Terug
Gepubliceerd op 05/03/2024

2024_CBS_00523 - Opname vergunningeregister GEB 202300007 voor een woning gelegen Voort 55, Kadastraal gekend sectie I nrs. 359 B/E/F - Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 04/03/2024 - 12:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Bart Julliams

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2024_CBS_00523 - Opname vergunningeregister GEB 202300007 voor een woning gelegen Voort 55, Kadastraal gekend sectie I nrs. 359 B/E/F - Goedkeuren 2024_CBS_00523 - Opname vergunningeregister GEB 202300007 voor een woning gelegen Voort 55, Kadastraal gekend sectie I nrs. 359 B/E/F - Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

Aan het college van burgemeester en schepenen wordt een aanvraag tot opname in het vergunningenregister voorgelegd.

De aanvraag betreft een zonevreemde woning met afdak volgens het gewestplan Herentals-Mol, goedgekeurd bij KB van 28 juli 1978 gelegen in natuurgebied gebied, VEN en Habitatrichtlijngebied.

De aanvraag is gelegen in een kwetsbaar gebied  (zie bijlage 1). De groengebieden hebben als bestemming het behoud, de bescherming en het herstel van het natuurlijk milieu.

In het algemeen geldt in alle groengebieden een bouwverbod.

De natuurgebieden omvatten de bossen, wouden, venen, heiden, moerassen, duinen, rotsen, aanslibbingen, stranden en andere dergelijke gebieden.

In deze gebieden mogen jagers- en vissershutten worden gebouwd voor zover deze niet kunnen gebruikt worden als woonverblijf, al ware het maar tijdelijk. (artikel 113.4.3.1 van het Koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en de gewestplannen). 

Het Vlaams Ecologisch Netwerk (VEN) is een netwerk van de mooiste stukjes natuur in Vlaanderen. Het Vlaams Ecologisch Netwerk (VEN) is een samenhangend en georganiseerd geheel van gebieden van de open ruimte waarin een specifiek beleid inzake natuurbehoud, gebaseerd op de kenmerken van het natuurlijk milieu, de onderlinge samenhang tussen de openruimtegebieden en de aanwezige en potentiële natuurwaarden wordt gevoerd. De eigendom is gelegen in VEN/IVON 5.05_00003_00001 De Molse Nete – gen (18/07/2003).  (Bijlage 2)

De Habitatrichtlijn is gericht op het waarborgen van de biologische diversiteit in de Europese Unie door de natuurlijke habitats en wilde dier- en plantensoorten die van Europees belang zijn in een gunstige staat van instandhouding te behouden of te herstellen. De eigendom is gelegen in habitatrichtlijngebied 5.04_00001_00001 Bovenloop van de Grote Nete met Zammelsbroek, Langdonken en Goor (15/02/2008). (Bijlage 3)

De aanvraag is volgens de watertoetskaarten gelegen in pluviaal en fluviaal overstromingsgevoelig gebied.

De “advieskaart watertoets” geeft eenduidig en op perceelsniveau aan of en aan welke instanties advies moet gevraagd worden. Dit advies is dan nodig met betrekking tot de watertoets bij een plan of vergunning. Deze meer verfijnde afbakening van de overstromingsgebieden geven een zicht op de concrete toestand op perceelsniveau. (Bijlage 4)

De zonevreemde basisrechten zijn de regels die het mogelijk maken om bouwhandelingen te vergunnen aan constructies die zonevreemd zijn. Dat laatste zijn constructies die niet thuishoren in een bepaald bestemmingsgebied. In principe kan het bestuur voor dergelijke constructies dus geen vergunning verlenen. Nochtans zijn er situaties waarin het wel redelijk zou zijn om dit te doen zoals voor constructies die al bestonden vóór ze door een plan zonevreemd werden.

De zonevreemde basisrechten komen hieraan tegemoet. Destijds opgevat als overgangsmaatregel bieden ze vandaag een systematisch pakket van rechten aan die het mogelijk maken om onder bepaalde voorwaarden toch een vergunning te verlenen. Die vergunning kan gericht zijn op het verbouwen, herbouwen of uitbreiden van de constructie. Elk van deze rechten kent zijn eigen voorwaarden.

De aanvraag is gelegen binnen de contouren van het RUP Zonevreemde woningen dd.29/01/2009, overdruk I (https://www.geel.be/RUP%20zonevreemde%20woningen) (Bijlage 5)

Als bijlage is in het aanvraagdossier een inplantingsplan toegevoegd met aanduiding van het hoofdgebouw met een afdak ter hoogte van de voorgevel en een carport tegen de rechter zijgevel. Op het inplantingsplan wordt aangeduid dat er een tuinhuis  en een gedeelte van de carport reeds werd gesloopt. (Bijlage 6)

Opname wordt gevraagd van de woning met afdak.

Het dossier 

Er werd geen PV opgesteld.

Argumentatie

Voor het vermoeden van vergunning dient de aanvrager aan te tonen dat de huidige bestaande constructie reeds bestond op 5 oktober 1978. (= inwerkingtreding van het gewestplan)

Er wordt voldoende en duidelijk bewijs aangeleverd dat de woning hoofdzakelijk dateert van vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd bij K.B. van 28 juli 1978 :

  • In zitting van 13/04/1965 geeft het college van burgemeester en schepenen toelating (ref. 14.866) voor het oprichten van een vakantiehuisje in voorlopige materialen, in te planten op 30 meter achter de grens van de straat. Het betrof hier een voorlopige toelating. (Bijlage7)
  • Op een luchtfoto van 1964 van het Nationaal Geografisch instituut is de woning in zijn huidige vorm herkenbaar. (Bijlage 8)
  • In de aanvraag is een familiefoto van januari 1978 aanwezig waarbij de grootouders poseren voor de woning ter ere van hun 50 jarige jubileum. Er kan afgeleid worden dat de woning en voorgevel van de woning overeenstemmen met de huidige toestand. (Bijlage 9)
  • Uit de uitnodiging van de gouden huwelijksverjaardag dd. 07/01/1978 staat het oorspronkelijke adres nl. Schalieschuurstraat 12. (Bijlage 10)

Functiewijziging van vakantiehuis naar residentieel wonen.

De wijziging van de functie van een bebouwd onroerend goed vóór 09/09/1984 was niet vergunningsplichtig. Er was voor deze datum dus geen vergunning nodig voor functiewijzigingen Een functie- of gebruikwijziging vóór 09/09/1984 is dan als het ware vergund geacht indien er geen vergunningsplichtige werken werden uitgevoerd aan het gebouw.

De inschrijvingen op het betrokken adres dateren van vóór 09/09/1984.

  • Volgens de gegevens van het bevolkingsregister dateert de eerste inschrijving op het adres Schalieschuurstraat 12 van 03/09/1973. 
  • Schalieschuurstraat kreeg een nieuwe straatnaam en huisnummer nl. Voort 55.
  • Volgens de gegevens van het bevolkingsregister dateert de eerste inschrijving op het adres Voort 55 van 01/05/1981.

Conclusie

Er wordt voldoende bewijs geleverd dat zowel de woning op zich als de bestemming ervan als vergund geacht kan beschouwd worden.

Er wordt onvoldoende of duidelijk bewijs aangeleverd dat de carport en het afdak tegen de voorgevel dateren van vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd bij K.B. van 28 juli 1978:

  • Er is geen kadastraal, of ander bewijs dat de carport werd opgericht vóór de inwerkingtreding van het gewestplan, in de aanvraag staat ook vermeld dat de carport zal worden gesloopt.
  • De aanvrager wenst het afdak aan de voorgevel te behouden en verwijst naar de familiefoto (zie bijlage 9) van de grootouders van januari 1978 waar een afdak waarneembaar is. Uit de foto van de vastgoedmakelaar (zie bijlage 11) die momenteel gelast is met de verkoop van de woning is duidelijk te zien dat de afmeting en het materiaal van het afdak niet overeenstemmen met de oorspronkelijke toestand. Er wordt niet aangetoond dat de oprichting van het afdak dateert van vóór de inwerkingtreding van het gewestplan en komt bijgevolg niet in aanmerking voor opname.
  • Er wordt niet aangetoond dat de verhardingen voor de woning werden aangelegd vóór de inwerkingtreding van het gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd bij K.B. van 28 juli 1978.

