UITERSTE BESLISSINGSDATUM VOOR DIT DOSSIER: 13/11/2024
Verslag van de omgevingsambtenaar
Dossiernummer omgevingsloket: OMV_2024009093
Dossiernummer gemeente: 202400173
De gemeente Geel heeft op 9 april 2024 een aanvraag ontvangen voor het inrichten van een fietsenstalling voor deelfietsen, het plaatsen van een infobord en het afschaffen van een buurtweg. De aanvraag werd op 12 juni 2024 volledig en ontvankelijk verklaard.
Gegevens van de aanvrager
Geel gevestigd Werft 20 te Geel
Gegevens van de ligging
Administratieve ligging: Antwerpseweg 1
Kadastrale ligging: afdeling 3 sectie L nrs. 880/2 A en 880P
Verslag
Ligging volgens de plannen van aanleg, uitvoeringsplannen, verkavelingen.
De aanvraag is volgens het gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd op 28 juli 1978 gelegen in:
woongebied
De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.
Ligging volgens BPA + bijhorende voorschriften :
De aanvraag is niet gelegen in een bijzonder plan van aanleg.
Ligging volgens RUP + bijhorende voorschriften :
De aanvraag is volgens het ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied Geel goedgekeurd op 10 april 2012. In dit RUP zijn geen specifieke voorschriften opgenomen.
De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling
Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag
De aanvraag dient getoetst te worden aan de bepalingen van het gewestplan.
Overeenstemming met dit plan
De aanvraag is in overeenstemming met dit plan en met de stedenbouwkundige voorschriften.
Afwijkings- en uitzonderingsbepalingen
Niet van toepassing
Verordeningen
Volgende vergunningen en/of weigeringen werden verleend:
De aanvraag betreft het plaatsen van een fietsenstalling en bijhorend infobord en het afschaffen van een buurtweg.
De fietsenstalling voor deelfietsen wordt geplaatst voor het gebouw van IOK, vlakbij het fietspad langs Antwerpseweg.
Op deze locatie is de fietsenstalling vlot bereikbaar en goed zichtbaar.
De fietsenstalling is een open fietsenrek en wordt geplaatst op een klinkerverharding.
Ernaast wordt een infopaneel geplaatst.
Momenteel loopt er buurtweg 112 over het terrein. Deze buurtweg is al zeer lang in onbruik en kan opgeheven worden. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de geïntegreerde procedure (omgevingsvergunning en zaak der wegen).
Art. 31 uit het Decreet betreffende de Omgevingsvergunning dd. 25/04/2014, stelt dat de gemeenteraad eerst een besluit moet nemen over de opheffing van de voetweg alvorens het college van burgemeester en schepenen over de vergunningsaanvraag beslist.
De gemeenteraad verleende in zitting van 30/09/2024 goedkeuring voor de opheffing van de voetweg zoals voorzien in de aanvraag tot omgevingsvergunning langs Antwerpseweg, kadastraal gekend 3L880P, 8802A, 877F.
Overeenkomstig de criteria van artikels 11 t.e.m. 14 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning is de gewone procedure van toepassing en moet de aanvraag openbaar gemaakt worden.
Het openbaar onderzoek werd gehouden van 22 juni 2024 t.e.m. 21 juli 2024. Er werden geen bezwaarschriften ingediend.
Er werd geen informatievergadering gehouden.
Op 1 augustus 2024 werd het advies ontvangen van Agentschap Wegen en Verkeer
Advies: voorwaardelijk gunstig
Op 31 juli 2024 werd het advies ontvangen van Dienst Integraal Waterbeleid
Uiteraard dient ten allen tijde voldaan te zijn aan de bepalingen in de Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening Hemelwater en het Decreet Integraal Waterbeleid, met (indien van toepassing) specifieke aandacht voor de geldende afstandsregels met betrekking tot de waterloop (zie https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dlm/dienst-integraal-waterbeleid/wonen-of-werken-langs-een-waterloop.html). Voor werken aan een waterloop van 2e categorie dient ten allen tijde een vergunning en/of machtiging te worden aangevraagd.
Advies: geen bezwaar
Op 13 juni 2024 werd het advies ontvangen van stad Geel, dienst Openbaar Domein, ivm de trage weg
Chemin 112 leidt tot niets meer. Hierdoor mag ze afgeschaft worden. Hiervoor werden er nog geen documenten toegevoegd.
Voor dat de werken starten moet de voetweg eerst afgeschaft worden over de gehele lengte van het perceel. Hiervoor zal door een erkende landmeter een grafisch plan tot afschaffing, de intentieverklaring en een eventuele waardevermeedering van de gronden aangeleverd moeten worden. Deze meerwaarde zal uitbetaald dienen te worden aan de Stad Geel. Tevens zijn ook de kosten van de landmeter voor de aanvrager.
De afschaffing kan uiteindelijk lopen via de geïntegreerde procedure.
Advies: voorwaardelijk gunstig
Op 15 juli 2024 werd het advies ontvangen van stad Geel, dienst Openbaar Domein, team mobiliteit
Gunstig advies van dienst mobiliteit
Advies: gunstig
Niet van toepassing
Wegenis
Het perceel is gelegen langsheen een gewestweg (Antwerpseweg).
Art. 4.3.5.§ 1. Een omgevingsvergunning voor het bouwen van een gebouw met als hoofdfunctie «wonen», «verblijfsrecreatie», dagrecreatie, met inbegrip van sport, detailhandel, dancing, restaurant en café, kantoorfunctie, dienstverlening, vrije beroepen, industrie, bedrijvigheid, «gemeenschapsvoorzieningen» of «openbare nutsvoorzieningen», kan slechts worden verleend op een stuk grond, gelegen aan een voldoende uitgeruste weg, die op het ogenblik van de aanvraag reeds bestaat.
