UITERSTE BESLISSINGSDATUM VOOR DIT DOSSIER: 8/10/2024
Verslag van de omgevingsambtenaar
Dossiernummer omgevingsloket: OMV_2024038026
Dossiernummer gemeente: 202400122
De gemeente Geel heeft op 14 maart 2024 een aanvraag ontvangen voor het uitvoeren van terreinwerken voor het verleggen van een trage weg en het inrichten van een stilteplek. De aanvraag werd op 26 april 2024 volledig en ontvankelijk verklaard.
Gegevens van de aanvrager
STUDIEBUREAU VERHAERT & CO BV gevestigd Rode Haagjes 3_001 te 2288 Grobbendonk
Gegevens van de ligging
Administratieve ligging: Merenseweg 1
Kadastrale ligging: afdeling 6 sectie G nrs. 131N, 131R en 896A
Verslag
Ligging volgens de plannen van aanleg, uitvoeringsplannen, verkavelingen.
Agrarisch gebied
De agrarische gebieden zijn bestemd voor de landbouw in de ruime zin. Behoudens bijzondere bepalingen mogen de agrarische gebieden enkel bevatten de voor het bedrijf noodzakelijke gebouwen, de woning van de exploitanten, benevens verblijfsgelegenheid voor zover deze een integrerend deel van een leefbaar bedrijf uitmaakt, en eveneens para-agrarische bedrijven. Gebouwen bestemd voor niet aan de grond gebonden agrarische bedrijven met industrieel karakter of voor intensieve veeteelt, mogen slechts opgericht worden op te minste 300 m van een woongebied of op ten minste 100 m van een woonuitbreidingsgebied, tenzij het een woongebied met landelijk karakter betreft. De afstand van 300 en 100 m geldt evenwel niet in geval van uitbreiding van bestaande bedrijven. De overschakeling naar bosgebied is toegestaan overeenkomstig de bepalingen van artikel 35 van het Veldwetboek, betreffende de afbakening van de landbouw- en bosgebieden (artikel 11 van het Koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en de gewestplannen).
De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling
De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een ruimtelijke uitvoeringsplan of bijzonder plan van aanleg.
Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag
De aanvraag dient getoetst te worden aan de bepalingen van het gewestplan.
Overeenstemming met dit plan
De aanvraag is in overeenstemming met dit plan en met de stedenbouwkundige voorschriften.
Afwijkings- en uitzonderingsbepalingen
Niet van toepassing
Verordeningen
Er zijn geen historische dossiers voor deze aanvraag.
De aanvraag betreft het verleggen van een voetweg, het uitvoeren van terreinaanlegwerken en het inrichten van een stilteplek.
Velveekse Voetweg is buurtweg nr 169 en ligt tussen de straten Haag en het kruispunt Velveken-Merenseweg. Volgens de atlas is de voetweg 1,6m breed. De laatste 100m versmalt de voetweg door de aanwezigheid van een hoge haagkant langs beide zijden van het pad.
Door het plaatselijk verleggen van de voetweg wordt deze opgewaardeerd. Er wordt eveneens ruimte gecreëerd voor een rust- en stilteplek.
De voetweg buigt af ter hoogte van het smallere deel en leidt naar Velveken. Langs Velveken wordt het pad aanlegd gescheiden van het verkeer door hoogstammen en struikbegroeiing.
De voetweg wordt aangelegd in een halfverharding.
De stilteplek is een groene rustplek. Er is ruimte voor een zitelement, een infobord; een fietsenrek en een insectenhotel.
Art. 31 uit het Decreet betreffende de Omgevingsvergunning dd. 25/04/2014, stelt dat de gemeenteraad eerst een besluit moet nemen over de gratis grondafstand alvorens het college van burgemeester en schepenen over de vergunningsaanvraag beslist.
De gemeenteraad verleende in zitting van 30/09/2024 goedkeuring voor de gratis grondafstand en het rooilijnplan zoals voorzien in de aanvraag tot omgevingsvergunning langs Velveken, op voorwaarde dat:
Overeenkomstig de criteria van artikels 11 t.e.m. 14 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning is de gewone procedure van toepassing en moet de aanvraag openbaar gemaakt worden.
