Terug
Gepubliceerd op 04/04/2024

2024_CBS_00800 - Straatnaamgeving - Stelensehulst - nieuwe straatnaam - kennisname openbaar onderzoek - Beslissen

College van Burgemeester en Schepenen
di 02/04/2024 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Tom Corstjens; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Anne-Laure Maes

Afwezig

Bart Julliams; Marlon Pareijn; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Secretaris

Anne-Laure Maes

Voorzitter

Vera Celis
2024_CBS_00800 - Straatnaamgeving - Stelensehulst - nieuwe straatnaam - kennisname openbaar onderzoek - Beslissen 2024_CBS_00800 - Straatnaamgeving - Stelensehulst - nieuwe straatnaam - kennisname openbaar onderzoek - Beslissen

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0031

Aanleiding en context

De gemeenteraad van 5 februari 2024 besliste in haar zitting om het deel van Stelensehulst tussen Stelen en Stelensehulst 4/4A een nieuwe straatnaam te geven en om de bestaande gebouweenheden in dit deel van Stelensehulst te heradresseren.

De gemeenteraad keurde principieel de voorgestelde straatnaam Pastoor Tessensstraat goed voor dit deel van Stelensehulst.

De gemeenteraad gaf de opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om een openbaar onderzoek te organiseren.

Argumentatie

Organisatie openbaar onderzoek

Er werd een openbaar onderzoek gehouden van 14 februari 2024 tot en met 15 maart 2024. Dit werd bekend gemaakt door:

  • uithanging in het mededelingsbord aan de inkom van het stadhuis (zijde Havermarkt),
  • publicatie op de gemeentelijke website - aankondiging in bijlage

De meerderjarige bewoners waarvan het adres gewijzigd zou worden, werden aangetekend aangeschreven. - voorbeeldbrief in bijlage.

De Cultuurraad werd om advies gevraagd - brief in bijlage.


Resultaten openbaar onderzoek

De Cultuurraad geeft een negatief advies voor de voorgestelde straatnaam Pastoor Tessensstraat en verkiest Fien Vranckxstraat om verwarring met de J.B.-Stessensstraat waar het ziekenhuis is te vermijden - advies in bijlage.

Er kwam één schriftelijke reactie aangetekend binnen, ondertekend door zes bewoners van Stelensehulst 1, Stelensehulst 1A, Stelensehulst 1B, Stelensehulst 2A, Stelensehulst 3 en Stelensehulst 5 (bijlage). Dit zijn dus alle bewoners van de eengezinswoningen in de Stelensehulst waarvan het adres zou wijzigen.

De bewoners gaan uitdrukkelijk akkoord dat de huidige adressering onduidelijk is en begrijpen dat een heradressering noodzakelijk is.

De bewoners gaan niet akkoord met de voorgestelde straatnaam Pastoor Tessensstraat en wensen evenmin een straatnaam die verbonden is met een persoon (Fien Vranckxstraat).

De bewoners doen het voorstel om het deel Stelensehulst gelegen tussen Stelen en Oosterloseweg te hernoemen tot Badhuisstraat.

De bewoners geven twee opties voor het deel Stelensehulst gelegen tussen Oosterloseweg en Klavet:

  1. Hernummering van de Stelensehulst tussen Oosterloseweg en Klavet met behoud van de straatnaam
  2. Hernoemen van het deel van Stelensehulst tussen Oosterloseweg en Stelensehulst 4/4A met suggestie van de straatnaam Heermoesstraat met aangepaste hernummering van de huizen.


Duiding op de reacties van de bewoners en de cultuurraad.

Zowel de FOD BOSA als FOD Binnenlandse Zaken raden, zowel in de Gids voor het vaststellen en toekennen van adressen, als in de BeST-adresrichtlijnen aan om te vermijden dat een adres dat eerder al gebruikt werd voor een woning, opnieuw te gebruiken voor een andere woning ingevolge een hernummering.

Ook dienst Burgerzaken adviseert bovenstaande om geen problemen te krijgen met woonsthistorieken te onderzoeken in het bevolkings- en/of rijksregister.

Om bovenstaande reden raadt team GIS het af om de Stelensehulst tussen Oosterloseweg en Klavet te hernummeren met behoud van de straatnaam.


