Terug
Gepubliceerd op 04/06/2024

2024_CBS_01509 - Gebiedsgerichte samenwerking Vallei van de Grote Nete - Opmaak landschapsbiografie en landschapsvisie - Beslissen: Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 03/06/2024 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2024_CBS_01509 - Gebiedsgerichte samenwerking Vallei van de Grote Nete - Opmaak landschapsbiografie en landschapsvisie - Beslissen: Goedkeuren 2024_CBS_01509 - Gebiedsgerichte samenwerking Vallei van de Grote Nete - Opmaak landschapsbiografie en landschapsvisie - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0029

Aanleiding en context

De opmaak van een landschapsbiografie en landschapsvisie kadert in de gebiedsgerichte samenwerking in de vallei van de Grote Nete.

Algemeen doel van de opdracht is het in kaart brengen van de landschaps-, natuur- en erfgoedkenmerken en -kwaliteiten van de vallei van de Grote Nete als inspiratiebron voor de visievorming voor toekomstige ontwikkelingen, in een interdisciplinaire context. Dat moet leiden tot een landschaps- en inrichtingsvisie voor het projectgebied met naast de landschappelijke, ecologische en erfgoedaspecten ook aandacht voor recreatieve beleving op maat van de verschillende doelgroepen en draagkracht van de vallei.

Met de opmaak van een landschapsbiografie wordt een solide basis gelegd voor de uitwerking van een recreatief verhaal voor de beleving van de hele vallei. Het geeft bovenlokale partners zoals Stichting Kempens landschap, de Regionale Landschappen, en Toerisme Provincie Antwerpen een adequaat instrument om een onderbouwd plan voor de beleving van het erfgoed op maat van de draagkracht van de vallei te ontwikkelen, in samenwerking met de lokale besturen en andere partners.

Doel is om met een scherper inzicht in het natuurlijk landschap, het historisch landgebruik en karakteristieken van een plek over de sectoren heen te kunnen werken aan onder andere valleiherstel, landschaps- en erfgoedzorg, verbinding van natuur, duurzaam en betekenisvol toerisme rekening houdend met alle ruimtegebruikers in het gebied. Dit vraagt een integrale benadering en input van verschillende expertisen: milieu, water, erfgoed, ruimtelijke planning, landbouw, toerisme, natuur, landschap, …

Het instrument van de landschapsbiografie werd toegelicht in twee voorgaande gebiedscoalities. De presentatie is in bijlage bijgevoegd. Deze nota vat samen wat het instrument en het proces in hoofdlijnen inhoudt.

De provincie Antwerpen heeft een bestek op de markt gezet om een landschapsbiografie en landschapsvisie voor de vallei van de Grote Nete op te maken en vraagt aan alle betrokken lokale besturen en partners om hier samen aan te werken. De opmaak van een landschapsbiografie en landschapsvisie voor de vallei van de Grote Nete wordt volledig gefinancierd door de provincie Antwerpen. Hiervoor wordt geen financiële bijdrage van de partners of lokale besturen gevraagd.

Om ervoor te zorgen dat de landschapsbiografie een breed gedragen product wordt, met input van alle betrokken lokale besturen en partners, is de provincie op zoek naar de contactpersonen en sleutelfiguren in het proces. Daarom werd in bijlage een vragenlijst toegevoegd. In voorbereiding van de opstart wordt gevraagd om deze vragenlijst zo snel mogelijk ingevuld terug te bezorgen.

De output is een toegankelijk geschreven, bondig, rijk geïllustreerd, wervend en sterk visueel product dat dient om te inspireren en te overtuigen. Het is een instrument inzetbaar als communicatiemiddel, zowel naar beleidsmakers als betrokkenen en geïnteresseerden.

Argumentatie

Planning

    GUNNING : mei 2024

    START PROJECT: juni 2024 (startvergadering dinsdag 25 juni 2024)

    OPLEVERING: juni 2025

Governance structuur

GEBIEDSCOALITIE: ontwikkelen van de landschapsbiografie en -visie als vast agendapunt zolang het project loopt. De gebiedscoalitie is samengesteld uit alle partners en lokale besturen (politieke vertegenwoordiging). Binnen de gebiedscoalitie terugkoppelen van de voortgang en bespreken van de strategische keuzes, met daarbij ruimte voor afstemming met oog op breed gedragen visie.