Het openbaar onderzoek werd gehouden van 6 mei 2024 t.e.m. 4 juni 2024. Er werden geen bezwaarschriften ingediend.
Er werd geen informatievergadering gehouden.
Op 6 juni 2024 werd het advies ontvangen van Agentschap Landbouw en Zeevisserij (hoofdbestuur)
Advies: voorwaardelijk gunstig
Op 8 mei 2024 werd het advies ontvangen van stad Geel, dienst Openbaar Domein, ivm trage wegen
Het advies voor het verleggen van de Velveekse voetweg is negatief. De Velveekse voetweg is een rechte verbinding van 1,6 meter breed dat ingetekend staat in de Atlas Der Buurtwegen. Door de verlegging zou het pad omgebogen worden. Daarnaast mag het pad niet aangelegd worden in steenslag.
Advies: ongunstig
Wegenis
Het perceel is gelegen langsheen een gemeenteweg (Velveekse Voetweg).
Art. 4.3.5.§ 1. Een omgevingsvergunning voor het bouwen van een gebouw met als hoofdfunctie «wonen», «verblijfsrecreatie», dagrecreatie, met inbegrip van sport, detailhandel, dancing, restaurant en café, kantoorfunctie, dienstverlening, vrije beroepen, industrie, bedrijvigheid, «gemeenschapsvoorzieningen» of «openbare nutsvoorzieningen», kan slechts worden verleend op een stuk grond, gelegen aan een voldoende uitgeruste weg, die op het ogenblik van de aanvraag reeds bestaat.
§ 2. Een voldoende uitgeruste weg is ten minste met duurzame materialen verhard en voorzien van een elektriciteitsnet. De Vlaamse Regering kan bepalen in welke gevallen, en onder welke voorwaarden, gelet op de plaatselijke toestand, van deze minimale uitrusting kan worden afgeweken. Een voldoende uitgeruste weg voldoet voorts aan de uitrustingsvoorwaarden die worden gesteld in stedenbouwkundige voorschriften of vereist worden door de plaatselijke toestand, daaronder begrepen de voorzieningen die in de gemeente voorhanden zijn en het ruimtelijk beleid van de gemeente.
§ 3. In het geval de opdrachtgever instaat voor zowel het bouwen van de gebouwen als de verwezenlijking van de voor het project noodzakelijke wegeniswerken, of in het geval de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen of een overheid de wegenis aanbesteedt, kan de omgevingsvergunning voor de gebouwen worden afgeleverd zodra de omgevingsvergunning voor de wegeniswerken is verleend. Het vergunningverlenende bestuursorgaan kan in dat geval een afdoende financiële waarborg voor de uitvoering van de wegeniswerken eisen.
§ 4. De voorwaarde, vermeld in § 1, is niet van toepassing :
1° in verkavelingen waar geen of beperktere lasten op het vlak van de weguitrusting zijn opgelegd;
2° voor land- of tuinbouwbedrijven en voor bedrijfswoningen van een land- of tuinbouwbedrijf;
3° op het verbouwen, herbouwen of uitbreiden van bestaande constructies.
Watertoets
Volgens artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 en latere wijzigingen betreffende het integraal waterbeleid dient de aanvraag onderworpen te worden aan de watertoets. Het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006 en latere wijzigingen stelt nadere regels vast voor de toepassing van de watertoets. De aanvraag werd getoetst aan de kenmerken van het watersysteem, aan de relevante doelstellingen en beginselen van artikel 5, 6 en 7 van het decreet integraal waterbeleid, en aan de bindende bepalingen van het (deel)bekkenbeheerplan.
Het perceel gelegen te Geel, Afdeling 6, Sectie G, nr. 131N, 131R en 896A stroomt af naar de Puntloop, een onbevaarbare waterloop van 2de categorie die beheerd wordt door provincie Antwerpen. De locatie is volgens de watertoetskaarten niet overstromingsgevoelig.
Mogelijke schadelijke effecten voor het water zouden kunnen ontstaan door wijziging van de kwaliteit van het oppervlaktewater of het grondwater, wijziging van infiltratie naar het grondwater, wijziging van de grondwatervoorraden en het grondwaterstromingspatroon, wijziging van het overstromingsregime, het afvoergedrag of de structuurkwaliteit van de waterloop, en wijziging van waterafhankelijke natuur.
