Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure met aanvaarde factuur. Daarom werd er voor deze opdracht prijs gevraagd bij 3 firma’s.
Bij de prijsvraag werd duidelijk gesteld dat het totaalplaatje van de offerte zou bekeken worden en er niet alleen gegund ging worden op basis van de prijs. De firma’s moesten daarom aangeven wat hun plan van aanpak is, de uitvoeringstermijn geven en referenties opgeven.
Er werd prijs gevraagd bij 3 firma’s:
- DLW bv, Laurys Gewatstraat 71, 2560 Nijlen
- Cyclomedia Technology B.V., Van Voordenpark 1b, 5301 KP Zaltbommel (Nederland)
- Wayfinding Belgie Bv, Burchtstraat 2/002, 2470 Retie
Wayfinding heeft uiteindelijk geen offerte ingediend omdat zij de bordiconen van de Belgische verkeersbordenlijst niet konden linken. Het is van oorsprong een Nederlandse firma en momenteel zijn enkel de Nederlandse icoontjes gelinkt. Het schrijven van een apart programma voor de Belgische lijst zou de offerte veel te duur maken.
De 2 andere firma’s hebben wel een offerte ingediend.
DLW
- Plan van aanpak
- Om de inventaris te kunnen uitvoeren worden van elke weg camerabeelden genomen, dit gebeurt per fiets voorzien van een camera met GPS.
- Door voor een fiets te kiezen wordt elke weg, doorsteek, parking in beeld gebracht, ook diegene die niet met een gemotoriseerd voertuig bereikbaar zijn.
- Met de fiets is het ook mogelijk om opstellingen die (tijdelijk) niet zichtbaar zijn, in beeld te brengen: denk hierbij aan geparkeerde (vracht)wagens, werven, bomen,… of verdraaide opstellingen. Indien nodig zal de operator op de fiets ook stoppen om bijkomende beelden te maken met de GSM en bijhorende app Survey123
- Het doel is om 100% captatie van de verkeersborden te bekomen
- Na het terug opladen in de verkeersbordendatabank, wordt er ook een puntenbestand in shapefile formaat afgeleverd met informatie over beschadigde, vervuilde of verdraaide opstellingen zodat hiervoor onmiddellijke actie kan ondernomen worden door de stad.
- Het verzamelde beeldmateriaal wordt op een draagbare harde schijf overgemaakt.
- Uitvoeringstermijn
- 3 maanden na toewijzing opdracht
- Referenties
- Beerse, Herentals, Zwijndrecht, Olen, Heist-op-den-Berg, Hasselt
Cyclomedia
- Plan van aanpak
- De inventarisatie gebeurt op basis van de street smart beelden (360° beelden) die de stad nu ook gebruikt. Deze zijn gemaakt door een camera boven op een wagen.
- Deze wagen kan en mag niet overal komen, vb trage verbindingen (Palingstraat, Schoolsteeg, Achterpad, …) of wegen enkel voor kwetsbare weggebruikers (vb fietsostrade).
- De beelden die nu beschikbaar zijn, dateren van 2021. Een inventarisatie op die beelden betekent dat we geen huidige stand van zaken gaan te zien krijgen in de verkeersbordendatabank. Een nieuwe inwinning van 360° beelden is daardoor noodzakelijk. Dit is een actie die door GIS is ingeschreven in het budget voor 2024.
- Minimaal 95% van de objecten die zichtbaar zijn op de cyclorama en binnen de afstandsspecificaties liggen, worden geïnventariseerd.
- Van alle geïnventariseerde objecten heeft elk attribuuttype een correctheid van 95%
- Uitvoeringstermijn
- Eerst moet de opdracht voor het inwinnen van de beelden gegeven worden. Na opdracht kan de wagen beginnen rondrijden binnen de 1-2 weken
- Het maken van de beelden duurt +/- 2 weken
- Wachttijd na het rondrijden tot beschikking over de beelden: 6 weken
- Verwerking beelden en update verkeersbordendatabank: 4-6 weken
-> Totale uitvoeringstermijn is 16 weken (4 maanden), te rekenen vanaf datum dat opdracht voor inwinning nieuwe beelden wordt gegeven door GIS
- Referenties
- Affligem, Grimbergen, Begijnendijk, Opwijk en Meise
Op basis van bovenstaande gegevens en uit de voorstelling die beide firma's bij de dienst mobiliteit en GIS zijn komen doen, wensen de diensten de opdracht te gunnen aan DLW owv volgende redenen:
- De verkeersbordendatabank zelf is opgemaakt met behulp van DLW-software, het bedrijf kent de verkeersbordendatabank dus van binnen en van buiten. Het product van Cyclomedia is nog vrij nieuw terwijl DLW jarenlange ervaring heeft met de verkeersbordendatabank.
- DLW kan ons een (quasi) 100% captatie genereren owv het gebruik van de fiets, wat maakt dat er na de update geen bijkomend werk meer is voor de diensten om bv trage wegen, fietsostrade, parken, ... nog zelf te inventariseren. Bij Cyclomedia gaat dit wel het geval zijn.
- De uitvoeringstermijn is ook korter bij DLW, dit is ook zeer belangrijk want tijdens de update moeten alle wijzigingen die op het terrein plaatsvinden worden bijgehouden door de diensten en stedelijke werkplaats om deze nadien toe te voegen aan de geüpdatete databank. Hoe korter de doorlooptijd, hoe minder wijzigingen op het terrein zullen gebeuren, dus hoe minder updatewerk achteraf door de diensten.