Terug
Gepubliceerd op 08/10/2024

2024_CBS_02577 - Projectnota-voorontwerpplan RAP002A _12620364 - Sint-Dimpnaplein ter goedkeuring voor projectstuurgroep - Beslissen: Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 07/10/2024 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2024_CBS_02577 - Projectnota-voorontwerpplan RAP002A _12620364 - Sint-Dimpnaplein ter goedkeuring voor projectstuurgroep - Beslissen: Goedkeuren 2024_CBS_02577 - Projectnota-voorontwerpplan RAP002A _12620364 - Sint-Dimpnaplein ter goedkeuring voor projectstuurgroep - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid (bijzonder)

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd op basis van artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur.

Aanleiding en context

De herinrichting van de straten rondom het Sint-Dimpnaplein in Geel is noodzakelijk vanwege de conflicterende functies die het plein en de omliggende wegen momenteel vervullen. Enerzijds fungeert het plein als een belangrijk verkeersknooppunt waar verschillende centrumwegen samenkomen, wat het tot een essentiële doortochtlocatie maakt. Anderzijds heeft de omgeving van het plein ook een sterke verblijfsfunctie, met onder andere scholen, horeca, en voetgangers, die voor veel langzaam verkeer zorgen. Dit zorgt voor spanningen tussen verkeersdoorstroming en de veiligheid en leefbaarheid voor actieve weggebruikers zoals fietsers en voetgangers.

Deze problematiek werd al in 2012 geïdentificeerd in het goedgekeurde mobiliteitsplan van Geel, waarin werd opgeroepen tot een herinrichting om zowel de verkeersveiligheid te verbeteren als de ruimtelijke kwaliteit van het gebied te verhogen. Het huidige autogerichte karakter van het plein en de omliggende straten, met smalle voetpaden en beperkte fietsvoorzieningen, strookt niet met de verblijfsfunctie en de aanwezigheid van kwetsbare weggebruikers zoals schoolgaande kinderen.

De herinrichting moet bijdragen aan een verkeersveilige, aangename omgeving waarin de beleving van de publieke ruimte centraal staat, met oog voor actieve weggebruikers, openbaar vervoer, en een groenere inrichting. Tegelijkertijd kan het doorgaand verkeer, waaronder vrachtverkeer, niet volledig opgelost worden binnen dit project. Wel wordt er in parallelle studies gezocht naar een oplossing door de aanleg van een verbinding tussen de N118 en de Ring van Geel (R14), wat de verkeersdruk op het plein aanzienlijk zou verlichten. Het ontwerp moet echter flexibel blijven om zowel met als zonder deze toekomstige verbinding te kunnen functioneren.

De procedure voor de herinrichting bestaat uit een gefaseerde aanpak. Na de startnota, die met consensus werd goedgekeurd op 10 oktober 2023, is nu de projectnota aan de orde. Deze nota beschrijft de concrete uitwerking van het project en introduceert een voorontwerp, dat de verkeerskundige uitgangspunten vastlegt en richting geeft aan de verdere ontwerpontwikkeling. De projectnota vormt de basis voor een gefaseerde uitwerking van een ontwerp dat rekening houdt met verkeersveiligheid, verblijfskwaliteit, groen, en erfgoed.

Argumentatie

De herinrichting van het Sint-Dimpnaplein en zijn omgeving is noodzakelijk om de spanningen tussen de verblijfsfunctie en de doortochtfunctie op te lossen. Het huidige ontwerp van de wegen is sterk gericht op autoverkeer, wat in contrast staat met de aanwezigheid van scholen en horecagelegenheden die veel voetgangers en fietsers aantrekken. Door smalle voetpaden en slechte fietsvoorzieningen wordt de veiligheid van deze kwetsbare verkeersdeelnemers in het gedrang gebracht.

Daarnaast prioriteert de stad Geel een aangename en veilige verblijfsruimte voor zowel bewoners als bezoekers. Een herinrichting biedt kansen om de ruimtelijke kwaliteit te verhogen door groen en erfgoed beter te integreren en zo een omgeving te creëren die uitnodigt tot verblijf en ontmoeting. Hoewel het doorgaande verkeer niet volledig kan worden opgelost binnen dit project, kan de herinrichting bijdragen aan een betere balans tussen verkeersdoorstroming en leefbaarheid. Het gefaseerde proces met duidelijke scheiding tussen analyse, oplossing en ontwerp waarborgt dat elke stap goed overwogen wordt.