Het hemelwater infiltreert op eigen terrein naast de aangelegde halfverharding. Er is voldoende ruime om deze infiltratie mogelijk te maken.
De watertoets wordt gunstig beoordeeld.
Toetsing aan de goede ruimtelijke ordening
Toetsing aan de beoordelingsgronden van artikel 4.3.1§2 van VCRO:
Functionele inpasbaarheid
Het betreft het verleggen van een buurtweg, het uitvoeren van terreinaanlegwerken en het creëren van een stilteplek. De voetweg wordt opgewaardeerd.
Omwille van de beperkte impact op de omgeving en omdat de buurtweg wordt overgedragen naar het openbaar domein, kan een afwijking omwille van algemeen belang worden toegestaan.
De aanvraag is functioneel inpasbaar.
Mobiliteitsimpact
Momenteel sluit de buurtweg in een recht lijn aan op een tweede voetweg (Zwaardvoerdersspoor). Door het verleggen van de voetweg wordt er 2x een haakse bocht gecreëerd. Dit heeft invloed op de mobiliteit en dan vooral op het fietsverkeer.
Door het verleggen van de voetweg zal deze echter breder worden waardoor het fietscomfort verhoogd wordt.
Er is eveneens ruimte voor een stilteplek, met een bankje, waar er gerust kan worden.
Schaal, ruimtegebruik en bouwdichtheid
Door het verleggen van de voetweg en het inrichten van de stilteplek wordt er meer ruimte ingenomen van het agrarisch gebied. Het gaat hier over een herbevestigd agrarisch gebied. Het perceel maakte vroeger ook deel uit van een landbouwperceel dat beroepsmatig in gebruik was.
Visueel-vormelijke elementen
De trage weg wordt verhard met een halfverharding en omzoomt door hoogstammen, struiken, hagen om een tunneleffect te creëren.
Cultuurhistorische aspecten
Niet van toepassing.
Hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid
Door het verleggen van de voetweg wordt deze breder zodat er meer ruimte is voor de gebruikers. Er wordt eveneens een stilteplek gecreëerd.
Conclusie
Uit bovenstaande motivering blijkt dat de aanvraag in overeenstemming is met de goede ruimtelijke ordening.
Resultaten openbaar onderzoek
Het openbaar onderzoek werd gehouden van 6 mei 2024 tot en met 4 juni 2024. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er geen bezwaarschriften ontvangen.
Bespreking adviezen
De omgevingsambtenaar heeft kennis genomen van de volgende adviezen en beoordeelt deze als volgt:
§ 2. De gemeente kan, met toepassing van de relevante regelgeving, te allen tijde onderhouds- en herstelwerkzaamheden uitvoeren aan gemeentewegen. Daarin zijn het herstel van het wegdek, het snoeien van overhangende takken, het garanderen van een adequate waterhuishouding en het herstellen van wegzakkende bermen begrepen.
De gemeente kan te allen tijde versperringen of andere belemmeringen die de toegang, het gebruik of het beheer van de gemeenteweg hinderen of verhinderen, verwijderen of laten verwijderen.
In voorkomend geval kan de gemeente de kosten terugvorderen van de aansprakelijke.
§ 3. Gemeenten kunnen met derden of met andere overheden een beheerovereenkomst sluiten over de volledige of gedeeltelijke uitvoering van beheerstaken.
De beheerovereenkomsten, vermeld in het eerste lid, kunnen een vergoeding vaststellen voor de kosten die gemaakt worden voor het beheer van de gemeenteweg. De beheerovereenkomsten kunnen geen afbreuk doen aan de wettelijke beheers- en veiligheidsverantwoordelijkheid van de gemeente.”
De gemeenteraad heeft in zitting van 30/09/2024 gunstig geoordeeld over de verlegging van de voetweg met volgende argumentatie:
Door het verplaatsen van de voetweg krijgt de gebruiker meer ruimte. De trage heeft heeft een breedte van 1,6m, maar door lage beplanting links en rechts van de wegenis zal deze als breder ervaren worden.