Advies team GIS

Team GIS adviseert om het advies van de Cultuurraad en de bezwaren van de aangelanden ernstig te nemen.

Team GIS adviseert om de straatnaam Pastoor Tessensstraat niet definitief vast te stellen.

Het Archief adviseerde op 7 december 2023 om het deel Stelensehulst tussen Stelen en Oosterloseweg de straatnaam Badhuis te geven.

De bewoners zijn zelf vragende partij om een straatnaam te geven die verwijst naar het voormalige badhuis.

De andere straten die verwijzen naar de Geelse geschiedenis m.b.t. de badhuizen zijn Badstraat en Badgeefstersstraat. Door de extensie '-straat' expliciet weg te laten bij Badhuis, is de redelijke verwachting dat dit in de toekomst geen problemen mag geven. Eveneens geeft team GIS dergelijke straatnaamwijzigingen door in het Wegenregister en Adressenregister van Digitaal Vlaanderen en aan verschillende gps-leveranciers.

Om bovenstaande redenen stelt Team GIS voor om de eerder voorgestelde straatnaam Badhuis definitief te laten vaststellen door de gemeenteraad voor het deel Stelensehulst tussen Stelen en Oosterloseweg. In overleg met dienst Burgerzaken stelt team GIS voor de heradressering van dit deel van Stelensehulst te laten plaats vinden op 1 juli 2024.


De bewoners doen zelf twee voorstellen voor het deel Stelensehulst vanaf Oosterloseweg richting Klavet.

Team GIS adviseert ongunstig op het voorstel om Stelensehulst te hernummeren met behoud van de straatnaam omwille van de richtlijnen van zowel de FOD BOSA als de FOD Binnenlandse Zaken. Bijkomend worden nog meer bewoners geïmpacteerd zijn dergelijke heradressering.

Team GIS adviseert om het deel Stelensehulst tussen Oosterloseweg en Stelensehulst 4/4A te heradresseren met een nieuwe straatnaam. De voorgestelde straatnaam Heermoesstraat wordt best aan het Archief voorgelegd zodat zij hierover een advies kunnen geven. De heradressering van dit deel van Stelensehulst vindt best plaats na 1 november 2024.


Opties na openbaar onderzoek

  1. Het college van burgemeester en schepenen houdt geen rekening met de ingediende bezwaren van de aangelanden en de adviezen van de Cultuurraad en het team GIS. In dit geval vraagt ze de gemeenteraad om de straatnaam Pastoor Tessensstraat definitief vast te stellen.
  2. Het college van burgemeester en schepenen houdt rekening met de ingediende bezwaren van de aangelanden, de adviezen van het Archief, de Cultuurraad en het team GIS. Het college van burgemeester en schepenen laat de straatnaam Badhuis definitief vaststellen door de eerstvolgende gemeenteraad voor het deel Stelensehulst tussen Stelen en Oosterloseweg en voert de heradressering van dit deel uit op 1 juli 2024. Het college van burgemeester en schepenen vraagt het Archief om de voorgestelde straatnaam Heermoesstraat te onderzoeken en hierover een advies te geven.

Juridische grond

Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen

Omzendbrief van de Minister van Binnenlandse Zaken van 4 november 2020 inzake richtlijnen en aanbevelingen voor het vaststellen en toekennen van een adres en huisnummer


Adviezen

Cultuurraad Ongunstig advies

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 56 §2 van het decreet lokaal bestuur
Artikel 56 §2 van het decreet lokaal bestuur: Het college oefent de bevoegdheden uit die eraan zijn toevertrouwd overeenkomstig artikel 41, eerste lid, van dit decreet, of overeenkomstig andere wettelijke en decretale bepalingen

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de Cultuurraad over de voorgestelde straatnaam.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de bezwaren geuit tijdens het openbaar onderzoek.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad om de straatnaam Badhuis definitief vast te stellen  voor het deel Stelensehulst tussen Stelen en Oosterloseweg en de heradressering van dit deel uit te voeren op 1 juli 2024. Het college van burgemeester en schepenen vraagt het Archief om de voorgestelde straatnaam Heermoesstraat voor het deel Stelensehulst tussen Oosterloseweg en Stelensehulst 4/4A te onderzoeken en hierover een advies te geven.