Terug
Gepubliceerd op 18/06/2024

2024_CBS_01650 - Diestseweg (tussen Markt en Gasthuisstraat) - Riolerings- en wegeniswerken (GEL3040 / 5008871269) – kennisnemen van aanbestedingsverslag, verlenging verbintenistermijn en goedkeuren (alternatieve) werkwijze - Beslissen: Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 17/06/2024 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Griet Smaers; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Nadine Laeremans

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2024_CBS_01650 - Diestseweg (tussen Markt en Gasthuisstraat) - Riolerings- en wegeniswerken (GEL3040 / 5008871269) – kennisnemen van aanbestedingsverslag, verlenging verbintenistermijn en goedkeuren (alternatieve) werkwijze - Beslissen: Goedkeuren 2024_CBS_01650 - Diestseweg (tussen Markt en Gasthuisstraat) - Riolerings- en wegeniswerken (GEL3040 / 5008871269) – kennisnemen van aanbestedingsverslag, verlenging verbintenistermijn en goedkeuren (alternatieve) werkwijze - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0029

Aanleiding en context

Dit besluit betreft de opdracht “Weg- en rioleringswerken in Diestseweg (tussen Markt en Gasthuisstraat) (GEL3040 / 5008871269)”.

Aquafin nv, Dijkstraat 8 te 2630 Aartselaar zal voor dit project zijn rol uitvoeren als rioolbeheerder van de stad Geel en zal ook optreden als aanbestedende overheid. De ontwerper is Sweco Belgium bv/srl, Arenbergstraat 13 bus 1 te 1000 Brussel.

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 23 januari 2023 goedkeuring aan het voorontwerp voor deze opdracht tegen een geraamd bedrag van op 1.893.889,20 euro exclusief btw (btw verlegd).

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 27 december 2023 goedkeuring aan het “draft” aanbestedingsdossier en machtigde zijn diensten om dit “draft” aanbestedingsdossier op te laden op het digitaal platform van de subsidiërende overheid voor riolering (de deadline hiervoor lag immers op 31 december 2023).

De gemeenteraad verleende in zitting van 27 maart 2024 goedkeuring aan de lastvoorwaarden, de raming en de plaatsingsprocedure van deze opdracht, met name de openbare procedure. De uitgave voor deze opdracht werd geraamd op 2.778.082,49 euro exclusief btw of 2.945.268,97 euro inclusief niet-recupereerbare btw.

Argumentatie

Op 8 mei 2024 werden de offertes ontvangen.

Aquafin nv en ontwerper Sweco Belgium bv/srl stelden op 12 juni 2024 het verslag van nazicht van de offertes op. Dit aanbestedingsverslag is als bijlage aan dit besluit toegevoegd. Deze bijlage is niet openbaar.

Deze opdracht kent de volgende bijzonderheden wat betreft timing:

  • Het gunningdossier moet ingediend worden bij de Vlaamse Milieumaatschappij uiterlijk voor 30 juni 2024. Deze timing moet gehaald worden in het kader van de subsidie voor de riolering (gewestbijdrage). Het betreft hier een subsidiedossier via de spoed-GIP-procedure.
  • De uitvoering van deze opdracht kan om verschillende redenen pas doorgaan als de werken van de opdracht “Weg- en rioleringswerken in Gasthuisstraat (tussen Diestseweg en Sint-Dimpnaplein) (GEL3041)” voltooid zijn. Als beide projecten samen in uitvoering zouden gaan, zou dit leiden tot te sterke hinder. Daarenboven speelt er ook een technische reden: het rioleringsstelsel van het project Diestseweg moet aansluiten op rioleringsconstructies die nog te bouwen zijn in het project Gasthuisstraat.

Om aan beide voormelde timingen te voldoen, stelt Aquafin nv de volgende werkwijze voor:

  • Om de voormelde timing van 30 juni 2024 te halen was het nodig het aanbestedingsverslag op te stellen. Op die manier kan een dossier voor deze limietdatum bezorgd worden aan de Vlaamse Milieumaatschappij zodat de subsidiërende overheid het subsidiebedrag kan bepalen en vastleggen. Hierdoor komt de subsidie voor de riolering (gewestbijdrage) niet te vervallen.
  • Het is niet mogelijk om de opdracht al te gunnen en het contract te sluiten met de aannemer. Want na sluiting van het contract zou de uitvoering immers moeten starten volgens de in de wetgeving overheidsopdrachten opgelegde termijn(en). Deze termijn is echter te kort, waardoor de uitvoering in Diestseweg al zou moeten starten als de werken in Gasthuisstraat nog bezig zijn. Om te voorkomen dat Diestseweg en Gasthuisstraat samen in uitvoering gaan, is het dus zaak om de gunning en sluiting van het contract uit te stellen. Om dit te bewerkstelligen werd een lange verbintenisstermijn van 360 kalenderdagen opgenomen in het bestek (later nog uitgebreid tot 500 kalenderdagen). Op die manier is het mogelijk om gedurende deze termijn te wachten met de gunning en de sluiting van het contract totdat de werken in Gasthuisstraat voldoende ver gevorderd zijn.

