De stad Geel kreeg de vraag van een aantal buurbewoners wanneer de moskee in de Kollegestraat dichtgaat, zoals beloofd was eenmaal het Islamitisch centrum in de Leunen open was. Zij ervaren meer en meer hinder, zowel de buurt als rusthuisbewoners en de vele bezoekers.
In eerste instantie werd er geluisterd naar de bezorgdheden van de buurtbewoners. Nadien was er een overleg met het bestuur van de moskee rond deze bezorgdheden, de activiteiten die er momenteel plaatsvinden in de moskee en de vraag naar een verhuis van de activiteiten naar het Islamitisch centrum in de Leunen.
De stad wil een zicht krijgen op de activiteiten die plaats vinden in de moskee in de Kollegestraat en over de plannen rond het toekomstig gebruik van de moskee in de Kollegestraat en een mogelijke verhuis naar het Islamitisch centrum in de Leunen.
In eerste instantie was er een overleg met de buren rond de klachten van overlast rond de moskee.
Nadien was er een gesprek met het bestuur van de moskee om deze klachten te bespreken en de plannen rond het gebruik van de moskee in de Kollegestraat.
Voorstel van actieplan:
1. Er wordt bekeken worden of de huidige vergunning van de moskee in de Kollegestraat in orde is met de activiteiten die er plaats vinden. (is al gebeurd)
2. Er wordt opdracht gegeven aan de gemeenschapswachten om op regelmatige basis te controleren of er op vrijdag verkeersoverlast is.
3. Er wordt opdracht gegeven voor een onderzoek naar brandveiligheid.
4. Er wordt aan dienst gelijke kansen gevraagd om opnieuw samen te zitten met de moskee om concrete afspraken te maken en op papier te zetten rond de samenwerking met het Islamitisch centrum, het toezicht op parkeren en de samenwerking met de buren. Hierbij wordt ook bekeken op welke manier bezoekers die online zoeken beter naar het Islamitisch centrum ipv naar de moskee kunnen toegeleid worden.
5. Er wordt opnieuw een overleg met de buren (en de moskee) ingepland om te komen tot een oplossing.
De functiewijziging van detailhandel naar moskee was tijdens de ingebruikname als moskee niet vergunningsplichtig. Voor het inrichten van het gebouw als moskee was dus geen bijkomende omgevingsvergunning nodig.
De oorspronkelijke handelszaak was al vergund voor de verplichting op het voorzien van parkeerplaatsen. Er zijn daarom geen parkeerplaatsen aanwezig op het terrein.
Er moet uiteraard voldaan worden aan de andere wetgeving, zoals burgerlijk wetboek, politiecodex, ...
Het college van burgermeester en schepenen neemt kennis van het verslag in bijlage.
Het college van burgemeester en schepenen is akkoord met het voorgestelde actieplan.