Terug
Gepubliceerd op 06/11/2024

2024_CBS_02810 - Pastorie Bel - Intentie tot verkoop - stopzetting overeenkomsten - Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 04/11/2024 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2024_CBS_02810 - Pastorie Bel - Intentie tot verkoop - stopzetting overeenkomsten - Goedkeuren 2024_CBS_02810 - Pastorie Bel - Intentie tot verkoop - stopzetting overeenkomsten - Goedkeuren

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0029

Aanleiding en context

Bel is met zijn groene karakter bijzonder aantrekkelijk voor jonge gezinnen, wat zich al jarenlang vertaalt in een groeiend leerlingenaantal op de enige basisschool, De Toverboom. Het schoolbestuur koesterde al lange tijd plannen om de infrastructuur uit te breiden. Omdat de school echter in de schaduw ligt van de beschermde Sint-Lambertuskerk, was een masterplan vereist.

Dit plan werd in 2014 opgesteld en vijf jaar later werd de eerste van de drie uitbreidings- en vernieuwingsfases afgerond. Inmiddels zijn ook de twee volgende fases voltooid en dit alles binnen de bestaande schoolcontouren.

De eerste fase betrof de herinrichting van het buitenterrein van de school. Sinds 2019 beschikt Vrije Basisschool De Toverboom over een uitgestrekte groene speelweide, met diverse avontuurlijke en natuurlijke educatieve zones. Deze uitbreiding was mogelijk door een samenwerking met Dekenaat Zuiderkempen en Stad Geel. In overleg met de stad werd besloten om de groene speelplaats, inclusief speelheuvel, kinderklimparcours en buitenklas ook buiten de schooluren open te stellen voor alle bezoekers en kinderen uit het dorp.

In het tweede deel van de verbouwingen werd het oude kloostergebouw in de Hoogstraat afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe vleugel met onder andere vier nieuwe klaslokalen. Vervolgens werd in een derde fase de oostelijke vleugel uitgebreid. In de kelder werd een multifunctionele ruimte gecreëerd die ook dienst doet als ruime refter. Daarnaast zijn er meerdere nieuwe klaslokalen, nieuw sanitair en een ruime lerarenkamer bijgekomen. Door deze uitbreidingen werden de behoeften van de school gecombineerd met de ruimtelijke beperkingen en tegelijkertijd de natuur en het uitzicht op de kerk van Bel beschermd.

Stad Geel is eigenaar van de pastorie 'Sint-Lambertusparochie' gelegen te Geel (Bel), Bel 129, kadastraal gekend als: 1I 1202 A3 P0000.

Vrije Basisschool De Toverboom huurt sinds 1 januari 2014 vier lokalen op de gelijkvloerse verdieping, alsook het sanitair en de omheinde buitenruimte. Deze lokalen doen op heden dienst als buitenschoolse kinderopvang en tijdelijke 'overloopklassen'.

De huidige huurprijs voor bovenvermelde ruimtes bedraagt: 86,33 EUR/maand. Momenteel is er een huurachterstal vanaf april 2024.

De kerkfabriek maakt op heden enkel nog gebruik van de  eerste verdieping voor stockage (archieven).

Argumentatie

Er is geen strategische noodzaak of bestemming vanuit de stad voorzien waardoor deze eigendom (pastorie) geen directe meerwaarde biedt voor het stedelijk beleid. Er zijn stevige kosten aan het pand de komende jaren. De voormalige pastorie komt in aanmerking voor verkoop.


De huidige gebruiker betreft een niet-stedelijke school. Het huisvesten van de kinderopvang voor niet gemeentelijke scholen wordt verwacht georganiseerd te worden door de school zelf binnen de eigen m². Deze opvang zou mogelijk zijn in de nieuw gecreëerde refterruimte, mits het voorzien van een basis aan sanitair (met beperkte kosten) of bij plaatsgebrek of beperkte financiële middelen: in een leslokaal (conform andere scholen met plaatsgebrek). De school heeft zelf geopteerd om dat niet te doen. Het schoolbestuur gaf mondeling aan tijdens een overleg met de stad op 28 mei 2024 dat zij op heden over onvoldoende middelen beschikt om een aankoop, hetzij eventueel een huurkoop te realiseren. De aankoop/huur van de pastorie of een gedeelte ervan, zou al of niet kunnen worden met de nieuwe eigenaar.