De herinrichting van het Sint-Dimpnaplein is essentieel om zowel de verkeersveiligheid als de verblijfskwaliteit te verbeteren. De projectnota biedt een solide basis voor het ontwerp en schetst een haalbare oplossing voor de huidige mobiliteitsproblemen. De goedkeuring van deze nota en het voorontwerp zijn cruciale stappen om dit project verder te realiseren en een verkeersveilige, groene, en aangename publieke ruimte te creëren.

Fasering

Na goedkeuring van de projectnota op de projectstuurgroep (PSG) kan het studiebureau overgaan tot verdere integrale ontwerpfase rekening houdende met verblijfskwaliteit, verkeersveiligheid, groen en erfgoed om tot een definitief ontwerp te komen.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de aangepaste ontwerp-projectnota voor de herinrichting van het Sint-Dimpnaplein, na bespreking in het beleidsoverleg van september 2024.

De volgende opmerkingen vanuit het beleidsoverleg werden intussen verbeterd door studiebureau Sweco: 

  • Kapel in Billemontstraat: is deze nog bereikbaar voor voetganger? 

Het klopt inderdaad dat de Kapel nog bereikbaar blijft voor voetgangers, maar dit wordt niet aangemoedigd. Er wordt een trage verbinding voorzien doorheen de Gasthuissite. 

  • Fietspad in het Laar doortrekken tot achter de inrit van de garages nabij de verhoogde inrichting, zodat fietsers een veilige plek krijgen al voor de inrit van de garages in het Laar tegen te komen. 

Door tweerichtingsstraat is het niet mogelijk om fietspad verder door te trekken. Anders is er hier geen ruimte voor het voetpad. De verschillende mogelijkheden werden hier al onderzocht en besproken met Stad Geel. Een mogelijk oplossing is het voorzien van een aanzet met een fietssuggestiestrook.

  • Wat als ik van Retie kom en ik wel inslaan in het Laar, hoe doe ik dit? Door vierkantgroen, mag je twee straten ineens nemen?

Het principe van vierkantsgroen wordt als volgt weergegeven:

  • Situatie Laar: Nog na te kijken hoe mindervaliden kunnen parkeren en hoe de laadpalen daar best geplaatst worden.

Kan bekeken worden na PSG met input van Stad Geel.

  • Waar kan de uitbater van de frituur zijn wagen, of zijn auto nog plaatsen? Mag dit? Overeenkomst na te kijken? Heeft hij recht op parkeerplaats of niet?

De nieuwe situatie voor frituur is onveranderd met huidige situatie.

  • Kan in het Laar nog een schoolbus stoppen op 2.40 meter?

Correcte opmerking. Wegenis werd minimaal voorzien. Kan uitgebreid worden ten koste van trottoir rechts (kant parking). Lijnbus heeft een breedte (incl spiegels) van 3,05m. Verharding is momenteel 2,4m uitgewassen beton + 2 keer een platte band van 50cm = 3,40m. Kan zo besproken worden op PSG.

  • Bushokje op St Dimpnaplein, is het niet veiliger om het fietspad achter bushok door te leggen?

Bij het huidige ontwerp werd er rekening gehouden met maximaal behoud van bestaand groen. Bushokje op perron zou een nog grotere uitbuiging van het fietspad betekenen (niet gewenst door AWV) alsook het bijkomend rooien van de bomen voor de Sint-Dimpnakerk. Bijkomend is er door het plaatsen van het bushokje op het perron geen voetpad van 1.50m meer te realiseren ter hoogte van de beschermde muren.

  • Er wordt gewezen op het historisch belang van de pomp die tegen de muur van de begraafplaats staat. Dit dient verder bekeken te worden. (Op te nemen met collega's van erfgoed) Pomp moet integratie krijgen binnen het plein.

Te bekijken bij definitief ontwerp.

  • Als je van Rijn komt aan kruispunt St-Dimpnaplein, er is nu een voorsorteerstrook naar rechts en eentje naar links. Deze zijn in de huidige tekening verdwenen. Dit dient nog opnieuw bekeken te worden, kan dit alsnog gerealiseerd worden?

Niet haalbaar door ruimtegebrek alsook behoud van terrassen. Winst voor voertuigen is niet te verantwoorden ten opzichte van langere oversteek voetgangers en ruimtegebrek.

  • Wegnemen van uitrit aan de Logen van Delhaize: is dit afgestemd met Delhaize?, dat de uitgang voor wagens daar zou weggaan en zou verplaatst worden naar Amandus Devosstraat.

