Terug
Gepubliceerd op 22/10/2024

2024_CBS_02612 - Voorlopige vaststelling gemeentelijk rooilijnplan - Fittelaarsdijk - Beslissen: Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 21/10/2024 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2024_CBS_02612 - Voorlopige vaststelling gemeentelijk rooilijnplan - Fittelaarsdijk - Beslissen: Goedkeuren 2024_CBS_02612 - Voorlopige vaststelling gemeentelijk rooilijnplan - Fittelaarsdijk - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0002

Regelgeving: bevoegdheid (bijzonder)

Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen

Aanleiding en context

De gemeenteraad stelde in haar zitting van 6 mei 2024 het onafgebroken dertigjarig publiek gebruik vast van de wegverbinding met straatnaam Fittelaarsdijk voor het deel tussen Heistraat en Kastermanstraat, in toepassing van artikel 13 van het decreet houdende de gemeentewegen (= gemeentewegendecreet).

De gemeenteraad besliste dat dit wegdeel een gemeenteweg werd in toepassing van artikel 13§1 van het gemeentewegendecreet.

Argumentatie

Opmeting

Het college van burgemeester en schepenen gunde beëdigd landmeter-expert Eddy Daems (LAN 040066) voor de opmeting van de gemeenteweg Fittelaarsdijk en voor opmaak rooilijnplan in toepassing van het gemeenteraadsbesluit van de stad Geel van 6 mei 2024.

Uit opmeting blijkt dat de totale oppervlakte van de gemeenteweg 1998m² bedraagt. Deze oppervlakte is volledig in private handen gelegen.


Noordelijke rooilijn

Vanaf Heistraat richting Kastermanstraat zijn zes coördinaten vastgesteld door de landmeter.

Coördinaat 1 vormt het hoekpunt tussen Heistraat en Fittelaarsdijk. Voor het gemeenteraadsbesluit van 6 mei 2024 was dit al een punt tussen het openbaar domein van Heistraat en het perceel 1294S.

Vanaf coördinaat 1 via coördinaten 2, 3 en 4 naar coördinaat 5 volgt de rooilijn de private afsluitingen. Ter hoogte van de opritten van percelen 1294S en 1294R is de rooilijn de scheiding tussen de asfaltverharding - aangebracht en onderhouden door de stad Geel - en de betonklinkers op het private domein. De  private afsluitingen en door aangelanden aangebrachte betonklinkerverharding blijven hierdoor buiten de ligging van de gemeenteweg.

Vanaf coördinaat 5 naar coördinaat 6 volgt de rooilijn een rechte lijn in het verlengde van de rooilijn tussen coördinaten 4 en 5. Een hydrant van PIDPA komt in de ligging van de gemeenteweg. De parking en de oprit van de hondenschool blijven buiten de ligging van de gemeenteweg. De elektriciteitspalen, afsluitingen en bomen blijven buiten de ligging van de gemeenteweg. Het beheer van de bomen zijn hierdoor voor rekening van de aangelanden.

Coördinaat 6 vormt het hoekpunt tussen Fittelaarsdijk en Kastermanstraat. Voor het gemeenteraadsbesluit van 6 mei 2024 was dit al een punt tussen het openbaar domein van Kastermanstraat en het perceel 1295F.


Zuidelijke rooilijn

Vanaf Heistraat richting Kastermanstraat zijn acht coördinaten vastgesteld door de landmeter.

Coördinaat 7 vormt het hoekpunt tussen Heistraat en Fittelaarsdijk. Voor het gemeenteraadsbesluit van 6 mei 2024 was dit al een punt tussen het openbaar domein van Heistraat en het perceel 1293B.

Vanaf coördinaat 7 tot coördinaat 14 volgt de rooilijn de rand van de struiken en bomen. De struiken en bomen blijven buiten de ligging van de gemeenteweg. Het beheer van de struiken en bomen zijn hierdoor voor rekening van de aangelanden.

Vanaf coördinaat 12 tot coördinaat 13 valt de rooilijn samen met de kadastrale perceelgrens tussen de noordelijk gelegen percelen 1294B2 en 1295F enerzijds en de zuidelijk gelegen percelen 1293D en 1293F anderzijds . 