De oorspronkelijke verbintenistermijn van 360 dagen werd uitgebreid naar 500 dagen:

  • Tijdens de publicatie van de opdracht werd via terechtwijzend bericht nr. 2 de verbintenistermijn van 360 kalenderdagen gewijzigd naar 500 kalenderdagen voor het project Diestseweg. Dit was noodzakelijk omwille van ontwikkelingen in het project Gasthuisstraat. Onderzoeken hadden immers aangetoond dat er in Gasthuisstraat bemaling nodig is wat de uitvoeringstermijn van het project Gasthuisstraat zal verlengen. Gezien de verlengde uitvoeringstermijn van het project Gasthuisstraat was het noodzakelijk de verbintenisstermijn van het project Diestseweg te verlengen zodat de gunning en de sluiting van het project Diestseweg nog meer verlaat kan worden. Terechtwijzend bericht nr. 2 is als bijlage toegevoegd aan dit besluit.

Aquafin nv werkt momenteel aan een alternatieve werkwijze om de opdracht toch sneller te kunnen gunnen en het contract te sluiten, dit in afwijking van de voormelde werkwijze. Om dit mogelijk te maken moet de economisch meest voordelige regelmatige aannemer (op basis van de prijs) akkoord gaan om na gunning en sluiting van het contract geen (schade)vergoeding te vragen omwille van de uitgestelde start van de werken. Dus als de aannemer na gunning en sluiting van het contract zonder (schade)vergoedingen bereid is om de start uit te stellen tot na de werken van project Gasthuisstraat, biedt dit de mogelijkheid om te gunnen en het contract te sluiten van zodra de aannemer hiermee akkoord gaat. Een snellere gunning en sluiting van het contract biedt tal van voordelen. Zo kan de aannemer de werf al eerder voorbereiden en materialen aankopen. Bovendien kan de aannemer de voorbereidende vergaderingen bijwonen. Dit alles zal er toe leiden dat de effectieve start van de werken in Diestseweg ook veel sneller zal kunnen volgen op het einde van de werken in Gasthuisstraat. Deze werkwijze geniet dus zeker de voorkeur.

Juridische grond

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur - algemene bevoegdheidsbepalingen college van burgemeester en schepenen
<p>Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd op basis van artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur</p>

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het aanbestedingsverslag van 12 juni 2024, opgemaakt door Aquafin nv en ontwerper Sweco Belgium bv/srl, voor de opdracht “Weg- en rioleringswerken in Diestseweg (tussen Markt en Gasthuisstraat) (GEL3040 / 5008871269)”. Dit aanbestedingsverslag is als bijlage aan dit besluit toegevoegd. Deze bijlage is niet openbaar.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de verlenging van de verbintenistermijn van 360 kalenderdagen naar 500 kalenderdagen via terechtwijzend bericht nr. 2 voor de opdracht “Weg- en rioleringswerken in Diestseweg (tussen Markt en Gasthuisstraat) (GEL3040 / 5008871269)”. Terechtwijzend bericht nr. 2 is als bijlage toegevoegd aan dit besluit.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen hecht zijn goedkeuring aan de door Aquafin nv voorgestelde werkwijze voor de opdracht “Weg- en rioleringswerken in Diestseweg (tussen Markt en Gasthuisstraat) (GEL3040 / 5008871269)” met als doel te voldoen aan:

  •  enerzijds de timing van de subsidie voor riolering,
  • anderzijds de timing om het project “Weg- en rioleringswerken in Diestseweg (tussen Markt en Gasthuisstraat) (GEL3040 / 5008871269)” uit te voeren ná de werken van het project “Weg- en rioleringswerken in Gasthuisstraat (tussen Diestseweg en Sint-Dimpnaplein) (GEL3041)”. 

Deze werkwijze behelst de volgende zaken voor de opdracht “Weg- en rioleringswerken in Diestseweg (tussen Markt en Gasthuisstraat) (GEL3040 / 5008871269)”:

  • Voor de litmietdatum van 30 juni 2024 zullen de benodigde documenten bezorgd worden aan de Vlaamse Milieumaatschappij met het oog op de subsidiëring voor riolering (gewestbijdrage);
  • Rekening houdende met de verbintenisstermijn van 500 dagen zal er gewacht worden met de gunning en de sluiting van de opdracht zodat de werken van project “Weg- en rioleringswerken in Diestseweg (tussen Markt en Gasthuisstraat) (GEL3040 / 5008871269)” kunnen uitgevoerd worden na voltooiing van de werken van project “Weg- en rioleringswerken in Gasthuisstraat (tussen Diestseweg en Sint-Dimpnaplein) (GEL3041)”.
Aquafin nv werkt momenteel aan een alternatieve werkwijze om de opdracht toch sneller te kunnen gunnen en het contract te sluiten, dit in afwijking van de voormelde werkwijze. Om dit mogelijk te maken moet de economisch meest voordelige regelmatige aannemer (op basis van de prijs) akkoord gaan om na gunning en sluiting van het contract geen (schade)vergoeding te vragen omwille van de uitgestelde start van de werken. Dus als de aannemer na gunning en sluiting van het contract zonder (schade)vergoedingen bereid is om de start uit te stellen tot na de werken van project Gasthuisstraat, biedt dit de mogelijkheid om te gunnen en het contract te sluiten van zodra de aannemer hiermee akkoord gaat. Aangezien zo’n snellere gunning en sluiting van het contract tal van voordelen biedt, geniet deze werkwijze de voorkeur van het college van burgemeester en schepenen.