Terug
Gepubliceerd op 18/06/2024

2024_CBS_01649 - Project Veilige schoolomgeving: VBS De Regenboog - Evaluatie proefopstelling 1 - voorstel tot aanpassing - Beslissen: Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 17/06/2024 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Griet Smaers; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Nadine Laeremans

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2024_CBS_01649 - Project Veilige schoolomgeving: VBS De Regenboog - Evaluatie proefopstelling 1 - voorstel tot aanpassing - Beslissen: Goedkeuren 2024_CBS_01649 - Project Veilige schoolomgeving: VBS De Regenboog - Evaluatie proefopstelling 1 - voorstel tot aanpassing - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

Op 30 mei 2023 besliste het college van burgemeester en schepenen om een proefopstelling in te voeren in de schoolomgeving van VBS De Regenboog in het kader van het project veilige schoolomgeving. 

Op 18 september 2023 ging de proefopstelling effectief in.

In februari 2024 werd een kinderbevraging en een enquête uitgevoerd.

Argumentatie

Proefopstelling verkeersveilige schoolomgeving 

Op 18 september 2023 ging de proefopstelling verkeersveilige schoolomgeving van start in de omgeving van VBS De Regenboog met volgende maatregelen:

  • Kapelstraat werd fietsstraat
  • De parkeerplaatsen voor de school gingen weg om meer ruimte vrij te maken aan de ingang. De andere parkeerplaatsen werden afgebakend.
  • De voorrang van rechts werd afgeschaft op het kruispunt Kapelstraat x Holven x Groenstraat
  • Om de zichtbaarheid bij het uitrijden van de parking te verbeteren, ging de bloembak weg en werd het stratenplanbord verplaatst
  • Op de parking zelf werden paaltjes geplaatst op de eerste rij parkeerplaatsen langs de kerk om zo de wandelpad te vrijwaren. De fietsenstalling werd weggenomen en vervangen door fietsnietjes.

 

In februari 2024 werd een bevraging uitgevoerd bij kinderen lagere school, buurtbewoners, (groot)ouders, leerkrachten, directie en medewerkers school voor de evaluatie van deze proefopstelling.

De belangrijkste resultaten uit de kinderbevraging zijn:

  • Totaal 271 leerlingen bevraagd (klassikaal)
  • 20% geeft aan dat ze nu anders naar school komen
  • 36% vindt dat het veiliger is
  • 33% vindt de proefopstelling goed. 


De bevraging bij volwassenen werd door in totaal 97 personen ingevuld. Hiervan is het merendeel ouders, 30% enkel buurtbewoner.

De belangrijkste resultaten zijn:

  • Algemeen wordt de proefopstelling beoordeeld met een 5,2/9.
  • De positieve invloed van de proefopstelling op de veiligheid van kinderen wordt algemeen beoordeeld met een gemiddelde van 5,3/9.
  • Er is een zeer beperkte verandering te zien in de manier waarop men naar school komt sinds de proefopstelling
  • De fietsstraat in Kapelstraat krijgt een algemene beoordeling van 5,8/9
  • De gewijzigde voorrangsregeling op het kruispunt Kapelstraat x Holven x Groenstraat krijgt een 6,9/9
  • De wijzigingen op de parking krijgen een score van 6,1/9


In de enquête werd ook bevraagd wat de voorkeur is voor het verdere verloop van het traject: 

  • De gewijzigde voorrangsregeling kreeg voldoende steun om dit te behouden (64,9%)
  • De invoering van een schoolstraat kreeg maar 27,8% van de stemmen
  • Een enkelrichting in de richting van Holven kreeg een score van 41,2%
  • Alhoewel het behoud van de fietsstraat (53,6%) een hoger percentage kreeg dan de afschaffing ervan (23,7%), is het duidelijk uit de commentaren dat de fietsstraat toch een moeilijk gegeven is. Het is - vooral met kleine kinderen - niet evident om tussen de auto's te moeten fietsen en mee te moeten aanschuiven in het verkeer tussen de uitlaatgassen. Ook de overgang van fietsstraat naar het dubbelrichtingsfietspad in Groenstraat wordt niet als veilig(er) ervaren tov de vroegere situatie. 


Op 24 april kwam de kerngroep samen om de resultaten te bespreken. De groep had het gevoel dat er geen "eerlijke" beslissing kon genomen worden op basis van de resultaten en de pijnpunten die nog aangekaart werden. De werkgroep stelde voor om terug een participatieavond te organiseren om de resultaten te bespreken en te luisteren naar de input van de deelnemers. Het voorstel is om op het einde van de avond een stemming te organiseren over volgende voorstellen:

  • huidige situatie met fietsstraat behouden
  • terug naar vroegere situatie (dubbelrichting + duidelijk dubbelrichtingsfietspad/voetpad)
  • éénrichtingsverkeer + fietsstraat
  • éénrichtingsverkeer met "een vorm van" dubbelrichtingfietspad


De 2de participatieavond ging door op 23 mei in aanwezigheid van een 30-tal deelnemers.

