Terug
Gepubliceerd op 04/06/2024

2024_CBS_01437 - Beleidsplan Ruimte Geel – definitieve vaststelling - Beslissen: Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 03/06/2024 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Griet Smaers; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Nadine Laeremans; Bart Julliams

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2024_CBS_01437 - Beleidsplan Ruimte Geel – definitieve vaststelling - Beslissen: Goedkeuren 2024_CBS_01437 - Beleidsplan Ruimte Geel – definitieve vaststelling - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

De gemeenteraad keurde op 4 september 2017 (jaarnummer 00119) het Beleidsplan Ruimte Geel goed als ‘beleidsmatig gewenste ruimtelijke ontwikkeling’. Het Beleidsplan Ruimte Geel bestond toen uit de strategische visienota Geel 2040 en uit vier beleidskaders (veelzijdige stad, leefbare dorpen, duurzame bedrijvigheid, publieke ruimte en mobiliteit). Door het uitblijven van een juridisch sluitend kader kon de officiële goedkeuringsprocedure met onder meer het organiseren van een openbaar onderzoek niet worden ingezet.


Op 30 maart 2018 keurde de Vlaamse regering het besluit houdende nadere regels voor de opmaak, de vaststelling en de herziening van ruimtelijke beleidsplannen goed (Belgisch Staatsblad van 25 april

2018). Dit besluit geeft de opmaakprocedure voor ruimtelijke beleidsplannen een juridische onderbouwing.

 

Vanaf 2018 is verder gewerkt aan DNA-onderzoek over de open en bebouwde ruimte en de verdichtingsmogelijkheden binnen het bebouwde gebied, een vijfde beleidskader over de open ruimte en diverse inhoudelijke en redactionele aanpassingen aan de overige beleidskaders.

 

Het college van burgemeester en schepenen keurde op 2 november 2020 (jaarnummer 03019) het ontwerp beleidskader open ruimte en het draaiboek voor verdere afhandeling van het Beleidsplan Ruimte Geel principieel goed en besliste om het ontwerp beleidskader open ruimte voor te leggen aan de landbouwraad, de MiNa-raad en de GECORO. Het ontwerp beleidskader open ruimte is eveneens voorgelegd aan de andere bestuursniveaus.

 

Het college van burgemeester en schepenen nam op 1 februari 2021 (jaarnummer 00289) kennis van de geactualiseerde teksten van het Beleidsplan Ruimte Geel en besliste om deze op zaterdag 27 februari 2021 voor te leggen op een infosessie voor leden van de gemeenteraad, GECORO en stuurgroep (genodigden van de stedelijke, provinciale en Vlaamse administratie).

 

De gemeenteraad stelde op 1 april 2021 (jaarnummer 00062) het Beleidsplan Ruimte Geel unaniem voorlopig vast.

 

Het college van burgemeester en schepenen besliste op 26 april 2021 (jaarnummer 01182) om van 3 mei tot en met 31 juli 2021 het openbaar onderzoek omtrent het Beleidsplan Ruimte Geel te organiseren. Een digitale info- en inspraakvergadering werd georganiseerd op 27 mei 2021.

 

Het college van burgemeester en schepenen nam op 27 september 2021 (jaarnummer 02633) kennis van het verslag van het openbaar onderzoek en gaf opdracht dit over te maken aan de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (GECORO). De GECORO behandelde in de bijeenkomst van 12 oktober 2021 het verslag van het openbaar onderzoek en maakte op basis hiervan een eindadvies op.

 

De gemeenteraad gaf in zitting van 16 december 2021 goedkeuring aan de definitieve vaststelling van het Beleidsplan Ruimte Geel, bestaande uit volgende documenten:

  • Strategische visie Geel 2040;
  • Beleidskader veelzijdige stad;
  • Beleidskader leefbare dorpen;
  • Beleidskader duurzame bedrijvigheid;
  • Beleidskader publieke ruimte en mobiliteit;
  • Beleidskader open ruimte;
  • Procesnota;
  • Actieprogramma 2020-2026

Het definitief vastgestelde beleidsplan werd overgemaakt aan de Vlaamse Regering en aan de deputatie. Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2021 tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk Beleidsplan Ruimte Geel werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 15 februari 2022.