De trage weg blijft behouden, maar loopt via een ander tracé.
In principe staat de wijziging van de trage weg niet in dienste van het algemeen belang. Als de aanpalende eigenaar zijn haag wegdoet of lager/smaller maakt, wordt het huidige tracé (visueel) breder.
Door het creëren van een stilteplek wordt een extra voordeel voor algemeen belang toegevoegd aan de trage weg. De zachte weggebruiker kan hier rusten en genieten van het uitzicht op het open landschap.
De wijziging is een uitzodering. De aanvrager heeft dit voldoende gemotiveerd in de aanvraag (zie bijlage)
Het aanpalende perceel wordt ontsloten via de trage weg. Hier zal voldoende zicht op het openbaar domein gecreëerd moeten worden om gevaarlijke situaties te vermijden.
Momenteel doet de gemeenteweg dienst als trage verbinding. Dat blijft zo. Het begin- en eindpunt van de trage weg blijft op dezelfde locatie.
De trage weg blijft behouden.
Stad Geel beschikt niet over een gemeentelijk beleidskader m.b.t. trage wegen. In het Beleidplan Ruimte, beleidskader "leefbare dorpen" wordt aangehaald dat een netwerk van trage wegen belangrijk is voor de leefbaarheid van de dorpen. Specifiek voor Larum wordt gesteld dat doorheen het omliggende open landbouwgebied een netwerk van paden en landbouwwegen aanwezig is. Deze trage verbindingen moeten behouden blijven.
Door het verplaatsen van een deel van de Velveekse Voetweg wordt deze trage weg behouden en is voldaan aan de gemeentelijke visie.
Dienst Openbaar Domein heeft volgend advies gegeven in het dossier voor de gemeenteraad:
Het ongunstig advies van stad Geel, dienst Openbaar Domein, ivm trage wegen wordt hiermee weerlegd.
Conclusie
De omgevingsambtenaar verleent een gunstig advies met volgende voorwaarden:
Het verlegde pad moet uitkomen waar Sentier 169 in theorie dient uit te komen. De aansluiting op de openbare weg is evenwel nog vatbaar voor verbetering qua uitrijzicht, conflictpresentatie (accentverlichting om de conflictzone voldoende uit te lichten is noodzakelijk) en qua lees- en vindbaarheid voor occassionele gebruikers.
De voorziene uitvoering van het pad is smaller dan dat dit ingetekend staat in de atlas der buurtwegen. In de atlas der buurtwegen heeft Sentier 169 namelijk een breedte van 1,6 meter. Deze breedte is minstens nodig voor het onderhoud van de hagen (waardoor het pad snel zal ‘krimpen’), anderzijds is 1m60 een (te krap) profiel om tot een veilig en comfortabel gebruik door fietsers. De minimum breedte van 1m60 dient gerespecteerd te worden, een bredere doorgang zou nog beter zijn voor de fietsers en voetgangers.
De breedte van de bovenkant van de gracht moet zo zijn dat de taluds een hellingsgraad van 45% hebben.
Er dient bij de tien meter zone nog een zijdelingse verbinding te komen die aansluit op de Velveken.
Het pad mag niet aangelegd worden in steenslag. Er moet hier gekozen worden voor een materiaal dat waterdoorlatend is. Onder dit materiaal mag er geen plastiek of andere laag die het water tegen houdt getrokken worden.
De beplanting rond het pad moet uitgevoerd worden door hazelaars zodat het tunneleffect van verderop doorgetrokken kan worden. Daarnaast zal de houtkant moeten bestaan uit zowel lagere beplanting als hogere waardevolle bomen.
Het deel aan de zuidelijke kant van het perceel is te smal. Hier zou minstens een zone van 7 meter vanaf de grachtkant aan de kant van het perceel moeten worden overgedragen naar de Stad Geel. Dit omdat het gewenste profiel er als volgt uitziet: baangracht, houtkant, pad, houtkant (dit staat momenteel zo ook op de plannen).
Er zal een overeenkomst ondertekend moeten worden dat een eventuele haag die groeit op de naburige percelen niet mag overgroeien naar het af te geven deel.