Conclusie

De uitbreidingen aan de woning kunnen niet als vergund geacht beschouwd worden.

 

Er werd geen PV opgesteld.

Juridische grond

Het vermoeden van vergunning wordt geregeld in Artikel 4.2.14 §2 VCRO, dit artikel stelt het volgende:

§ 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening bepaalt dat bestaande constructies waarvan door enig rechtens toegelaten bewijsmiddel wordt aangetoond dat ze gebouwd werden in de periode vanaf 22 april 1962 tot de eerste inwerkingtreding van het gewestplan waarbinnen zij gelegen zijn, worden voor de toepassing van deze codex geacht te zijn, tenzij het vergund karakter wordt tegengesproken middels een proces-verbaal of een niet anoniem bezwaarschrift, telkens opgesteld binnen een termijn van vijf jaar na het optrekken of plaatsen van de constructie.

Het tegenbewijs, vermeld in het eerste lid, kan niet meer worden geleverd eens de constructie één jaar als vergund geacht opgenomen is in het vergunningenregister. 1 september 2009 geldt als eerste mogelijke startdatum voor deze termijn van één jaar. Deze regeling geldt niet indien de constructie gelegen is in een ruimtelijk kwetsbaar gebied.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester  en schepenen beslist om de woning met bestemming van residentieel wonen gelegen Voort 55 te Geel,  Kadastraal gekend sectie I nrs. 359 B/E/F, als vergund geacht op te nemen in het vergunningenregister. De woning heeft een bouwdiepte van 8,67 meter, een bouwbreedte van 7,41 meter, kroonlijsthoogte 2,64 meter en nokhoogte van 4,16 meter. De gevels zijn uitgevoerd in rode gevelsteen, buitenschrijnwerk in hout, dakbedekking in leien en is voorzien van een gemetselde schouw. (zie grondplannen en gevels in bijlage)

Het afdak aan de voorgevel en de carport tegen de zijgevel  worden niet opgenomen in het vergunningenregister.

Verhardingen worden niet opgenomen in het vergunningenregister.

Artikel 2

Het weerlegbaar vermoeden van vergunning heeft betrekking op bestaande constructies die (naar verluid) zijn opgetrokken tussen de periode vanaf 22 april1962 tot de eerste inwerkingtreding van het gewestplan. Toont de betrokkene aan dat de constructie in die periode is gebouwd, dan wordt de constructie geacht te zijn vergund. Dat vergund karakter kan enkel worden tegengesproken door een proces-verbaal of een niet anoniem bezwaarschrift, telkens opgesteld binnen een termijn van vijf jaar na het optrekken of plaatsen van de constructie.

Dat tegenbewijs, kan echter niet meer geleverd worden eens de constructie één jaar als vergund geacht is opgenomen in het vergunningenregister. Het al dan niet opnemen in het vergunningenregister kan dus wel degelijk beperkt rechtsgevolgen hebben. Het weerlegbaar vermoeden kan immers niet meer worden tegengesproken na een opname van meer dan één jaar.

Maar ook op deze laatste regel bestaat een uitzondering. Voor constructies gelegen in ruimtelijk kwetsbaar gebied (zie art. 1.1.2, 10° VCRO: natuurgebied, groengebied etc.) kan dit tegenbewijs immers wél nog steeds geleverd worden, ook na een opname in het vergunningenregister van één jaar.

Artikel 3

Tegen de beslissing van het college van burgemeester en schepenen kan beroep aangetekend worden bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.