Terug
Gepubliceerd op 04/06/2024

2024_CBS_01450 - Gemeenteweg Chemin Particulier en Sentier 152 - afsluiten - Aanvraag tot opleggen last tot herstel - handhaving - Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 03/06/2024 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Griet Smaers; Luc Van Laer

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2024_CBS_01450 - Gemeenteweg Chemin Particulier en Sentier 152 - afsluiten - Aanvraag tot opleggen last tot herstel - handhaving - Goedkeuren 2024_CBS_01450 - Gemeenteweg Chemin Particulier en Sentier 152 - afsluiten - Aanvraag tot opleggen last tot herstel - handhaving - Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

Op 7 juni 2021 en op 22 september 2022 werden twee meldingen ontvangen van eenzelfde melder over de chemin particulier en de sentier 152 ter hoogte van Maal 13A. Deze meldingen gingen over het omploegen van de weg alsook over het afsluiten met een poort.

Naar aanleiding van deze melding zijn er drie brieven verstuurd geweest (zie bijlage). In de eerste brief werd er aan de eigenares gevraagd om het pad te herstellen. Hierop volgde er een reactie dat de gemeenteweg niet over haar eigendom zou lopen. Naar aanleiding hiervan werd er door de stad een landmeter aangesteld die de ligging van het pad opgemeten en in kaart gebracht heeft. In de tweede en derde brief werden de bevindingen van de landmeter meegedeeld met de vraag om het pad te heropenen.

Naast het versturen van de brieven werden er ook enkele gesprekken gehouden. Zo is er ter plaatsen een gesprek geweest met de eigenaar, de wijkagent en de deskundige van de trage wegen en de waterlopen. Hierbij werden er afspraken gemaakt dat het pad terug opengesteld ging worden. Na dit gesprek is de eigenares samen met de pachter nogmaals tot op het stadhuis geweest met de vraag of ze de weg pas vrij mochten maken nadat de maïs er afgehaald was. De stad is hier toen in meegegaan. De weg was nadien effectief terug open.

Op dit laatste gesprek werd er door de eigenares zelf gevraagd of de weg niet verlegd kon worden. Maar na de eigenares geïnformeerd te hebben dat de kosten van de verlegging voor haar waren was ze hier geen voorstander meer van.

Op 14 mei 2024 werd er door een andere melder gemeld dat het pad terug omgeploegd was. Hierop is de wijkagent op 15 mei 2024 ter plaatsen geweest en heeft de eigenares beloofd om dit in orde te brengen.

Op 16 mei 2024 werd een last tot herstel gevraagd aan het College van Burgemeester en Schepenen. Het betreft het afsluiten en omploegen van de gemeenteweg chemin particulier en sentier 152. Dit werd door de deskundige van de waterlopen en trage wegen nagekeken en bevestigd op woensdag 22 mei 2024. 

Argumentatie

Op 16 mei 2024 werd een last tot herstel gevraagd aan het College van Burgemeester en Schepenen. Het betreft het afsluiten en omploegen van de gemeenteweg chemin particulier en sentier 152 ter hoogte van Maal 13A.

BEHEERSPLICHT

Het Gemeentewegendecreet is duidelijk: het beheer van de gemeentewegen is een verplichting voor de lokale besturen. Maar wat houdt nu juist de term 'beheer' in? Ook daar is het decreet duidelijk. In artikel 2, 2° staat onomwonden: "het onderhoud, de vrijwaring van de toegankelijkheid en de verbetering van een gemeenteweg, alsook de nodige maatregelen tot herwaardering van in onbruik geraakte gemeentewegen". Artikel 34 beschrijft vervolgens de beheersplicht op zich: "De gemeente is belast met het beheer van de gemeentewegen en het vrijwaren van de publieke doorgang over de volledige breedte van de gemeenteweg."

LAST TOT HERSTEL

Het lokaal bestuur beslist natuurlijk zelf over de wijze waarop ze het beheer uitvoert. De stad krijgt ruime en expliciete bevoegdheden om de toegankelijkheid van gemeentewegen te vrijwaren. Ze kan krachtig optreden om haar decretale taak uit te voeren: het herwaarderen van in onbruik geraakte gemeentewegen. De stad is, volgens art. 34, §2 van het decreet, zonder meer bevoegd om "versperringen of andere belemmeringen die de toegang, het gebruik of het beheer van de gemeenteweg hinderen of verhinderen, (te) verwijderen of (te) laten verwijderen". Maar daarnaast kan de stad ook opteren voor een ander middel: de 'last tot herstel'. Zo'n last komt erop neer dat het College van Burgemeester en Schepenen beslist op te treden tegen de onbruikbaarheid van een gemeenteweg, maar dat de uitvoering van het besluit voor een bepaalde periode wordt uitgesteld, zodat de overtreder de kans krijgt om zélf een einde aan de verboden situatie te maken. Als de 'last tot herstel' niet of niet tijdig wordt uitgevoerd, treedt vervolgens het college zelf op.

 

VERZOEKSCHRIFT

Iedereen die zich benadeeld acht omwille van de versperring of ontoegankelijkheid van een gemeenteweg kan het College van Burgemeester en Schepenen volgens art. 42 van het Gemeentewegendecreet verzoeken om een 'last tot herstel' te laten opleggen. Het enige wat daarvoor moet gebeuren is een gemotiveerd verzoekschrift indien. Het college moet dit verzoek verplicht behandelen en krijgt daarvoor 30 dagen de tijd. In haar antwoord zal het college gemotiveerd moeten uitleggen waarom het al dan niet wenst in te gaan op het verzoek.

Juridische grond

Het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het College van Burgemeester en Schepenen besluit om voor de chemin particulier en de sentier 152 ter hoogte van Maal 13A over te gaan tot volgende procedure:

  1. Een pv van de overtreding laten opstellen door de politie.
  2. Het College van Burgemeester en Schepenen verstuurt een aangetekende brief met de officiële vraag voor last tot herstel. Hierin staat vermeld dat de wegenis terug open en begaanbaar dient te zijn, ten laatste tegen 30 juni 2024.
  3. Als de deadline verstreken wordt zonder dat het pad hersteld is, zal de wegenis hersteld worden door de stad Geel op kosten van de desbetreffende eigenaar.