Op 30 mei 2023 besliste het college van burgemeester en schepenen om een proefopstelling in te voeren in de schoolomgeving van VBS De Regenboog in het kader van het project veilige schoolomgeving.
Op 18 september 2023 ging de proefopstelling effectief in.
In februari 2024 werd een kinderbevraging en een enquête uitgevoerd.
Proefopstelling verkeersveilige schoolomgeving
Op 18 september 2023 ging de proefopstelling verkeersveilige schoolomgeving van start in de omgeving van VBS De Regenboog met volgende maatregelen:
In februari 2024 werd een bevraging uitgevoerd bij kinderen lagere school, buurtbewoners, (groot)ouders, leerkrachten, directie en medewerkers school voor de evaluatie van deze proefopstelling.
De belangrijkste resultaten uit de kinderbevraging zijn:
De bevraging bij volwassenen werd door in totaal 97 personen ingevuld. Hiervan is het merendeel ouders, 30% enkel buurtbewoner.
De belangrijkste resultaten zijn:
In de enquête werd ook bevraagd wat de voorkeur is voor het verdere verloop van het traject:
Op 24 april kwam de kerngroep samen om de resultaten te bespreken. De groep had het gevoel dat er geen "eerlijke" beslissing kon genomen worden op basis van de resultaten en de pijnpunten die nog aangekaart werden. De werkgroep stelde voor om terug een participatieavond te organiseren om de resultaten te bespreken en te luisteren naar de input van de deelnemers. Het voorstel is om op het einde van de avond een stemming te organiseren over volgende voorstellen:
De 2de participatieavond ging door op 23 mei in aanwezigheid van een 30-tal deelnemers.
Na de presentatie van de resultaten werd er gediscussieerd over de verschillende voorstellen en de bestaande pijnpunten.
Naar het einde van de avond was er het aanvoelen dat de stemming richting éénrichtingsverkeer zou gaan. Daarop kwam de suggestie om de andere rijstrook dan geheel of gedeeltelijk als dubbelrichtingsfietspad te gebruiken. Dit kan redelijk eenvoudig in proefopstelling gaan zonder infrastructuurwerken.
Verder kwam het voorstel om bij éénrichtingsverkeer een circulatie te organiseren op de parking om conflicten met in- en uitrijdend verkeer te verminderen. Er werd voorgesteld om een "Engelse" inrit te maken, dus de linkerstrook gebruiken om in te rijden, de rechterstrook om uit te rijden richting Holven. Op deze manier zijn er - owv de enkelrichting- geen conflicten tussen in-en uitrijdende auto's.
Tenslotte werd er over gegaan tot de stemming van de voorstellen. De aanwezigen moesten voor zichzelf de 5 voorstellen afwegen en elk voorstel in een bus stoppen gaande van meest wenselijk tot minst wenselijk. Het meest wenselijke voorstel kreeg een gewichtsfactor 5, het minst wenselijk een 1. Zie bijlage voor de resultaten.
De resultaten van de stemming zijn uiteindelijk als volgt:
De werkgroep kan zich volledig terugvinden in deze stemming voor éénrichtingsverkeer + dubbelrichtingsfietspad. Er zal onderzocht worden hoe het fietspad zo veilig mogelijk kan ingericht worden tegen de start van een nieuwe proefopstelling half september. Ook het voorstel voor de circulatie op de parking zal - samen met de eigenaars van de parking - verder bekeken worden.
Het college van burgemeester en schepenen beslist om volgende maatregelen in de schoolomgeving van VBS De Regenboog te behouden:
Het college van burgemeester en schepenen beslist om éénrichtingsverkeer in te voeren in de Kapelstraat in de richting van Holven. De andere rijrichting wordt open gesteld voor fietsers in dubbelrichting mits een veilige scheiding tussen fietsers en gemotoriseerd verkeer.
Het college van burgemeester en schepenen geeft de opdracht aan de dienst mobiliteit om circulatiemaatregelen op de parking te onderzoeken om conflicten tussen in- en uitrijdend verkeer te vermijden en dit in samenspraak met de eigenaar van de parking.