§ 2. Een voldoende uitgeruste weg is ten minste met duurzame materialen verhard en voorzien van een elektriciteitsnet. De Vlaamse Regering kan bepalen in welke gevallen, en onder welke voorwaarden, gelet op de plaatselijke toestand, van deze minimale uitrusting kan worden afgeweken. Een voldoende uitgeruste weg voldoet voorts aan de uitrustingsvoorwaarden die worden gesteld in stedenbouwkundige voorschriften of vereist worden door de plaatselijke toestand, daaronder begrepen de voorzieningen die in de gemeente voorhanden zijn en het ruimtelijk beleid van de gemeente.
§ 3. In het geval de opdrachtgever instaat voor zowel het bouwen van de gebouwen als de verwezenlijking van de voor het project noodzakelijke wegeniswerken, of in het geval de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen of een overheid de wegenis aanbesteedt, kan de omgevingsvergunning voor de gebouwen worden afgeleverd zodra de omgevingsvergunning voor de wegeniswerken is verleend. Het vergunningverlenende bestuursorgaan kan in dat geval een afdoende financiële waarborg voor de uitvoering van de wegeniswerken eisen.
§ 4. De voorwaarde, vermeld in § 1, is niet van toepassing :
1° in verkavelingen waar geen of beperktere lasten op het vlak van de weguitrusting zijn opgelegd;
2° voor land- of tuinbouwbedrijven en voor bedrijfswoningen van een land- of tuinbouwbedrijf;
3° op het verbouwen, herbouwen of uitbreiden van bestaande constructies.
Watertoets
Volgens artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 en latere wijzigingen betreffende het integraal waterbeleid dient de aanvraag onderworpen te worden aan de watertoets. Het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006 en latere wijzigingen stelt nadere regels vast voor de toepassing van de watertoets. De aanvraag werd getoetst aan de kenmerken van het watersysteem, aan de relevante doelstellingen en beginselen van artikel 5, 6 en 7 van het decreet integraal waterbeleid, en aan de bindende bepalingen van het (deel)bekkenbeheerplan.
Het perceel gelegen te Geel, Afdeling 3, Sectie L, nr. 880P en 880A2 stroomt af naar de Roosbroekenloop, een onbevaarbare waterloop van 2de categorie die beheerd wordt door Provincie Antwerpen. De locatie is volgens de watertoetskaarten niet overstromingsgevoelig.
Mogelijke schadelijke effecten voor het water zouden kunnen ontstaan door wijziging van de kwaliteit van het oppervlaktewater of het grondwater, wijziging van infiltratie naar het grondwater, wijziging van de grondwatervoorraden en het grondwaterstromingspatroon, wijziging van het overstromingsregime, het afvoergedrag of de structuurkwaliteit van de waterloop, en wijziging van waterafhankelijke natuur.
Van voorliggende project worden geen schadelijke effecten verwacht. Uiteraard dient ten allen tijd voldaan te zijn aan de bepalingen van de Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening Hemelwater en de Decreet Integraal Waterbeleid.
De watertoets wordt gunstig beoordeeld.
Toetsing aan de goede ruimtelijke ordening
Toetsing aan de beoordelingsgronden van artikel 4.3.1§2 van VCRO:
Functionele inpasbaarheid
Het betreft het plaatsen van een fietsenstalling en infobord en het opheffen van een oude buurtweg.
De fietsenstalling zal gebruikt worden voor deelfietsen. De locatie is goed zichtbaar vanaf het openbaar domein en op wandelafstand van een bushalte.
De aanvraag is functioneel inpasbaar.
Mobiliteitsimpact
De fietsenstalling is voorzien voor deelfietsen. Op de parking van IOK is eveneens een cambio-wagen aanwezig. De bushalte bevindt zich op wandelafstand.
Samen zal dit op termijn deel uitmaken van het Hoppinpunt “IOK Campus”.
De betrachting is om meer mensen aan te sporen op het nemen van alternatieve vervoersmodi zodat er minder personenwagens onderweg zijn.
Schaal, ruimtegebruik en bouwdichtheid
Het betreft een open fietsenstalling. Hierdoor is impact op de omgeving beperkt.
Het aandeel verharding is eveneens beperkt.
Visueel-vormelijke elementen
De fietsenstalling en infobord worden vooraan op het perceel geplaatst zodat het goed zichtbaar is van de openbare weg.
Cultuurhistorische aspecten
Niet van toepassing.
Hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid
Naast de beperkte hinder tijdens de bouwwerken wordt er geen verdere hinder verwacht.
Conclusie
Uit bovenstaande motivering blijkt dat de aanvraag in overeenstemming is met de goede ruimtelijke ordening.
Resultaten openbaar onderzoek
Het openbaar onderzoek werd gehouden van 22 juni 2024 tot en met 21 juli 2024. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er geen bezwaarschriften ontvangen.
Bespreking adviezen
De omgevingsambtenaar heeft kennis genomen van de volgende adviezen en beoordeelt deze als volgt:
Conclusie
De omgevingsambtenaar verleent een gunstig advies met volgende voorwaarden:
Het advies van Agentschap Wegen en Verkeer dient strikt gevolgd te worden.
Het advies van dienst Integraal Waterbeleid dient strikt gevolgd te worden.
Lasten
Niet van toepassing
Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het college van burgemeester en schepenen beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en de vergunning af te leveren aan de aanvrager, die ertoe gehouden is volgende voorwaarden strikt na te leven:
Het advies van Agentschap Wegen en Verkeer dient strikt gevolgd te worden.
Het advies van dienst Integraal Waterbeleid dient strikt gevolgd te worden.