Op 09/04/2024 werd een omgevingsvergunning (OMV_2024009093) aangevraagd voor het inrichten van een fietsenstalling voor deelfietsen, het plaatsen van een infobord en het afschaffen van een buurtweg op het perceel 880/02A in afdeling 3, sectie L.
Bij de aanvraag werd een grafisch plan tot opheffing van een gemeenteweg bijgevoegd, opgesteld door landmeter-expert Lieven Mentens (LAN040618), dat bestaat uit volgende bestanden:
1. Dossiersamenstelling
2. Motivatienota
3. Situatieplan
4. Kadasterplan
5. Uittreksel uit de Atlas der Buurtwegen
6. Fotoplan
7. Grafisch plan
8. Schatting meer-minwaarde
Bij de aanvraag is een berekening van de waardevermeerdering/-vermindering bijgevoegd, opgesteld door landmeter-expert Luc Bisschops (LAN040220)
Het gedeelte van de gemeenteweg voorheen gekend als buurtweg nr. 112, dat deel uit maakt van de aanvraag tot opheffing, is gelegen tussen de gewestwegen N19 - Antwerpseweg en R14 - Westelijke Ring.
Rooilijnplan
Het grafisch plan tot opheffing van een gemeenteweg voorziet in de afschaffing van dit deel van buurtweg 112.
Het wegsegment wordt momenteel grotendeels gebruikt als brandweg en parking voor de kantoorgebouwen van IOK.
Door de aanleg van de gewestwegen N19 - Antwerpseweg en R14 - Westelijke Ring is dit stukje gemeenteweg geïsoleerd komen te liggen. Overeenkomstig de cassatiearresten d.d. 10/10/1979 en 13/06/2003 wordt de oorspronkelijke wegzate van de gemeenteweg geïntercepteerd door de gewestweg en in het gewestdomein opgenomen vanaf het ogenblik waarop zij door een uitdrukkelijke of impliciete beslissing van het Gewest bestemd wordt tot het algemeen gebruik als gewestweg.
Het wegsegment is hierdoor in onbruik geraakt als gemeenteweg omdat er geen enkele aansluiting meer is met de omliggende gemeentewegen.
Op de luchtfoto van 18 april 1971, voor de aanleg van de Westelijke Ring (R14) is de buurtweg 112 nog duidelijk zichtbaar. Op de luchtfoto van 14 juni 1988, na de aanleg van de Westelijke Ring (R14), is de buurtweg duidelijk in onbruik geraakt.
De noodzaak tot het gebruik van dit wegsegment voor de verplaatsingen is door de aanleg van de gewestwegen met vrij liggende fietspaden weggevallen.
Toepasselijke wetgeving gemeentewegen
Artikel 3 van het Gemeentewegendecreet bepaalt:
Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.
Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
Artikel 4 van het Gemeentewegendecreet bepaalt:
Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:
Toetsing aan de doelstellingen van het gemeentewegendecreet
Berekening van de waardevermeerdering en/of -vermindering
Landmeter-expert Luc Bisschops (LAN040220) schat de waardevermeerdering en/of de -vermindering als nihil.
Motiveringsgronden hiervoor zijn:
Beslissingen over gemeentewegen in het kader van omgevingsvergunningsaanvragen
Artikel 31 uit het Decreet betreffende de Omgevingsvergunning van 25 april 2014, en artikel 12 uit het Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019, stellen dat de gemeenteraad eerst een besluit moet nemen over het grafisch plan tot opheffing van een gemeenteweg alvorens de vergunningverlenende overheid (in eerste aanleg het college van burgemeester en schepenen) over de vergunningsaanvraag beslist.
Bezwaarschriften
Het openbaar onderzoek over de omgevingsvergunning, inclusief het grafisch plan tot opheffing van een gemeenteweg, werd gehouden van 22/06/2024 tem 21/07/2024. Er werden geen bezwaarschriften ingediend.
Adviezen
In de procedure van de omgevingsvergunningsaanvraag werd advies gevraagd aan Dienst Openbaar Domein, team groen-blauw, i.v.m. de afschaffing van de trage weg.
Het advies, dd. 13/06/2024, is gunstig:
Chemin 112 leidt tot niets meer. Hierdoor mag ze afgeschaft worden. Hiervoor werden er nog geen documenten toegevoegd.
Voor dat de werken starten moet de voetweg eerst afgeschaft worden over de gehele lengte van het perceel. Hiervoor zal door een erkende landmeter een grafisch plan tot afschaffing, de intentieverklaring en een eventuele waardevermeedering van de gronden aangeleverd moeten worden. Deze meerwaarde zal uitbetaald dienen te worden aan de Stad Geel. Tevens zijn ook de kosten van de landmeter voor de aanvrager.
De afschaffing kan uiteindelijk lopen via de geïntegreerde procedure.
De gemeenteraad beslist gunstig over de afschaffing van buurtweg 112 voor het deel tussen de Westelijke Ring (R14) en de Antwerpseweg (N19).
De gemeenteraad beslist gunstig over de schatting van de eventuele waardevermeerdering en/of -vermindering zoals geschat door landmeter-expert Luc Bisschops (LAN040220).
Het grafisch plan tot opheffing van een gemeenteweg wordt van kracht op het moment dat de omgevingsvergunningsaanvraag definitief vergund is.