STUURGROEP: De stuurgroep is het kader voor uitwisseling op hoog niveau over de opmaak van de landschapsbiografie. Alle partners en lokale besturen binnen de gebiedscoalitie nemen er gelijkwaardig plaats rond de vergadertafel. Binnen de stuurgroep wordt vinger aan de pols gehouden over de algemene voortgang. De stuurgroep neemt kennis van de lopende processen in de 3 projectgroepen. Het biedt een platform voor overleg over inhoudelijke keuzes.

Samenstelling: alle partners en lokale besturen (ambtelijke vertegenwoordiging). Verschillende expertisen: milieu, water, erfgoed, ruimtelijke planning, landbouw, toerisme, natuur, bos, landschap, …

Wie afvaardigen?

Bij de afvaardiging dient rekening te worden gehouden met de integrale benadering rond thema’s zoals waterbeheer, klimaatadaptatie en -mitigatie, biodiversiteit, bosbeheer, bodem en koolstofopslag, voedselvoorziening, landschapskwaliteit, toerisme en recreatie die input vraagt van verschillende expertisen: milieu, water, erfgoed, ruimtelijke planning, landbouw, toerisme, natuur, landschap, … Eventueel een duo, waarbij onderling wordt afgesproken wie aanwezig zal zijn. Bijvoorbeeld directeur dienst Omgeving en directeur Toerisme voor een lokaal bestuur.

Frequentie van overleg:

te bepalen samen met bureau (vermoedelijk 3 keer een overleg van 2u).

Voor de startvergadering nodigen we zowel de leden van de gebiedscoalitie als de stuurgroep uit.

Andere belangrijke momenten voor samenbrengen van de stuurgroep: overgang van landschapsbiografie naar landschapsvisie en oplevering van landschapsbiografie en -visie.

Save-the-date:

startvergadering op dinsdag 25 juni 2024 van 14u tot 16u in Provinciehuis, aansluitend netwerkmoment.

3 PROJECTGROEPEN

  • Projectgroep ‘Benedenloop’: Lier, Nijlen, Berlaar, Herenthout, Heist-op-den-Berg
  • Projectgroep ‘Middenloop’ : Hulshout, Westerlo, Herselt, Laakdal, Geel
  • Projectgroep ‘Bovenlopen’: Geel, Meerhout, Balen en Mol

Wie afvaardigen?

Bij de afvaardiging dient rekening te worden gehouden met de integrale benadering rond thema’s zoals waterbeheer, klimaatadaptatie en -mitigatie, biodiversiteit, bosbeheer, bodem en koolstofopslag, voedselvoorziening, landschapskwaliteit, toerisme en recreatie die input vraagt van verschillende expertisen: milieu, water, erfgoed, ruimtelijke planning, landbouw, toerisme, natuur, landschap, …

Meerdere personen afvaardigen kan, waarbij onderling wordt afgesproken wie aanwezig zal zijn, maar gelieve dit te beperken tot 3. Bijvoorbeeld een omgevingsambtenaar, een ambtenaar van de dienst Toerisme en een ruimtelijke planner voor een lokaal bestuur.

Frequentie van overleg :

te bepalen samen met bureau (wellicht om de 6 weken). Combinatie van overleg en terreinbezoek.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur - algemene bevoegdheidsbepalingen college van burgemeester en schepenen
<p>Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd op basis van artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur</p>

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college burgemeester en schepenen beslist Stijn Valgaeren (sectormanager grondgebiedszaken) en Ilse Daniëls(Sectormanager vrije tijd) af te vaardigen voor de stuurgroep Landschapsbiografie en landschapsvisie Grote Nete.

Artikel 2

Het college burgemeester en schepenen beslist Georg Klein (deskundige klimaat), Thomas Mondelaers (deskundige toerisme) en Lucas Cools (beleidsadviseur stadsontwikkeling) af te vaardigen voor de projectgroep 'middenlopen'. 

Artikel 3

Het college burgemeester en schepenen beslist Georg Klein (deskundige klimaat), Thomas Mondelaers (deskundige toerisme) en Lucas Cools (beleidsadviseur stadsontwikkeling) af te vaardigen voor de projectgroep 'bovenlopen'.