Na de presentatie van de resultaten werd er gediscussieerd over de verschillende voorstellen en de bestaande pijnpunten.

  • Het gegeven "fietsstraat" wordt op zich niet in vraag gesteld, alleen is het de vraag of het hier de beste oplossing is. De afweging tov het dubbelrichtingsfietspad vroeger leert dat het fietspad vroeger goed en veilig was, uitgezonderd de conflicten met de voetgangers bij grote drukte owv het te smalle profiel. Er is een dubbelrichtingsfietspad vanaf de fietsostrade/Groenhuis helemaal tot aan Holven, kan dit concept hier voor de school ook niet op een veilige manier doorgetrokken worden? Dit lost ook de gevaarlijke overgang op het kruispunt Holven x Kapelstraat op. 
  • Wat betreft éénrichtingsverkeer blijkt dat hiervoor draagvlak voor te vinden is richting Holven. De andere richting is een minder goed idee omdat dan al het verkeer moet wegrijden via Dr.- Van de Perrestraat wat niet aangewezen is. 
  • Een ander duidelijk pijnpunt is de situatie op de parking. Het blijft daar (vooral bij slecht weer) een drukte waarbij er kris kras geparkeerd wordt, de veiligheidsdoorgang voor de brandweer van 4 meter niet gerespecteerd wordt, er voor de kerk geparkeerd wordt,... Conflicten tussen auto's op de parking of bij het op- en afrijden doen zich meermaals voor. 
  • Ook kwam het voorstel van schoolstraat terug op tafel.  Een volledige schoolstraat vanaf Dr.- Van de Perrestraat tot aan Holven heeft voor gevolg dat de parkeerproblematiek wordt afgewimpeld op de andere straten terwijl er naast de school wel een parking ligt. Een schoolstraat vanaf de parking tot Holven heeft het effect dat alle verkeer van en naar de parking via de Dr.- Van de Perrestraat moet afgewikkeld worden. Dit verkeer komt dan in conflict met de kwetsbare weggebruikers. Er wordt wel beslist dat dit voorstel ook meegenomen wordt in de stemming naast de 4 andere voorstellen die de werkgroep had voorgesteld.


Naar het einde van de avond was er het aanvoelen dat de stemming richting éénrichtingsverkeer zou gaan. Daarop kwam de suggestie om de andere rijstrook dan geheel of gedeeltelijk als dubbelrichtingsfietspad te gebruiken. Dit kan redelijk eenvoudig in proefopstelling gaan zonder infrastructuurwerken.

Verder kwam het voorstel om bij éénrichtingsverkeer een circulatie te organiseren op de parking om conflicten met in- en uitrijdend verkeer te verminderen. Er werd voorgesteld om een "Engelse" inrit te maken, dus de linkerstrook gebruiken om in te rijden, de rechterstrook om uit te rijden richting Holven. Op deze manier zijn er - owv de enkelrichting- geen conflicten tussen in-en uitrijdende auto's.


Tenslotte werd er over gegaan tot de stemming van de voorstellen. De aanwezigen moesten voor zichzelf de 5 voorstellen afwegen en elk voorstel in een bus stoppen gaande van meest wenselijk tot minst wenselijk. Het meest wenselijke voorstel kreeg een gewichtsfactor 5, het minst wenselijk een 1. Zie bijlage voor de resultaten.

De resultaten van de stemming zijn uiteindelijk als volgt:

  1. Eénrichtingsverkeer + dubbelrichtingsfietspad (104)
  2. Eénrichtingsverkeer + fietsstraat (79)
  3. Schoolstraat (71) 
  4. Huidige situatie van de proefopstelling behouden (60)
  5. Terug naar de vroegere situatie van voor de proefopstelling (46)


De werkgroep kan zich volledig terugvinden in deze stemming voor éénrichtingsverkeer + dubbelrichtingsfietspad. Er zal onderzocht worden hoe het fietspad zo veilig mogelijk kan ingericht worden tegen de start van een nieuwe proefopstelling half september. Ook het voorstel voor de circulatie op de parking zal - samen met de eigenaars van de parking - verder bekeken worden.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen beslist om volgende maatregelen in de schoolomgeving van VBS De Regenboog te behouden:

  • gewijzigde voorrangsregeling op het kruispunt Kapelstraat x Holven x Groenstraat
  • alle parkeermaatregelen in de Kapelstraat en op de parking

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen beslist om éénrichtingsverkeer in te voeren in de Kapelstraat in de richting van Holven. De andere rijrichting wordt open gesteld voor fietsers in dubbelrichting mits een veilige scheiding tussen fietsers en gemotoriseerd verkeer. 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen geeft de opdracht aan de dienst mobiliteit om circulatiemaatregelen op de parking te onderzoeken om conflicten tussen in- en uitrijdend verkeer te vermijden en dit in samenspraak met de eigenaar van de parking.