Op 19 april 2022 werd er een verzoekschrift tot nietigverklaring van het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2021 ingediend bij de Raad van State. Bij arrest van de Raad van State van 22 maart 2024 werd het Beleidsplan Ruimte Geel vernietigd. De Raad oordeelde dat het beleidsplan een tijdelijk bouwverbod vestigde voor een gebied met woonbestemming, terwijl een bouwverbod het voorwerp moet uitmaken van verordenende voorschriften van een ruimtelijk uitvoeringsplan, en artikel 2.1.2, §1 VCRO verbiedt dat een onderdeel van een ruimtelijk beleidsplan verordende kracht zou krijgen. 

 

Voorliggend gemeenteraadsbesluit betreft een herneming van de definitieve vaststelling van het Beleidsplan Ruimte Geel, waarbij rekening werd gehouden met het arrest van de Raad van State.

Argumentatie

De Raad van State was van oordeel dat een passage uit het op 16 december 2021 definitief vastgestelde Beleidsplan Ruimte Geel een verordenende aard had, wat niet wettig kon. 

Het is mogelijk om een nieuwe definitieve vaststelling van het beleidsplan te doen waarbij de betrokken passage en andere passages met vergelijkbaar karakter worden aangepast of geschrapt, omdat de GECORO in haar eindadvies van 12 oktober 2021 adviseerde om het plan te screenen op passages of uitspraken met verordenend karakter. Aanpassingen waarmee tegemoetgekomen wordt aan het wettigheidsprobleem dat de Raad van State vaststelde, voldoen dus aan de vereiste van artikel 46 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 tot bepaling van nadere regels voor de opmaak, de vaststelling en de herziening van ruimtelijke beleidsplannen en tot wijziging van diverse besluiten van de Vlaamse Regering in het kader van de regeling van de ruimtelijke beleidsplanning.  Dit artikel stelt dat bij definitieve vaststelling van het beleidsplan of het beleidskader ten opzichte van het voorlopig vastgestelde beleidsplan of het voorlopig vastgestelde beleidskader alleen wijzigingen kunnen worden aangebracht die gebaseerd zijn op of voortvloeien uit reacties op of adviezen of standpunten over het ontwerp. Een nieuwe voorlopige vaststelling en een nieuw openbaar onderzoek dringen zich dus niet op.  Andere aanpassingen dan de remediëring van het verordenend karakter van diverse passages, zijn niet gebeurd.  

 

Een nieuw openbaar onderzoek dringt zich ook niet om andere redenen op.  Er zijn sinds de organisatie van het openbaar onderzoek geen evoluties of nieuwe elementen die de inspraak hadden kunnen beïnvloeden. 

 

Op 26 oktober 2023 stelde de provincieraad het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen definitief vast. Dit is sinds 13 februari 2024 van kracht.

Het Beleidsplan Ruimte Geel is niet tegenstrijdig met het definitief vastgestelde Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen.

 

Op 11 januari 2024 keurde de Vlaamse Minister van Mobiliteit en Openbare Werken het Regionaal Mobiliteitsplan 2030-2050 voor de vervoerregio Kempen goed. Het Beleidsplan Ruimte Geel is in overeenstemming met dit Regionaal Mobiliteitsplan.