Zeer grote onduidelijkheid over verdere ontwikkeling van site. AWV wenst zo weinig mogelijk conflicten op de gewestweg. Werd tijdens het ontwerp zo afgestemd met AWV en Stad Geel.

  • Nog af te stemmen in Amandus Devosstraat waar die paaltjes zullen komen.

Door Stad Geel te bepalen.

  • Wat is het effect van groenaanleg, op het zicht dat je zal hebben als we naar de St-Dimpnakerk kijken. Kan extra groenaanleg ook worden doorgetrokken naar nieuwe groene binnentuin (waar vroeger tekenschool stond). Te bekijken maar er zijn beschermde muren.

Al eerder gemeld dat alles met betrekking tot de groene binnentuin (vroegere tekenschool) valt onder contract BUUR. Binnen dit dossier zal er enkel gezorgd worden dat verdere ontwikkelingen van deze site niet gehypothekeerd worden.



De aandachtspunten van de sectormanager grondgebiedszaken bij het dossier werden intussen ook verbeterd:

  • Voetpad/oversteek intekenen in De Billemontstraat thv inrit voor appartementen Gasthuissite - dit wordt ook een toegangssas tussen Gasthuismuseum en de kerk. Dit moet nog verder bekeken worden waar en hoe dit komt te liggen.

Deze oversteek valt buiten de projectzone. Eerder ontvingen we al denkplannen van de stad Geel voor deze zone. Deze werden nadien, in samenspraak met Geel, terug van het plan verwijderd. Indien het ontwerp van deze zone gewenst is, kan dit via een meerwerk.

  • De breedte van De Billemontstraat wordt nogal ingeperkt. Kunnen er na heraanleg volgens voorstel nog Lijnbussen elkaar kruisen? Ja dit kan door fietssuggestiestrook die aan de rechtse kant wordt gelegd. Bus kan hierover rijden?

Klopt, het ontwerp van de Billemontstraat werd ook afgestemd met De Lijn.

  • Terrassen - al dan niet partieel - wegnemen op Sint Dimpnaplein op meerdere plaatsen , ligt gevoelig. wordt opgenomen in gesprek binnen CBS. Zal tijdelijk moeten weggenomen worden tijdens de werken, achteraf zal er wellicht ongeveer 0.60 m moeten afgenomen worden van Café De Valk, ter hoogte van Rijn.

Correct, zo afgestemd met Stad Geel.

  • Voor de fasering der werken blijven rekening houden met Ommegang Sint-Dimpna in mei 2026. Is een aandachtspunt om verder in de tijd mee te bekijken.

Hier zal rekening mee worden gehouden. 

Artikel 2

De AGM-raad neemt kennis van de ontwerp-projectnota voor de herinrichting van het Sint-Dimpnaplein. De volgende opmerkingen vanuit de AGM-raad werden intussen verbeterd door studiebureau Sweco: 

  • Bushalte Logen: is vooral een afstaphalte, dus bushokje kan worden weggelaten. Halte moet verhoogd/toegankelijk zijn.

Werd ook zo afgestemd met De Lijn

  • Op Rijn na kruispunt: groenstrook voor rugdekking verlengen. Anders gaat gemotoriseerd verkeer al invoegen op fietssuggestiestroken voordat fietsers op de rijweg gekomen zijn. 

Beide varianten hebben voor- en nadelen. Te bespreken tijdens PSG.

  • Oversteek Rijn: plannen erop voorzien dat fietsers, komende uit de richting van Meerhout, hier in twee richtingen kunnen oversteken => oversteek verbreden indien mogelijk. Dan bekijken of markering moet worden aangebracht om aan te geven dat ze vervolgens ook Gasthuisstraat moeten oversteken om niet tegen de richting in te gaan fietsen. 

Alle fietspaden binnen dit dossier zijn enkelrichtingsfietspaden. De markeringen op de fietspaden duiden op afslagstroken.

  • Aan punt 14 op de plannen (uitgang kerkhof): fietspad hier laten doorlopen zodat verkeer dat hieruit komt, weet dat er fietsers kunnen zijn.

Idem hierboven.

  • Aan basisschool St. Dimpna fietsparkeerplaatsen voorzien voor bakfietsen (bij verdere invulling)

Kan voorzien in definitief ontwerp.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen geeft de toestemming aan dienst openbaar domein om deel te nemen aan de projectstuurgroep over de herinrichting van het Sint-Dimpnaplein, die plaats heeft op 10 oktober 2024.