De kerkfabriek die de bovenliggende etage gebruikt zonder overeenkomst, kan gehuisvest worden via andere locaties in de buurt. Men maakt hier weinig gebruik van. Hiervoor kan een regeling met de stad Geel getroffen worden naar nodige ondersteuning met al dan niet een vergoeding; voor de andere parochies is dat ook niet het geval. Parochie Bel heeft aan de stad Geel ook nooit een vergoeding betaald. 


Algemene info

Het pand is vastgesteld bouwkundig erfgoed (https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/52391) en eigendom van Stad Geel.

Bij verkoop van dit pand beschikt de stad nog over het sanitair gebouw Volmolen als stedelijke patrimonium (gebouwen) en enkele gronden binnen Bel.

De huidige staat van dit pand stelt de stad niet in staat om te voldoen aan de bepalingen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP). Op heden zijn er tevens geen budgetten voorzien voor renovatiewerken noch instandhoudingswerken. Bij conclaaf 2023 werd geopteerd om dit pand af te stoten.



Bij verkoop dient een prekadastratie uitgevoerd te worden aangezien de achtergelegen parking tussen de pastorie en de school één perceel vormt met de pastorie en losstaat van een eventuele verkoop.

Zie onderstaande luchtfoto:


Advies kindzorg en onderwijsregie

De visienota van de stad op een geïntegreerd opvang- en vrijetijdsaanbod in de scholen stelt het volgende:

"De scholen stellen hun schoolinfrastructuur en materiaal ter beschikking. Het lokaal bestuur brengt haar expertise in opvang in met de Bengelbende, coördineert en neemt de exploitatie van de opvang voor haar rekening. De opvang is verweven met de schoolwerking en wordt een belangrijk aanvullend onderdeel van de school."

Het was op vraag van het schoolbestuur dat de kinderopvang werd gerealiseerd in de pastorie, aangezien de school aangaf te mogen beschikken over de pastorie door middel van de huidige huurovereenkomst.

De verkoop vormt geen belemmering aangezien bovenvermelde visie reeds benadrukt dat de school in hun eigen infrastructuur een plaats voor opvang dient te voorzien.


Het pand dient om een optimale verkoopwaarde te behalen, vrij en onbelast verkocht te worden. De huidige huurovereenkomst dient aldus stopgezet te worden, mits inachtname van een opzegtermijn van 6 maanden. Om de werking van de kinderopvang niet te hypothekeren is het advies om de huuropzeg te laten aanvangen op 1 maart 2025 en eindigen op 31 augustus 2025, zodat vanaf de start van het nieuwe schooljaar (2025-2026) de school zelf een locatie voor de kinderopvang dient te voorzien, maar de huidige opvang nog steeds kan plaatsvinden tot en met 31 augustus 2025.

De kerkraad meldde in haar verslag d.d. 23 februari 2024 - artikel 3 volgende:

De stad plant een gesprek in met de kerkfabriek om een alternatief voor het archief/stockage te voorzien.


Regelgeving bevoegdheid

Artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur - algemene bevoegdheidsbepalingen college van burgemeester en schepenen
<p>Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd op basis van artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur</p>

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen keurt de intentie tot verkoop van de pastorie 'Sint-Lambertusparochie' gelegen te Geel (Bel), Bel 129, kadastraal gekend als: 1I 1202 A3 P0000 goed en geeft opdracht om de huurovereenkomst stop te zetten per einde februari 2025.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen machtigt de bevoegde diensten om de nodige administratieve opzoekingen in kader van verkoop te verrichten (EPC, schatting, asbestinventaris, ...)