 

De herneming van de definitieve vaststelling van het Beleidsplan Ruimte Geel is ook vanuit temporeel oogpunt mogelijk binnen het regelgevend kader. Na vernietiging van een overheidsbeslissing door de Raad van State kan de overheid een nieuwe beslissing nemen waarbij het door de Raad vastgestelde wettigheidsgebrek wordt hersteld.  Overeenkomstig artikel 46 van het hierboven reeds vermelde besluit van de Vlaamse Regering m.b.t. de opmaak van de ruimtelijke beleidsplannen, is de termijn voor definitieve vaststelling van een gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan 150 dagen na het einde van het openbaar onderzoek.  Dit is overigens een termijn van orde.  Het arrest waarmee de eerdere definitieve vaststelling werd vernietigd, dateert van 22 maart 2024.  Het voorliggende besluit tot herneming van de definitieve vaststelling in aangepaste vorm, wordt genomen binnen een bestek van enkele maanden na betekening van het arrest en is dus tijdig. 

 

Overeenkomstig artikel 45 § 3 van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 tot bepaling van nadere regels voor de opmaak, de vaststelling en de herziening van ruimtelijke beleidsplannen, brengt de GECORO binnen negentig dagen na de einddatum van het openbaar onderzoek een standpunt uit over het gevolg dat het best gegeven kan worden aan de reacties uit het openbaar onderzoek.

 

De GECORO behandelde in de bijeenkomst van 12 oktober 2021 het verslag van het openbaar onderzoek en maakte op basis hiervan een eindadvies op. Dit is als bijlage bij dit besluit gevoegd.

In het eindadvies van de GECORO wordt geadviseerd om het plan te screenen op passages of uitspraken met “verordenend” karakter. Deze screening is gebeurd en de nodige aanpassingen zijn doorgevoerd.

 

De aangepaste teksten zijn als bijlage opgenomen bij dit besluit en worden voorgelegd aan de gemeenteraad voor definitieve aanvaarding.

 

Het definitief vastgestelde gemeentelijk beleidsplan ruimte wordt onmiddellijk na de definitieve vaststelling bezorgd aan de Vlaamse Regering en aan de deputatie. Als de Vlaamse Regering of de deputatie, met toepassing van artikel 2.1.11, § 2, tweede lid, van de VCRO, een voorbehoud maakt bij bepaalde opties uit het gemeentelijk beleidsplan ruimte, moet dat voorbehoud voldoen aan al de volgende criteria:

1. het bevat een precieze aanduiding van tekstpassages;

2. het is gemotiveerd op grond van strijdigheid met het (ontwerp van) beleidsplan ruimte Vlaanderen, respectievelijk het (ontwerp van) provinciaal beleidsplan ruimte;

3. het wordt naar de gemeente gestuurd binnen 45 dagen na de ontvangst van het definitief vastgestelde gemeentelijk beleidsplan ruimte.

Het college van burgemeester en schepenen maakt het besluit tot definitieve vaststelling van het beleidsplan ruimte binnen zestig dagen na het verstrijken van de termijn vermeld onder punt 3, bekend door:

  • 1° een bekendmaking bij uittreksel in het Belgisch Staatsblad overeenkomstig artikel 2.1.12, eerste lid, van de VCRO, met vermelding van de publicatie, vermeld in punt 2°;
  • 2° een integrale publicatie van het vaststellingsbesluit en het gemeentelijk beleidsplan ruimte op de website van de gemeente, overeenkomstig artikel 2.1.12, derde lid, van de VCRO.

Als de Vlaamse Regering of de deputatie een voorbehoud heeft gemaakt bij bepaalde opties uit het beleidsplan ruimte, moeten bovenstaande bekendmakingen een verwijzing bevatten naar deze tekstpassages.

Overeenkomstig artikel 2.1.12, eerste lid, van de VCRO, treedt het beleidsplan ruimte in werking veertien dagen na de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad en kunnen het beleidsplan ruimte en het vaststellingsbesluit vanaf dan worden ingezien op het stadhuis.

Juridische grond

Vlaamse Codex RO, artikel 2.1.11, §2, eerste lid, 4°

Besluit van 30 maart 2018 van de Vlaamse Regering houdende nadere regels voor de opmaak, de vaststelling en de herziening van ruimtelijke beleidsplannen.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de definitieve vaststelling van het Beleidsplan Ruimte Geel, zoals gevoegd als bijlage, goed.