618) met plandatum 21/05/2024, vast.

Artikel 3

De gemeenteraad beslist gunstig over de schatting van de eventuele waardevermeerdering en/of -vermindering zoals geschat door landmeter-expert Luc Bisschops (LAN040220).

Artikel 4

Het grafisch plan tot opheffing van een gemeenteweg wordt van kracht op het moment dat de omgevingsvergunningsaanvraag definitief vergund is.