Ligging Fittelaarsdijk

Vanaf Heistraat tot coördinaat 12 heeft Fittelaarsdijk een variabele breedte. De toegang aan Heistraat is 8,98m. De weg versmalt van coördinaat 7 naar coördinaat 8 naar een breedte van 5,89m. De weg versmalt geleidelijk verder tot haar smalste punt ter hoogte van coördinaat 3 waar de gemeenteweg 4,77m breed is. De breedte van Fittelaarsdijk neemt tot coördinaat 5 toe naar 7,23m. Hierna versmalt de gemeenteweg geleidelijk tot een breedte van 6,00m aan coördinaat 12. Van coördinaat 12 tot 13 blijft dit de breedte van Fittelaarsdijk. Vanaf coördinaat 13 naar coördinaat 14 verbreedt de weg. Hierdoor is de toegang aan Kastermanstraat 8,31m breed.


Afpaling Fittelaarsdijk

Het college van burgemeester van burgemeester en schepenen kan op eigen initiatief, of op verzoek van de gemeenteraad, of op verzoek van derden overgaan tot afpaling van de gemeenteweg, met tussenkomst van een landmeter-expert. Alle aangelanden worden dertig dagen vooraf met een beveiligde zending hiervan op de hoogte gebracht.

Voor de afpaling van de gemeenteweg wordt een plan en een proces-verbaal opgemaakt. Het proces-verbaal en het plan vermelden minstens de breedte van de gemeentewegen, de ligging ten opzichte van de eigendomsgrenzen en alle punten waar palen, hetzij zichtbaar, hetzij mediaan, werden geplaatst.

De kosten voor de afpaling zijn steeds ten laste van de gemeente.

De eigenaars van de percelen 1294S en 1294T uiten sinds de erkenning van het dertigjarig publiek gebruik van de Fittelaarsdijk, hun bezorgdheid schriftelijk en mondeling over de grens tussen het openbaar domein en de private eigendom. De gemeenteweg is ter hoogte van dit perceel smaller dan de rest van de Fittelaarsdijk.

Naar rechtszekerheid van zowel de eigenaars van de perceel 1294S en 1294T als naar de stad Geel toe is het wenselijk dat de coördinaten 1, 2, 3 en 4 van het rooilijnplan gematerialiseerd worden. Een afpaling gebeurt best na definitieve vaststelling van het rooilijnplan Fittelaarsdijk. De beslissing over een afpaling wordt ten vroegste genomen tijdens de definitieve vaststelling van het rooilijnplan Fittelaarsdijk.


Bepaling min- en meerwaarde

De gemeenteraad stelde in haar zitting van 6 mei 2024 het onafgebroken dertigjarig publiek gebruik vast van de Fittelaarsdijk. 

Het rooilijnplan bevestigt een bestaande situatie. Het betreft geen nieuwe aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg.

De waardevermindering of -vermeerdering wordt om bovenstaande redenen geacht nihil te zijn.


Rooilijnplan

De rooilijn is de huidige of toekomstige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen, vastgelegd in een rooilijnplan.

Het rooilijnplan voldoet aan de decretale verplichten van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

Het rooilijnplan voldoet aan de richtlijnen, goedgekeurd door de gemeenteraad van 5 september 2022.


Het rooilijnplan is samengesteld uit volgende documenten:

  1. Rooilijnplan (versie met en zonder eigenaarsgegevens), dd° 5 oktober 2024
  2. Eigenaarstabel, dd° 5 oktober 2024
  3. Uittreksel kadaster, dd° 5 oktober 2024
  4. Fotoverslag (9 foto's)


Na de voorlopige vaststelling van het rooilijnplan wordt een openbaar onderzoek gehouden volgens de bepalingen uit het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

Na sluiting van het openbaar onderzoek moet het rooilijnplan binnen 60 dagen definitief vastgesteld worden door de gemeenteraad.

Juridische grond

Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

Adviezen

Stadsontwikkeling Gunstig advies
Patrimonium Gunstig advies
Openbaar domein Gunstig advies

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur - algemene bevoegdheid van de gemeenteraad
<p>De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur</p>

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad stelt het ontwerp-rooilijnplan Fittelaarsdijk, opgemaakt door landmeter-expert Eddy Daems (LAN 040066), van 5 oktober 2024 voorlopig vast.

Artikel 2

De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met het houden van een openbaar onderzoek overeenkomstig de bepalingen van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.