De aangelegde delen en overal waar de Velveekse voetweg op de eigendom ligt van de aanvrager zullen gratis en kosteloos afgegeven moeten worden aan de Stad Geel.
De werken mogen pas uitgevoerd worden zodra de verleggingsprocedure rond is.
De voorwaarden uit het advies van Agentschap Landbouw en Zeevisserij moeten strikt gevolgd worden.
Lasten
Art. 31 uit het Decreet betreffende de Omgevingsvergunning dd. 25/04/2014, stelt dat de gemeenteraad eerst een besluit moet nemen over de gratis grondafstand alvorens het college van burgemeester en schepenen over de vergunningsaanvraag beslist.
De gemeenteraad verleende in zitting van 30/09/2024 goedkeuring voor de gratis grondafstand en het rooilijnplan zoals voorzien in de aanvraag tot omgevingsvergunning langs Velveken, op voorwaarde dat:
Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het college van burgemeester en schepenen beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en de vergunning af te leveren aan de aanvrager, die ertoe gehouden is volgende voorwaarden en lasten strikt na te leven:
voorwaarden
Het verlegde pad moet uitkomen waar Sentier 169 in theorie dient uit te komen. De aansluiting op de openbare weg is evenwel nog vatbaar voor verbetering qua uitrijzicht, conflictpresentatie (accentverlichting om de conflictzone voldoende uit te lichten is noodzakelijk) en qua lees- en vindbaarheid voor occassionele gebruikers.
De voorziene uitvoering van het pad is smaller dan dat dit ingetekend staat in de atlas der buurtwegen. In de atlas der buurtwegen heeft Sentier 169 namelijk een breedte van 1,6 meter. Deze breedte is minstens nodig voor het onderhoud van de hagen (waardoor het pad snel zal ‘krimpen’), anderzijds is 1m60 een (te krap) profiel om tot een veilig en comfortabel gebruik door fietsers. De minimum breedte van 1m60 dient gerespecteerd te worden, een bredere doorgang zou nog beter zijn voor de fietsers en voetgangers.
De breedte van de bovenkant van de gracht moet zo zijn dat de taluds een hellingsgraad van 45% hebben.
Er dient bij de tien meter zone nog een zijdelingse verbinding te komen die aansluit op de Velveken.
Het pad mag niet aangelegd worden in steenslag. Er moet hier gekozen worden voor een materiaal dat waterdoorlatend is. Onder dit materiaal mag er geen plastiek of andere laag die het water tegen houdt getrokken worden.
De beplanting rond het pad moet uitgevoerd worden door hazelaars zodat het tunneleffect van verderop doorgetrokken kan worden. Daarnaast zal de houtkant moeten bestaan uit zowel lagere beplanting als hogere waardevolle bomen.
Het deel aan de zuidelijke kant van het perceel is te smal. Hier zou minstens een zone van 7 meter vanaf de grachtkant aan de kant van het perceel moeten worden overgedragen naar de Stad Geel. Dit omdat het gewenste profiel er als volgt uitziet: baangracht, houtkant, pad, houtkant (dit staat momenteel zo ook op de plannen).
Er zal een overeenkomst ondertekend moeten worden dat een eventuele haag die groeit op de naburige percelen niet mag overgroeien naar het af te geven deel.
De aangelegde delen en overal waar de Velveekse voetweg op de eigendom ligt van de aanvrager zullen gratis en kosteloos afgegeven moeten worden aan de Stad Geel.
De werken mogen pas uitgevoerd worden zodra de verleggingsprocedure rond is.
De voorwaarden uit het advies van Agentschap Landbouw en Zeevisserij moeten strikt gevolgd worden.
Lasten
Art. 31 uit het Decreet betreffende de Omgevingsvergunning dd. 25/04/2014, stelt dat de gemeenteraad eerst een besluit moet nemen over de gratis grondafstand alvorens het college van burgemeester en schepenen over de vergunningsaanvraag beslist.
De gemeenteraad verleende in zitting van 30/09/2024 goedkeuring voor de gratis grondafstand en het rooilijnplan zoals voorzien in de aanvraag tot omgevingsvergunning langs Velveken, op voorwaarde dat: