Terug
Gepubliceerd op 29/10/2024

2024_CBS_02705 - Locaties voor aanplant van bomen op het openbaar domein - Beslissen: Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 21/10/2024 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Pieter Cowé

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2024_CBS_02705 - Locaties voor aanplant van bomen op het openbaar domein - Beslissen: Goedkeuren 2024_CBS_02705 - Locaties voor aanplant van bomen op het openbaar domein - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

Naar jaarlijkse gewoonte wordt ook dit najaar beplanting aangeplant in Geel. Zo ook bomen in diverse straten, op pleinen en langs stedelijke gebouwen.

Argumentatie

De jaarlijkse aanplant van de bomen kadert in het bestuursakkoord dat werd afgesloten.  

Concrete acties voor de volgende 6 jaar (*)

  •  We schenken  aandacht aan braakliggende terreinen, die we bij voorkeur niet ongebruikt laten liggen en gaan het gesprek aan met eigenaars. In overleg met de buurt (via participatie) vullen we het stuk grond in: bijenweides, amfibieënpoel, stadstuinen, speeltuin... 
  •  We zetten in op de uitbreiding en de aaneenschakeling van al deze groenzones en realiseren zo de aanleg van aangename groene linten doorheen en een groene gordel rond het centrum.
  •  Het groenvolume neemt toe, naarmate de woondichtheid stijgt. In zones waar verdicht wordt (verkavelingen, projecten) komt in ruil extra kwalitatieve groene ademruimte (natuur, park, speelruimte) bij om onze leefomgeving optimaal te houden naar de toekomst. 
  • De beschikbare open ruimte voor o.a. sport, recreatie en natuurbeleving dient geografisch gespreid, in relatie tot de woondichtheid en verbonden op een kwaliteitsvolle wijze d.m.v. groene trage wegen of fietscorridors. Deze corridors dienen duurzaam en veilig ingericht, rekening houdend met het gebruik door diverse gebruikersgroepen. 
  • Aan de hand van een stedelijk bomenbeleidsplan brengen we alle bomen op het openbaar domein in kaart. Zo kunnen we beter opvolgen welke soorten waar moeten komen en hoe deze het best onderhouden en beschermd kunnen worden. Bij de boomkeuze dient rekening gehouden met de gewijzigde klimatologische omstandigheden (cfr. klimaatbomen) en in het bijzonder met het hitte-eilandeffect van het centrum en de woonkernen. 
  • We zetten in op het behoud en het versterken van de biodiversiteit o.a. in functie van de bijenproblematiek, en beheren onze groenzones via het principe van het Harmonisch Park- en Groenbeheer.  
  • Bij projecten met nieuwe bomen dient het ondergronds en bovengronds groeivolume voorop te staan. Op die manier kunnen bomen uitgroeien tot mooie, volwassen exemplaren bedoeld voor onze toekomst. Door deze werkwijze is een minimum aan onderhoud vereist. 
  • Het bomenbeleidsplan is meteen ook een kader om vergunningen te beoordelen als het gaat over het vellen of planten van bomen op openbaar domein. We verscherpen onze ambities en planten voor elke boom die moet verdwijnen geen twee maar drie bomen in de plaats. We geven extra aandacht in ons vergunningenbeleid aan groenaanplant en bomen. 
  • Met een actieplan voor hoogstammige bomen plant Geel jaarlijks 100 bomen aan.
  • We gaan actief op zoek naar nieuwe instrumenten en bijkomende ruimte om de compensatie van groen op eigen grondgebied te laten plaatsvinden en/of daarbij de Gelenaars ook te betrekken.

(*) Bron: Bestuursakkoord stad Geel 2019-2024 (p. 29-31)

Lokaal Energie en Klimaatpact (LEKP):

Bij de ondertekening van het LEKP in 2019, heeft het stadsbestuur het engagement aangegaan om voor elke inwoner van Geel 1 boom per inwoners aan te planten tegen 2030. Met een voorspeld bewonersaantal van 44.662 inwoners en een gerealiseerde aanplant van 3.780 st. (laan- en parkbomen + boompjes blote wortel), zitten we heden aan 8,5% van de beoogde doelstelling. 

Aandachtspunten die werden meegenomen in de boomkeuze + locatie bepaling:

Eén van de uitgangspunten voor een duurzaam bomenbestand is een kwaliteitsvol ingerichte standplaats. Een kwaliteitsvolle inrichting houdt rekening met voldoende ondergronds en bovengronds groeivolume. Dit is een basisvereiste opdat de boom kan uitgroeien tot een volwassen exemplaar. Door te kiezen voor vrij uitgroeiende bomen blijft het onderhoud beperkt tot het begeleiden van de boom in zijn ontwikkelingsfase en het verzorgen van de boom eenmaal hij volwassen is.

Bij de boomsoortkeuze wordt rekening gehouden met verschillende factoren zoals o.a. de standplaatsgeschiktheid, de beschikbare boven- en ondergrondse ruimte, de omstandigheden waarin de boom opgroeit, de veranderende klimatologische omstandigheden, de verteringsgraad van het blad, de sierwaarde van de boom en het belang op het vlak van ecologie (cfr. bijenplan). 

Na een jaar screening heeft de dienst openbaar domein, team groen/blauw een aantal locaties op gelijst die voldoen aan bovenstaande voorwaarden zodat de bomen toekomstperspectief hebben. En dit zowel boven- als ondergronds.   

Een overzicht van alle locaties werd aan de hand van een Powerpoint presentatie toegevoegd in bijlage. Een deel van de bomen dient als compensatie voor gerooide bomen door de stad.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen keurt de voorgestelde locaties voor de aanplant van bomen goed en geeft opdracht aan de diensten om rekening te houden met volgende opmerkingen:

- Rundsvoort: Herplannen in deze straat, omdat er net in dit gedeelte van de Rundsvoort veel woningen staan en niet duidelijk is, hoe hier bomen ingeplant kunnen worden. 

- Koning Albertstraat: opletten dat bomen snel de grond ingaan en niet kunnen zorgen voor schade aan het fietspad. 

- Weidestraat en Lupinestraat: nakijken of de huidige bomen die er staan nog in goede conditie en goede staat zijn. 

- Extra vraag om bomen aan te planten in Heuvel en Gooreind en Roshoevendijk. Het College kan zich hier in vinden.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen geeft de opdracht aan de dienst openbaar domein om de bomen aan te planten tijdens de herfst-/winterperiode van 2024-2025 in samenwerking met de stedelijke werkplaats.